A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojite li ili ne?
14/03/2011
10:36 am
Alexandra
Guest
Guests

Joj, jesam!!! Rado ću se pridružiti svakoj inicijativi u tom pravcu! Uzivam u dojenju, uživam u blaženim okicama koje te odozdo posmatraju dok jednim jedinim prirodnim činom dobijaju sve što im treba: hranu, ljubav, pažnju, sigurnost. Ima li šta ljepše od toga?

Nama fali prosvjećenost po ovom pitanju, fale volonteri, ako ne plaćeno osoblje, SOS linija, brošure, marketing…

14/03/2011
11:01 am
Kristina M
Guest
Guests

E to to, to ce projekat sve da obuhvati:)

14/03/2011
1:20 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

za promociju bi bilo dobro i  neka mama- javna licnost da doji u javnosti itd…u parku,  u kaficu…i na taj nacin promovise svijest o tome da to moze biti i “moderno i u trendu”  …to je jako bitno barem mladim mamicama.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

15/03/2011
6:13 pm
Alexandra
Guest
Guests

Ja cekam da se jedna nasa prijateljica tu, s foruma, inace medijska licnost, odvazi na trece, pa bi nju snimali 😉

15/03/2011
6:14 pm
Alexandra
Guest
Guests

Kristina, count me in, slobodno 🙂

20/07/2011
2:11 pm
Yuki
Guest
Guests

Dobar dan!

Hvala Bogu sto sam nasla vas – mislila da u CG niko ne doji…

Ja sam ruskinja, zivem u Herceg Novom s muzem-crnogoracom. U Rusije situacija s dojenjem je bolje, ali ipak ima puno zene ko veruje u te gluposti sto dojenje nije za nih.

Moja cerka posle porodaja 2 dana je bila na intenzivnoj i jela flasicu, a posle ne znala kako da doji. Trebalo mi je 7 dana da naucim nju i sad mi vec 6 meseci dojimo. Imali smo probleme, ali rjesili ih.

Zenama ovdje fali informaciji, meni niko nije mogao da objasni kako treba dojiti. Nasla sam ove savjete od savjetnika za dojenje iz Rusije:

Sta je bitno za mljeko:

– cim vise beba sisa, tim vise ima mljeka

– obavezno minimum 3 podoja od 3 do 8 ujutro!

– svaka zena ima svoju kolicinu mljeka – jedna moze da da 80 ml za podoj, druga – 200 => dojenje po zahtevu. Moja beba ima 6 mjeseci i doji 1 put na sat, a do 5 meseci dojila 2-5 puta na sat – nemam ja puno mljeka, ali imam dosta za svoju bebu.

– u 90% slucajeva zena ima malo mljeka zbog cucle!

– beba ima krize u 1,5, 3, 6 i 9 meseci – moze da sisa po cjelij dan i to moze da traje 3-7 dana, a zena u isto vrjeme ima malo mljeka – to je ispit, vase tjelo proverava treba li mljeko ili nije. Neka beba sisa koljko god hoce i sve ce biti OK!

– ako beba piski 8 i vise puta na dan i dobija na tezinu 500 gr i vise mjesecno – njoj je dosta mljeka– ovo je istina tek kad ne dodajete bebe drugoj tecnosti! Do 6 meseci bebe dosta mljeka, ne treba davati vodu, sokovi (opasne su!), cajevi..

– uvjek pazite kako beba uzima sisu – ne samo bradavicu, a i areolu!

– kad beba zavrsila da guta stisnite dojku dok dojite – tako beba moze da dobje vise mljeka.

– vestacko mljeko nije tako bezbedno i dobro, ne davajte ga bez razloga!

– Cajevi za dojenje deluju slabo. Ako treba povecati kolicinu mljeka (u toku bebinoj krize) ja pijem koprivu: 1 velika kasika na casu i rasporediti na 3 puta na dan. Naibolje deluje na 3-7 dan. Posle 7 dana treba pauza, ali ja obicno pjem 4 dana i dosta je.

– puno vode smanjuje kolicinu mljeka! 2-2,5 litara na dan, vise ne treba. Ali i malo vode nije dobro.

– neke trave, kao menta, smanjuju kol. mljeka.

– opustite se kad dojite – zbog nervoze mljeko ide slabo. Gledajte na bebu, pricajte s njom, mazite.

Menjajte dojku svakih 2 sata (2 sata dajete na zahtev jednu sisu, posle – drugu) – tako beba ce dobiti vise masnog mljeka. Ako treba vise mljeka – menjajte svakih 1-1,5 sata. Ako beba je pojela jednu siku i hoce jos – dajte drugu. Posle mozete da date opet prvu. Tako vi stimulisite dojenje.

 

Ko hoce da doji – traze mogucnost, ko nece – razlog…

 

Oprostite moj jezik, jos nisam naucila kako treba.

21/07/2011
12:56 am
devojcica
Guest
Guests

Yuki said:

 

Ko hoce da doji – traze mogucnost, ko nece – razlog…

 


Sa ovim se potpuno slazemSmileBravo Yuki!!!

21/07/2011
10:54 am
Kristina M
Guest
Guests

Vecina zena nema dovoljno mlijeka u pocetku i to je potpuno normalna stvar, dok se laktacija ne uspostavi, a jedino se moze uspostaviti ako se vodi racuna o potrebama beba. Novorodjencad nemaju snage da vuku dovoljne kolicine mlijeka u pocetku, zato i traze stalno da sisaju, a sto oni vise sisaju vise se mlijeka stvara. To je osnovni princip ponude i traznje. Najveci broj zena, a veliki broj njih zahvaljujuci doktorima, misli da djecu treba da doje po satu. I onda im je “mucenje” kad se ona tri preporucena sata skrate. Zna da bude mucenje zaista, ali se isplati na kraju. najvise volim kad cujem – nema vise da jede kad oce, treba da se uobroci:)))

POsebno je vazan polozaj i kako beba uzima bradavicu. U pravu si Yuki, mora se pomoci bebi da “napuni usta” kako bi lijepo vukla i kako majka ne bi imala kasnije ragade i rane. Nema puno zaintersovanih u porodilistima da to objasne majkama, nadje se po koja sestra, ali rijetko. Barem u KC-u.    

23/07/2011
12:12 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Yuki, svaka cast  na postu, i na naucenom jeziku! 

I odlicna ti je recenica o trazenju mogucnosti i razloga, za i protiv.  Dobrodosla! Smile

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

30/07/2011
11:14 am
Yuki
Guest
Guests

 i kako majka ne bi imala kasnije ragade i rane.

Uf, ovo sam prosla – 2 mjeseca nisam mogla da dojim bjez suza.

 

I jos ima nesto o cemu malo ko zna – do 9 meseci treba  nauciti bebu sta ona ne smeje da radi sa sisama (cackati drugu bradavicu dok doji, grizti bradavicu), a poslje godine majka moze da kaze sto beba ce dobiti sisu po dolazku kuci (ako nije hitno, ako bebe ne treba sisa zbog ozbiljnog razloga), i hvatanje majki za majicu je zabranjeno. Puno zene misle, sto dojenje po zahtevu znaci sto beba je vlasnik sise, ali vlasnik je majka, i sisa je majkina. I posebno poslje godine treba pokazati granicu dozvolenog. Znam zenu cija 2 god. cerka mogla sama da izvuci majkinu sisu negde u restoranu – jos jedan razlog zasto zene rano prekidaju dojenje.

 

I jos jedna stvar – sling maram je stvarno od pomoci. Moja cerka ni jedan put nije spavala sama – ili mi odmaramo zajedno (a majka mora da odmara) ili ja radim nesto kuci a ona je u slingu – hoce-doji, hoce-spava. Cesto razmisljam “a kako priroda je zamislila ovo?” Prvij covek nije imao sat, cuclu ili blender, beba je spavala pored majki zbog sigurnosti i toplote, majka je nosila bebu sa sobom po sume. I niko nije spremao posebnu hranu – bebe davali pomalu to, sto jeli sami, i kad ona mogla da jede to (6-8 mes). Niko nije drzao temperaturu 25-30 C (kao u porodilistu). Covek je preziveo zahvaljujuci instinktu a sad mi smo skoro izgubili ga, mislimo, sto smo pametnije nego priroda.

30/07/2011
9:28 pm
Kristina M
Guest
Guests

Citala sam jedan super tekst, a mislim i da smo ga prenijeli na portalu o tome kako majke u africkim plemenima ne mogu bas da shvate koncepte – tipa dijete spava samo u sobi, kad roditelji misle da treba, jer je njima normalno da je dijete stalno sa njima i da legne da spava kad mu se spava, a da je naravno blizu majke:))) Razvijeni svijet je usvojio neke principe koji su kad se malo o njima razmisli zaista smijesni i njihovo neispunjavanje bespotrebno unosi nervozu..

A za sisanje i vlasnistvo se potpuno slazem Yuki, i mislim da se pogresno shvata taj dio iskljucivog dojenja jer ono se odnosi na period prvih sest mjeseci i znaci da beba ne jede nista sem drugo sem majcino mlijeko. Nesto te majke mozda nijesu dobro protumacile 🙂 

06/10/2011
10:55 pm
Suzana.
Guest
Guests

Prvo dijete sam dojila 14 mjeseci. Sada imam bebicu od 3 mjeseca i naravno da je dojim, srecna sam sto to mogu i sto imam mlijeka.

Mislim da je to najbolje rjesenje i za bebu i za majku. Bebi je najzdravije, ima vecu otpornost na razne prehlade i infekcije a i majci osim sto je tako lakse, ima mnogo dublji i emotivniji odnos sa bebicom… tako mi se barem cini.

07/10/2011
12:30 am
Alexandra
Guest
Guests

Yuki said:

 

Ko hoce da doji – traze mogucnost, ko nece – razlog…

 

Sa ovim se potpuno slazemBravo Yuki!!!

16/02/2012
6:22 pm
mama_mama
Guest
Guests

Dojila oboje……a kad rodim trece (haha) javljam se dobrovoljno da me snimite na javnom mjestu,

Ja sa time nisam imala nikakvih problema.Do duse, djecu sam podizala u jednom Vecem gradu, ali isto bih sada iradila i u sred Podgorice.
Pozdrav za sve one koje dijele moje stavoveCool 

16/02/2012
9:16 pm
Tamara 2
Guest
Guests

mama_mama said:

Dojila oboje……a kad rodim trece (haha) javljam se dobrovoljno da me snimite na javnom mjestu,

Ja sa time nisam imala nikakvih problema.Do duse, djecu sam podizala u jednom Vecem gradu, ali isto bih sada iradila i u sred Podgorice.
Pozdrav za sve one koje dijele moje stavoveCool 

POdrzavam totalno i ja se javljam za tu akciju,mada mene su do sad imali prilike da vide mnogi u toj akciji Laughi uopste se ne stidim toga,dojila sam,dojim i dojicu javno dok god moja bebelinka to bude trazilaLaughLaughLaughLaugh

16/02/2012
9:55 pm
alba
Guest
Guests

Dojila i dojim. Ali ne dojim u javnosti. Ne mogu, jednostavno. Ne smeta mi da vidim, ali za sebe uvijek trazim nacin da se sklonim. Dojim jedino pred muzem, majkom i sestrama. Ni pred kim vise.

17/02/2012
10:11 am
NemAna
Guest
Guests

Dojila dok nije napunio godinu i 2 mjeseca. Jesam u javnosti, ali moj mali se znao okretati na svaki šum ili glas dok sisa napolju, pa smo mi zato uvijek nalazili mir i tišinu(mada sam ja gledala da izlazimo kad se on naručki, i planirala gdje ćemo biti za tri sata, kad opet zatraži sikiti).Wink Naravno, željela bih još djece i još dojenja 🙂

17/02/2012
12:29 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

mi smo nedavno prekinuli Frown  trudna sam 6. mjesec, i dojila sam ga do prije nekih mjesec  i po dana (18,5 mj je imao tada), jednostavno vise nisam mogla to budjenje nocu da podnesem da on povuce 2,3 gutljaja samo da me osjeti, postalo mi je i bolno , a i on bi poslije 2,3 gutljaja se odmakao i rekao “nece” uz neki medeni osmjeh.

pitala sam  o tome svoju dr koja je i sama dojila svoju djecu i objasnila mi je da se u trudnocu usljed hormona mijenja ukus mlijeka, i da nema prepreka za dojenje u trudnoci ali da mnoga djeca tada sama odbiju jer im taj drugaciji ukus ne odgovara …polako smo prekinuli, 2,3 mjeseca skoro sam postepeno ukidala a uvodila mu kravlje m .na flasicu ili kao mlijecne kasice. ali ostala je navika kad treba da spava da mi zavuce ruku u majicu i da se mazi, dovoljno mu je samo da cuva siku,a to ne mogu da mu uskratim, ma ne mogu i tacka. 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

17/02/2012
1:44 pm
marijank
Guest
Guests

mamika said:

mi smo nedavno prekinuli Frown  trudna sam 6. mjesec, i dojila sam ga do prije nekih mjesec  i po dana (18,5 mj je imao tada), jednostavno vise nisam mogla to budjenje nocu da podnesem da on povuce 2,3 gutljaja samo da me osjeti, postalo mi je i bolno , a i on bi poslije 2,3 gutljaja se odmakao i rekao “nece” uz neki medeni osmjeh.

pitala sam  o tome svoju dr koja je i sama dojila svoju djecu i objasnila mi je da se u trudnocu usljed hormona mijenja ukus mlijeka, i da nema prepreka za dojenje u trudnoci ali da mnoga djeca tada sama odbiju jer im taj drugaciji ukus ne odgovara …polako smo prekinuli, 2,3 mjeseca skoro sam postepeno ukidala a uvodila mu kravlje m .na flasicu ili kao mlijecne kasice. ali ostala je navika kad treba da spava da mi zavuce ruku u majicu i da se mazi, dovoljno mu je samo da cuva siku,a to ne mogu da mu uskratim, ma ne mogu i tacka. 

sto ces raditi kad dodje nova beba kad je tako navikao da spava?

bas nezgodna situacija

evo i ja moje sto rece alba sam dojila i dojim.smijesno mi kada P se, sto ja volim da kazem nacica,drzi siku u usta i kao duva nestoLaugh

17/02/2012
2:16 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

a to je samo par minuta dok pije flasicu, i dok zaspe, poslije ga prebacim u krevtac i mirni smo do jedno 6,6.30 ujutru kad ide nova tura mlijeka i mazenja i onda nastavi spavati do 8,8.30 …

inace smo se mm i ja dogovorili da ce u pocetku on sa njim spavati u dnevnoj , i davati mu ujutru mlijeko a ja sa bebom u spavacoj, da ne bude jedno drugo…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…