A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kako poceti
27/05/2012
5:49 pm
Kristina M
Guest
Guests

Posto evo 4 put prolazim kroz ovaj proces, zbog cega sam neizmjerno srecna, jer obozavam da dojim, odlucih da ovdje opisujem sve sto ide uz pocetak dojenja, koji nosi svoje izazove, koji znaju da izgledaju strasno velikom broju zena, i na osnovu cega odlucuju da prestanu sa dojenjem.

Ovo moje iskustvo u prvih sedam dana, uglavnom se ne razlikuje od ostala tri, tako da mislim da mogu da budem relevantan izvor informacija:)

Dakle, porodjaj carskim rezom, za koji kazu da obicno usporava pokretanje laktacije, zavrsen je negdje oko 17 sati, a u 21 sam vec dobila bebu na podoj sto me nevjerovatno obradovalo jer su mi zene obicno govorile, a i sestra sa auserstva da ce mi je donijeti tek sjutra. Kolostrum mi je krenuo nekoliko dana prije porodjaja, i bilo ga je po malo, ustvari taman kolikio bi trebalo za taj period. Prvih nekoliko podoja, tj dok nijesam pocela da ustajem sama do toaleta i okrecem se u krevetu sa strane na stranu sa malo vise lakoce, ali i dok nije krenulo malo vise mlijeka, stavljala sam bebu samo na jednu dojku. Jedan podoj jedna dojka, drugi podoj druga, da bi izvukao sve sto je bilo unutra.  

Kada je mlijeko polako počelo da se nakuplja, bebu sam krenula da dojim kombinovano, pa sam pocinjala sa jednom dojkom, nastavljala sa drugom (po pola sata), a onda bi sljedeci podoj pocinjala sa onom kojom sam prethodni zavrsavala. Na taj nacin beba uspijeva da izvuce i najmasnije mlijeko, koje ostaje zadnje, i koje je najkaloricnije. Zahvaljujuci njemu beba je duze sita.

Sa, moram da priznam nesto sporijim nadolazenjem mlijeka nego nakon prethodna tri prirodna porodjaja, i sve cescim dojenjem, bradavice su pocele da bole i peku. Sasvim normalan proces, samo da se ne pojave ragade  ili ranice. One se stvaraju ako beba ne uhvati bradavicu kako treba, odnosno ako joj nije u ustima u pravilnom polozaju. Zato je vazno da majka pokusa da bebi u usta uvuce osim bradavice i sto veci dio areole, tamnog dijela oko bradavice, kako bi se ovi problemi izbjegli. Bolovi i peckanje u bradavicama prate pocetak dojenja i vrlo se brzo okoncavaju, a da se sto lakse prevazidju nakon svakog podoja bradavice treba premazati mlijekom, ostaviti ih na vazduhu da se same osuse, a onda nanijeti kremu purelan. Ustvari mast koju sam i ranije koristila i koja mi se zaista pokazala kao odlicna.

Mlijeko mi je krenulo, kako treba peti dan, ali se nijesam oko toga uzrujavala. Znam da je to normalno, da se laktacija ne moze odmah uspostaviti, da se beba dohranjuje u poodilistu sto takodje doprinosi sporijem nadolazenju, jer svaka flasica adaptiranog mlijeka umanjuje za toliko proizvodnju majcinog mlijeka. Kada sam izlazila iz bolnice, sestra iz boxa za bebe mi je rekla da je moj bebac, iako bi revnosno sisao svaki podoj bez prestanka, kod njih ispio cijelu flasiscu. Odmah mi je bilo jasno da ce nam prvi dan kuci biti „aktivan“, mada je to zaista za ocekivati.

Cijelo popodne kod kuce nije spavao,jeo je na svakih 15 minuta, jer jasno je – nije imao dovoljno mlijeka. Srecom, do ponoci se vec puno toga normalizovalo, i od tada kao i naredna dva dana koliko smo kod kuce, spava kao top i jede odlicno. Vecinu podoja ga moram i buditi (nakon najvise tri sata u odnosu na prethodni) ili jede spavajuci. Mlijeko mi je krenulo bas kako treba i dojke su pune, ponekad i tvrde na nekim djelovima, ali to uspjesno „razbijamo“ masazom u toku sisanja. Tako pomazem i bebcu da mu se mlijeko lakse oslobodi, a i sprjecavam zacepljenje mljecnih kanala koje moze biti vrlo problematicno. Te djelove dojki, malo tvrdje, masiram po nekoliko puta dnevno, ne samo u toku podoja, kruznim pokretima, a u toku podoja „blagim mečenjem“ i „guranjem mlijeka ka bradavici“. Mislim da sam dovoljno plasticno objasnilaJ

Pored mene je u svakom trenutku jedna puna casa od pola litra vode, a ponekada popijem i caj ili sok od jabuke. Voda je najbolji stimulator za proizvodnju mlijeka, i nema joj ravne. Mislim da sigurno popijem dnevno oko  tri litra vode i litar neke druge tecnosti. Samo mlijeko ne pijem, ni casu. I vodim racuna da sve sto pijem ne bude hladno, nego sobne temperature.  

Bebu dakle dojim na zahtjev, kada god zatrazi i koliko god hoce, a ukoliko spava duze od tri sata, budim ga da jede. Mada moram da priznam da sam u toku prve noci kod kuce zaboravila da navijem sat pa je taj razmak trajao malo duze:)

Nastavice se…

27/05/2012
8:13 pm
kjara
Guest
Guests

Super si objasnila sve 🙂 taman da se podsjetim na vrijeme. Laugh

Nego, reci mi zasto ga budis?

27/05/2012
9:56 pm
Cekalica
Guest
Guests

Kristina, samo ti nastavi kad stignes, nama koje cemo prvi put dojiti ovo ce biti zlata vrijedni postovi Wink

Kjara, za sada nemam iskustva s dojenjem, ali mislim da bebu u pocetku moras hraniti minimum na svaka 2-3 sata da bi dobijala na tezini, ali mame koje doje (ili su dojile) mozda dodaju jos nesto.

27/05/2012
10:37 pm
Kristina M
Guest
Guests

Budim ga jer je to savjet ljekara da se ne predje tri sata jer bebama moze da padne glukoza nakon tog perioda i da se uspavaju. Nakon mjesec obicno prestanem sa tim, i pustim ih da sisaju kad oni hoce.

Sto se tice vas prvorotki :), sad se toga sjetih da mi je opet zapalo za oko u porodiistu, nemojte se prestravljivati ako vam bebe budu gibile na tezini. Svaka beba prvih dana gubi na tezini ili ogromna vecina njih, i sve do deset odsto tezine se tolerise. I logicno je, majkama ne moze mlijeko odmah da krene u onoj kolicini koja je potrebna bebu, posebno ne prvorotkama, i onda im tih prvih dana fali. U boxovima im pride dodaju, i piju adaptirano, ali im svaki put kad vam bebe ne budu na podoju jele naglasite da nijesu jele, je oni to ne znaju. U supotnom nastaje ludilo u glavama majki, je im bebe nemaju sta jesti, u boxu misle da su jele i da majke imaju mlijeka (mada mi bas nije jasno kako to mogu i za pomisle), i ne daju im punu kolici, sto moze dodatno da dovede do gubitka, a sto opet nije stasno. Nego je grozno iskustvo kad dobijate bebu na podoj nekoliko puta i odjenom se ne pojavi nego je zadrze zbog gubitka tezine.  

28/05/2012
9:41 am
kjara
Guest
Guests

Pretpostavila sam da je to u pitanju, nego mene sve strah da tim budjenjem ne poremetimo san. Ja Anastas nisam nocu budila, a danju je i cesce sisala.

28/05/2012
9:52 am
Nikolina
Guest
Guests

samo bih dodala da caj od susene ili svjeze koprive poboljsava nadolazenje mlijeka…

”Čaj od koprive

Ako su suvi listovi prelijte ih kipućom vodom, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Zatim procedite i pijte više puta dnevno.
Ako su mladi listovi onda ih kuvajte 15 minuta, procedite i pijte čaj više puta u toku dana. Čaj se može piti do mesec dana.
Čaj je dobar za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, kod upale mokraćnih puteva, pročišćava krv, deluje pozitivno na kožu, čisti lice od akni, dezinfikuje usnu šupljinu, leči infekcije usta i desni.

Lekovita svojstva

Sadrži minerale (gvoždje, kalcijum, kalijum, fosfor), vitamin c, provitamin a, hlorofil. Sadrži i flavonoida, triterpen, sterol i druge sastojke. Koristi se u narodnoj medicini, ali i u kozmetičke svrhe.
Koristi se kod reume, za izmokravanje, za podsticanje mlečnosti kod dojilja, kod slabokrvnosti. Od nje se prave preparati protiv opadanja kose.
Kopriva može da se koristi i u ishrani, ali jako retko se koristi. Neopravdano je zapostavljena. Može se pripremati na više načina. Recimo kao spanać. Od koprive se pravi i čaj.”

28/05/2012
9:52 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Odlicni saveti Kristina. Kad se samo setim pocetka dojenja mog decaka i koliko nista nisam znala, samoj sebi kazem da je pravo cudo sto smo dojenje tako fino pregurali! Ali, zato sad mogu druge mame da posavetujem, a nadam se da cu posle obuke moci bas da budem od koristi.Laugh

Mleko mi je nadoslo tek 5. dan po porodjaju, ali se ja nekako nisam brinula. Budili smo ga na svaka dva sata da sisa, jer je imao zuticu, a i inace zbog toga sto novorodjencad ne bi trebalo da ne sisaju duze od 3 sata. Ustvari, veci deo sisanja je obavljao spavajuci,a ja i muz smo se svim silama trudili da ga odrzimo zainteresovanim za sisanje. Laktacija se brzo uspostavila i sem bradavica koje su me pekle nisam imala vecih problema, sve do 4.og meseca.

Tada se desilo da sam dobila neverovatan stomacni virus, sa temperaturom od preko 39 nekoliko dana, dijarejom i povracanjem, kakve u zivotu nisam imala. Bila sam potpuno dehidrirana i iscrpljena, a moj decak nije hteo ni da proba bocicu (hvala mu na tome, zlato mamino). Tak sam kasnije shvatila da je upravo to njegovo odbijanje bocice spasilo nas dojenacki staz.Kiss Primala sam infuziju po celi dan, nosila hirursku masku i njega celi dan na dojci. Ljudi, sisao je po sat vremena, pa pauza sat, pa opet sat na dojci.

Moram da dodam da su mi lekari samo dodavali mojoj vec velikoj brizi oko toga da li je gladan ili ne sa tvrdnjama da ne smem da dojim ako mi temperatura prelazi 39 stepeni, ako sam dehidrirana, da on ne sme da mi prlazi kad imam tako jak virus,da moramo nekako da ga nateramo da prihvati bocicu…Srecom, njegovo insistiranje da sisa me je ubedilo da je to najbolje stomogu da uradim za njega u tom trenutku.

Tek sam kasnije naucila da ako majka ima virus, beba treba da sisa, jer tako dobija antitela koja je majka vec stvorila i koja se izluciju putem mleka.

Takodje,temperatura moze da utice na kvalitet majcinog mleka, ali to ne znaci da treba prekinuti sa dojenjem, jer bi se tako samo napravili jos veci problemi vec izmucenom organizmu.

Trece, u slucaju jake dehidratacije majcinog organizma kolicina mleka moze vidno da opadne, ali mleko nece nestati. Beba ce mozda biti cesce gladna par dana, ali stavljanjem na dojku sto cesce vrlo lako ce se kolicina mleka povratiti.

Al ga oduzih

28/05/2012
10:44 am
Kristina M
Guest
Guests

Ista stvar i sa temperaturom. Totalno je pogresno shvatanje da se bebe ne smiju dojiti ako majka ima temperatuu. Mene su to cak i neki doktoi savjetovali. Naravno da moze, potpuno normalno.

A to sto ti kazes Ana za virus, sustina i jeste u tome da su bebe koje sisaju ustvari zasticene, upravo zahvaljujuci majcinom mlijeku. Meni se slicno dva puta desilo, sa stomacnim virusom, i potpuno sam normalno dojila djecu, a njima nista nije bilo.

28/05/2012
10:47 am
macence
Guest
Guests

e, da je meni bilo tada da samo ova vasa nekoliko posta da procitam tada…. uh, bijesna sam na sebe kako sam sama sebi tada otezavala zivot slusajuci glupe savjete, ali sam ipak istrajala kako-tako 8 mjeseci…

28/05/2012
11:19 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina said
Ista stvar i sa temperaturom. Totalno je pogresno shvatanje da se bebe ne smiju dojiti ako majka ima temperatuu. Mene su to cak i neki doktoi savjetovali. Naravno da moze, potpuno normalno.

A to sto ti kazes Ana za virus, sustina i jeste u tome da su bebe koje sisaju ustvari zasticene, upravo zahvaljujuci majcinom mlijeku. Meni se slicno dva puta desilo, sa stomacnim virusom, i potpuno sam normalno dojila djecu, a njima nista nije bilo.

Meni su upravo doktori savetovali da ne dojim sa temperaturom preko 39, jedna mi je cak to plasticno objasnila sa “usiri se mleko”! Srecom pa ih nisam slusala!

28/05/2012
11:23 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

macence said
e, da je meni bilo tada da samo ova vasa nekoliko posta da procitam tada…. uh, bijesna sam na sebe kako sam sama sebi tada otezavala zivot slusajuci glupe savjete, ali sam ipak istrajala kako-tako 8 mjeseci…

Macence, upravo protiv nesuvislih saveta majkama dojiljama nam je namera da se borimo i da pobedimo zablude i predrasude koje se ticu dojenja, kojih ima mnogo.

Najcrnje je sto ih i doktori daju! A, majke, posebno prvorotke, su vec dovoljno uplasene i zbunjene, pa im jos oni nadodaju, uf!

28/05/2012
11:30 am
Kristina M
Guest
Guests

U bolnici sam saznala i da su tulumbe i urmasice dobre za mlijeko:( E to do sad nikad nijesam cula zasita. A zene su imale sa sobom po nekoliko litara mlijeka, na primjer. Mozak sam im isprala barem ovima sa kojima sam bila u sobi:)

28/05/2012
11:35 am
macence
Guest
Guests

Dako ja za nekih 10 godina ukapiram od cega je moje macence plakalo 4 mjeseca… meni su svi i ljekari i babe pricali da “mlijeko najbolje proizvodi mlijeko”… a ja ga ne volim i ne pijem nikadYell sto je najgore i tada sam ga i silom pila… pa izbjegavaj mahunarke koje obozavam jos bio kraj maja kad sam se porodila!, pa izbjegavaj salatu! (paradajz da mu ne crveni guza, a krastavac da nema grceve)… ma uzasYell

28/05/2012
12:03 pm
Kristina M
Guest
Guests

A znas sto, sve se moze jesti regularno dok se doji, a kravlje mlijeko se bas bas ne preporucuje zbog proteina koji se tesko vare. Sve ovo ostalo sto izaziiva inace gasove kod nas odraslih se takodje jede ali u nekim normalnim kolicinama, samo da se ne pretjeruje. A onda pratis svoje dijete pa vidis kad mu nesto zasmjeta od toga sto jedes, i to onda ili svedes na minimum ili skoz izbacis. Kazem ti, da ja znam, samo je mlijeko bas ne prepoucljivo, ali vala od po case case, nece bebama nista biti. Samo sto je zabluda, i to zaista bas nije tacno, da od kravljeg mlijeka nadolazi majcino

30/05/2012
3:23 pm
Kristina M
Guest
Guests

Evo danas imamo izgleda prvi primijeceni skok u razvoju. Danas je malo nervozniji, i budniji vise nego prethodnih dana, ali ga stavljam svaki put da sisa cim place, da bismo nadomjestili potrebnu kolicinu odnosno povecali proizvodnju. Opet su bradavice krenule da peckaju pa cesce mazem i linolanom. I u toku noci je trazio da sisa vise,, i cini mi se da je stalno bio na dojci. Uglavnom oboje zaspemo dok sisa, pa nijesam sigurna. I dalje pijem puno vode, ali sam ubacila i neki urinarni caj za trudnice i bebe, jer sam se prepala da imam neku infekciju od katetera:) Ne bi trebalo da mu smeta je je upravo i za bebe.

Dojke vise nijesu tvrde vec meke, i nema vise onog osjecaja prepunjenosti osim malo oduzi sa pauzom izmedju podoja. To je onaj osjecaj kad se mnoge majke prepadnu da im se smanjila kolicina mlijeka jer nije vise “navala”. Ustvari se ponuda i potraznja upostavlja taman kako treba. Ima se dovoljno mlijeka,u to ne sumnjam. Sad je vec mlijeko zrelo, u onom idealnom sastavu za ovaj period. Ono je u pocetku masnije, dok se stvara kolostrum, a kako dani odmicu prelazi u zrelo mlijeko u kojem ima i dovoljna kolicina vode. Eto zasto bebi ne treba davati vodu. Majcino mlijeko ga sadrzi taman koliko je potrebno. Ako se izmuze i ostavi u flasici da odstoji, tacno se napravi razlika tj. razdvoji se onaj masniji dio na dno, a ovaj sa vodom je gore.

24/06/2012
10:56 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Evo i mene tu 🙂 

Po treci put dojim, presretna zbog toga! Nikad sa bradavicama nisam imala problema, jer prvo sto sam o dojenju naucila bilo je da pravilan polozaj i pravilno hvatanje bradavice garantuje da ragada i bolova nece biti. 

Medjutim, ono sto mi se opet desava, a i sa sinom je bio isti problem, (za prvo dijete se ne sjecam tog problema)  je prejak LD/ let down ,refleks otpustanja mlijeka.  Ja cim im glas cujem, pocinje trnjenje,peckanje i mlijeko krece, kad beba uzme bradavicu svaki put se zagrcne, i onda pocinje ljutnja, bijes, trganje, grcanje, ajoj…to su takve muke za oboje!  Onda prije podoja obavezno malo izdojim pumpicom, ili rucno u tetru ili peskiric, da prodje ta prva navala mlijeka i onda dajem…jedino tako moze. Sjecam da je sa malcem to prestalo kad se sve fino uspostavilo, ali sigurno ne prije 2,3 mjeseca…ocekujem uskoro i skok u razvoju pa ce nam to dobro doci, ali za sada je naporno…inace bebuska fino jede, poceli smo dojenje mozda 1 h po porodu, krupna zabica pa je odmah vukla i ljutila se sto nema dovoljno, ali do 3. dana je navukla koliko joj treba, sad cak i previse…na prvoj kontroli sa 10,11 dana je dobila 500 gr Cool  (moji tako rode se krupni, pa dobro krenu, ali onda sve manje i manje i na kraju budu mrvice Embarassed )  

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

24/06/2012
11:25 pm
Kristina M
Guest
Guests

🙂 Mnogo su mi smijesni, isto kila na rodjenju, isto dobili za 15 dana:) Prije neki dan smo bili i na kontroli nakon mjesec, dosao je do 5,300 i 59 cm. Bas sam zadovoljna, mada jede price nema. Sto ti Mamika kazes, veliki su pa im treba vise, ali je i lakse jer vuku od pocetka bez problema, imaju snage dovoljno. Ne budim ga vise uvece, prespava cijelu noc do pre zoru, a s obzirom da je dobro napredovao ja sam prestala to da radim boga mi ima i 10 danaSurprisedA znala bi slovo drugima drzati:) 

25/06/2012
11:38 pm
mirjana
Guest
Guests

Kristina, ti si ideal majke, svaka cast… pozitivno zavidim na velikom znanju iz oblasti dojenja, koje mi je uvijek falilo… Cini mi se tek sad* nakon troje bih znala veci dio…. Steta

10/07/2012
10:50 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

nama je danas mjesec dana, povescu je nakontrolu da vidimo gde smo, mada i ona vuce ali cini mi se kao i sa bratom da vise povuce zraka nego mlijeka, i dalje mi se zagrcava – ja definitivno imam problem prevelike kolicine i jakog otpustanja…ponekad je dojenje frustracija za obje, ali nadam se da prolazi vec je bole nego prvih dana…

 Kris,kako vama ide ?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

10/07/2012
10:57 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamika, i ja sam u prva dva meseca imala problema sa prjakim refleksom otpustanja, tako da mi je pomaglo da se izmuzem dok ne osetim da je krenulo i dok ne prodje tak prvi nalet, a onda bebu na dojku.

To je trajalo negde do kraja drugog meseca, ako se dobro secam, i on se isto zagrcnjavao. Bilo je vrlo komicnih situacija, kao ono kad on u tom trenutku pusti dojku, pocne da kaslje, a mlaz preko cele sobe EmbarassedEmbarassed!

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
20 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner