A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kako poceti
12/02/2013
3:49 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Porodila sam se prije 4 dana, u subotu ujutru. Mislim da su mi bebu donijeli na prvi podoj u 3. Malo kolostruma je odmah krenulo… Donosili su mi bebu na svaka 3 sata osim u 3 nocu, meni je izgledalo da lijepo sisa, mada naravno poslije podoja je dohranjuju.

Nakon 48h sam izasla iz porodilista (juce). Mlijeko je vec doslo, ali ona je bila kenkava juce citav dan, sisala je ali bi se umorila i krenula da spava na dojci. Grudi su prepune, bradavice su mi super i lijepo ih prihvati, ali izgleda da nije mogla bas da izvuce mlijeko. Jutros mi je bila patronazna, i rekla mi je da su mi se grudi vec upalile tako da me masirala poslije podoja punih pola sata… Dok je otcepljivla kanale izlazio je i kolostrum koji je ostao jos od prva dva dana i napravio upalu. Masaza je boljela samo tako, ali mi nije problem istrpjeti kad mi to neko drugi radi pogotovo strucan… Ali ja to sebi ne mogu. Ne mogu ni da krenem da stisnem kad osjetim taj bol… Patronazna me savjetovala da je cesce dojim, da ne cekam da se sama probudi, nego da je ja budim na 2, 2 i po sata, i da obavezno sisa iz obije dojke. Prvi podoj poslije patronazne mm mi je pomagao da masira i “razbija” zacepljenja u toku podoja, i mislim da je lijepo sisala. Uh vidjecemo kako ce ici dalje…

U svakom slucaju, sad mi je jasno da je ona juce bas malo jela iako je pokusavala, pa je vjerovatno zato i bila kenkava…

12/02/2013
9:29 pm
Kristina M
Guest
Guests

nadoslo ti je mlijeko, grudi su tvrdje, a ona je mrvica i snage nema. Nemoj da je pustis da ti spava na dojci. Cim zaspe budi je, Stipkaj, presvuci, mokrom pelenom diraj lice. Isforsiraj je da barem po deset, 15 minuta sisa iz jedne dojke. Probaj da pumpicom izmuzes visak mlijeka da se grudi ne upale. POslije svakog podoja izmuzi sve sto mozes, a i par sekundi pred podoj stavi topli oblogu na grudi da bi mlijeko lakse krenulo. Poslije podoja i izmuzavanja hladne obloge par minuta.

I sto cesce na dojku, kad god bude htjela. Kad se grudi malo isprazne za koji dan tj kad se situacija regulise, onda probaj jedan podoj jedna dojka, da bi izvukla i najmasnije mlijeko od kojeg ce da raste kao kvasac:) Tu smo, ti znas:)))

13/02/2013
4:19 am
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

ja mislim da je ona gladna. Ili ne moze da izvuce ili nema dovoljno mlijeka, ne znam sto je. Samo je prvi podoj poslije patronazne bio dobar i spavala je dva i po sata (mi smo je probudili da bi sisala). Poslije toga je plakala citav dan (od 4 popodne) i ne bi spojila ni pola sata spavanja… Kad je podignem da podrigne okrece glavu kao da bi jos da sisa. A na siku oce da spava – valjda posisa malo pa se umori. Ja je stalno stipkam i gilicem oko vrata i to je podsjeti, ona vuce sigurno 10-15 min na jednu dojku, vidim pokrete vilice, ali nisam sigurna da li ona to samo dudla ili stvarno nesto guta (ne cujem gutljaje ali vidim da vuce).

Bradavice su bas lijepo izvucene, ne uzme neki preveliki dio areole jer su joj vec puna usta bradavice, ali mislim da to nije problem.

Ja sam citav dan masirala grudi i nisu vise tvrde. Ali kad krenem da izmuzem, niz bradavicu se sliva mlijeko u kapljama, uopste ne ide u onom mlazu koji strca. Bijelo je mada ponekad jos izlazi zuto.

Ako joj ponudim adaptirano poslije podoja, koliko treba da popije da bih bila sigurna da nije gladna? manje od 30ml?

 

13/02/2013
7:41 am
Kristina M
Guest
Guests

Nema potrebe da joj niudis. Nema potrevbe, sve ce da se sredi. Ako su ti grudi omekasale onda danas nudi jedan podoj jedna dojka, i ako bude sisala nekoliko puta u toku dava sata svaki joj put ponudi tu istu dojku. Ako ti se druga prepuni daj joj samo malo da izvuce da se ne zacepe kanali. Ne brini, stvarno nema portebe. Znam da ti je sad frka da je dijete gladno, naveci majcin strah ali nije. DAj joj da sisa na zahtejv, budi je, jedna dojka jedan podoj i sve ce da se sredi

13/02/2013
7:42 am
Kristina M
Guest
Guests

Ako popije do 60 ml nije gladna

13/02/2013
7:49 am
Kristina M
Guest
Guests
14/02/2013
7:52 am
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Patronazna opet juce nije bas bila zadovoljna koliko su mi grudi tvrde, ali je valjda bolje. Ja sam se juce izmlazala skroz skoro do kraja, i jednu i drugu poslije podoja. Radila sam to poslije svakog osim nocnih kad sam samo malo cisto da ne bih do ujutru opet bile pretvrde…

e sad… Malena hoce da spava na dojci, ja je budim, gurkam, stipkam i uvaljujem da sisa. Poslije sisanja na jednoj ona se toliko uspava, ja je podignem da podrigne (90% puta mi uopste ne podrigne!), razbudjujem pa onda na drugu dojku. E juce je tako haos pravila, popodne nije htjela da zaspe ni sat vremena poslije hranjenja, a uvece je spojila hranjenja bez spavanja. Na kraju sam joj ponudila AD mada sam bila sigurna da nije gladna jer je iz grudi i dalje izlazilo mlijeko samo je trebalo da ona povuce. Ali popila je dobrih 40ml, ali je i dalje pravila haos poslije toga. Jedva smo je uspavali poslije ne znam ni ja koliko sati.

Oko 2 i po ujutru se probudila, dala sam joj da jede, sisala je aktivno 10 min iz jedne dojke. Kad sam je prebacila da sisa iz druge nije htjela ni da otvori usta vec je bas spavala, tako da sam je stavila u krevet, pa ako je gladna jos probudice se ranije. Spavala je puna dva sata! U 4 i po sam joj opet dala da jede, drugu dojku, sisala je 15 min od toga 10 aktivno. I opet ista prica, tako da joj onu drugu nisam ni nudila… I evo i dalje spava, cekam da se probudi svaki cas – znaci puna 3 sata spava.

E sad, da li je uopste moguce da se ona prenajede pa da je zato bila kenkava, ili sad spava sto je jadna premorena jer nije citav dan spavala?

Vidjecu kako ce ici dalje…

Mogu samo da vam kazem, da su kod (vjerovatno vecine) prvorotki prvi dani dojenja uzasno teski, i da treba doooobro zeljeti dojenje da se ne bi odustalo. 

 

14/02/2013
8:48 am
Julija
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 72
Member Since:
17/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga Nela prosla sam kroz sve to. Taj prvi period jeste naporan, narocito kod nas prvorotki jer nemamo iskustva i sve nam je potpuno novo ali kad prodje ta pocetna faza upoznavanja i uspostavljanja potraznje i potrosnje mlijeka neizmjerno cete uzivati u dojenju.:)

Znam koliko si zabrinuta da neostane gladna, vjeruj mi, ali bih ti savjetovala da joj ne nudis uopste AD. Imas i vise nego dovoljno mlijeka i steta je da pije drugo pored toliko tvog. Tako sam sebi govorila:). I na pregledu se ispostavilo, uprkos plakanju, kenkanju, zelenoj stolici…da je napredovala i vise nego dovoljno

Ja sam mojoj davala da sisa iz obje dojke po 10 min i uvijek sledeci podoj pocinjala onom na kojoj je zavrsila prethodni jer iz druge manje izvuce pa da nadoknadi. Kad zaspe nakon jedne presvucem je pa nastavi drugu jer stipkanje nije uspijevalo, i sad to radim nocu.

Samo nastavi sa izmuzas redovno i stavljaj tople obloge prije podoja. Ja sam zapravo uranjala dojku u posudu sa toplom vodom, tako mi je bilo najlakse :)

Daisypath Happy Birthday tickers

14/02/2013
9:29 am
ana
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Pa to je mrvica mala, tek se rodila, samo polako.. Posle svakog podoja se izmuzi, koliko god da boli, to je samo par dana, proci ce… a ako osjetis da su ti grudi pretvrde prije podoja, malko izmuzi, samo da joj olaksas sa fino prihvati dojku. Prije podoja je presvuci, da se malo razbudi, to je kod moje spavalice pomagalo.
E da , drzi je malo duze da ti podrigne, promijeni polozaj,na rame, na koljena, jer moji kad su bili tako mali, ako ne podrignu, brzo se probude i bude haos…
Bice to ok, malo da se naviknete obje!

14/02/2013
9:57 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Nela, sve sto opisujes je normalno, ne brini.

U prvim danima po porodjaj, sto zbog hormona, sto zbog sirenja tkiva dojki, dojke bole. Svaku zenu.

Bebe se takode vrlo nepredvidljivo ponasaju u tim prvim danima, prilagodjavaju se na zivot van maminog stomaka.

Vazno je da je ne pustas da spava duze od 2 i po sata, da je na sve nacine budis dok je na dojci kako bi efektivno sisala bar deset minuta. Ne moras menjati dojke tokom jednog podoja, sem ako je to jdna mera kojom razbudjujes bebu.

Nema potrebe ni da se izmuzas posle podoja, radije cesce nudi bebu da sisa. Dojke masiraj, narocito tokom podoja, od vrha dojke ka bradavici sa svih strana. Bolece jer su dojke bolne, ali ne brini.

Ako osetis neku grudvicu i tvrdu plocu moras je isto masazom razbiti.

 

14/02/2013
12:30 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala svima na savjetima. 

Jutros sam je dojila oko 8 i po, a prije i poslije podoja izmasirala dojke. Sisala je samo na jednu pa sam iz druge (a i sto je ostalo iz prve) izmuzla rucnom pumpicom (tek mi danas koristi pumpica kad su dojke malo razradjene) i uspjela izmusti 60ml. Tako da, eto ga mlijeko u frizider, pa ako posumnjam da je gladna  nudicu joj naravno to umjesto formule.

E sad ona poslije toga nije htjela da spava, samo se drala. Ponovo sam je nahranila oko 11 i po, 12 i evo sad je konacno zaspala…

U medjuvremenu mi je bila patronazna – uvjerila me da, s obzirom na broj mokrih pelena i kako kaki, kao i po izgledu njenog stomaka koji je bio mek i pun – da beba nije sigurno gladna. A zasto place toliko i nece da spava, ne znam…

Ovako se dere, a kad je hranim oce da spava – bas moram da je budim, gurkam nonstop da bi gutala… Mlijeko vec fino ide, cak ne moram mnogo ni da stisnem da bi izlazilo (a pocelo je i samo da curka), tako da joj sigurno ne treba velika snaga da bi izvukla (sto je bio slucaj prethodnih dana dok su mi dojke bile tvrde). Ali ona bi radije dudlala i spavala nego jela.

Hvala svima na podrsci. Da preguramo ove prve dane pa ce ici lakse. Ja sam stvarno rano i izasla iz porodilista (poslije 48 sati) pa je i za ocekivati da su ovi dani teski. Ali bolje sto je tako, jer da sam ostala jos jedan dan grudi bi se vec sigurno upalile (pogotovo sto tokom noci ne donose bebe na podoj).

 

 

14/02/2013
6:23 pm
Mitzi
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 71
Member Since:
27/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bravo Nela86, sve će se polako regulisati. Meni je mlijeko poslije carskog sporije nadolazilo pa sam izbjegla to stvrdnjavanje i upalu ali su mi zato bradavice stradale jer nisu izražene. Mažem ih lanolinom i patronažna mi je rekla da ih tapkam svojim mlijekom pa se nadam da će i to proći. Stvarno treba jaka snaga da se uspostavi dojenje ali sve se istrpi za ove mrvice.

14/02/2013
7:24 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sve su to sitnice, vjerujte, kad prodje koji dan shvaticete i vi to:) mitzi tvoje mliejo i luftiranje je najbolje rjesenje odmah nakon podoja, a kad se ono osusi onda lanolin. Drzite se zene:P

14/02/2013
9:09 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Mlijeka sad imam dosta, i lijepo krece, tako da joj ne treba velika snaga da ga izvuce. Dajem joj na jednu dojku, najede se, i ostane jos… Sad se treba uskladiti da poslije podoja ne izmuzem previse, a opet dovoljno da mi sledeci put ne budu pretvrde, jer za tri sata budu bas prepune.

Nego ona i dalje haos pravi, i vidim da je muci stomak. Nikako nece da podrigne. Zna da stuca poslije podoja ponekad, ali da podrigne nikako. Da ne otvaram novi topic dajte mi savjete kako da podrigne (probam na rame i na koljeno sa tapsanjem po ledjima, ali ne uspijeva), i kako da joj pomognem kod tih grcica (mada mi se isto cini da je rano za grceve, ipak ima samo 5 dana? ali primjetim olaksanje na njoj kad se isprdi :) )

16/02/2013
1:25 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Moram da se pohvalim da dojenje bas dobro ide. Ja se masiram prije i poslije podoja, prije da mlijeko lakse krene (uz tople obloge) a poslije odnosno izmedju podoja preventivno. Sad kad nisu upaljene, masaža uopste ne boli. Ona lijepo prihvati bradavicu a kako se ja pripremim prije podoja mlijeko odmah krene, i bas je cujem kako guta. 

 

hvala svima na savjetima i podrsci. Uh prezivjeli smo one prve dane koji su bili najtezi! :****

16/02/2013
7:52 pm
Kristina M
Guest
Guests

Bravo vam ga, bas me obradovaste. Izgleda strasnije nego sto je, zar ne. Bice tu jos nekih mozda malih zavrzlama, poput skokova u razvoju ali ne brigaj, sve je to normalna faza.

Probaj da je legnes na stomak cim jede, a dok si ti pored nje, tako najbrye podrignu. POdrugivanje je jedna velika dusa kod beba, jer im bas puo treba, a opet je bolje da izbace taj visak vazduga zbog gasova koji ih muce. Nu ustvari muce gasovi, nema grceve. Samo polako, sve ce doci na svoje, uzivate

 

 

 

 

26/02/2013
12:05 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Mi smo poceli jos u porodilistu nesto malo vise od 24h nakon porodjaja. Svaki podoj su mi ga donosili i on je sisao i vukao kolostrum koji samo sto je krenuo. Kad smo dosli kuci bila je bas frka tu prvu noc. Naravno, napune ih formulom pred izlazak kuci, on uspavan, ja hocu da se sredim, okupam, jedem, popricam sa najblizima…. pakao je nastao uvece. Plakao je na svakih 20-ak minuta, a ja sam u medjuvremenu masirala grudi i izmlazala se – cijelu noc. Sutradan je sve vec bilo bolje, poceo je sve duze da spava i tek neki 3. dan je spavao 2 sata. Nalivala sam se cajem od koprive, pa od kamilice i vodom. Tako je i danas nakon 15 dana, ali nemam nijednu kvrzicu, masiram se skoro svaki dan, on jede fino – jedan podoj jedna dojka. Imao je gasove do sada 3 puta i bas je plakao. Samo ga je sika smirivala i ja sam mu davala nakon pokusaja da podrigne. Inace, podrigivanje ide dosta dobro – odmah nakon podoja ga ili prebacim sebi na stomak i grudi ili pored sebe na krevet potrbuske. Nama je i plakanje i sve prihvatljivo samo kad ne bljucka, narocito ne prekomjerno jer smo sa prvim tu imali ogroman problem. Sutra idemo na prvu kontrolu sa 15 dana kod izabrane dr da bas vidim sta ce da kaze. E, da, nocni podoji su najsmjesniji. Cak mi se cini da cesce trazi jer smo oboje uspavani. Desi se da se probudi npr. u 2h, ja ga unesem u svoj krevet, sisa veoma pozudno nekih 2-3 minuta i ja zaspemEmbarassed… sta se dalje desava nemam pojma jer se probudim npr. u 3.15, on spava pored mene, sika “izdusila”, prebacim ga u njegovu korpu i on se ponovo budi oko 4.30 i ide ponovo ista stvar oko 6-7h. Tako sam vam ja naspavana svaki dan, a izgleda i on sitWink. Ja izgleda nemam tu (ne)srecu da imam spavalicu…. taj nece prespavati obrok ne boj seLaugh.

13/05/2013
4:51 pm
neda
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 253
Member Since:
22/06/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

je li moguce dovesti La leche league u CG?ima ih u Srbiji,tj u Beogradu i dosta pomazu.

https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-International/121276329602?fref=ts

gledajuci emisiju Stizu bebe ne vidim preteranu podrsku dojenju,vec se prica o ad mleku,ili sokicima od 3eg meseca i sl.,

 

13/05/2013
9:14 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Nema sta da se dovedu. Svaka zainteresovana zena koja je dojila decu vise od 12 meseci moze da se prijavi za La Leche League savestnika i da prodje potrebne obuke. Samo je potrebna volja :)

13/05/2013
10:01 pm
neda
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 253
Member Since:
22/06/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

ex Ana ote mi rec iz usta.htela sam da dopisem da treba volje.jer koliko sam gledala u emisiji ,,vodic za roditelje,,prosle god na B92,te zene su dostupne 24sata!

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…