A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Majcino mljeko - podrgrijavanje, cuvanje, upotreba...
20/08/2012
10:39 pm
Cekalica
Guest
Guests

Kako nailazim na razlicite informacije, rekoh da pocnem ovu temu i otklonim dileme… :-)

1. Koliko dugo se moze skladistiti majcino mlijeko u frizideru i zamrzivacu?
2. Koliko dugo nakon izmlazanja moze mlijeko da stoji na sobnoj temperaturi? I ako beba ne pojede nakon tog vremena da li se moze skladistiti u frizideru/zamrzivacu?
3. Je li dozvoljeno mlijeko prikupljeno u razlicitim intervalima i cuvano u frizideru/zamrzivacu usuti u istu flasicu i dati bebi (naravno, nakon sto se zagrije u vrucoj vodi)?
4. Odmrzavanje se smije obaviti jedino na sobnoj temperaturi, a onda se grije kao i mlijeko iz friza (u vrucoj vodi)?
5. Nakon sto se jednom odmrzne/podgrije/izvadi iz frizidera mlijeko se ne smije ponovo vracati u zamrzivac/frizider?
6. Koliko  dugo moze da stoji nakon podgrijavanja ili odmrzavanja na sobnoj temperaturi (npr. beba nije pojela sve sto je podgrijano odjednom, smije li joj se dati naknadno)?

Sigurno cu imati jos nedoumica, ali to je to za sad… :-) Unaprijed hvala na odgovorima!

21/08/2012
9:35 am
Kristina M
Guest
Guests

Na sobnoj temperaturi

  • do 15 °C ……. 24 sata
  • 19-22 °C ……. 10 sati
  • 25 °C ……….. 4-6 sati
  • 30-38 °C ……… 4 sata

U frizideru:

  • na temperaturi 0-4 °C ……. do 8 dana

U zamrzivaču:

  • u pretincu zamrzivača unutar frizidera (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata)…… do 2 sedmice
  • u pretincu zamrzivača koji je dio frizidera od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)……. 3-4 mjeseca
  • u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ……. 6 mjeseci ili duže

Mlijeko treba čuvati u manjim flašicama (postoje i kesice da se kupe, znam da ih pravi Medela) jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo. Što se tiče čuvanja u istim flašicama, ne bi trebalo spajati izmuzeno mlijeko u različitim danima (može svo mlijeko od jednog dana u istu spremati).  

Za čuvanje je najbolje koristiti flašice od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem. Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.

Mlijeko iz frižidera se može zagrijati pod mlazom tople vode, tako što se  povremeno trese bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u posudi sa vodom.

Mlijeko nikada ne zagrijavati do vrenja. Prokuvanjem se gube ili smanjuju zaštitne stvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u frižider na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo u frižideru. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

21/08/2012
12:13 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina je napisala sve, ja samo da dodam da kad ste jednom dali bebi flasicu sa mlekom, a ona nije sve popila, mleko se mora prosuti, tj. ne sme se podgrejavati ponovo i nuditi kasnije.

21/08/2012
3:03 pm
Cekalica
Guest
Guests

Hvala! Drzacu se ovoga, jer razliciti izvori nude razlicite informacije…

24/08/2012
10:38 am
Cekalica
Guest
Guests

Jos jedna stvar – da li vas ima koje uspjesno dojite a ne uspijevate da izmuzete vecu kolicinu mlijeka? Naime, trudim se da se izmlazam nakon podoja, ali nikada ne uspij vise od 20 ml iz jedne dojke (za ne vise od 15 min), a citala sam o tome da postoje zene koje uspjesno doje ali ne izmuzu velike kolicine mlijeka (kazu da ovaj proces kod nekih zena ne ide s pumpicom zbog stresa ili cinjenice da zlijezde ne reaguju na mehaniku…).

24/08/2012
2:49 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

cekalice, ja pumpicom posle podaja nikada NISTA nisam uspela da izvucem. Ali ozbiljno.

Koristila sam je samo u prvih petnaestak dana posle podoja, onako u prazno, radi podsticanja proizvodnje mleka. I bukvalno se kolicina merila u kapima. A, malac je super napredovao.

Kasnije mi je dobro posluzila kad bi moj decak resio da malo duze odspava, a ja se budila sa punim dojkama. Zato je pumpica bila pored kreveta, malo izmuzem iz jedne, malo iz druge, tek da me prodje napetost, i vratim se na spavanje. Ali, to su bile retke noci, uglavnom se budio na svaka dva sata, sve do negde  cetvrtog meseca.

24/08/2012
9:24 pm
Cekalica
Guest
Guests

Ana PG, vjerujem :-) Zato sam i pitala, jer sam trazila dosta o tome. I ja sam zbog povecanja kolicine mlijeka pocela da je koristim izmedju podoja (po Kristininom savjetu), a i moja spavalica je pocela bolje da napreduje tako da ne brinem za kolicinu, samo mi bilo interesantno… Doduse, racunala sam na to da cu nekada moci da se izmuzem pa koristimo flasicu muz ili ja, ali vidjecemo…
Hvala na odgovoru. :-)

27/08/2012
8:56 am
vanjamik
Guest
Guests

Cekalice, evo i moje dopune sa 6-mjesecnim stazom izmuzavanja i skladistenja mlijeka:

– pridrzavala sam se uparavo ovakvih savjeta koji su gore napisani, a na internetu ces naci razne i razlicite.

– ako ti se desi da beba ne pojede sve odjednom, vec se uspava, mi uvijek mlijeko ostavimo za slucaj da se odmah probudi, pa onda ono tako odstoji i duze nego sto bi trebalo. Sve u tom iscekivanju. Zato pazi i gledaj na sat, ali i u bocicu – kad se majcino mlijeko pokvari, to se jasno vidi jer se usiri kao i kravlje. S druge strane, ja sam uvek znala da nakapam koju kapljicu na dlan i da ga probam. Bez obzira na to sto ga tek tada vadim iz frizidera i grejem. Inace sam ga grejala u grejacu za bocice, tako mi je bilo najjednostavnije.

    Pozdrav i uspjesno dojenje! :*

27/08/2012
12:13 pm
Cekalica
Guest
Guests

Hvala Vanja! :-) :-*

10/09/2012
12:59 am
marioleta
Guest
Guests

SurprisedSurprisedSurprised sad ste me uplašile, meni se desi da ne popije sve iz flašice i čekam nekih 5min ali čim se ohladi a ja joj ponudim ona kao da će da povrati (ali nije baš ohlađeno),pa ga ponovo podgrijem i to što ostane vratim u fižider i na sledeći podoj podgrijem i dam FrownFrownFrownFrown ali mi mlijeko nkad ne stoji duže od nekih 24 časa,kod mene je proizvodnja  veća u večernjim satima pa uspijem nakupiti nekih 300mi rezerve uvijek, jer se desi često da mi tek lijepo nadođe popodne pa moram imati zalihe Laugh.

A kad sam tražila u par apoteka kese za zamrzavanje doduše ja sam tražila Avent tako sam pročitala negdje gledali su me kao iz tuđe glave-nikad ih nisu imali nikakveConfused

16/12/2012
11:32 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Da li se mlijeko koje je stajalo u frizideru ovoliko koliko je dozvoljeno onda moze prebaciti u zamrzivac? Ili mora svjeze na zamrzavanje?
Marioleta, kesice za zamrzavanje Medeline imas u apoteci Deveti red, ali s obzirom na to da su jednokratne nisu isplative. Meni su mnogooo bolje Avent zdjelice (milk containers) koje se po normalnim cijenama mogu naci u Kids Land radnji na Starom aerodromu (nisam sigurna da li ih ima u Enci Menciju u Delti – ista firma je vlasnik).

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

16/12/2012
11:58 pm
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala Cekalice ali nemam više mlijeka za izmlazanje,mada zadnji put kad sam joj dala tj pokušala dati iz flašice gadila se nad njom Surprised ja nisam mogla da vjerujm,sile nije bilo da je htjela,ja na kašičicu baš da vidim …isto nema šanse a tek izdojeno nije stajalo pa da pomislim da nešto nije ok Confused

Zdjelice mogu kupiti kako neko reče ka ubrzo počnemo sa kašicama pa eto za ponijeti Smile

17/12/2012
12:01 am
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Uhhh zaboravih ti reći ja ne bih zamrzavala mlijeko koje je stajalo,zamrzla sam par flašica ali odmah nakon izmlzanja.

17/12/2012
7:52 pm
Avatar
Vanja R
Forumaš(ica)
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 44
Member Since:
22/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Mlijeko koje hoces da zamrznes treba prvo malo ostaviti da odstoji – tek 10-15min kako bi se ohladilo i onda ga zamrzavati. Ja sam tako radila, i isto tako nisam iz frizidera prebacivala u zamrzivac.

http://lb1f.lilypie.com/7VhVp1.png
http://lb4f.lilypie.com/T5ODp1.png
03/01/2013
9:17 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Imam jos par pitanja oko izmlazanja, pa rekoh da iskoristim ovaj i ne otvoram novi topic. Da li ste uspjele da necim povecate kolicinu izmuzenog mlijeka? Ja naime ne mogu da izmuzem previse odjednom (otprilike koristim pumpicu po 15 minuta na svakoj dojci), pa onda sakupljam po nekoliko puta u toku dana, a kako bebana zahtijeva sve vise paznje to postaje prakticno nemoguce… Zato me zanimadali postoji nesto sto moze pomoci prilikom ispumpavanja? Znam za tople obloge/tusiranje toplom vodom pred izmlazanje, razmisljanje o bebi, gledanje bebinih slika… Takodje sam citala da izmlazanje ide mnogo brze kad se radi na jednoj dok beba sisa na drugoj dojci (to je kod nas neizvodljivo jer moju radoznalicu pumpa zabavlja pa batali dojenje :-) ), ali me interesuje da li je ko probao?
Ja se i dalje nadam da ce cudo da se desi i da cu nakon skoro 6 mjeseci konacno uspjeti odjednom da ispumpam flasicu :-) ))

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

11/01/2013
11:09 am
Julija
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 72
Member Since:
17/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Jeste li imale problema da svojim mlijekom nahranite bebu iz flasice? Koje ste koristile?

Moja bebica koliko god da je gladna iz flasice nece nikako-mrsti se, gura vani cuclu(probala sam par razlicitih), vrti glavom… i jedva doceka da joj dam dojku jer ipak je to prava stvar :)

Daisypath Happy Birthday tickers

11/01/2013
1:53 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Julija, moja prihvata bez problema, ali znam da neke bebe preferiraju pravu stvar :-) imas sad cucle koje bebi stvaraju utisak da sisa (mislim Chicco, Nuk i sl.), ja imam Avent i ona djelimicno ima isto dejstvo :-)

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

12/01/2013
12:28 pm
Julija
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 72
Member Since:
17/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Pobala sam i aventove cucle i chicco-vu u obliku dojke-nece pa nece. Za sad jedinu marku koju prihvata je “sisa original” Laugh mekana na dodir, sa uvijek spremnim svjezim toplim mlijekom Smile.

Nadam se da to nece i dalje biti problem kad pocnem sa dohranom i vodom i sokicima…

Daisypath Happy Birthday tickers

12/01/2013
12:45 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Julija, moj decak isto ziv nije hteo nista iz flasice, pa je zato vrlo brzo naucio da pije iz case kad smo uveli cvrstu hranu. U obzir nisu dolazile ni one case sa kljunom.

Moja rodjaka je zato cerku vrlo brzo nucila d pije sa slamcicom :D E, to je presmesan prizor. u svakom slucaju, ako je u pitanju samo voda i sokici, nemas brige, nacicete vec nacina ako nece flasicu.

15/01/2013
6:48 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Procitah na jednom forumu da majke cuvaju izdojeno mlijeko u posudicama za urin. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Jesu sterilne, ali ne znam da li su bas za mlijeko. Sta mislite o tome?

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…