Sa flasice na dojenje | Dojenje | FORUM

Objavljeno: 10.10.2010, 17:23h

A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Sa flasice na dojenje
01/08/2013
3:00 pm
djuzoran
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
29/07/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Kako se vratiti unazad :)

Ovo je u neku ruku ‘nastavak’ ovde zapocete konverzacije

(https://www.roditelji.me/forum/…..te/#p17942)

 

01/08/2013
3:18 pm
JovanaKnezevic
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
Member Since:
09/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Sigurno ce Vam Kristina i mame sa slicnim iskustvima dati strucan savjet, do tada toplo preporucujem link http://www.superbeba.com/dojen…..na-dojenje , kao i fb starnicu https://www.facebook.com/groups/dojenje/ za koju sam i ja saznala upravo na ovom forumu.

Srecno!

01/08/2013
3:22 pm
Kristina M
Guest
Guests

Hocemo i to vrlo brzo, samo da ugrabimo malo vremena. Ne sumnjamo da superbeba nije dobar sajt ali imamo i mi sta reci na ovu temu i cilj nam je da se ovdje zadrzimo :) Ja sam imala slicno iskustvo, i sa dojenjem uz dohranu se vratila samo na dojenje vrlo uspjesno, tako da cu Vam uskoro reci sve ono sto sam ja radila

01/08/2013
3:28 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Pa da pocnemo :)

Pre svega, morate znati da relaktacija traje, i da ne ocekujete brze rezultate. Telo mora da stvori kolicinu mleka koja je potrebna sada vec vecoj bebi, a u isto vreme beba ne sme biti gladna, pa se zato ide lagano.

Recite nam koliko dugo je beba sisala i od kad ne sisa uopste? Kad je sisala, koliko podoja je dnevno imala? Da li je beba umela dobro da prihvati dojku, da li je majka imala bolove i druge probleme pri dojenju? Moramo iskljuciti nepravilan polozaj.

 

U sustini, krece se tako sto se bebi prvo da da sisa, pre predvidjenog jela. Neka sisa efektivno sto je duze moguce, a onda joj dajte pripremljenu bocicu sa mlekom. I tako pred svaki podoj. nekih 10 puta dnevno bi bilo idealno. Majka moze izmedju hranjenja da dodatno stimulise dojke izmuzavanjem pumpicom ili rucno, cak i ako ni kad mleka ne izlazi, ova stimulacija je od sustinske vaznosti.

Ako beba ne prihvata dojku, ne forsirajte, krenite polako. Neka se i mama i beba raskomote, dodir koza na kozu, bebina glava blizu dojke. Nemojte cekati da beba pocne da place od gladi, vec je stavite na dojku dok je jos mirna i zadovoljna. Budite strpljivi, ne pozurujte bebu.

 

To je pocetak. Kad beba lepo prihvati dojku pocecemo sa laganim iskljucivanjem malo po malo formule.

 

Do tada javljajte kako ide.

 

Srecno, drugari

01/08/2013
4:20 pm
draganica
Novajlij(k)a
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 12
Member Since:
10/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Dragi djuzoran,

na početku pohvale zbog ovolikog interesovanja za ovu temu, vjerujem da ste supruga i vi jednako entuzijasti to se tiče povratka dojenju, jer je međusobna podrška i razumijevanje zaista najvažnije za uspjeh.

Ja sam mama koja je 10 mjeseci uporedo dojila i dopunjavala AD mlijekom. Ponosna sam jer sam uradila što je bilo do mene (u prosjeku mislim da je bilo pola-pola, ili čak i u korist majčinog mlijeka). Koji su pravi razlozi problema sa početkom dojenja nisam saznala nikad, moguće da je bilo povezano sa nekim mojim zdravstvenim pitanjima i operacijama koje sam ranije imala.

Sa dječakom koji je sad veliki, i ne doji odavno, u startu je bilo problema s dojenje. Konstantan gubitak na težini (sa oko 3000 gr na 2720 tokom prve dvije sedmice), da bi 3 dana proveo na neonatologiji. Ta 3 dana se pumpicom (ručna Medela koja mi se pokazala dobrom) praznim 4 puta dnevno, kod kuće, jer mi nije bilo omogućeno da ostanem s bebom. Beba hranjena AD dobija od 90-100 gr dnevno i puštaju nas kući uz preporuku – isključivo AD. Da stalno povećavamo količinu jer nakon svakog hranjenja u boci mora da ostane oko 20 ml.

I zainatim se da ne poslušam. Nisam imala bog zna kakvu podršku kući, ali nije mi niko ni odmagao. Moja rutina, sve dok nije uvedena “čvrsta” hrana je bila sljedeća:

– ujutro, prije prvog hranjenja na bočicu, beba dobije mlijeko izdojeno u toku noći, dok spava.

(Pokušavala sam prvo kašičicom da dajem izdojeno mlijeko, ali se pola prospe. Bočicu sa najmanjom rupicom smo koristili do kraja dojenja i hranjenja AD. Moja spavalica je spavala do 8h, a ja se izdajala pumpicom dva (nekad čak i tri puta) u toku noći, posljednje izdajanje bi se završilo odo 4:30-5h. Količina je varirala, u početku vrlo skromno, svakih 10 ml je bio razlog za slavlje, da bih kasnije prevazišla i 120 ml koje su mi se činile kao naučna fantastika. Prije svakog izdajanja i podoja prislanjala sam na grudi plastičnu bocu sa veoma toplom vodom, umotanu u bebi pelenu, da podstaknem refleks otpuštanja mlijeka. Zaista ima efekta.)

– onda dojimo, po 10 min, nešto izađe :) .

– onda ide AD mlijeko, dok beba želi

….

I tako svako hranjenje, koje je bilo prema rasporedu kao da dajemo samo AD. Ako bebac zaspe a prođe 2 h od hranjenja, slijedi pumpica i čuvanje mlijeka u frižideru.

….

Sve je postalo lakše kad je uvedena druga hrana i kad sam konačno mogla da smanjim dnevni unos AD mlijeka. Uveli smo jogurt čim smo mogli, prihvatio ga je bez problema, smanjila sam noćno izdajanje na samo jedno.

Od hrane sve uobičajeno, za doručak ovsene pahuljice (čitala sam da su dobre za dojilje), a čaša vode ili soka od jabuke prije dojenja i izdajanja.

Ako se sjetim još nečega što mi je koristilo, pisaću.

Neka me isprave savjetnice za dojenje ako sam nehotice posavjetovala nešto pogrešno… Napisala sam samo kako sam se ja borila :)

 

Od svega najvažnije je da ima sloge u kući. Trudite se da izbjegnete suze. Vaša supruga je sad pod velikim naletom hormona i treba joj bezrezervna podrška bez popovanja.

Kad se sjetim sebe iz tih prvih nedjelja, u naletu bijesa sam mogla golim rukama nekom grkljan iščupati, a u trenucima kolebanja je svaka sitnica je mogla izazvati potoke suza. Hormoni – brzo prođu :)

 

 

01/08/2013
4:23 pm
Kristina M
Guest
Guests

Najbolje bi bilo da beba sisa prije svake flacice, jer je najgladnija i vuci ce tako najprije, ali o ne mora daznaci jer s druge strane kad shvati da mora malo da se pomuci i vuce duze i vise,moze lako da se unervozi.

Sustina je da se krece lagano i da se na iskljucivo dojenje ne mozete odmah vratiti, ali mozete poslije nekog vremena. Relaktacija je moguca sve dok ima i malo mlijeka u dojkama, tako da ne brinite, sve ce doci na svoje. 

Ja sam sa drugim djetetom morala da uvedem dohranu na kratko jer nijesam znala sta da radim i kako da se ponasam, a ona je bila lijena i nije vukla kako teba. Mjesec dana smo se tako mucile, i nista nijesmo uradile dok  nijesam pocela da se toliko zatpavam po netu infomacijama i da slusam druge majke sa slicnim iskustvom, a onda smo i krenuli u akciju. Ne mogu da se sjetim, ali nam je trebalo oko mjesec, mjesec i po da se skroz vratimo samo na dojenje. Posto je sisala i pila flasicu, ja sam njoj smanjivala odmah kolicinu flasice, svaki obrok po 20 ml. Ali to ne mozete da primjenite jos ako beba uopste nije sisala.

Zato nam morate prvo objasniti kako se sada hrani beba i koliko cesto da bismo vam pomogli plan da napravite.

Vazno je i da majka pije dosta tecnosti, nista specijalno drugo sem vodu, ali ne mora sada ni da pije ne znam kolike kolicine. Ljekari inace savjetuju ljeti po 2 l vode dnevno, pa neka drzi flasicu pored sebe neko vrijeme:)

Pravilan polozaj – to je od presudne vaznosti da znate. Jer ako beba ne uzme dobro dojku nece se puno toga moci uraditi. Dakle, majka treba da nadje za sebe najudobniji polozaj i da kada uzme bebu pokusa da joj stavi sto veci dio areole, crvenog dijela oko bradavice u usta, znaci ne samu bradavicu. Bitno je da beba zahvati sto veci dio dojke, da joj usta budu puna dojke, kako nedje procitah i da vuce. Ako samo drzi u ustima bradavicu treba joj se izvuci iz usta i ponovo probati.

01/08/2013
4:26 pm
Kristina M
Guest
Guests

E ovako npr, usta skroz “stopljena” s dojkom  i uz dojkubeba-sisa.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
01/08/2013
6:55 pm
djuzoran
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
29/07/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Htedosmo da predjemo sa aptamila na impamil, juca sam ga kupio, kao malopre otvorim, a ono kao glina, za razliku od aptamila, koji je bas kao prah, tj. mleko u prahu, brate impamil je kao glina, cak ima i grudvica (mekih) kao sto moze odgline da se napravi!?

Nismo ni hteli da mu damo,ne moze lepo ni ona kasicica da se napuni, jedino da kao glinu nabijemo u nju ali to onda nije to?

Jel impamil treba da bude u prahu, kao brasno ili smo mi maleri naleteli na prvo  da ne valja!!
Ako je ovako, tesko ce se meriti i razbiti u vodi..

 

Inace sto se tice re-laktacije, pocecemo polako prema savetima ovde iznetim..

Prestao je da sisa pre 5 dana  i sada mleko skoro pa da nemamo..

01/08/2013
11:12 pm
Kristina M
Guest
Guests

NIje moglo da nestane, ima ga, samo se smanjilo, malo je to vremena, plako, mic pomic i bice sve ok. Milslila sam da je duze bilo. Treba mu oko tri mjeseca da se skoro pa skroz povuce, ali meni se davalo i godinu nakon zavretka dojenja da izadje pomalo kada probam da istisnem. Tu smo za sve sto treba, ako treba i telefonom ili kako bude mami odgovaralo ne ustrucavajte se, slobodno….

01/08/2013
11:34 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Djuzorane, e, kako sam srecna zbog odluke vase supruge, nemate pojma! Jedino sto mogu da joj kazem je da ce se patiti 2 sata i 1 sat uzivati kao nikad niko na svijetu!!! I sve tako u krug. Ja dojim vec 5,5 mjeseci i veceg uzivanja i zadovoljstva nisam imala u zivotu, jos kad znam da je bebi to dobro… sreci nema kraja.

Sa prvim djetetom sam imala velikih problema jer je jaaako puno bljuckao i tako gubio na kilazi, pa onda naprasno dobije na kilazi i sve tako u krug. Vec na prvom pregledu nam je savjetovano adaptirano, ali ja onako instiktivno nisam htjela. Bebu treba sto cesce stavljati na dojku, ali ne dopustiti da zaspi. Vasa beba ce sigurno da se buni jer ce morati da vuce, pa ce nakon par gutljaja da zakunja od umora. Mama mora da se opusti, ali da ga zagolica ili jos bolje sto sam ja stalno radila da malo kao krene da izvuce dojku, pa ce beba da navali i da se razbudi. Iako sad veoma uspjesno dojim, u pocetku mi je beba stalno bila na grudima. Po noci sam cak bila toliko malaksala i umorna da je veci dio noci ostajao uz mene da spava, pa se probudim (on spava i ispustio dojku ko zna kad) i samo ga premjestim na drugu stranu i on pocne da sisa ako se probudi.

Mama mora da pojaca ishranu, ali ne nesto strasno. Kristina je vec napomenula tecnost. Od kad sam se porodila i evo i sad mi jedna serpica od pola litra stalno stoji sa skuvanim cajem od kamilice i cio dan se nalivam. Sad vec kombinujem i drugo, pa popijem samo pola litra, a u pocetku sam pila po 3 te serpice na 24 sata. Supa (bilo kakva, moze i gotova iz kesice) mi je bila svaki dan za rucak. Posto smo patili sa grcevima, vareniku sam skroz izbacila, u pocetku i sve mlijecno, pa sam postepeno uvodila u ishranu neke mlijecne proizvode. Sad jedem gotovo sve, ali i dalje ne pasulj, grasak, kukuruz, ljuto i zacinjeno nikako… Navikla sam vec. Kad kuvam npr. grasak jer ga ostali vole, obavezno ubacim nekoliko krompira, pa onda sebi sipam samo krompir i mrkvu i meso (ako je sam mesom).

Jos da dodam i tvoju ulogu kao oca… meni je mm najveca i najvaznija podrska. I sa prvim i sa ovim drugom djetetom, moram da priznam da je bilo noci kad ja bebu i ne cujem da place, on ustane i doda mi bebu u krevet na dojenje. Podrigivanje je najcesce njegov posao itd. Draganica je napisala da smo u tom periodu na ivici ludila i to je tacno. Ja se na mog muza nekad izvicem sto toliko nosa bebu, ali cim on pocne da place molim ga da ga uzme…

Ne znam sta da ti kazem za to adaptirano, morate ga jos neko vrijeme davati, ali sam od drugih cula da je to sve isto. Mi smo starijem sinu pokusali dati adaptirano i to neko najskuplje protiv bljuckanja, to je ispovracao u mlazu. Meni je ono i imalo neki neprijatan miris… nije mi se to svidjalo nikako da dam bebi.

Eto, nadam se da sam i ja dala svoj doprinos da vam uspije relaktacija. Ima ovdje mnogo strucnijih od mene, pa pisite o problemima, naci ce se rjesenje.

Srecno!

03/08/2013
10:11 pm
djuzoran
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
29/07/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Info, ako se nek odlcu na prelazak sa aptamila na impamil..

Prvo, impamil nije kao brasno, prah, nego vise kao glina, sto je nas u startu uplasilo ali tao je kako je :)

umesto 120 aptamila idmeo na 90-110 impamila..Inace impamil, kako su nam rekli ima najvecu nutricionu vrednost..

prvi dan na impamilu je prosao super…smanjena dnevna kolicina mleka za 130ml :) , trta prespavao skoro ceo dan, za ne poverovati

Drugi dan, grcevi (sto ne mora da ima sa mlekom ali cisto da napomenem, jer su bili jaci nego ostalih dana), stolica jednom dnevno ali obilna:) /na aptamilu so imali dnevno ~5 stolica, za sada na impamilu sao jedna)

Na podoju, kad je gladan nemoguca misija :( , kad krene da se dere, to je kao da rado pojacate na MAX, i dok ne dobije konkretnu hranu/u ovom slucajuflasicu/ ne staje, ali kada nije, hoce da vuce, i izgleda da ima malo mleka (jer kada bljucne impamil nije belo, a kada bljucne mleko, belo :)

Nastavljamo i dalje..

Pozdrav ekipi sa foruma

03/08/2013
10:32 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Djurozane,  samo budite istrajni… što više bude ‘vukao’ pospješiće laktaciju,  i svaki put sljedeći put će izvlačiti više.:-D

03/08/2013
11:27 pm
Kristina M
Guest
Guests

Eto dakle sad se drzite toga, nudite mu dojku kada nije gladan, i samo nuka vuce i vuce, ima mlijeka sigurno, a bice ga sve vise i vise

10/08/2013
3:41 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Djuzorane, kako ide? Ne javljate se, pa rekoh da vidim povecavate li polako majcino mlijeko, tj. smanjuje li se ucesce formule u obrocima?

10/08/2013
5:42 pm
djuzoran
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
29/07/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Pozdrav,

dosta tesko…Mleko nam se ne povecava..a klinac je jedna od nervoznih beba :( kako na rukama, tako u kevetcu…Imamo dranje 80% vremena kada je budan (moj brat je sa prvom devojcicom presao isto..dranje do 9meseci).

Dojku pljuje, jos puksavamo, ali mi se cini mrka kapa :(

Vodicemo ga kod privatnog pedijatra u pon ili uto..cisto da vidimo kako napreduje i kako da se postavimo nadalje..

pozz..

10/08/2013
5:59 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bas sam htjela da vam napisem, a zaboravih ranije da ne idete na vaganje jedan period jer ce vas to obeshrabriti. Mi mame smo uzasne kad nam bebe ne napreduju onako kako se to prica, ali nema veze, ja bih pokusala da istrajem jos…

To sto se dere, probajte da kulirate i dajete siku kad god je to moguce. Neka se mama naliva sa dosta tecnosti, a i vremenski uslovi tome idu u prilog da pije sto vise. Kazu da je dobar onaj caj za trudnice i dojilje, ja ga nisam pila, ali da je bilo potrebe, bih sigurno. Moj strariji sin se drao kao da mu kozu deremo punih 5 mjeseci – grcevi, bljuckanje, pa glad… sve to najvise zbog nase neupucenosti i slabe podrske od strane pedijatra.

Mozda sam dosadna, ali probajte svaki podoj da pocnete sa sikom koliko god se moze izdrzati, neka mijenja jednu, pa drugu, pa tako nekoliko krugova. Znam da ce njoj biti jako naporno, ali pomozite joj svi okolo… Tek nakon toga mu ponudite flasicu. Tako cete najbolje znati da li uopste ima mlijeka. Kazu da je ako nakon sike popije ispod 60 ml, to znaci da ima dovoljno mlijeka. Ne znam jeste li naisli na nasu temu “skok u razvoju” koji se javlja sa 3 nedelje, 3 mjeseca, 6 nedelja i 6 mjeseci. Cak i moja ova mladja beba je bila nemoguca taman u tim periodima, iako je od pocetka bilo bas dosta mlijeka i sve je islo kao podmazano. Ti periodi nisu bas striktni, nego otprilike,… nadji tu temu taman ovdje u dojenju, pa procitajte.

Vodjenje kod pedijatra, pa i privatnog se nama pokazalo kao uzaludni posao, a vi kako hocete…

Srecno i javljajte se…

10/08/2013
6:26 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Bilo je jako vruce zadnjih dana, vecina beba je nervozna po velikim vrucinama i cesce trazi da jede jer im je mleko i hrana i pice.

Nemojte da se obeshrabrujete, rekli smo da je proces naporan i iscrpljujuc. Postavite nize ciljeve, pa dostizite polako jedanp po jedan.

Neka vam za pocetak cilj budde da bebac nauci da vuce iz sike i da prihvata dojku. Nudite dojku jos pre nego sto pocne da place, izmedju hranjenja, cisto da vezba i navlaci mleko, a mama moze da proba i da se izmuzava na prazno kako bi brze navukla mleko.

10/08/2013
9:42 pm
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Djuzoran za nadolaženje mlijeka je super boza,meni je baš pomogla i još nekim mamama :D pa probajte nije na odmet,ako ste iz PG imate je u centru kod štetnog u poslastičari “Korzo”

Srećno :)

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
26 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Komentari

Gledaj