A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Ekcem
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
08/03/2012
10:19 am
alba
Guest
Guests
61sp_Permalink sp_Print
0

Hvala, Danchy, pantenol imam.vidjecu da uzmem i tu drugu koju pominjes.

08/03/2012
10:41 am
alba
Guest
Guests
62sp_Permalink sp_Print
0

Hvala vam. Imam pantenol. Evo sad cu je u 11 vodit kod neke dr. Ona je dermatolog a dugo je radila i kao ped, pa se nadam da ce imat ppjma o cemu je rijec. Dr kod kojeg sam prvobotno htjela ne moze prije sjutra a ja ne mogu cekat

08/03/2012
2:11 pm
alba
Guest
Guests
63sp_Permalink sp_Print
0

Dr tvrdi da nije ekcem vec infekcija od znoja… Dade Triderm mast/ antibio, antimkotik i koritkost. Vidjeh odmah da su gentamicin i klotrimazol, a treci mi sastojak bio nepoznat, al pise unutra da je k-steroidna. A nista, namazacu dan dva, da vidim reakciju. Ovo na licu necu ni mazati, stelatopia ga skoro potpuno zalijeci, pa stvarno necu bez potrebe mackati. Ne znam, valjda nije blesava, bila je izricita da nije ekcem. Da joj vjerujem…

PItah je li moguce da je od zumanceta- kaze da nije, kad je reakcija na hranu bude mnogo burnije, na vise mjesta… Da ne brinem, da se normalno ponasam. “vi ste jako brizna majka”

08/03/2012
2:42 pm
alba
Guest
Guests
64sp_Permalink sp_Print
0

Ne zavrsih jer sin dobri manita umjesto da spava. Ovo da sam brizna majka trebalo je da znaci da panicim, sto nije daleko od istine ali nije ni cijela istina. Rece “Opustite se i uzivajte s bebom, ovo vam je sad najljepsi period. Imam kuci jednu od 16 koja izlazi iz stana, mase i kaze “Cao, cao, odoh s deckom!”. Nasmija me…

08/03/2012
2:51 pm
Alexandra
Guest
Guests
65sp_Permalink sp_Print
0

Eto, i ja sam “brizna majka”. Moj ima ekcem, koji bukne s jeseni i traje do proljeca. Sad je bas u akutnoj fazi i jedva da nam pomaze i Bepahnthen mast (ne krema) koju smo jedva oribavili iz Srbije.

 

Znas sta meni nije jasno: ako nije ekcem, zasto ti je prepisala kortikosteroide?

08/03/2012
2:52 pm
Danchy
Guest
Guests
66sp_Permalink sp_Print
0

Super što nije ekcem, mada me čudi da nije radila bris. Doduše, iskustvo je čudo 🙂

 

Nema nama opuštanja… :)))

08/03/2012
3:14 pm
alba
Guest
Guests
67sp_Permalink sp_Print
0

Khmmm, i ja to posmislih. No, mast je trojna- antibakterijska i antifungicidna u kombinaciji s kortikosteroidom… PIse da se koristi radi ublazavanja simptoma upale kod bolesti koze koje reaguju na kortikosteroide, a kod kojih je prisutna bakterijska i gljivicna infekcija… I evo, tek sad vidim da pise “kod djece starije od godinu dana…”. Dakle, ovo me izludjuje. A listom svaki ljekar s kojim sam zbog klinaca dolazila u dodir tako nonsalantno dijeli lijekove koji nijesu za njihov uzrast. Ok, ja razumijem da se uputstva pisu sa najvecim mogucim, pa i pretjeranim oprezom, ali ipak… Oni bi rekli da ih pustimo da rade svoj posao. Sad sam se bas iznervirala

08/03/2012
3:16 pm
marijank
Guest
Guests
68sp_Permalink sp_Print
0

feature=player_embedded#!

08/03/2012
3:17 pm
alba
Guest
Guests
69sp_Permalink sp_Print
0

A sto se tice brisa- nije ni pomislila na to- samo sto je pogledala rekla je da to nije ekcem- sto me u neku ruku smiruje, djeluje mi kao da je potpuno sigurna da se vec na prvi pogled vidi da to nije to(?).

08/03/2012
3:19 pm
marijank
Guest
Guests
70sp_Permalink sp_Print
0

nadjoh i ovo feature=related

08/03/2012
3:25 pm
alba
Guest
Guests
71sp_Permalink sp_Print
0

Da, sve smo ovo procitali. I da, ovako izgleda to na sljepoocnici, samo sto je kod nje to zaista malo, precnika 7mm otprilike. A ovo ispod koljena, gdje su pokazivali i kod decka, sinoc je izgledalo bas kao ekcem koji smo vidjeli negdje na netu(samo sto je taj, kao i kod ovog bebca, bio mnogo gori), dok jutros tako ne izgleda…Ne znam, ne mogu se igrati medicine, oni su ucili 10 godina da bi bili to sto jesu, moram imati neko povjerenje. Probacu s ovom terapijom dva, eventualno tri dana, pa cu odluciti sto dalje…

08/03/2012
3:25 pm
marijank
Guest
Guests
08/03/2012
3:29 pm
Danchy
Guest
Guests

Alba, ono što je sada najvažnije je da se to zaliječi. Nećeš moći biti sigurna je li ekcem ili nije jer će prepisana krema srediti stanje čak i ako je, ipak, ekcem u pitanju. Ako se u narednom periodu ponovo javi, lako ćeš zaključiti šta je.

Zato, poslušaj doktoricu, sredi trenutni problem i laganini..opuštencija :))

08/03/2012
3:35 pm
alba
Guest
Guests
74sp_Permalink sp_Print
0

Danchy said

Alba, ono što je sada najvažnije je da se to zaliječi. Nećeš moći biti sigurna je li ekcem ili nije jer će prepisana krema srediti stanje čak iako je ipak ekcem u pitanju. Ako se u narednom periodu ponovo javi, lako ćeš zaključiti šta je.

Zato, poslušaj doktoricu, sredi trenutni problem i laganini..opuštencija :))

Da, upravo razmisljam o tome. U sustini, drugog izbora ni nemam

08/03/2012
3:37 pm
alba
Guest
Guests
75sp_Permalink sp_Print
0

Vala cu nac ovo kokososvo ulje da porucim, pa makar smao zbog mirisa!:))) Da mi dijete mirise na ljeto:)))

08/03/2012
3:42 pm
marijank
Guest
Guests
76sp_Permalink sp_Print
0

alba,to sto ima tvoja beba na licu imala je i moja cerka.kada smo otisli na more skroz joj se maklo i vise nije vracalo,a isto mi je rekla i jedna prijateljica da se njenoj cerki od lsane vose povukao ekcem.

isto je bilo na sljepocnici ,kao zaperutana koza.je li i njoj tako?

08/03/2012
3:44 pm
alba
Guest
Guests
77sp_Permalink sp_Print
0

Da, ali bude i ovih, da ih nazovem bubuljica- zapravo to je ispupcenje na kozi, nepravilnost, ima dvije tri malo vece i oko njih zna da se zacrveni, ostalo je samo hrapavo, suvo…

08/03/2012
3:53 pm
marijank
Guest
Guests
78sp_Permalink sp_Print
0

probaj samo sa pantenolom, meni je dr sada za sina rekl da uzmem samo to,isto mu je hrapava i suva koza.nista jace ne treba jer je njima osjetljiva koza.

dr je radila na institutu za majku i dijete u bg i vazi za bas dobrog pedijatra,pa radim sve sto mi kaze.hoces li da je pitam jer smo u sljedece nedjelje na kontrolu.

09/03/2012
8:40 am
Alexandra
Guest
Guests

alba said

Danchy said

Alba, ono što je sada najvažnije je da se to zaliječi.

 

Da, upravo razmisljam o tome. U sustini, drugog izbora ni nemam

JA LICNO ne bih tako, niti tako radim, a evo, druga sezona da se borimo s ekcemom. AKO je ekcem, a ne znas pouzdano, “zalijecenje” kortikosteroidom je mazanje ociju. Ako nije, cemu kortikosteroid?? Sta, nema alternativnih, blagih antibakterijskih masti?

Prvo, kortikosteroidne masti djeluju trenutno, a daju dugorocne nezeljene efekte. Mene licno nije tjesilo to njihovo – ali to je samo dva-tri dana…. Jeste, OVOGA puta. A posto cete mi svaki put kad se eczema nadje u akutnoj fazi prepisati istu terapiju, to “samo dva-tri dana” postace pravilo.

Drugo, eczema se smjenjuje u hronicnoj i akutnoj fazi i ne moze se tek tako izlijeciti (podvlacim, ja ovo pricam na bazi svojih konsultacija, istrazivanja i iskustva). Radi se o nerazvijenosti odbrambenog sloja koze na nacin da ona gubi vlagu, te se stoga javljaju karakteristicna mjesta suvoce, koza dodatno tu gubi vlagu, susi se, peruta i puca. U izrazenijim oblicima lako dolazi do infekcija.

Ono sto sam ja naucila je izbjegavati kortikosteroide, pruzati dodatnu paznju kozi bebe u mirnim fazama (koristim riblje ulje i bepanthen mast), a izrazitu u akutnim. I sto je najvaznije, pomiriti se s cinjenicom da se akutna faza javlja periodicno, kod nas npr. s pocetkom zime (izaziva je razlika u temperaturi u kuci i vani) i traje odredjeno vrijeme – kod nas do proljeca, te da iz eczeme djeca obicno izrastu do trece godine, nekad do puberteta, a nekada nauce s njim zivjeti cijelog zivota.

 Opet ponavljam, ovo je moj stav i iskustvo. Ne mora biti ispravno, ali znam dosta zena koje koriste kortikosteroide jednom, pa drugi put… I uvijek isto – trenutno poboljsanje i vracanje na staro. A posljedice ostaju.

09/03/2012
1:16 pm
Tajchi
Guest
Guests
80sp_Permalink sp_Print
0

Alexandra, imas potpuno pravo. Da ne pametujem dalje i ponavljam sta si rekla samo cu par stvari dodati:

– naucila sam da zivim sa njim (ekcemom)

– koristim sto manje vjestackih a sto vise prirodnih krema, sapuna, sampona

– imam posledice (jer ljekar, davno, prije skoro 20 god nije obracao paznju da treba opreszno sa kortikosteroidima). Posledica je potpuno atrofirana koza – velika strija, skoro providna i dosta siroka na unutrasnjoj strani butine. Ni lice mi nije bas “reprezentativno” Cry

– Kad sam jela vise “baznu” nego “kiselu” hranu bilo mi je izuzetno dobro

– Neka od vockica mogu imati negativan uticaj, treba se pratiti

– Pravila sam, u mladjim danima, razne prirodne kreme, ali, kako sam odgovornija prema drugima nego prema sebi, tako mi je dosadilo raditi to za mene, pa se “mucim” s vremena na vrijeme.

Evo, navescu link, na engleskom je, pa probajte da napravite jednu od krema: http://asonomagarden.wordpress…..ng-lotion/

Javljajte ako pomaze, da napravim sebi opet Wink

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
12 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…