A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Ekcem
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
11/11/2010
10:18 am
Snezana
Guest
Guests

Moj sin ima ekcem,potvrdjeno kad je imao 2 mjeseca.Bili smo kod raznih ljekara i znamo sta sve treba da preduzimamo.Ipak,interesuju me iskustva roditelja cija djeca imaju isti problem,mozda saznamo nesto novo i pomognemo jedni drugima.

11/11/2010
10:44 am
Kristina M
Guest
Guests

Isti problem, ekcem prvih mjeseci, kod oba sina. Sa prvim, koji sada ima 6 i po godina i jos ga se nije otarasio (mada je znacajno manji i nije tako cest) nijesmo imali previse mogucnosti u kozmetici koju smo koristili. Ne mogu cak ni da se sjetim kako se zvala krema koju smo koristili za dnevnu njegu, a kada se upali (kada je hladno i vruce posebno, i prehlada se pojavi) kortikosteroide smo morali na tri dana da uvedemo, tj. Elocom.
Sa mladjim sinom, koji ima godinu, situacija je znatno bolja. Upala nijesmo imali sem par puta. Od samog starta koristimo odlicnu kremu koju su nam i neki dr predlagali – Mustelina (Stelatopija), za ekceme i osjetljivu kozu. Nju koristimo svakodnevno, nakon kupanja. Mazemo cijelo tijelo i lice. Kada dodje do upale ima isto Mustelina krema, koja je na biljnoj osnovi, i koja moze da se stavlja koliko god treba. Nije bas djelotvorna kao Elocom ali je zdravija. To je to sto se tice kozmetike.
Sto se hrane tice, izbjegavali smo, na preporuku doktora, precesto banane, paradajz i jaja, a vrlo rijetko jeli jagode.

11/11/2010
5:27 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mustela ima liniju za djecu sklonu atopiji, i tu je nekoliko proizvoda, znam da ima mlijecna uljana kupka, i krema za svaki dan, a bas kod jakih upala, svraba i crvenila koristi se krema koja se zove Stelatria. I ovo sto je kristina rekla, ishrana, izbaciti citruse i ostalo i povrce koje sadrzi kiselinu…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

12/11/2010
9:17 am
Tijana V
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 27
Member Since:
13/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

I mi smo, nazalost, imali iskustvo sa ekcemom, ali nama je srecom za sada prosao.
Pojavio se poslije 3-mjeseca i prelezanog bronhiolitisa, na noznom zglobu i ispod vrata, najvise. Izbjegavali smo jake kreme, i uglavnom isprobali samo emoliense, ali najvise nam je pomogla pomenuta Mustella Stelatopia, i nakon svakodnevnog i redovnog mazanja ekcem se potpuno povukao oko 7-og mjeseca. Naravno, pridrzavali smo se i ostalih pravila: 100%pamuk za sve sto dolazi u dodir sa bebinom kozom; bez skupljaca prasine (ionako nemamo ni tepihe ni zavjese u spavacoj sobi); oprezno sa uvodjenjem alergene hrane; kupanje ne svako, vec svako drugo ili cak trece vece (jer se dodatno isusuje koza) i opet u blagim kupkama; ne previse suv vazduh (često provjetravanje prostorija) itd.
Uglavnom, znam da sam se mnogo nervirala na svako ponovno izbijanje i širenje ekcema, jos kad je poceo i sam da se cese, imala sam da izludim, ali od toga nisam imala nista. Tek kad sam se pomirila sa tim, i redovnim sprovodjenjem svih pomenutih stvari, opredjeljenjem za jednu kremu (za koju sam vidis da ima najbolje rezultate, ne mora znaciti da micu skroz ekcem, vec da ga umiruju), uspjeli smo da ga zalijecimo.
Sad opet, cim je doslo hladno vrijeme, preventive radi se mackamo vise nego inace Wink

Lilypie Fifth Birthday tickers

12/11/2010
9:51 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

super da ste pronasle formulu i da je bebanima sada bolje. Mom bebanu se pojavilo na nozicama po jedno mjesto na obe-na desnoj iznad, a na lijevoj ispod koljena. Izgleda kao prsten ,precnika oko 1 cm, i samo obod prstena je crvenkast, i hrapav, a unutrasnjost je normalna koza . I sad nisam ni sigurna da li je to ekcem, ali imam iskustvo iz blize porodice i znam kakav je problem.
Mozda je kod nas lisaj u pitanju, ali i ja sam njemu mazala stelatopiom, i bolje je(izbacila iz svoje ishrane kivi , mandarine ).

Napravila sam homemade omeksivac za ves (recept nasla na netu-ako hocete napisacu), i samo taj koristim za njegovu robicu ,jer i deterdzenti moraju biti blagi,ili 2 ispiranja a na omeksivace se mora zaboraviti. Kad sam sve to uradila stanje je puno bolje, te flekice se sad skoro ni ne vide.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

12/11/2010
12:26 pm
Snezana
Guest
Guests

Hvala vam!I mi koristimo Mustelu i za kupanje i za mazanje,mada koristimo cesto i medicinski vazelin sa ekstraktom nevena,sad kad je hladnije.Kortikosteroide samo jednom koristili i to najblazi Hidrokortizon kad mu se lice upalilo.Lice inace mazemo samo Pantenol mascu i super je,uz to i jeftin.Ali kupicu ovu biljnu mustelinu da i nju probam.Citrusno voce mu dajem,jer radili smo testove i pokazala se alergija samo na bjelance pa je dr alergolog rekla da sve ostalo moze da jede.Omeksivac za ves ni po razno,ves ispiram po 2x.Sve u svemu,kad se ekcem pogorsa ne mogu da se ne nerviram iako ne pomazem sebi tako,ali..jace je od mene:((,ipak nadam se da ce biti bolje jer dr kaze da samo jednom od stotinu djece ekcem ne prodje nikad.Eto,nada,pozitivno razmisljanje i proci ce!

12/11/2010
12:42 pm
Tijana V
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 27
Member Since:
13/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ni mi ne koristimo omeksivac, nismo nikad, a ispiranje ponavljamo i dalje, iako se povukao ekcem.
Snezo, koliki ti je sincic sad? Kazu da se obicno povlaci ili do 2-3 godine ili u drugoj fazi do 7-8 godina.

Lilypie Fifth Birthday tickers

12/11/2010
4:25 pm
caye
Guest
Guests

i moje obe cerke su imale ekcem u prvoj godini. zapravo za stariju nismo ni skontali da je ekcem, jer nije dugo trajao i nije bio previse izrazen, nego tek sa 2,5 god kada smo uradili alergotest zbog cestih problema sa dugotrajnim kasljanjem dr nas pita da li je kao beba imala crvenilo itd i objasnila nam kako je to cesto povezano… i ove jesni prvi put posle 5 god na rukama joj se pojavila crvena fleka koja se susi i svrbi je ali se posle 2-3 ,azanja seba medom ili pantenolom povuce, tako da nisma sigurna da li se mozda ekcem ponovo javlja,,,
maldjoj cerkipros su proele zime sa 8-9 meseci, u tom periodu su joj i zubici izbijali, obrazi i cela sakia su bili toliko upaljeni da je dr odmah rekla da ukljucimo elocom, posto do toda je pomagala mustelrukica ili seba med extra soft. medjutim apotekarka mi posavetuje da ipak pre elocoma probam Ekcemol, krema bg pharma na bazi zutog nocurka, i posle 10ak dana je bilo skroz bolje… kasnije smo samo nastavili sa sebom i mustelom i od proleca vise nismo imali problema.
a sto se tice praska i omeksivaca, prosle god sam slusala nekog dr nestorovic alergolog i pulmolog (ako nekog zanima pretpostavljam da se emisija moze naci na netu, ide na b92 zove se jabuka na dan, tada je tema bila alergije) koji moli majke da koriste sto jednostavnije i jeftinije praskove, sa sto manje enzima…

19/11/2010
7:18 pm
Angie
Guest
Guests

da, deterdzenti su grozni za kozu sa ekcemom. treba stavljati sto je moguce manje praska, a ni to dodatno ispiranje nije losa ideja.

moje cice su obje ok, tj nadam se, jer je za ovo malo jos rano reci, svasta se moze desiti kad uvedemo dohranu. ja sam ta koja muku muci sa kozom, cijelog zivota. ja stavljam kortikosteroidne masti kad bas moram, a za sva ona biljna rjesenja, moja koza nema sluha.

majke koje se danas susrecu s tim, pored mustele su mi pominjale i neku linolla fett mast kao dosta efikasnu.

19/11/2010
8:18 pm
Kristina M
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

e to je ta, cijeg se naziva nijesam mogla sjetiti. Nju smo koristili dok se Mustela nije pojavila.

19/11/2010
10:01 pm
caye
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

mi nismo imali problema kad je krenula dohrana nego u bas ranom periodu vec od 2-3 meseca,pa mi je prilicno nejasno zasto su obe cerke imale ekcem, iskljucivo su dojene bebe, vodila sam racuna sta jedem i u kojoj kolicini, niti je u blizoj porodici iko imao ekcem ni bilo kakve probleme sa alergijama… pomenula sam da se starijoj cerki javila neka fleka na rukama koja je licila na ekcem i brzo se povukla, e sad trenutno ima upalu grla imunitet joj je prilicno opao i na bradi se javila jedna slicna flekica, ali se iskreno nadam da je nesto trenutno posto od 8 meseca do sada 5 god nije imala problema. nisam se jos informisala kakva su iskustva sa “vracanjem” istogConfused

20/11/2010
8:37 pm
Kristina M
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Nama je dr objasnila da su djeca ciji roditelji imaju neke alergije podloznija ekcemima, a mi oboje imamo polensku alergiju

20/11/2010
8:47 pm
Angie
Guest
Guests

Caye, moj slucaj atopijskog dermatitisa, na pr. nije povezan sa hranom, vec sa spoljasnjim faktorima: odjeca od vune, sintetike, prasina, gumene rukavice, po alergotestu poleni trave, pretopla voda…

kod nekoga drugog, to moze biti simptom alergije na neku hranu, o tome nazalost ne znam bas puno. dosta je faktora koji mogu dovesti do pojave ekcema, kao i stepena manifestovanja, od malih tufnica na obrascicima, do groznog crvenila posvuda.

genetika ima udjela u pojavi ekcema, 1 roditelj nosi 25% rizika, oba 50%, cesce kod osoba svijetlog nego tamnog tena, sta jos, hm, wikipedia veli izlozenost alergenima, i mogucu konekciju sa astmom i polenskom groznicom.

kad smo kod flekica, prisjecam se da je i moja djevojcica znala da reaguje tako: kao da je neko nacrtao pet-sest tackica na njenom licu, gotovo povezano, nakon sto bi pojela, recimo, nektarinu, jagodu, ili stogod slicno za sta se moze pouzdano tvrditi da moze imati pesticida. I kao mala, i danas sa 5 godina. to prolazi samo nakon par sati, a ja ga nikad nisam smatrala za ekcem, niti je njoj to smetalo.ko ce znati?

20/11/2010
8:48 pm
Angie
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

eto ne vidjeh Kristinin post, prastajte.

22/11/2010
11:28 pm
Danchy
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Pozdrav svima. Evo da se i ja javim sa nasim iskustvom. Sin mi je kao bebac (sa 3 mjeseca) dobio ekcem, odnosno etopijski dermatitis. U prvoj godini smo se bas namucili, jer je cesto bio u aktivnoj fazi na nekoliko lokacija i to sve po licu. Frown Morali smo par puta da mazemo i kortikosteroidnim kremama, odnosno mjesavinom koju nam je prepisao dr Malbaski. U drugoj godini situacija je bila malo bolja, u smislu da su ti aktivni periodi bili sve rijedji. Sa tri godine se potpuno povuklo sve sa lica, ali i dan danas (u januaru puni 5 godina) u zimskom periodu mu izbije na par mjesta po nogama i po guzi. Nisu u “vlaznoj” fazi, ali mu smetaju, pa se dosta cese. Dok je bio manji stalno smo tretirali Mustelinom kremom Stelatopia, a sada uglavnom Linolom.
Bebana, na svu srecu, nema problema sa ekcemom. Kako sam samo strijepila prvih mjeseci…sve sam zagledala hoce li se pojaviti. Plasila me svaka tackica.
Kazu da mlijeko nikako ne prija ekcemu, odnosno da djeca koja su mu podlozna ne bi trebalo da piju puno mlijeka.

28/01/2011
11:19 am
draganica
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Evo i moj bebac od 10 mjeseci ima ekcem, pojavio se prije nekih 6 nedjelja.

Po nekoliko tačaka svijetlo rozih na spoljnim stranama butina i ponekad rumeni obraščići, s tim da su crveniji ukoliko odemo na šetnju po hladnom vremenu pa trpi promjene temperature. Ne češe se, ne svrbi ga i zadovoljan je i raspoložen kao i uvijek.

Prvo sam mislila da je od hulahopki koje smo baš tada počeli da mu oblačimo, ali se ni poslije 15 dana nije povuklo. Nisam mu daval ništa od hrane koju nije trebalo da jede – ni bjelance, ni paradajz, ni med, ni industrijske prerađevine.
Jede banane, kruške, jabuke, avokado, kivi (do sad samo 5-6 puta za vrijeme sezone prehlada), rižolino i slične kašice za doručak, brokule, karfiol, šargarepu, blitvu, krompir, piletinu, teletinu, ćuretinu, a do sad samo par puta pasterizovani sir, pavlaku, jogurt.

Pošto nemam predstavu šta je uzrok, imamo nekoliko koraka, pa ćemo da vidimo je li bolje:
– ne nosimo više vunene kape i šalove
– nema omekšivača pri pranju posteljine i garderobe
– kupanje svaki treći dan, ne u pjenušavoj kupki već sa mrvicu običnog sapuna (mamin smidljivac 🙂
– mazanje jekodermom (čini mi sa je već malko bolje od njega)

Ni tata ni ja nismo imali ekceme, ali tata ima polensku alergiju.

28/01/2011
1:02 pm
Kristina M
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

To je dovoljno 🙂 Nista strasno, proci ce, mada zna da muci malo. Mozes da koristis onaj omeksivac bas za bebe. Mustela ti je za to najbolja, ima sve, i kupku, i kremu za dnevnu njegu koja odlicna, i za upalice. Sve i svasta smo probali. Ali kada krene sjever i kada su velike vrucine, mislim da se nema toga sto moze sprijeciti ekcem. I jos nesto, umjesto carapa, imas u Delti, Marks and Spencer termo gace za djecu od pamuka. Odlicna stvar

30/01/2011
8:35 pm
Danchy
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Nas ove zime spasava Linola Fett. Samo par puta smo morali da koristimo Elocom i to samo 2 aplikacije. Poslije smo nastavljali Linolom i stanje je podnosljivo. I dalje mu, srecom, ne izlazi po licu, ali su mu nogice pune onih bubuljica i prilicno ga svrbe.

Draganice, kad je ekcem u akutnoj fazi preporucila bih ti i duplo ispiranje, bez omeksivaca. Nama od deterdzenata za robu najmanje smeta Frosov Aloe Vera. Imaju i omeksivac iz iste linije – namjenjeni su ljudima sa problematicnom kozom. Uvijek mogu da se nadju u Kuci Hemije.

31/01/2011
3:21 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
19sp_Permalink sp_Print
0

Linola Fett rules!Laugh
Nista strasno, mazanje masnom kremom, kao sto je ova gore navedena, i polako ce se povuci. Nama se i sad povremeno javlja, mada u blazem obliku, a moj sin ima 2 i po.

01/02/2011
10:48 am
draganica
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Hvala na savjetima!
Za sad se ne smanjuje niti pogoršava, a on se ponaša kao da mu ništa ne smeta, tako da smo još bez neke posebne terapije.
Vidjećemo kako će biti…

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner