A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Privatni vrtići
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
04/03/2011
10:48 am
Kristina M
Guest
Guests
21sp_Permalink sp_Print
0

Simply, stvarno sam sve vise i vise ubijedjena da je ustvari problema u nama roditeljima. I to samo u nama. Ne razumijem zasto smo ovako pasivni!!! Uglavnom se slazemo da je situacija i drzavanim vrticima losa, bas losa, ali niko nece da se pobuni. Mislim da moramo vise poceti da se zalazemo za neke “normalne” stvari, koje su nama vremenom postale “luksuz” i “prevelika briga”. Necu se predati sve dok ne dobijem dovoljnu podrsku roditelja, pa dako nas onda ozbiljnije shvate nadlezni 🙂 Za sad je na zalost nemam

08/03/2011
7:03 am
oxy
Guest
Guests
22sp_Permalink sp_Print
0

Problem nije samo u roditeljima, ali je naša odgovornost najveća. Sve to oko vrtića nas interesuje tek kad treba naše uplakano voljeno biće ostaviti u neuslovnom vrtiću, potom se lagano naviknemo na sve to, po principu, “šta možemo” ili “tako je svima”, a kad prerastemo vrtić – ponovo nas nije briga. Vidim da ste se angažovali oko toga, ali me zanimaju konkretne ideje, prvenstveno, šta mislite koji je prvi korak?

08/03/2011
9:02 am
Kristina M
Guest
Guests
23sp_Permalink sp_Print
0

Prvi korak je da se napise neko otvoreno pismo Ministarstvu, da im se pokaze da ima i roditelja kojima se ne svidjaju uslovi za djecu u vrticima, a u kojem bi ih pozvali samo da postuju Zakon koji regulise tu oblast.Da se taksativno navede sta bi trebalo mijenjat, i naravno ponuditi svu moguci pomoc oko toga. Ja sam za to spremna, nije mi nikakva problem. Samo da znam da ce se nesto promijeniti na bolje 

08/03/2011
10:03 am
draganica
Guest
Guests
24sp_Permalink sp_Print
0

Moj doprinos može biti skroman, imam par potpisa (svojih i svojih prijateljica) za pismo, ali na žalost nemam baš predstave o uslovima, nisam ih baš posjećivala.

E sad, koliko shvatam, najveći problem su prevelike grupe kod vaspitačica koje sigurno ne mogu da stignu da sve isprate kako treba i tu treba pritiskati Ministarstvo jer, ako ima para za ratne pohode po svijetu, ima i za još koji vrtić i vaspitačicu.

 

Ne znam za drugo, ali sam skoro sigurna da se meni neće svidjeti kako ih hrane u vrtićima… al to je druga priča. Treba nam jedan Džejmi Oliver 🙂

08/03/2011
10:40 am
oxy
Guest
Guests
25sp_Permalink sp_Print
0

Da li se mogu potpisi prikupljati baš preko ovog sajta, za početak?

08/03/2011
11:43 am
Kristina M
Guest
Guests
26sp_Permalink sp_Print
0

Upravo su to kljucni problemi, prebukiranost i prehrabna, mada i higijena bio se mogla mnogo poboljsati. Meni je najmanji problem da napisem pismo, ali ne vidim, barem do sada nijesam imala neki feedback da bi ga podrzalo i potpisalo dovoljno ljudi.  

08/03/2011
2:21 pm
caye
Guest
Guests
27sp_Permalink sp_Print
0

prijavljujem se da sam zainteresovana, i veruj mi da ce se mnogi prijaviti ako postoji mogucnost da se potpisi skupljaju online, posto smo generalno pasivni i raspolozni samo ako neko drugi pokrenen inicijativu……

14/03/2011
9:48 am
simply
Guest
Guests
28sp_Permalink sp_Print
0

I ja cu potpisat sve sto moze da ucini da nasoj djeci u vrticima bude bolje i ljepse! Al kako , jel moze online ili…?

I jedno pitanje, dal se pusi u vasim vrticima? Dal imaju prostoriju za to? Meni mala prije neki dan dosla kuci, i ladno joj se kosa osjecala na dim 🙁 nisam je ja pokupila pa nisam odmah odreagovala al se totalno iznenadih!

14/03/2011
10:01 am
Danchy
Guest
Guests
29sp_Permalink sp_Print
0

Puši, moja Simply. Nekoliko puta sam zatekla vaspitačicu da puši ispred učionice…

 

I ja sam tu da pružim podršku!

14/03/2011
10:13 am
Kristina M
Guest
Guests
30sp_Permalink sp_Print
0

Ne moze se jos potpisati, ali ce moci brzi, moram prvo tekst da napisem.

11/02/2012
4:34 pm
NemAna
Guest
Guests
31sp_Permalink sp_Print
0

Kristina said:

Nas prvi je bio Kucica, ali vrlo vrlo kratko, drugi Frog, a drzavni Suncokrili u Bloku pet

 Mi baš razmišljamo o vrtiću Kućica. A sad kad vidjeh tvoj post… 🙁 Koji je bio  razlog da ga promijenite?

11/02/2012
6:11 pm
Kristina M
Guest
Guests
32sp_Permalink sp_Print
0

Mislim i Danijela ima nesto po tom pitanju da ti kaze:) Ne znam kako je sad, ali je tada bio problem sa higijenom odnosno smo na primjer dolazili za sina koji je bio prljav, ako bi mu curio nos neociscen i skorcao.. i da sad ne ulazim u detalje. A i u stanu su, nijesu ih izvodili napolje, mada se sa tim ne pretrze nijedan vrtic na zalost. Nadam se da se situacija sada promijenila jer je to bilo prije ravno sest godina

11/02/2012
7:22 pm
NemAna
Guest
Guests
33sp_Permalink sp_Print
0

Danijela, gdje si… ? 🙂

Meni je sin za jaslice, tako da mi izlaženje i nije toliko bitno sad. A to za higijenu… 🙁 Iskreno se nadam da je sad bolje. Meni odgovara cijena, a i blizu mog i muževljevog posla je, pa mi je zato užao u uži izbor 🙂

A taj vrtić drži(ili radi tu) psihološkinja Lidija Mirković, čini mi se.

11/02/2012
7:29 pm
Danchy
Guest
Guests
34sp_Permalink sp_Print
0

Ja isto ne bih ulazila u detalje jer je moguće da se od tada nešto promijenilo. Najbolje je da odeš neki dan u toku radnog vremena i tražiš od vaspitačica ili vlasnice da te provede kroz sve prostorije. Posebnu pažnju obrati na kupatilo, a pitaj ih i da ti daju detaljni nedjeljni jelovnik…

11/02/2012
8:58 pm
NemAna
Guest
Guests
35sp_Permalink sp_Print
0

Ok, pokušaću tako kako si mi rekla.

Kristina, Danchy, hvala.

11/02/2012
9:00 pm
Danchy
Guest
Guests
36sp_Permalink sp_Print
0

Nema na čemu. Wink

11/02/2012
9:46 pm
alba
Guest
Guests
37sp_Permalink sp_Print
0

Evo i naseg iskustva. Ove godine smo upisali sina u drzavni vrtic (prosle je isao kod zene, rodjake inace, koja cuva 6 djece u stanu, ostajao je samo po 3h). On je bio za mladje jaslice jer je u novembru puno 2god. Medjutim u mladjim jaslicama su sve bila mladja djeca od njega i mi smo trazili da ga prebace u starije jer je on tada vec sve pricao i plasili smo se da ce ga situacija u kojoj mozda nece moci da komunicira sa drugarima odbiti od vrtica i da nece napredovati. Izasli su nam u susret jer se izvjestan broj djece ispisao iz starije grupe. Relativno brzo se uklopio, ali smo sad prestali da ga saljemo da ne bi prenosio viruse bebici(mada nije znacajno pomogloFrown).

Uslovi su ok, izuzimajuci brojnost, naravno. Hrana je dobra ali on nije htio da jede tamo zbog cega ga nijesmo ni ostavljali da spava. A to je znacilo da moramo da dodjemo za njega izmedju 11.20 i 11.30, sto je stvarno bezveze. Hrana je ok, kao i higijena. Vaspitacica je imala volje da radi s njima, ali joj brojnost nije dozvooljavala previse. Jedne sedmice ih je bilo samo 6-8 u grupi i tada je bilo ok. Cesto su crtali i ona bi crteze sa imenima “autora” okacila na tabli ispred vrata ucionice. Kad mu je bio rodjendan dala je svima u grupi da mu nesto nacrtaju, to skupila i napravila knjizicu s cestitkom i koricama od kartona u boji s kolazom. To me bas odusevilo. Ucila ih je ponesto, plesali su i pjevali. E sad, imali smo i jedan incident- muz je jednog dana dosao po njega i cuo je kako vice – na naseg sina ispostavilo se. Zapravo nije vikala nego histerisala jer je prosuo hranu. On ima losu naviku da se igra hranom(ja kriva jer sam mu to dopustala ne bi li se sto prije osamostalio u hranjenju), a posto tamo ne jede samo je brljao a tog dana i prosuo. Ali mislim da to zbilja nije razlog da se neko izdire na dijete od 2 god. Na kraju krajeva, zavrsila je skolu kja je  trebalo da je nauci da takve situacije rijesi na drugi nacin a ne histerijom. Uglavnom, nekako smo to rijesili, da ne duzim.

Sto se tice prvih dana- nama su preporucili da dodjemo s njim nekoliko puta, pa da ga ostavimo pola sata, pa sat i na kraju do 11.20.

Takodje znam da cesto prave priredbe i na druge nacine obiljezavaju znacajne datume i dogadjaje.

Svake godine organizuju i dan druzenja s roditeljima, negdje poceetkom radne godine. Ove je bilo lijepo vrijeme pa su iznijeli stolove i igracke u dvoriste gdje su se djeca druzila a roditelji i vaspitaci upoznavali i razgovarali.

Privatni vrtici kod nas su jeftiniji nego u Pg, najskuplji je 70 eura +10 ako nosi pelene. Otvoren je i jedan exkluzivni, Montesori, koji kosta 250. Tu djeca uce engleski (mozda i jos neki jezik), a s njima muzicko i likovno rade akademski umjetnici. Da mogu ja bih to rado finansirala….

Napisah traktatKiss

Kristina, nema vise refereshaLaughWink

11/02/2012
10:35 pm
vanjamik
Guest
Guests
38sp_Permalink sp_Print
0

alba, pa vi imate montesori!? je li autorizovan? sigurno jeste imajuci u vidu cijenu… a koji je to grad? u PG je montesori zatvoren jer nisu mogli dobiti licencu. kakva steta!

procitah ranije postove i samo bih se kratko osvrnula na iskustvo koje je mare imala u ZG – rijec je o procesu adaptacije djeteta i to je nesto sto svi koji radimo sa djecom (pedagozi, psiholozi, vaspitaci…) ucimo u toku studija, a kako ce ona biti organizovana to vec zavisi od uprave vrtica. znam da vrtici u srbiji praktikuju isto kao ovo sto je mare opisala. to kod nas nije slucaj kao sto i same znate.

inace, mi imamo iskustva i sa drzavnim  i privatnim vrticima. sina smo sa 1 god i nekoliko mjeseci upisali u drzavni i to je trajalo do 1.nov. muka: plac, ostavljanje njega kao paketica, ceste prehlade i sl. – sve ono sto je vecina vas vec opisala i dozivjela. zbog prekobrojnosti djece, cesto je bio “ukakan”, slinav, musav… jednom je muz otisao po njega – a njega nigdje u prostoriji. vaspitacica zacudjena Confused posle par minuta se pojavio, tj. izvukao se jer se nalazio ispod krevetica!!! vaspitacica, ta “prva, jutarnja” je bila ok. vrhunac svega je bilo to sto mi je negdje mjesec dana poslije upisa, vaspitacica sa cudjenjem rekla da nije znala da on prica (poceo je da govori pre 1 god)!!! suvisno je komentarisati! verovatno ga nije ni cula od tolikog placa. najvise nam je smetalo to sto uopste nije mogao da spava. kad bi dosli po njega, uvek bi bio pospan, sa objasnjenjem da ih je sve neko od djece, ono koje se prvo razbudilo, probudilo ostale. sjecam se 1. nov (zadnjeg odlaska): ostavim ga u 8h, posle 15 i vise dana provedenih kod kuce sa bakom kako bi se zalijecio, i vec u 10h me zovu da dodjem po njega jer ima temperaturu. ja udjem u prostoriju – svi placu, kao sto su i plakali u 8h kad sam ga ostavila. pitam “zasto?”, dobijem odgovor  “spava im se!” ConfusedConfusedConfusedConfused ispisali smo ga i ostavili kod babe i dede koji su ga cuvali sve do prosle god u januaru kad sam pocela da trazim privatni vrtic.

prvi susret – negdje pored OS u maslinama ima neki tzv. vrtic, vise kao dnevni boravak (nema hrane, spavanja…). SOK je mala rec. prostorija mala, sa malim pravougaonim prozorom, jedva svetlosti unutra, puno dima od sporeta koji je svoj deci na dohvat ruke, tete koje rade nisu vaspitacice… ne znam sta je to bilo, te ni on ni ja ne izdrzasmo duze od par minuta i smugnusmo. odemo sledeceg dana u vrtic masa u zagoricu – vaspitacica me uopste nije ni pustila unutra, prilicno drska, hladna sa obrazlozenjem da dodjem kod gazdarice! nisam imala zelju.

na kraju, kolega sa posla me odveo u vrtic dobra vila na zlatici i tu smo i sada. ako je mjeriti zadovoljstvo od 1 do 10, onda je to jedna dobra 8. vaspitacica je divna, secam se da je sina danima nosila u rukama dok se nije skroz privikao. to je radila i sa drugom novom djecom. imaju i dobru taktiku poput mali brat-veliki brat, pa svako novo dijete upucuju na nekog predskolca sa kojim ga povezuju i koji je, pored vaspitacice, zaduzen za novajliju. naravno, prvih nedelju dana, dok ja nisam procijenila da vise ne treba, bila sam sa njim. tada smo o svemu razgovarali-ispitivali su me kako se uspavljuje, ponasa (pored upitnika koji smo popunili o osnovnim podacima o djetetu, da li sam jede, kad spava, sta voli da jede i sl). prostrano, svetlo, cisto. 100e mjesecno. gazdarica je inace prof.kuvarica pa im svasta sprema (cesto su palacinke ili krofne za dorucak). imaju 2 prostorije za igru, 3 spavace sobe (dok je hteo da spava bilo mu je super). bude ih oko 20ak, nekad manje, nekad vise. obicno ih posle dorucka dijele u 2 grupe (0-3 i 3-6g). meni je skroz ok da bude u tako mjesovitoj grupi jer je prilike da bude i sa vecim  i manjim od njega i cesto smo razgovarali o tome (uz pomoc tih beba iz vrtica sam mu objasnjavala da cemo mi dobiti malu bebu i sl, takodje sa starijom djecom cesce voli da se druzi jer odavno govori, prilicno je aktivan i zainteresovan da uci i radi – trenutno nam je aktuelno to sto mu ne mozemo objasniti da nije predskolac, ali on hoce da uci sa njima, pa i to tamo moze jer mu ona onda prilagodjava zadatke Laugh )

vrtic nije licenciran pa je verovatno zato jeftiniji u odnosu na druge. cesto imaju priredbe, maskembale. vaspitacica radi sa njima, sto znam po pjesmicama, svesci koju ima i crtezima koje donosi. cesto dodje sa nekom pricom (da mi objasni) npr. zasto i kako nesto radi. imaju i mane, ali uopste nisu losi. najvise mi smeta sto im je jedna od tih ucionica u sklopu kuhinje u kojoj gazdarica kuva rucak, pa ako su bas u njoj, onda mi se kuci vrati sav “mirisljav”. ali ni to mi ne smeta jer rado ide, lepo pojede, oko svega se dogovaramo i uvijek su spremni da nam izadju u susret. ja radim po smjenama, tako da imamo poseban termin dolaska i odlaska.

eto, bas sam se raspisala. udarih im reklamu! da znaju, dali bi mi makar jedan mjesec gratis! Smile i jos ovo, kad god mi treba (a trebalo mi je dosta pocetkom godine kad sam bila trudna, sama jer je muz dugo bio odsutan, i uz to zaposlena) pricuvaju ga i duze od dogovorenog i placenog i nikad mi nisu uzeli ni eura vise za sve to iako u ugovoru stoji da se svaki sat preko extra naplacuje. 

     

11/02/2012
10:46 pm
alba
Guest
Guests
39sp_Permalink sp_Print
0

Otvoren je ove godine, u Baru, neka ruskinja je vlasnica. Ne znam vise detalja, mada cekam da sretnem komsinicu koja tamo radi kao vaspitacica da je ispitam detalje. Ovo sto znam ona mi je rekla jednom na brzinu… Sto bih rado tamo upisala sina… Al nema sanse. Frown

11/02/2012
10:58 pm
vanjamik
Guest
Guests
40sp_Permalink sp_Print
0

stvarno je preskupo, ali ako rade onako kako treba, onda vrijedi svakog centa.sjajna stvar ali ne i dostupna zainteresovanima, vec samo onima koji toliko mogu da plate Cry

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner