A A A

Please consider registering
guest

Log In Register

Register | Lost password?
Advanced Search:

— Forum Scope —



— Match —



— Forum Options —




Wildcard usage:
*  matches any number of characters    %  matches exactly one character

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

Topic RSS
Pravljenje domaceg sira
Tajchi
Guest
18/02/2011 - 12:53 am

Nekada, u mom djetinjstvu, mama i baka su nam pravile cuveni "Svapski sir". Taj sir je isao u sve, u pite, u palentu, jaja sa sirom, ili kao slatki sa rezancima, isto domacim. Sad se taj sir tesko nalazi, na pijaci ga nema, a i pitanje je bakterioloske ispravnosti, dok su oni industrijski, u casama, cesto slani. Pored toga sto je dobar za torte – cheese cake, kanelone i sl., odlican je za nase malisane, jer ga sami solimo ili ne solimo, znamo da je ispravan, a i brzo se pojede. Da ne bih ja nesto umovala, prenosim recept sa sajta Minjina kuhinjica:

http://www.blogoye.org/kuhinji…..+(ricotta).html

Malo objasnjenja ipak:

Kupovala sam ono mlijeko u kesicama, koje se nekad, u nase doba kad nije bilo bas mnogo tetrapaka, kuvalo i drzalo u serpici u frizideru a odozgo se pravila korica koju smo mi skupljali i pravili domaci kajmak Laugh. To mlijeko je obicno 2,8% mm, ali, obogati ga slatka pavlaka (najbolja je Imlek sa 36% mm). Gazu kupite u apoteci, onu vecu, cijedite na dzevdjiru (ili ko sta ima), a sve to postavite na vanglicu jer je i surutka koja se ocijedi jako zdrava. Ja sam je pila sa dodatkom soka od cijedjene narandze. Gazu posle iskuvajte u jednoj serpici, operite, opeglajte i eto vam opet za spremanje sira. Strogo postujte recept i mijesajte kad treba a NE kad ne treba. Sir traje 4 dana, 3 dana dajem bebi, a 4-i mi jedemo. Jos je bolje odvojiti za dijete koliko joj treba a ostalo posoliti morskom solju i koristiti za odrasle. Onda moze cijela 4 dana, posle toga gorci.

Eto, nadam se da sam nekom pomogla i prenijela recepte koji ne bi trebalo da se zaborave.

P.S: Na Minjinom sajtu imate recept i za maskarpone, nisam ga pravila, ali, vjerujem da i on dobro uspijeva.

Tajchi
Guest
18/02/2011 - 1:11 am

Kad nam se dopao ovaj sir, ja sam ga pravila sa duplom dozom. Ali, voljela bih sad probati i neke druge domace sireve. Ko zna taj recept sa sirilom? Koje sirilo?

Ana PG
Forumaš(ica) ipo
18/02/2011 - 3:15 pm
Member Since: 16/10/2010
Forum Posts: 520
Offline

Tajchi, iz nekog razloga ne mogu da otvorim ovu stranicu starog Minjinog bloga, a na njenom novom sajtu nema ovog recepta.

Mozes li ukratko opisati postupak izrade?

ja sam za mog decaka kad je bio beba sir pravila na najprostiji moguci nacin: provrim mleko iz kese, smanjim vatru i polako dolivam jogurta uz neprestano mesanje. Kad pocene da se zgrudvava prestanem da mesam, ostavim da se prohladi i procedim kroz gazu. Gazu zavezem na krajevima i ostavim da se dobro iscedi.

Dobije se fini mladi neslani sir.

mamika
Member
18/02/2011 - 6:04 pm
Member Since: 23/10/2010
Forum Posts: 1303
Offline

pogledacu ovaj minjin, a sa sirilom (maja-neka plava plasticna flasica je bila koliko se sjecam)  je islo mlako mlijeko i najmanja kasicica sirila mislim na 1 ili 2 l mlijeka, ali stvarno sam zaboravila i ne znam tacno , ako nadjem napisacu. ( uostalom na flasici je pisao omjer.) To se samo malo promijesa, ostavi preko noci i sutradan gaza ,cijedjenje i …voila!

 

Tajchi , link ne radi…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
Tajchi
Guest
19/02/2011 - 12:01 am

Nije mi jasno, meni link otvara. Ali, evo recepta. Treba kupiti mlijeko iz kesice, sto masnije – to bolje, obicno ima od 2,8% mm. Takodje, uzeti slatku pavlaku, min. 36% mm. Takva je bas Imlek i ima je u Voli - u. Nemojte uzmimati biljne pavlake, nisu dobre za ovu svrhu.

Potrebno je: 2 l mlijeka, 250 ml slatke pavlake, 3 kasike bijelog alkoholnog sirceta. Samo da znate, alkoholno sirce se, cini mi se pravi od psenice, sto znaci da nije za djecu koja imaju celijakiju. Nema tu glutena, ali su meni savjetovali da ne dajem ako dijete ima celijakiju (probajte sa limunovim sokom onda, mislim da i tako moze).

Stavite mllijeko i slatku pavlaku da se zagrije. Prije nego mlijeko pocne da vri, negdje oko 80-82 C (sto Minja kaze: "kada stavite prst u serpu to je jako vruc osjecaj") stavite sirce i promijesajte a onda smanjite temperaturu na 2. Ostavite na 2-jci jos nekolika minuta (3-4) i za to vrijeme nemojte da mijesate! Sklonite serpu sa vatre i ostavite 10 minuta da odstoji.

Za to vrijeme pripremite cediljku, vanglicu i troslojnu gazu i sipajte polako masu iz serpe. Ostavite da se cijedi oko 1 sat.

Vas sir je gotov. Mozete posoliti kolicinu za sebe (ili ako ne pravite za bebu, posolite mliljeko odmah na pocetku) a ostalo ostavite bebi i iskoristite za 2-3 dana. Cuvajte ga u frizideru.

Tajchi
Guest
19/03/2012 - 7:42 pm

Evo sam pravila mlijeko bez slatke pavlake, bez sirila ili ikakvih dodataka. Pravila sam i jogurt, tj. kiselo. U Bg-u nemamo Lazine, niti Niku (izreklamirah ih sad Wink), nego je sav jogurt zidak. Onaj koji nije, dodaju gustin u njega. Pa, necu da pijem puding, nego jogurt Yell

A primijetila sam dosta puta da je mlijeko roze! Pitala sam "insajdera": to je zbog raznih antibiotika koji se hravama daju + hormona. Uf, najezih se. Krenuh ja onda da domacicim (ne smijte se, moram djetetu zdravo dat).

Nasli smo super porodicu u jednom selu kraj Bg-a, pa mm ide po mlijeko. Iz par puta je na pijaci bila frka zbog bakterija, zbog cistoce, nas 2 x bolio stomak od sirila, zimi snijeg, ne mogu sir i kajmak dopremiti sa Zlatara, Zlatibora, iz Kg-a, ljeti vruce, meni pijaca daleko, svakakva muka. Evo slikica, 2 vrste sira, jedan u kriskama, drugi za pite, kiselo mlijeko i kajmak. Vala, svasta su zene na selu znale, ja se u ovim godinama u gradu tek ucim.Sir-u-kriskama-004_tn.jpg

Sitan-sir-za-pite-006_tn.jpg
Gusto-kiselo-mlijeko-021_tn.jpg
Kajmak-009_tn.jpg
mirjana
Guest
20/03/2012 - 12:37 am

Svaka čast… mislila sam da j eovo izumrlo, pa se sve nešto povlačim da ne napišem kao sam svojima davala i sad dajem kozju, čistu vareniku ( a mužu pravila SIR)

Tajchi
Guest
20/03/2012 - 4:52 pm

Nije, nije Laugh Kozije mlijeko i sir za djecu mogu tek posle prvog rodjendana. To sam cula od ljudi koji drze koze. I iz okoline Pg-a i ovdje u Bg-u. Malena mi je super reagovala NA KOZIJE PROIZVODE, pa smo nastavili, s vremena na vrijeme. Sad mi je kozije mlijeko skupo (1,5) a tamo gdje je 1 E, koze ce da se jare pa nema mlijeka. Zato uzimam kravlje. Medjutim, tvrdim da je kozije mlijeko MEDJU BOLJIM PRIRODNIM LJEKOVIMA. Evo primjera:

- Jos 2005. kada je otac bio tesko bolestan, krvnu sliku smo mu odrzavali Brojsovim cajevima a posle, kad se vec vidjelo da je bas bas tesko i kozijim mlijekom i sirom. Ljekari nisu mogli da vjeruju da neko tako bolestan ima dobru krvnu sliku i jos se uvijek odrzava u zivotu.

- 2008. 4 mjeseca pred svoju svadbu, dobijem toksikolosku zuticu. Vrsta koja se ne prenosi sa covjeka na covjeka. Za one koji ne znaju, dobija se od ljekova! Imala sam problem sa kicmom (imam i dalje), pa sam pored fizioloskih vjezbi dobijala koktele, Diklofenak i Diklofenak duo tablete i Brufen za bolove. To mi je tako rapidno i tako strasno unistilo jetru, da su nalazi, po rijecima dr. bili "vristeci". Planirala je da se oporavim tek za 6 mjeseci! Moguce posledice… Nisam htjela u bolnicu iako je vec krenula da mi pise uput.  Vec posle mjesec dana, na kontroli dr je bila zapanjena! Posle 3 mjeseca, sve je bilo u redu! Pitala me je sta sam koristila i kad sam joj sve detaljno ispricala, rekla je da ce preporuciti pacijentima obavezno. Izmedju ostalog, koristila sam koziji mladi sir i surutku, svaki dan pila cio litar, jela samo bareno i peceno bez ulja, mnogo salata i presne ishrane, treci mjesec samo bijelo od pileta u kesi. NEMAM NIKAKVIH POSLEDICA Cool

mamika
Member
20/03/2012 - 7:33 pm
Member Since: 23/10/2010
Forum Posts: 1303
Offline

cula sam da u Pg postoji prodavnica samo kozijih proizvoda, sira, mlijeka, sapuna itd…znate li gdje se nalazi?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
mirjana
Guest
20/03/2012 - 9:53 pm
10

Ne znam za prodavnicu, moji roditelji imaju veliku farmu i prave odlican sir…. samo je sad sezona jarenja pa nema mnogo mlijeka

wesna
Guest
20/03/2012 - 10:27 pm
11

Cini mi se negdje u balsicevoj(tzv ulici zlatara)da je ta radnja gdje se prodaju proizvodi od kozjeg mlijeka..provjericu pa javljam

Tamara 2
Guest
20/03/2012 - 10:29 pm
12

Posto ste vece potegle ovu temu,da li svojoj bebi (5 ipo mj) smijem dodati mlijeko u hranu,npr palentu sa mlijekom i sl???

caye
Guest
20/03/2012 - 11:30 pm
13

mirjana said

Ne znam za prodavnicu, moji roditelji imaju veliku farmu i prave odlican sir…. samo je sad sezona jarenja pa nema mnogo mlijeka

Javljaj kad prolazi sezona jarenja, nemam veze s tim al volim dobar sir Smilegde moze da se kupi, i ako znas koliko je kg?
Ima valjda jos uvek ta radnja u zlatarskoj al nesto nikad nisam svratila. Sir kupimo gde god nam se dopadne, po selima na skadarskon, al u zadnje vreme najcesce kod nekih ljudi sa mareze ili na cetinju na pijaci.
Tamara, za pocetak bebi sve kuvas na vodi, eventualnonmozes kad je gotovo da stavis par kapi svog izdojenog mleka

Tajchi
Guest
20/03/2012 - 11:59 pm
14

Tamara, kao sto ti je Caye rekla, sve na vodi, dodas svog mlijeka. Sa mlijekom i jogurtom pazi. Moja malena je sa 7 i po mj. pocela jogurt, od tada ga obozava, ni jedan slani obrok ne moze bez njega. A beba od poznanice, koja je doktorka, sa 8 i po mj dobi shok zbog jogurta, od 2 kasicice, a tek je jedan ujak alergican na nesto i vaze za vrlo zdravu porodicu, nije imao na koga "pokupiti" tako jake reakcije. Zato mlijeko probaj ujutro, kad probas, kako bi imala vremena za reakciju (ne daj Boze) i vrlo malo, bolje jogurt nego mlijeko. Jos ti je rano!

Radnja je u "zlatarskoj ulici" odmah pri pocetku od trga, negdje kod Domnika. Kupovala sam tamo koziji jogurt od pola litre, ne sjecam se da li je bio 0,5 ili cijeli E za 1/2 litre, ali, pila ga je malena na smjenu sa Nikom i Lazinama.

Ja volim dobar sir, ako je od jacih, to je onda kucki ili sjenicki, zlatarski je isto dobar. Kraljevacki je blag, vise volim kraljevacki kajmak, nego sir. A od mladih sam voljela danilovgradski, mladi, pa mirise na pavlaku. Mmmm… A bila je i vrsta koja je super za mezu, mlad i "skripi" pod zubima. Za kacamak je najbolji pljevajski, onaj slagani, ali, tesko se nadje dobar, bas da se rasteze. Bila je porodica Nilevic ili Nelevic iz Kuca, od njih smo uzimali sir u kaci, stari, cijelih 20 god. Kad je "stara" kako su je oni zvali, umrla, nastavila je snaha pravljenje, ali, nikad vise isti nije bio.

Mirjana, gdje vam vam je ta farma, da znam kad dodjem opet da ti se javim za sir. Dolje ne pravim nego kupujem, a bas volim dobar sir, pa me muka uhvati kad me salete na pijaci da probam sve sireve. Ovaj sto ja pravim je mladi, bas za malenu. Prodajete li kozije mlijeko ljeti?

mirjana
Guest
22/03/2012 - 12:41 am
15

Farma se nalazi u selu Buronji nadomak Podgorice.Broji preko 500 grla i sir pravi majka .Prodaja se ugovara telefonski.Znam da im je sir odlican(doduse, ja ne jedem jer ne volim mliječne proizvode, osim ako nije čokoladaLaugh),kome treba nek se javi naPM, da ne reklamiram ovako.

Tajchi
Guest
22/03/2012 - 10:44 am
16

Mirjana, vjerujem da ti se majka sjekira sto ne volis ml. proizvode a oni imaju svoje Laugh. Moze biti da smo od vas i uzimali, jer smo uzimali sa 2 mjesta, jedno i Dinose, a drugo, ne sjecam se, zna mama. Javicu ti se sigurno!

Tajchi
Guest
10/07/2012 - 3:10 pm
17

Za one koji nece sir sa "dodacima" tipa: pavlaka, jogurt, maja… Evo recepata za sir bez icega toga, znaci, samo mlijeko. Napisano je ovako detaljno zbog Manje. 

Uzmi domace kravlje mlijeko (kozije je prejako za bebe, daje se tek posle godinu). Procijedi ga kroz 3-4 sloja medicinske sterilne gaze (one iz apoteke od 15 x 15cm, ili 1/2 m pa prekroji koliko ti treba za cjediljku) i stavi u serpicu koju poklopis ili staklenu flasu. Kada mi se "ne setaju po kuhinji" stavim u serpicu, inace u flasu. Pusti ga nekolika dana da "radi". Ljeti su to samo 2 dana, zimi duze. Kad vidis da je pocela surutka da se izdvaja, da se mlijeko grumuljica, stavi ga na plocu i polako je zagrijavaj. Promijesaj jednom do 2 puta. Kad dostigne temp kada jedva mozes staviti i zadrzati prst u serpi, skloni serpu sa strane i ostavi 10 min bez mijesanja. Za to vrijeme pripremi vanglu, stavu djevdjir ili cjediljku na nju a preko 4 sloja velike gaze od pola metra ili metar (ista kao i gore ali veci komadi) i posle 10 min procijedi sir. Pusti ga da se dobro ocijedi, par puta promijesaj viljuskom, zbog rastresitosti, i dobices odlican sitan sir da joj dodajes u palentu npr. Mlijeko mora poceti da se "kvari", tj. kisi na vrucini, inace, bez toga, dobices samo kuvano mlijeko.

Ovo isto mozes da uradis i sa skroz svjezim mlijekom, isti dan, ali, pri zagrijavanju mlijeka dodaj malo soka od limuna ili bijelog alkoholnog sirceta i ono odmah "ukvari" mlijeko pa se pravi sir. Ali, sa limunom pravi tek posle godine, ipak je to citrusno voce. Surutku mozes sacuvati za neke soseve ako ti nije prekisela.

Drugi nacin, za odlicne kriske sira, takodje bez sirila (koje moj stomak ne podnosi) je sa Coolinarke. Recet isproban sa moje strane i poravim ga vec jako dugo. Zimi svake nedelje.  Sad mi je prevruce da mm ide po mlijeko, pa kupujem uglavnom fetu. Na pijaci sad ne uzimam mlijecne proizvode jer se plasim zbog ovih vrucina. Evo ga recept:

http://www.coolinarika.com/rec…..backi-sir/

Napomene:

- Vrhnje/pavlaku koristim samo u sosovima, ne koristim je nepasterizovanu. Moras je umutiti, ne previse da se ne stvori puter, ali bez toga bi se izdvojila surutka a ona ukisnula jos vise. Potrosi je za 3 dana (mada veca kolicina moze stajati i 5).

- Sir vadim opranom rukom, ljepse su mi kriske, jer se supljom kasikom malo raspadaju zbog njegove mekoce.

- Kad izvadim kriske isto ih stavim u djevdjir na gazu, nekad samo na posluzaonik sa gazom ispod i iznad i tako ga "susim". Mozes dobiti bas suvlji i tvrdji sir, ako imas 2 posluzaonika i 4 gaze pa sa jednog prebacis na drugi na gazu i prekrijes gaze, dok sa prvog iscijedis dobro gaze i posle nekog vremena opet to ponovis. Ponovi koliko hoces puta da dobijes kriske koje su tvrdoce po tvojoj mjeri. Meni malena voli bas mekan, mm srednji, ja tvrdji, pa tako i pravim, samo redjam u 3 cinije i svako ima svoje a meni nije veci posao: jedan stavim ranije, drugi pustim jos pola sata, meni cio sat. Znaj da ti se gramaza sira smanjuje kako iz njega izlazi surutka, pa ces ako ga presusis na kraju dobiti jako malo.

- Surutka koja je ostala u serpi je odlicna za piti hladna kao i za razne sosove.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 78

Currently Online: srecica
24 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika: 1303

Ana PG: 520

lara92: 414

macence: 375

Cekalica: 326

neda: 250

Member Stats:

Guest Posters: 231

Members: 2355

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 776

Posts: 20065

Newest Members: jimu10g9, sandra_mii, itrbmbdbnq46, mirnik, nbsarastasa_radevic, kiki_bigi

Administrators: Dusko Mihailovic (169), Kristina (2645)