A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Zašto ne dojite ili nijeste dojile...
13/06/2013
11:03 pm
Kristina M
Guest
Guests

Drage mame, moliimo vas da sa nama podijelite informaciju o tome zašto nijeste dojile ili ne dojite, ili zasto ste kratko dojile (par sedmica ili prvih mjeseci)… da bismo iz jos jednog izvora, najvaznijeg (direktno od mama) stekli sliku o tome koji su glavni razlozi malog broja zena koje doje djecu u Crnoj Gori, posebno iskljucivo do 6 mjeseca. Ovi su nam podaci potebni za neke projekte i inijative koje pripremamo i planiramo da realizujemo a odnose se na dojenje.

14/06/2013
1:54 pm
JovanaKnezevic
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
Member Since:
09/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Ovo nece biti direktno, ja sam oboje dojila, ali prijateljice su imale razne razloge – konkretno, neinformisanost i nedostatak volje, – ja ne mogu, on/ona ne umije, i onda svi skoce – dijete ti je gladno, daj mu bocicu, nemoj da mucis bebu, i tako i bude. U porodilistu niko ne forsira dojenje (ako ti sama trazis blesava si).

Jedna koleginica nije mogla da doji, tj.dr su preporucili da zaustavi mlijeko, jer je dobila jaku upalu pluca, pa lijecenje i cuda..

Iskreno, mislim da je neiformisanost glavni razlog za bijeg od dojenja, – nemam dovoljno mlijeka, imam uvucene bradavice, beba ne zna da uhvati dobro..

14/06/2013
3:27 pm
sonia007
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 184
Member Since:
23/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja otkucah post i nestaFrown, ali druga sreca. I ja dojim ali znam par osoba koje nijesu dojile ni dana pa cu ukratko iznijeti njihove razloge. Prvo moja super drugarica nije uspjela dojiti zbog uvucenih bradavica, a sestra zbog med.terapije koju je primala oko godinu dana. E sad ima dalja snaha mm koja se porodila na primorju na cr i koja tvrdi da joj je doktor rekao da joj   je mlijeko slabo i nekvalitetno i da je bolje da daje AD ????!!!! I jos jedna moja rodjaka nije dojila jer nije imala ni kapi mlijeka nakon porodjaja, jednostavno nikad nije nadoslo ni kapi… Eto.. nadam se da ce biti od koristi….

 

14/06/2013
7:34 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

medicinski razlozi stoje i tu nema dalje price…za ostalo se slazem sa jovanom , neinformisanost, ne u smislu da vrijedjammame da su neobavjestene, vec u smislu da se daju ubijediti da je razlog za nedojenje slabo napredovanje- (bitno je ipak da beba napreduje da ne gubi ili da stoji na istoj tezini u prvim mjesecima), uvucene bradavice, carski rez itd…to su najcesci razlozi koje sam ja cula…one da ne moze mam izlaziti, putovati itd  stvaljam u kos , tj ne uzimam ih za ozbiljno…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

14/06/2013
10:24 pm
JovanaKnezevic
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
Member Since:
09/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Na zalost, mamika, i takvi razlozi su preozbiljni, barem onima koje se vode njima. Kad sam se porodila bila je u porodilistu mlada zena koja je imala mlijeka za 3 bebe, ali je dan-noc vezivala pelene preko grudi i primala injekcije 3 dana da joj stane mlijeko, jer nije luda da joj izlasci zavise od bebe, koju ce neko da cuva i hrani ad-om kad zakmeci. I, sto je najgore, nijedan argument koji smo joj davale u korist dojenja nije dopirao do nje, tuzno. I sretnem je na snamanju kukova beba i ona sva ponosna – kako njena beba vec jede kasice/keks/kravlje mlijeko, a mene sazaljivo gleda sto jos samo dojim.

15/06/2013
11:27 am
wesna
Forumaš(ica)
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 52
Member Since:
23/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Zasto majke ne doje???Neobavijestene,neinformisane,pogresno ih savjetuju-od medicinskih radnika pa do familije/mlijeko tanko,slabo,beba gladna,nisam prije imala mlijeka necu ni sad….i ostale zablude koje smo vec mnogo puta na forumu spomenuli..

Cini im se lakse hraniti bebu formulom/bolje spava,napreduje,bebu moze nahraniti bilo ko itd itd..

Osim medicinskih razloga meni nijedan drugi nije opravdan.

 

 

19/07/2013
10:51 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja dojim, a kako mi je ovo bliska tema imam dosta prilike da čujem od drugih mama da li su dojile i ako nisu zašto…

Razlozi koje čujem su sledeći:

-najčešći: “nisam imala dovoljno mlijeka”. Jedna prestala sa mjesec i po, druga sa tri… hmmmm tačno kad i dolaze skokovi u razvoju, tako da ovo možda mogu okarakterisati kao neiformisanost!? Confused(nisam pitala detalje da li su uobročavale bebe pa im se tačno u tom periodu kad dolazi skok činilo da nema mlijeka) 

-“imam ravne bradavice”. Ova poznanica nije dojila ni dana, pokušala, mali nije prihvatio i odmah odustala – još u porodilištu su joj prekinuli mlijeko (a reče da ga je imala i na pretek koliko je krenulo… Frown

-“jednostavnije je na bočicu” Ova mama je potpuno iskrena bila i ja to poštujem. Ako ima kome ostaviti bebu na čuvanje, i želi da često bude odvojena, onda i jeste jednostavnije na bočicu. Nisam pitala da li je informisana koliko je dojenje važno za bebu, jer u ovim situacijama ne želim da djelujem napadno, pogotovo kad je u pitanju već završena stvar…

-“mlijeko je stalo preko noći usljed doživljenog stresa”. U pitanju je bio veći stres, i vjerujem da kad je majka pod stresom da može da mlijeko neće da krene, ali to je trenutno… Naravno ako majka onda prestane potpuno da nudi dojku bebi misleći da uopšte više nema mlijeka, onda će i stvarno da nestane… Tako da i ovo mogu okarakterisati kao neinformisanost…

Nekako sve vjeruju da su one u onih 5% koje nisu mogle da doje, nevjerovatno. Ako je žena zdrava i nema nekih očiglednih medicinskih razloga zašto ne bi trebala da doji (kao HIV i sl.), onda to nije više podjela od 95 i 5 procenata, nego sigurno bliže 99% i 1%. E pa čak i da je žena neinformisana, treba da vjeruje “ja sam sigurno u ovih 99%” i svaki put kad naiđe problem, da se informiše koji je najbolji način da ga prevaziđe. Ali za to je potrebna prvenstveno jaka želja i samopouzdanje.

19/07/2013
11:02 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

I da dodam… Prije nego što sam počela da čitam postove na ovom forumu i tekstove na netu (u toku trudnoće), nisam imala pojma da tokom dojenja može postojati niz nekih problemčića koji se, uz malo truda, mogu prevazići… Naivno, mislila sam da tu nema nikakve filozofije. Staviš bebu na dojku, i to je to. Kako sam počela da se informišem, još više sam utvrdila svoju želju da dojim i bila sam pripremljena na sve, pa samim tim sam bila spremna da se borim za to. Mogu da pretpostavim da majke koje nisu informisane o svemu tome, i koje naivno očekuju da je to najlakša stvar na svijetu, mogu mnogo brže odustati i sigurno se lakše daju nagovoriti da pređu na bočicu. Možda bih i ja bila jedna od njih, da nisam počela da čitam o tome još u toku trudnoće.

20/07/2013
9:10 am
Kristina M
Guest
Guests

Nela86 dan si mi uljepsala:)

13/08/2013
10:21 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Evo da dodam i još jedan slučaj. Jednu moju poznanicu (koju i ne gledam prečesto) sam još pri kraju njene trudnoće pitala o dojenju, tj da li želi da doji bebu i način na koji mi je odgovorila pokazivao je da to iskreno želi i da se raduje tome. Još tada sam joj objasnila da ukoliko se jave problemčići da ništa ne brine, da me slobodno zove, uputila sam je i na ovaj forum kao i na sajt superbeba. Kad se porodila, par dana pošto je izašla iz bolnice, zvala sam da čestitam i naravno da pitam kako ide dojenje. Tada je sve bilo ok, malecka je sisala na svaka 2.5-3 sata… Nakon toga sam je zvala svakih 15-20 dana, i onako usput pitam kako ide. Uvela je dohranu (AD), malo. Objasnim joj ja sve o ponudi i potražnji, i opet uputim na internet izvore. Sledeći put kad sam zvala – daje dohranu još više. Itd. da ne dužim, sad sam je zvala – beba ima 2 mjeseca i sad mnogo više pije iz bočice nego što sisa, jer “nema mlijeka”…

Žao mi je jer je žena stvarno željela da doji. Pa što je krenulo naopako? Previše je lako dati tu prvu bočicu formule (sjećate se da sam i ja kukumakala ođe – možda je gladna, da joj ponudim ad? a plakala sam kao kiša taj jedan put kad joj je moj muž davao bočicu). Poslije te prve bočice formule ide i druga, pa to bude svaku noć pred spavanje (jer grudi tada izgledaju prazne), pa onda dođe skok kad bi beba nonstop jela, e tada definitivno “mlijeka nema” ili “nije dovoljno jako”, pa brzo formula potpuno zamijeni majčino mlijeko.

Da pomenem i još jedan slučaj poznanice koja ima ćerkicu istog uzrasta kao moja (upoznala sam se sa ženom i sretala na pregledima tokom trudnoće). Ona je brzo nakon što je rodila, možda nakon nekih 10tak dana ili manje počela da daje formulu uveče. Kad sam je pitala zašto joj daje, da li misli da joj je beba gladna, rekla je “da mi bolje spava”. E i njoj sam dosadila pričom o ponudi i potražnji :) i o tome da možda će joj beba bolje spavati ali će smanjiti količinu mlijeka i da joj nikako ne daje formulu – i žena me poslušala (iako je bliža okolina nagovarala na bočicu)! Evo i dalje vrlo uspješno doji, bez imalo formule :)

Ne znam kakve su aktivnosti u planu u udruženju ali bi možda bilo korisno napraviti jedan priručnik o dojenju koji bi se dijelio u DZ i privatnim ordinacijama. Oni UNICEFovi pamfleti ne kažu ništa pametno, jer (skoro) svi znamo da je dojenje važno i najbolje. Mnogo bolje bi bilo ponuditi informacije o ovome što pišete ovdje – skokovi, ragade, mastitis itd. Možda je ovako nešto i već predlagano…

Usput imam i jedno pitanje. U formulaciji da 95% (ili koji god procenat) majki može da doji, da li ima majki koje NE MOGU da doje a da to nije iz zdravstvenih razloga (HIV, jake antibiotske terapije i sl)? Jer po meni i te majke koje imaju takve zdravstvene razloge mogu da doje (odnosno sposobne su, imale bi mlijeka) ali ne bi trebalo tj ne bi smjele.

 

 

14/08/2013
10:29 pm
Kristina M
Guest
Guests

Da, sve su u tih 95 odsto. A imamo plan ideju o prirucniku ali novca nemao, jer dojenje i inace te teme koje se ticu zdravalja nijesu bas interesantne donatorima, ali vala cemo naci vec nekog ne odustajemo

21/11/2013
4:59 pm
srecica
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
09/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja ne razumijem zašto neko nebi dojio bebu ako već može… Ništa zdravije i prirodnije od toga…

23/11/2013
2:46 pm
ivana l
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 50
Member Since:
12/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Sto se tice dojenja ja sam se sa sinom mucila jedno dva mjeseca dok nije krenuo normalno i konstantno da sisa. U porodilisu mi nije ni krenulo mlijeko tek kad sam dosla kuci i popila punu bocu domaceg soka pocelo je da nadolazi. U porodilistu mi niko nije ni prisao da pita da li treba pomoc samo mi je jednom dosla sestra i tako jako stisnula bradavicu i nesto promrmljala. Sa cerkicom mi je odmah krenulo i dojila sam je normalno od prvog konakta. Ali je problem bio taj sto su mi grudi toliko bile upaljene da sam morala sama da se izmuzam dok  mi od kuce nisu donijeli muzilicu jer sam lezala na odjeljnju za porodjaje.

Kad je prirucnik u pitanju mozda bi mi mogle da sakupljamo koliko ko moze pa dok ne skupimo. ja mogu da se ponudim da kucam i slozim ga kompletno do finalne verzije u wordu jer sam vec par knjiga uradila.

 

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
16 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…