A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojenje u trudnoći
30/04/2014
2:42 pm
Kristina M
Guest
Guests

Jedna naša posjetiteljka me podsjetila da otvorim ovu temu jer smo je samo pominjali kroz ostale teme, a nemamo je zasebno. Definitivno zasluzuje svoje mjesto.

Njene nedoumice i pitanja cu iskoristiti da je otvorim:

Ginekolozi ne preporucuju da nastavi sa dojenjem u toku trudnoce zbog lucenja oksitocina koji izaziva kontarkcije dok pojedini pedijatri govore da moze da se nastavi bez ikakvih posledica.
10/07/2014
7:01 pm
ninica77
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
16/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Zanima ma da li neko ima iskustva sa dojenjem u trudnoći? Hvala

14/07/2014
4:44 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Moja dr nije za to da se nastavi dojenje u trudnoci, ali ja sam nastavila s vremena na vrijeme :-) i to samo iz jedne dojke jer se tako nekako potrefilo ;-) inace je cerkica imala 18 mjeseci kad sam saznala da sam ponovo trudna, tako da smo se do tada vec sveli na jutarnji i vecernji podoj, te nocne za uspavljivanje i poneki danju za tjesenje  🙂 ipak, mislim da bi joj bas tesko palo da skroz prekinemo, a moja dr je bila narocito protiv zbog preuranjenih kontrakcija u prvoj trudnoci. Za koji dan ulazim u 8. mjesec i nastavicu ukoliko ne bude smetnji (a nadam se da nece). Ukoliko nema nikakvih problema i trudnoca je uredna, ne znam zbog cega bi ljekari insistirali da se prestane… Nekad je malo naporno (ali zna da bude i bez trudnoce ;-)) i bradavice su osjetljivije pa moze biti i neprijatno, ali inace sve OK.

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

14/07/2014
5:31 pm
dany
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
22/11/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Zdravo Nina,

Majka sam dvije lijepe i zdrave djevojcice, medju kojima je razlika u dobi od godinu i dva mjeseca.  Evo mog iskustva o dojenju tokom trudnoce.

Takodje sam bila u dilemi sta je najbolje da uradim. Misljenja ginekologa su takodje bila podjeljena, pa sam odlucila potraziti savjete majki i poslusati svoju intuiciju. Svi nalazi tokom pregleda u trudnoci su bili u redu, cak i bolji od nalaza koje sam imala sa prvom bebom, sto mi je dalo podsticaj da nastavim dojenje. Jako veliku ulogu je imalo i to sto nisam osjecala bilo kakvo grcenje stomaka , tj kontrakcije tokom dojenja, sto me je dodatno ohrabrilo (znala sam da prepoznam te lazne kontrakcije jer su bile bas ceste i intenzivne u prvoj trudnoci). S obzirom da su ovog puta izostale ili bile krajnje neprimjetne i rijetke, prioritet mi je bio da se zdravo i raznovrsno hranim i na taj nacin obezbijedim dovoljno hranljivih vrijednosti za obije bebe.

Nastavila sam dojenje sve do 6 mjeseca trudnoce, kada sam uz savjete doktora odlucila prekinuti sa dojenjem. Tada je trbuh vec pozamasno narastao, kolicina mlijeka se drasticno smanjila i htjela sam izbijeci rizik od prevremenog porodjaja jer sam pocela osjecati blaga grcenja stomaka. Nista to nije bilo za paniku, jednostavno odluka zdravog razuma.

Za svih tih 6 mjeseci dojenja u trudnoci pocela sam postepeno navikavati bebu na bocicu, nije bilo ni malo jednostavno, jer je beba bila strastveni ljubitelj majcinog mlijeka. Tokom odvikavanja od dojenja u korist mi je islo to sto se kolicina mlijeka smanjivala, a beba je zeljela jos jesti, pa se nuzno sama odlucila prihvatiti dohranu. Uvijek sam imala spremnu bocicu prilikom dojenja, da je mogu ponuditi kasnije kao alternativu.

Beba je bila naucena da se uspava na dojci, sto je znacilo da bi se i nakon bocice uvijek vracala meni i ponovnom sisanju. Tu su nastajale muke, kosile su se moja odluka da prekinem dojenje i njena zelja da se uspava na dojci. Ali i to se rijesilo u nekih 5 dana. I dojenje je uspjesno prekinuto.

A sam osjecaj dojenja tokom trudnoce je meni, a mozda ne i drugim zenama, bio potpuno drugaciji. Bradavice su mi bile osjetljive i pocetak sisanja neprijatan na neko vrijeme, a kako su dani odmicali, a kolicina mlijeka se smanjivala, dojenje je postajalo bolno.

Na samom kraju, kao rezultat donesene odluke, rodila sam zdravu bebu, koja je bila teza 600gr i vitalnija od prvo rodjene bebe. Naravno, moja odluka nije rezultirala da beba bude naprednija, vec samo da nije skodila njenom normalnom razvoju.

Cesto ovakva pisana iskustva, da bi bila sto temeljnija potrebnim informacijama, budu stura emocijama, koje obiluju tokom cijelog perioda. Naravno tu je bilo mnogo bojazni, dilema i strahova prilikom svake donesene odluke i nove promjene i nista se nije desilo sa lakocom uz pjesmu, ali jeste uz veliku kolicinu ljubavi i vjere.

Nadam se da ce moje iskustvo nekom olaksati pri donosenju odluke.

Napominjem, najbitnije je da svi nalazi ukuzuju na zdravu i normalnu trudnocu i dojenje moze biti bezbjedno do 6 mjeseca.

Srdacan pozdrav i svako dobro!

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
18 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…