roditelji.me - Forum: Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/ Simple:Press Version 5.7.5.3 Roditelji.me on Dojenje i nagli gubitak kilograma http://www.roditelji.me/forum/dojenje/dojenje-i-nagli-gubitak-kilograma/#p23652 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/dojenje-i-nagli-gubitak-kilograma/#p23652 Pozdrav, na fbooku (Dojenje uz podršku savjetnica za dojenje uduženja Roditelji) i na Instagramu (dojenjeuzpodrsku). Adrese za ova pitanja 🙂

]]>
Fri, 01 Nov 2019 09:36:35 +0100
sonia007 on Dojenje i nagli gubitak kilograma http://www.roditelji.me/forum/dojenje/dojenje-i-nagli-gubitak-kilograma/#p23651 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/dojenje-i-nagli-gubitak-kilograma/#p23651 Pozdrav, 

Imam nedoumicu, posto sam prije par dana zakacila neki stomacni virus, vec tri dana nista ne mogu da jedem osim po malo tosta i vode. Odmah poslije me zakacila i prehlada malo teza, bez temperature, ali glavobolja nenormalna, proradili sinusi, upala grla, malaksalost i sve sto ide uz to. Apetit ravan nuli, sve mi se gadi, jedem na silu po malo, ali gubitak kg je neminovan. Inace se obicno radujem tome, ali sad posto dojim, strahujem da toksini dospijevaju u mlijeko, vec ide ka 3 kg izgubljena za 5 dana, a necu se oporaviti jos 3, 4 dana sigurno. Koliko je ovo opasno za bebu. Inace i ona je zakacila virus, vec nosic, zacepljen...Hvala unaprijed.

]]>
Wed, 30 Oct 2019 05:30:35 +0100
branka on Beba spava cijelu noc http://www.roditelji.me/forum/dojenje/beba-spava-cijelu-noc/#p23253 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/beba-spava-cijelu-noc/#p23253 Hvala Kristina, rijesilo se sve poslije par dana, nisam izmuzavala mlijeko, par dana su mi bile tvrde grudi po pola dana jer bebac nije uspjevao sve da izvuce ujutru ali se poslije samo regulisalo. Tako da ako koga zanima moje iskustvo sa dvoje djece je pokazalo da treba pustiti majku prirodu da odradi svoje. Sa prvim djetetom sam se izmuzavala poslije svakog podoja (maratonskog) i napravila sam od sebe pokretni Imlek a beba nije mogla da izvuce sve i tako dok nisam zaradila 3 mastitisa u mjesec dana i prestala da dojim. Sada sam dojila po 10min na obje dojke i to je to. Nisam se izmuzavala i organizam se sam prilagodio a bebac je napredovao po kilogram za mjesec, sam od sebe poceo da spava od 9 uvece do 6-7 ujutru sto na moje veliko odusevljenje radi i dalje :). Samo jednom sam na pocetku dobila temp (imam bas puno mlijeka) a to sam rijesila tako sto sam par puta prije podoja istusirala grudi vrucom vodom, polako masirajuci grudi (izmedju dlanova polako stiskanjem od pocetka do vrha bradavice) istisnula gusce mlijeko i odmah dala bebi da sisa i sve se regulisalo. Eto, moje neko iskustvo ako kome sta znaci 🙂 Beba i dalje spava cijelu noc, jede na 3 sata a napreduje bas dobro (da kucnem :))

]]>
Mon, 01 May 2017 08:41:30 +0200
Kristina M on Beba spava cijelu noc http://www.roditelji.me/forum/dojenje/beba-spava-cijelu-noc/#p23244 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/beba-spava-cijelu-noc/#p23244 Draga Branka, predlažem da ovdje pitate prije će vam tamo mame a i savjetnice odgovoriti, jer ništa bez fbooka https://www.facebook.com/groups/1569149123361317/?fref=nf

]]>
Wed, 12 Apr 2017 10:38:45 +0200
branka on Beba spava cijelu noc http://www.roditelji.me/forum/dojenje/beba-spava-cijelu-noc/#p23243 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/beba-spava-cijelu-noc/#p23243 Imam bebu od 2 mjeseca i evo vec druga noc da prespava bez podoja. (Od 9 uvece do 6 ujutru) Iskljucivo ga dojim. Ima li neko iskustva sa tim? Ujutru su mi grudi bas nabrekle pa me zanima hoce li se nocna ponuda smanjiti ili rizikujem neki mastitis? Beba je inace od pocetka imala samo jedan nocni podoj, spavalica velika 🙂 

]]>
Tue, 11 Apr 2017 07:35:45 +0200
Jelena1 on Bolno dojenje, bolne bradavice, blisteri, mastitis,.... http://www.roditelji.me/forum/dojenje/bolno-dojenje-bolne-bradavice-blisteri-mastitis/#p22696 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/bolno-dojenje-bolne-bradavice-blisteri-mastitis/#p22696 Poslije dosta vremena željela bih da iznesem svoj zaključak o svemu:

Mislim da ne bih imala tooooliko problema i da bi dojenje bilo prijatno da se nisam toooliko izmlazala pumpicama (poslije svakog podoja koji bi trajao sat vremena - pospana beba, ja bih se po 15+15min izmlazavala) i tako navukla previše mlijeka i imala stalno zastoje i začepljenja i oštetila bradavice.

Neonatolozima pri prvom pregledu zahvaljujem na svim mojim problemima jer su me istraumirale i ubijedile da nemam mlijeka i da samo maltretiram gladno dijete insistirajući na novom modernom trendu ''dojenju''.

Da mi je ova pamet tad bila lijepo bih ih pospremila i pocijepala im letke i reklame za Add, ali tad sam bila istraumrana prvorotka pod hormonima 🙂 i sva uplakana kupila dvje pumpice da ne bih gubila vrijeme na pranje i sterilizaciju.

Takođe, uništile su me glupave preporuke ''na 3 sata'' i ''morala bi izvući bar 120ml''.

Žene, samo što više bebu na dojci. Ako treba i 24h u prvim danima i to je to.

]]>
Tue, 01 Mar 2016 10:33:51 +0100
kujava on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-6/#p22225 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-6/#p22225 Jeste ,Vjera. Mnogo fina I stalozena,bas ono sto treba raspamecenoj majci 🙂  vjerujem Da cu zvati I savjetnice za koji dan,Da dobijem savjete za jos po nesto...

I hvala na podrsci Da vas Nije bilo bojim se Da bi bila prva  flasica...I lagano udaljavanje od tako zeljenog dojenja.

]]>
Wed, 30 Sep 2015 13:24:21 +0200
Kristina M on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-6/#p22224 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-6/#p22224 Vjera sigurno! najbolja dr i najbolje savjete daje kada je dojenje u pitanju! Ako je ona rekla da je sve super, ne brini. Ako mislis da mozemo pomoci dodatno javio se na broj 067 000 474 to je broj savjetnica za dojenje, a imas i grupu na fbooku pa mozes da se konsultujes sa vise njih/nas odjednom:)

]]>
Wed, 30 Sep 2015 12:27:05 +0200
kujava on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-6/#p22223 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-6/#p22223 Zene,hvala vam puno! Bila sam prilicno zauzeta ovih dana,Da ne kazem u stresu. Na kraju smo otisli na kontrolu. Prvo u blok,samo neka su zdravo,a onda kod Dr Mice. U bloku-guzva,hoce da me vrate kuci sa bebom od 15 dana,ne znaju ko ce Da ga pregleda, Da bi na kraju doktorica (koju poznajem btw) obavila pregled (mada joj je  zavrsena smjena ali ipak dosla je tv ekipa). Cijelo vrijeme ga pregleda (dijete je golo ispred ) i govori djevojcica!!!! Tri puta sam joj rekla djecak je!onda je,zajedno sa tv ekipom otisla I nije se vracala. E pa ako je takva prema onima Koje zna,jadni oni Koje Ne poznaje. Bez savjeta bez komentara. Naravno Da sam se pokupila I otisla kod Mice.

Momak mi za 16 dana Nije povratio porodjanu tezinu ali ona ksze Da he to ok.svakako napredovali smo 100 gr u odnosu na dan izlaska. Zena je bila divna,rekla Da je dojenje kako ga izvodimo sin I ja za primjer Coolte Da samo tako nastavimo. Bas me oraspolozila I opustila. Sad cu opet u pon/uto kod nje na mjerenje pa Da vidimo dje smo. Ali Mislim Da idemo na bolje. 

Kaka je I dalje zelenkasta..iako  svi  kazete Da nema veze ja cu ipak biti najsrecnija Kad ona  pozuti Wink

Javljam se poslije sljedece kontrole.

I ljubim vas!

]]>
Wed, 30 Sep 2015 11:24:02 +0200
Kristina M on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22221 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22221 Zaboravi na sat i na sistem odnosno ritam koja strana kada:) Kako vama dvije odgovara eto to je jedino sto teba da bude vazno:) Samo je vazno da sisa a ne da spava na dojci, cim zaspe ili ga budi, tj ne mora biti budan ali da vuce. I ako on ne trazi bez jednu stranu u toku jednog podoja i to je ok, a ok je i da se mijenja vise strana vise puta u toku podoja. Slusaj svoju bebu i sebe i sve ce biti ok, ako bude nekih problemcica javljaj da onda smisljamo taktiku, ovako sve djeluje super tj djeluje da je on jedna zadovoljna beba koja je sita.

]]>
Sun, 27 Sep 2015 12:06:20 +0200
sonia007 on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22220 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22220 Meni to zvuci ok. Iskrena da budem pojma nisam imala nikad koliko mi vremenski beba sisa. Znam da su nam u KBC cini mi se savjetovali minimum 15 do 20 min po dojci ali da aktivno sisa a ne da spava ili da se igra. I tako sam jednom ja stopovala vrijeme dojenja i to kad mi je bebac imao negdje oko 15 ak dana jer mi se cinjelo da dosta kratko sisa i ispalo je da sisa samo 6 minuta i to jednu stranu po podoju. Toga se odlicno sjecam, podoji su mu bili kratki, ali vrlo efikasni samo je gutao tih pet sest minuta, a napredovao je 1.150 gr prvi mjesec, spavao po 3 sata nocu a danju sisao na 2 sata, na njegov zahtjev naravno. Svaka je beba razlicita. Mislim da je kod tebe sve ok, najvaznije je da beba ima dosta podoja, tj. da sisa na zahtjev, da pratis prilikom dojenja da li efikasno sisa, tj da se vidi da guta i da ti ne spava na dojci da ti ne napravi ragade. kod mene je bio jak refleks otpustanja mlijeka koji sam ja intezivno osjecala i jedino sam pratila da nakon njega beba efikasno sisa i to mi je dobar znak da beba dobija masnije mlijeko. I jos jedna bitna stvar je da ako ti beba sisa vise puta unutar cetiri sata podoje pocnes na istoj dojci da bi beba dosla do masnijeg mlijeka, a nakon toga ako trazi jos prebaciti je na drugu dojku.

]]>
Sat, 26 Sep 2015 20:55:36 +0200
kujava on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22219 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22219 Sonja,Kristina

Hvala puno na podrsci. Cim je svanulo lakse mi je bilo,valjda hormoni jace rade po noci.  Beban sisa od 10 do 12 puta u 24 sata,podoj traje od 15 min (samo nekoliko puta) do sat. Nekoliko puta je bilo i da siki po 3 sata bez prrstanka (10 min pauze ne racunam)U prosjeku bude 45 min.spava dosta dobro,mada po danu ima problem Da  se uspava.po noci kad se najede samo nastavi, a budi se nekad poslije sat a nekad poslije tri. Pelene su uvijek mokre. 

Interesuje me I prebacivanje sa dojke na dojku,trudim se Da to ide po redu,ali Kad sisa tri sata to bude I po tri puta na svaku stranu. I rijetko bude 15+15 min Nero uglavnom 25-30+15-20. Jel no trebala Da pratim 15+15? Uh,dajte sto vise savjeta,Ne zelim Da ponavljam greske koje sam napravila sa 1  djecakom!

]]>
Sat, 26 Sep 2015 17:37:19 +0200
Kristina M on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22218 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22218 Tako je Sonia, u pravu si. Zelena stolica nije stolica gladi, samo ponekada moze biti. Ako beba jede i spava kao i do sada ne treba tome posebnu paznju posvecivati. KOliko cesto beba sisa, i koliko dugo spava tj koliki je vremenski periodizmedju dva podoja?

Moze biti da si ti nesto pojela sto je uticalo na boju stolice. Znam da nije lako, ali probaj da svu okolinu na dugm iskljucis (ton) i neka pricaju, ti radi kako ti osjecas. Cak i da je beba gladna, nevezano sada za ovo pitanje, rijesi se problem u dan dva, dok se proizvodnja ne poveca, ali necemo sad o tome osim ako ne bude trebalo.

Samo mi odgovori na ovih par pitanja, i koliko ima bebica popiskenih i pokakanih pelena u toku dana.

]]>
Sat, 26 Sep 2015 14:23:10 +0200
sonia007 on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22217 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22217 Evo dok se neko strucniji ne javi. Moj savjet je da nastavis samo sa dojenjem. Savjetnice ce ti vjerovatno traziti podatke o broju podoja tokom dana a narocito tokom noci, duzinu trajanja podoja i nacina na koji beba hvata dojku, pa kad budes mogla ispisi. Obavezno prati broj pokakanih i upiskenih pelena. Sama boja stolice ne mora znaciti nista, odnosno to sto je stolica zelenkasta ne znaci da je beba gladna. Sad je u periodu kada pocinju grcici i gasovi, pa moze i od toga. Takodje ako je stolica malo duze stajala u peleni moze oksidirati i vuci malo na zelenkasto sasvim normalno.Mojim bebama se redovno desavalo. Mislim da nemas nikakvog razloga za brigu, prati tvoj instinkt, mama najbolje zna i osjeca sta treba njenoj bebi. Uskoro ce i prva kontrola pa ces vidjeti kako beba napreduje, bitno je da povrati tezinu na rodjenju.

]]>
Sat, 26 Sep 2015 13:40:54 +0200
kujava on Kako poceti http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22216 Dojenje http://www.roditelji.me/forum/dojenje/kako-poceti/page-5/#p22216 Ne znam jesam li na pravom mjestu ali nadam se brzoj pomoci.Naime imam bebu od 2 nedelje koja je do sad iskljucivo dojena I kaka je bila zlatno zuta.juce je malo promijenila boju,nocas je opet malo  prema zelenoj i ja sam u panici. Da ne kazem Da me u kucii nagovaraju na dohranu a ja necu.ali necu Da skodim ni bebi. 

Upomoc 🙁

]]>
Sat, 26 Sep 2015 05:22:16 +0200