A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
beba odbija "slano"
08/03/2012
3:04 pm
alba
Guest
Guests

Poceli smo s dohranom i super je prihvatila, u smislu da je odmah shvatila sto treba da radi s kasicicom, da lijepo otvara usta, uzima hranu i lijepo mulja, “zvace”. No, imamo vec i problem- nece da jede povrce i meso. Ako ponudim zitarice, jabuku ili bananu, to smaze uz odobravanje izrazeno mumlanjem. Posebno joj se svidja Milupina mjesavina oriz-kukuruz. Slatka je skroz, to sam tek kad sam joj drugi put dala primijeetila, tako da cu malo pauzirati s njom. Ako joj dam tikvicu, sargarepu, brokoli, piletinu- uzme prva dva zalogaja i onda “zacepi” usta! Stisne usnice i okrece glavu na drugu stranu. Ovo mi je sasvim novo- malac, koji sad odbija sve zivo, u tom periodu je jeo sve sto mu dam.Sto li ce mi tek ona radit kad uzbici ka’ on…

Imate li iskustva s takvim ponasanjem? Sto mi savjetujete? Dolazim u iskusenje da joj nekoliko dana ne nudim nista od toga sto voli, vec samo to sto joj se ne svidja… Juce i danas smo se prakticno na silu hranili- zavaram je nekom pjesmicom i tako po uru dok ne pojede makar nesto. Pitam se jesam li sa sinom upravo tu napravila gresku- sto sam prestajala da ga hranim cim bi zatvorio usta ili, kasnije, rekao “necu”. Da li je na taj nacin naucio da kaze “necu” i prije nego sto pocne da jede…?Radila sam sve “po knjizi” i dobila dijete s kojim se svaki drugi dan natezem oko hrane. I ne mogu da ne pomislim da me knjiga pogresno naucila. Zaista ne bih voljela da i s njom napravim istu gresku, iako jos uvijek ne znam ni koja je.

ONa sisa i dalje, samo sto sad sve cesce poslije cvrstog obroka odbija.

08/03/2012
3:38 pm
marijank
Guest
Guests

i mi smo poceli sa dohranom.nijesam jos mu uzimala milupinu,ali jesam hipovu sa rizomi ima ona sa ovsom.ja ti povrce skuvam,mrku sam i pekla u foliji i dodje bas prelijepa,ljepsa nego kuvana i dodam 2 kasike instant kase i kasiku mlijeka i pojede mi sve.ni meni nece da doji poslije cvrstog obroka.

ako hoces mogu ti poslati par stvari koje mu pravim,pa da probas.

08/03/2012
3:40 pm
alba
Guest
Guests

Posalji. Vidis, uopste mi nije palo na pamet da joj dodam mlijeko, nekako racunam da se navikne na pravi ukus povrca… Ima moja sestra kuvar za bebe, sa neke od srb tv stanica, mislim da je na b92 isao, i po njemu sam spremala sinu, al ona nikako da mi ga donese…

08/03/2012
3:42 pm
alba
Guest
Guests

E, da, a njemu sam kuvala i po kuaru koji dolazi uz Brevijev aparat za kuvanje na pari za bebe. Ima ga na netu, bas cu sad da potrazim. A mozda ga imam i u compu… LUda zena, vise ne znam dje se nalazim ja, a kamo li doc iz compa…

Znam da mi je tamo bilo interesantno sto u sve dodaju po kap dvije maslinovog ulja. Za sina sam imala bas domace extra vergine. Sad ga vise nemamo, pa njoj nijesam ni dodavala…

08/03/2012
4:06 pm
marijank
Guest
Guests

znam da po americi u  kasice dodaju i pio kap ekstrakta vanilije,ja probala i svidja mu se.

skuvala jabuku i krusku,izmiksas,dodas 2 kas.zitarica(ove instant kase),malo mlijeka(ja dodam AM jer ne mogu nista svoga izvuci,a sve mi zao das mu nema poslije kada bude dojio) i kap vanilije.kasisa je super.

sad samo mijenjaj voce(jabuka,kruska,banana,suve kajsije potopljene u soku od jabuke,mozes i grozdjice) i povrce,mozes staviti rizu umjesto instant kase.

probacu mu dati i domace kis.mlijeko da vidim hoce li.prijateljisa mi je rekla da kupim extra kiselo mlijeko imlekovo u casici i ubacim 2-3 kas,supene  u 1l mlakog mlijeka i ukiselim.super mu je to sa palentom(palenta,mrkva,krompir ili palenta,mrkva,blitva).

ili  nemasni maslac(slatka pavlaka se muti nekih 15-20 min i odvoji se maslo i surutka.

sjeticu se jos toga.imala sam negdje svesku sa receptima sto sam pravila cerkici,pa kada je nadjem napisacu jos koji.

nadam se da sam ti bar malo pomoglaLaugh

08/03/2012
10:21 pm
alba
Guest
Guests

Bas cu probati to s vocem. A od kog mjeseca smije jogurt? nesto mi se cini da sam sinu mnogo kasnije pocela mlijecne proizvode. Provjericu, pisala i ja, imam jedan file u compu. Samo sto sam ja njemu davala, kao i njoj do sad, sve odvojeno- jedan zalogaj sargarepe, jedan zalogaj mesa, jedan zalogaj palente…. NJemu sam cak vrlo brzo pocela da dajem i supicu posebno. ja sve kuvam u aparatu za kuvanje na pari, gdje na kraju ostane malo tecnosti i nju sam mu davala kao supicu. I ne miksam, sve prstim viljuskom. e jesam miksala grasak.. uff, a boga mi sam ga dosta dugo cistila zrno po zrno, cijedila ‘meso’ iz zrna i odvajala koricu.

31/03/2012
10:16 pm
alba
Guest
Guests

I na ovom polju sam totalno neuspjesna. Dva, tri dana je jela, onda opet 7 nista, jedan dan pojela rucak, od tada, evo vec nedjelju dana ope tnece. I dalje samo kasicicu ili dvije. Vise ne sisa. Voce i kupovne kasice joj ne nudim, u nadi da ce se navici na povrce i meso. Sad me vec panika hvata. Posebno zato sto joj je hemoglobin bio nizak pa sad pije gvozdje.  Da li da opet pocnem da joj dajem voce i kasice? TO bi se zapravo svelo na bananu i adaptirano s hippovim rizinim pahuljicama. Mala ocigledno hoce slatko.

Kuvala sam po kuvaru za bebe, sto mi je vanjamik poslala, onom s B92. POkusala sam da dajem svaku namirnicu posebno ili da ih pomijesam. Probala sam i da kuvam normalno, u vodi, a ne na pari, nadajuci se da ce joj biti ukusnije. Dodam adaptirano i malo m. ulja ili maslaca. Nista ne pomaze.

Imate li neku ideju kako da rijesim problem??? Ima vec 7 mjeseci i stvarno mislim da joj adaptirano nije dovoljno. Da barem jos uvijek sisa bilo bi mi lakse da podnesem….

31/03/2012
10:19 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sa cim se poceli?

31/03/2012
10:25 pm
alba
Guest
Guests

Mislis sto je bio prvi obrok ? Riza, pa krompir, onda sargarepa, pa jabuka ili mozda palenta (nijesam sigurna sto je od to dvoje bilo prvo).

31/03/2012
10:25 pm
Milica
Guest
Guests

Kristina, kako si poslije pada? 

01/04/2012
8:40 am
Kristina M
Guest
Guests

Dobro je, malo modro ali nista strasnio kako je moglo biti:)

Alba, nemoj bebu forisrati, daj joj to sta hoce i uvodi joj nove ukuse, mozda joj se svide vise. Jogurt ide cini mi se od osmog, devetog mjeseca.

AnaPG ti moze vise o tome reci jer koliko sam shvatila njen bebac nije jeo dugo cvrstu hranu nego sve nesto po malo.

01/04/2012
8:48 am
Kristina M
Guest
Guests

Iz Rodine tablice dohrane (ja sam nju koristila)

Budući da je vrlo važno ne uvoditi nove namirnice prebrzim ritmom, u prvom mjesecu dohrane ne bi ih trebalo biti više od 6. Dovoljan je jedan obrok krute hrane dnevno, kada to djetetu najviše odgovara. Od pića je dovoljna samo voda.

7 mjeseci:

– proso sa svježim ili suhim šljivama (zajedno kuhati proso i šljive dok potpuno ne omekšaju)

– quinoa sa svježim ili suhim marelicama

– riža s breskvama (rižu skuhati i dodati svježu mekanu breskvu)

– banana i zobene pahuljice (pahuljice malo prokuhati i umiješati u zgnječenu bananu)

Dobro je znati da neke namirnice otežavaju, a neke olakšavaju probavu, pa ih je poželjno kombinirati.

Još uvijek je dovoljan jedan obrok dohrane dnevno.

Meso ide tek od osmog mjeseca. Vjeruj mi da ti hemoglobin nema veze samo sa mesom. Imas dosta i djece i odraslih makrobioticara koji imaju savrsen hemoglobin a ne jedu ga godinama.

01/04/2012
10:31 am
caye
Guest
Guests

alba probaj kombinacije voca i zitarica, ima puno korisnih materija u tome pa se mozda beba za koju nedelju predomisli pa krene i slano… ako vec imas aparat ili serpu kuvaj na pari mnogo je ukusnije, tj ostane mnogo prirodniji ukus nego kad se kuva u vodi, narucito voce. nas je u malo kasnijem periodu stiglo to da odbija slano ali smo tada vec mogli jogurt i to nas je spasilo, miksala bih malo gusce pa svaku kasicisu kase umocim na vrh u jogurt i tako je sve prolaziloWink

01/04/2012
5:41 pm
draganica
Guest
Guests

Alba,

I moj je znao da smaže kupovnu kašicu u tom uzrastu, a mrljavi ono što ja napravim (mada su meni te kupovne bljutave, ne znam što im rade pa ih sva djeca tamane). Zato smo kašice kupovali samo kad smo morali, kad putujemo, pa ne mogu da kuvam.

Mi smo od povrća imali najbolje iskustvo sa blitvom koja ima blag ukus – nju i dan danas tamani, kao i sve drugo povrće koje mu dajem u kombinaciji sa njom. Ali bih mu uvijek u kašice od povrća dodavala malo maslaca ili maslinovog ulja i mrvicu bijelog luka, kako bi bila ukusnija.

Jogurt sam mu davala prije mlijeka poprilično, isto tako i pavlaku. Mislim negdje od navršenog 8. mjeseca.

Za doručak nam je, a što je odlično za gvožđe, omiljena kašica od ovsenih pahuljica (ja ih malo skuvam da budu mekše) sa suvim šljivama.

Mada, ja vjerujem da nijedna beba neće sebe izgladnjivati iz inata. Tako da sam mome bebcu samo jednom u životu skuvala drugi ručak – kad sam se prevarila i dodala papriku, koju baš ne voli. Inače, ako vidim da mu se ne jede, ne tjream ga nego ponudim to isto ponovo za pola sata ili sat. Tada obično hoće da jede. Sad nema šta ne jede, jedino nije ljubitelj slatkiša – mami na radost…

01/04/2012
5:44 pm
draganica
Guest
Guests

E, zaboravih za piletinu. Mi je kao roditelji često forsiramo, ali ovaj moj barem, nije htio nikako da jede kašice kad stavim previše piletine u odnosu na povrće, bude mu suvkasta.

I dan danas više voli svo drugo meso.

01/04/2012
7:01 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Draganica tvoj post kao da sam ja pisala, sve isto Smile

bilo bi dobro da napisete koliko su bebe stare, pa da znamo sta reci. Piletina se obicno daje prva od  sveg mesa ,ali ovo sto je nama dostupno i nije neko kvalitetno meso bar ne za bebe. Kad bi se nasla provjerena domaca to je druga prica. Znala sam je skuhati sa povrcem koje je poceo jesti u to vrijeme dodati masl.ulja,  umiksati i u posudice za led usuti male porcije i tako zamrznuti, jer mi zao domaca koka ,on pojede dva zalogaja i ostalo mi, a ko zna kad cu je ponovo naci. Ovako sam uvijek imala spremno ,i onda mu samo skuham rizu proso, tikvicu itd i dodam kockicu mesa. to je uvijek super prolazilo…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

01/04/2012
8:38 pm
alba
Guest
Guests

skoro sve sam ja to, draganice,probala.doduse luk nijesam mijesala s kasicom, nego samo kuvala da supica dobije ukus.pokusacu i da stavim u jelo.i kupicu sjutra neke od tih zitarica koje nijesqm probala.pokusala sam s raznim gustinama i strukturama, njoj to svejedno. jedva cekam da dodjemo do jogurta. ne znam sad da l da sjutra probam s blitvom ili s nekom zitaricom… vidjecu ujutro.
i mene to nervira s mesom, a bas ne mogu da nadjem organsko…
ona fino napreduje, ali prosto me strah tolike izbirljivosti. ona recimo ni jabuku najcesce nece. osim kao sok,cijedim sama, al i to mi nekako bezveze.
nervira me i to sto ne mogu da postignem da joj dam zumance.mijesala sam ga s rizom i mlijekom,jer to voli,ali cim osjeti prestane da jede.
vidjecu kako ce sjutra proci s nekom odbtih novih namirnica pa cu vqm javiti.

01/04/2012
8:42 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

alba , ne mogu da se sjetim , koliko ima malena?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

01/04/2012
8:56 pm
alba
Guest
Guests

7mjeseci

01/04/2012
9:07 pm
Kristina M
Guest
Guests

Alba ti si njoj vec svasta uvela. I jaje? A koje meso? 

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…