A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
uzina u skoli
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
09/11/2010
2:16 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Na ovu temu me je podstakao tekst Gojaznost u Crnoj Gori – mit ili stvarnost.
Iako je moje dete jos uvek malo, vec pocinjem da se brinem o izboru hrane koji mu se nudi za vreme skolskog odmora.
Peciva iz pekare, slane grickalice i sokovi su neminovnost.
Spremanje uzine kod kuce, mislim da bi bilo samo kontraproduktivno. Nijedno dete ne zeli da se izdvaja, a i podsmevanje od strane vrsnjaka je neizostavno.
Da li postoji mogucnost da se u skolama u CG uvedu kantine? Ili da se, bar, zabrani rad kioscima sa brzom hranom u okolini skola?
Kako se izboriti sa ovim problemom?
Volela bih da cujem vasa misljenja?

09/11/2010
4:10 pm
Kristina M
Guest
Guests

Nama se upravo sada desava slicna situacija, sa podsmijavanjem. Nas prvak se nedavno zalio kako mu drugari svaki put kada izvadi sendvic govore da je to bljak i smiju mu se. Problem je u crnoj kifli odnosno razanoj. Kada je ponio bananu, “objasnili” su mu da se banana ne jede za uzinu 🙂 Pitala sam ga sta oni jedu, na sta mi on rekao: slatkise i grickalice. Za sada nemam drugo rjesenje i ideju, tako da mu ipak svako jutro pakujemo uzinu. Kao prvak koji ide i u produzeni boravak ima i rucak, koji im donose iz vrtica. Sa tim ruckom smo manje vise zadovoljni, a on sadrzi makarone sa sirom ili mesom, pire sa saftom, pasulj, kupus, corbu sa mesom, grasak, rizu sa graskom, uglavnom par jela i to je to.
Nijesam sigirna da je ikad ikome u ministarstvu palo na pamet ozbiljno da uvodi kantine, a to bi bilo sjajno

09/11/2010
9:15 pm
caye
Guest
Guests

nadlezni iz ministarstva ne mogu da srede ni najosnovnije stvari po skolama, tipa uredjenje wca, a ko zna znaju sta je kantinaSmile a pitam se i koliko bi smo uspeli da odrzimo to, mislim najpre zbog prilicno losih navika u ishrani nasih ljudi, posto bi vecina dece verovatno nastavila da se hrani u oklnim kioscima…. setila sam se tuznog lica dzejmi olivera koji u nekoj od epizoda sprema hranu u osnovnoj skoli i pokusava da objasni deci sta je zdrav obrok, ali ovi nece ni da okuse, prosto to nije nesto na sta su navikli…
mislim da bi za pocetak bilo neophodno da deci u vrticima daju crni hleb. posto znamo da oni tamo pojedu sve, cak i ono sto kuci ne bi ni okusili, tako bi najlkse stekli naviku da jedu zdraviji hleb, a onda bi mozda bi uspeli da nagovore i rodtelje da pocnu da kupuju isti… i bilo bi sve manje bljak komentaraSmile nedavno su drugarice moje cerke kod nas prvi put jele palacinke od razanog i graham brasna i bile odusevljene, toliko da su trazile recept za mame…

10/11/2010
1:02 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

mene ovo vec prilicno muci. Secam se sta smo mi sve jeli kao deca, i mojih problema sa gastritisom na samom pocetku srednje skole. Sve pripisujem ogromnim kolicinama peciva i grickalica.
Kristina, super je sto vi pokusavate da se izborite za zdrave navike, cak i kad okolina nije bas…
Ali, ja se vise plasim sta ce biti kad dodju u meki 4., 5.razred. Bojim se da ce te nase uzine zavrsavati u smecu, prosto jer ce ih biti stid da ih drugari vide da to jedu.
Mene, ustvari, najvise uzasava to vrsnjacko nasilje po skolama, pa ne bih da im dajem povoda za to. Ali, to je za neku drugu temu.
Razmisljala sam da bi, za prvo vreme, resenje bilo da se skolama zabrani da pustaju decu van skolskog dvorista za vreme odmora. Onda bi svi roditelji prosto bili primorani da decu salju u skolu sa spakovanom uzinom.
Tako bi se doprelo do svesti roditelja koji ne shvataju da je jedna jabuka mnogo bolja uzina od 3 kesica grisina.

10/11/2010
5:11 pm
Kiddo
Guest
Guests

Imam “trecaka” i prvaka, za sada cesce nose zdrave uzine (tj. voce) u skolu, od nezdravih. S vremena na vrijeme (mozda jednom u 15-20 dana) ih pustim da odnesu smoki ili sl. jer znam da , na zalost, i pored svoje uzine pozele one grisine koje nose druga djeca (popustam bas zato da im ne bi palo na pamet da svoju bacaju a traze drugima 😀 )
Jednom mi je kcerka (prvak) rekla da joj se drugarica smijala zato sto je donijela jabuku za uzinu. Kad sam je pitala sta je to imala ta drugarica za uzinu – ona kaze – slatkise. Onda sam ja kcerki lijepo objasnila da u stvari ona treba da se smije toj drugarici, zato sto je jabuka koju je ona ponijela zdravija i od nje ima koristi njeno tijelo (i dalje smo zajedno rasirile pricu o vitaminima i sl., sto pali kod moje djece, jos uvijek), a drugarica od slatkisa moze da dobije samo pokvarene zube Cool
Jos uvijek filozofiranje o zdravoj hrani prolazi kod moje djece, samo se nadam da ce da potraje…

19/11/2010
7:58 pm
Angie
Guest
Guests

kako sad stoje stvari, ja ne vidim mogucnost da se nesto promijeni nabolje. ne bez misica, edukativne kampanje, napora koji se mora uciniti da se prestanu lijepim prikazivati one stvari koje su uzasne.

primjer su reklame za pastete i stajaznam kakve gadosti, kečap valjda: djeca ih reklamiraju. ja ne mogu da shvatim zasto se to uopste dozvoljava. cuj, zdravo rastu sa pastetama.

sve te vajne uzine imaju za zajednicko to sto su ili industrijsko smece iz kese, ili lako nosive lisnate kifle, bureci, i slicno koje kupujemo tu iza coska.

Ako hocemo da apelujemo na savjest roditelja, onda treba ocrniti to sto je to a) bajato, puno konzervansa…b) nije ga spremila roditeljska ruka, dakle, ko zna je li higijenski ispravno… Iz sopstvenog iskustva znam da nije problem to sto dijete jede za uzinu, nego to sto je uzina umotana u salvetu a ne u papir sa kioska. dakle, ako budu svi donosili od kuce, bar nece biti sikaniranja.

S druge strane, narocito za ove manje, ako je uzina stvarno medjuobrok i ne mora biti ne znam kako obilna, moze se napraviti super zdrav koktel od: oraha, badema, ljesnika, suvih kajsija, brusnica (dodajte po ukusu), spakovati u fin lunch box, to moze biti uticaj direktno na djecu, ovo je cool klopa, koju mogu da ponude i drugima (kao crne palacinke, ko ih proba, one bijele vise nece ni da pogleda, zar ne?)

26/11/2010
11:52 am
*zelena*
Guest
Guests

Ovo pitanje muci mnoge roditelje. Ono sto je dobro i zdravo kod nas se osudjuje, a sto je najgore, tome se uce djeca od malih nogu. Vecina djece skolskog uzrasta ima podrugljive komentare ukoliko dijete nosi sendvic, vocku, neko pecivo od kuce. Martin je na pocetku obracao paznju, bunio se, pa je trazio da i on nosi nesto od grickalica, udovoljila sam mu u tome sto sam mu dozvolila da povremeno nosi plazmu i 7days kroasane. Uzeli smo lijepu kutiju Ben10, kutiju za sendvic i kad nosi u njoj nista mu ne smeta, a i djeca ne komentarisu. Milsim da im para oci sama ambalaza. https://www.roditelji.me/wp-content/forum-smileys/sf-wink.gif

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…