A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
pravilan polozaj kod dojenja
15/08/2012
11:52 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

trece dijete koje dojim i jos ucim-  dojenje se uci, da :)

imamo manjih problema sa dojenjem, prejak refleks otpustanja mlijeka, i velika kolicina (jednako frustrirajuce kao i kad mlijeka nema, vjerujte mi na rijec! )  i zbog toga trazim pomoc na sve strane (Kristina hvala ti Kiss )  …

za vecinu problema kljucan je pravilan polozaj bebe na grudima. ja cu sada napisati ono sto sam ja smetnula i ovih dana nisam praktikovala, ali juce i danas jesam i vidim da je bolje: 

kukovi, ramena i usi bebe trebaju biti u istoj ravni u kojem god polozaju da se doji.

usnice i brada da su jedno sa dojkom, a nosic mrvicu izmaknut, dakle da je bebino lice pod  kosim uglom  u odnosu na dojku.  

podrazumjeva se da je veci dio areole u ustima, to smo vec apsolvirali :)

o  raznim polozajima mogu pisati iskusne mame, a mi uglavnom lezeci dojimo, i posto moji cokcu pri dojenju izuzetno mi je pomogao ovaj mali filmic, tj jedna mala pomoc kako ubaciti bradavicu da beba ne bi coktala, tj vukla zrak uz mlijeko  http://www.drmomma.org/2010/08…..trick.html

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

16/08/2012
10:01 am
Julija
Guest
Guests

mamika super sto si otvorila ovu temu i hvala na informacijama. Meni je prva trudnoca (37-ma nedelja) i vec sam sanjala kako pokusavam da savladam tehniku dojenja i nadjem najbolji polozaj, nije mi bas islo u snu ali je osjecaj bio divan  Smile kao sto ce, pretpostavljam, biti i u stvarnosti. Ali kao sto rece dojenje se uci pa ce svim mamama, narocito prvorotkama, dobro doci sve informacije koje odje mozemo podijeliti.

Vidjela sam da postoje neki jastuci za dojenje. Da li je to neko probao i koliko su efikasni?

16/08/2012
10:28 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ja ga imam odavno…najvise mi je pomogao u trudnoci, da se namjestim za spavanje, mada i za dojenje dobro dodje…inace je dobra stvara za odmor. moj je punjen  polistiren perlama i bas je savtiljiv i udoban, a gledala sam i neke punjene sundjerom , ne znam kakvi su.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

16/08/2012
10:48 am
Kristina M
Guest
Guests

Nijesam ga nikad imala ali ga je moja snaha koristila i super joj je pomogao. Mi smo vec profesionalnci u dojenju mada mi je padalo na pamet da ga uzmem:)

najvaznije ali najvaznije je da je bradavica uzeta na pravilan nacin, kako zbog tehnika sisanja i napredovanja tako i zbog preventive da se ranice i ragade na stvaraju na bradavici. Kao sto kaze Mamika, bitno je da bude sto veci dio areole u ustima, tj da bebi budu usta puna dojke :)d i da su usne skroz priljubljene uz kožu odnosno a imate odjecaj da su jedno. 

Julija, vjeruj mi da je nakon rodjenja djeteta sisanje, posebno prvih nekoliko podoja najljepsi moguci osjecaj i skup milion nekih stvari – topline, bliskosti, jedinstva, ljepote, ljubavi… ma ne znam cega sve. Ne moze se bas ni opisati kako treba.

Sto se pomoci tice tu smo za sve sto ti bude trebalo kad je dojenje u pitanju. Ako ti bude tesko da kuckas, citas forum imas na portalu moj kontakt zovi kad god treba evo ti i ovdje 067263354. Nemoj da se ustrucavas.

Inace sam jos pod utiskom jedne price od jutros koju sam cula u vezi jedne vrlo bistre doktorice iz podgorickog Doma zdravlja koja je majku nabijedila da joj beba nije napredovala dobro jer je u prvom mjescu dobila nesto preko 600 grama i da treba da pocne sa adaptiranim mlijekom. Njena je teorija da beba mora da dobije kilogram poslije mjesec i to ne u odnosu na tezinu kad je izasla iz bolnice nego porodjajnu! Pa mi onda kazu kako cijeli zdravsteni sistem pomaze i podrska je dojenju! Dje to?! Sram ih bilo 

16/08/2012
11:07 am
Milena
Guest
Guests

Jastuk za dojenje je sjajna stvar, meni je bas puno pomogao.  Doduse, ja sam uglavnom dojila lezeci, jer nam je tako bilo najlakse da zauzmemo pravilan polozaj (skroz okrenuti jedno prema drugom).  Ali sam jastuk koristila kad sam bebu dojila sjedeci-narocito u toku noci da bih ostala budna i vratila bebu u krevetic (posto bismo uglavnom zajedno zaspali :-) )

Takodje, kad je beba pocela da se ispravlja i da sjedi, stavljala sam joj taj jastuk jer je u obliku potkovice i milslim da mu je bio bas udoban.

16/08/2012
11:20 am
Julija
Guest
Guests

Hvala Kristina! Divno je sto si spremna na svaki nacin da pruzis podrsku svima iako i sama imas pune ruke poslaKiss Memorisacu broj za svaki slucaj.

Mamika ne znam cime su punjeni ovi jastuci sto sam ja vidjela ali kad sam vidjela cijenu pomislila sam mozda zlatomLaugh. Dobila sam preporuku i broj jedne zene koja drzi tezgu u Tuzima sa djecijom robom i opremom, ona mi je rekla da ima jastuk za dojenje punjen silikonom 15e sto je mnogo jeftinije nego u prodavnicama (skoro 50e) e sad za kvalitet ne znam…

16/08/2012
12:47 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Znam da je jastuk vrlo od pomoci majkama, mada ga sama nikad nisam imala. Vidjam cesto dojilje koje doje blizance da ga bas koriste, mislim da im odgovara jer uy pomoc njega bebe lakce postave u onaj ‘ragbi’ polozaj za dojenje.

Inace, moj sin nikad nije hteo da sisa u tom polozaju, iako sam se trudila svojski. Cini mi se da mi je menjanje polozaja pri sisanju pomoglo da beba izvuce mleko sa razlicitih delova dojke, a i majkama koje imaju ragade ili plih na bradavici novi polozaj moze doneti bar malo olaksanja.

16/08/2012
12:54 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

kad je vec tema pravilan polozaj pri sisanju, da dodam da je bitno da su bebine usne izvrnute ka spolja, a ponekad se ispod bradavice moze videti i delic jezika.

Takodje, sto je beba veca, veci deo areole ce moci da obuhvati, ali dok je jos novorodjence treba ga ohrabrivati i pomagati mu da sto vise otvori usta i sto vise areole obuhvati.

Link koji je Mamika postavila pokazuje super tehniku, ja je nisam znala pre 4 godine, ali mi je draga dr pokazala da uvek dojku pridrzim odozdo i blago pritisnem deo iznad bradavice dok je beba lepo ne prihvati. Kad kazem uvek, mislm dok je novorodjence, posle kad se uhodate, moze kako hoce.

mi smo sikili i tako sto sam ja stajala , a njega drzala niz sebe u uspravnom polozaju, jer je to jedno vreme bio jedini nacin da sisa kad su ga uhvatile bubice negde tako oko 5, 6.og meseca Laugh Al tad je vec bio veliki momak i zano sam da uhvati siku

23/10/2012
12:38 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

uf ja se mucim da nadjemo polozaj jer dojimo sjedeci imam velike grudi a male bradavice tj. ravne skroz… pa tko jedino uspijemo se hranit vec me ledja rasturaju tako da probat cu mozda sa ovim jastukom..

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner