A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Ko Vam čuva djecu?
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
30/01/2012
2:16 pm
Tamara 2
Guest
Guests
41sp_Permalink sp_Print
0

To bi bilo idealno

30/01/2012
2:21 pm
Alexandra
Guest
Guests
42sp_Permalink sp_Print
0

Pa mozes ga u svaki vrtic voditi onoliko dana i onoliko vremena koliko je potrebno, samo moras platiti punu cijenu ishrane i boravka od (cijelih) 40 EUR.

Ja imam cuvalicu za dva dana sedmicno i to me kosta 100 EUR. Ostatak dana ga cuva baka. Ta kombinacija je i meni i njima dvijema idealna, za sada. Ipak, od septembra ce i on u vutic, osim ako nas ne sprijece virusi. 

30/01/2012
2:43 pm
Milena
Guest
Guests
43sp_Permalink sp_Print
0

Pozdrav svima i cestitke Kristini i Dusku na odlicnom sajtu! Bravo!Smile

Pitanjce-tj. trebala bi mi jedna uporedna analizaLaugh

Mog sina je do sada pazila baba i prezadovoljni smo, ali od septembra planiram da ga posaljem u vrtic (imace 2 godine i 5 mjeseci). I to drzavni, najvjerovatnije .  Da li neko ima iskustva sa vrticem u Donjo Gorici ( ne znam kako se zove)? I sta mislite o ovom kod skole Maksim Gorki.  Jedan mi je blizu kuce, a drugi blizu posla pa se dvoumim…   

30/01/2012
2:55 pm
Kristina M
Guest
Guests
44sp_Permalink sp_Print
0

Da ja znam, ne mozes u drzavnom vrticu da uzmes dijete kad hoces, nego ili od 12, cini mi se do 12 i 30 ili poslije 14. Mi smo zbog toga, izmedju ostalog, dugo bjezali od drazvnog vrtica. U privatnima moze kad hoces i koliko hoces i sati i dana.

Milena, nista ne znam o tom vrticu u Donjoj gorici, mada ni o ovom kod Mase, sem da je guzvancija strasna, mada je svuda posebno u septembru kad krecu. Naoruzaj se zivcima, strpljenjem, kad krene, ali isplati se poslije. Vrtic je super stvar, ne moze se uporedjivati ni sa kakvim cuvanjem kod kuce. Mi smo promijenili malo misljenje o vrticima u odnosu na to kako smo se organizovali i razmisljali sa najstarijim sinom (cekamo ipak da napune najmanje 3 godine da bi krenuli), ali mislim da je neuporedivo bolja solucija od bilo koje druge. Zbog djece naravno.

I hvala na lijepim rijecima:)

30/01/2012
3:51 pm
Tamara 2
Guest
Guests
45sp_Permalink sp_Print
0

slazem se sa tobom…nadam se da ce nam radovi na vrticu biti zavrseni dok nam ne bude vrijeme za polazak…

30/01/2012
11:11 pm
mirjana
Guest
Guests
46sp_Permalink sp_Print
0

Naučite me što je bolje , dijete od godinu dana dati nekoj ženi na čuvanje ili u vrtić… izluđeh, ne mogu normalnu ženu da nađem, a ne daje mi se tako malo u vrtić… veliki su išli tek od tri godine…. I kakvu ženu, stariju , mlađu?

31/01/2012
9:41 am
NemAna
Guest
Guests
47sp_Permalink sp_Print
0

Moje je mišljenje, a i savjet pedijatra, da vrtić što duže odložimo. Ipak su oni premali, i za odvajanje od roditelja, i za nepoznatu sredinu, i viruse, i raznorazne druge bolesti. A i nisam sigurna da ih vaspitačice paze kako i koliko treba. Ja sam mog ostavila jednom i nisam imala srce više. Za sad je kod mojih, ali bih voljela da nadjem negog da ga jednom-dvaput nedjeljno pričuva, izvede…

31/01/2012
11:28 am
Kristina M
Guest
Guests
48sp_Permalink sp_Print
0

nas eiskustvo je pokazalo definitivno da je bolje da se saceka do barem tri godine, sto sam cini mi se vec i pisala. najstarieg smo sa godinu i pet mjesci poslali u vertic, i ne u drzavni nego u privatni dje je bilo manje djece, paznja maksimalna im je bila posvecena, svega desetak u grupi, sa dvije vaspitacice i medicinskom sestrom,ma stvarno je bio odlican, ali nas je druga stvar ometala. Prehlade i bolest svaki mjesec, cak i po dva puta. Tako da je opet bio skoro cesce kuci nego tamo. Sve je to normalno, dok se malo imunitet ne izgradi i uglavnom sva djeca to moraju proci, ako ne idu u vrtic onda kasnije u skoli, ali nam je bio premali, pa mu je sve to teze padalo. On kad je to pregrmio, bio je i sad je kao boca:)

 

Zbog toga ostalo dvoje cekaju odnosno sad vec najmladji samo ceka da napuni tri godine, i krece od septembra. Sestra mu se uz njega prosfercovala,jer ni nju nijesmo davali kad smo vec nasli zenu da ih cuva. odlucili smo se za osobu srednjih godina, koja ima djecu, jer kad je pocinjala trebalo je da cuva jednu prakticno bebu, i morala je nekako imati iskustva sa cijelom pricom. Onda, njena djecu su velika, sto znaci da su mnogo rijetke ili gotovo se ne desavaju situacije da ne moze doci jer joj je dijete bolesno, ili sta li vec drugo moze da se desava u tim situacijama. Prezadovoljni smo, a sto je najbitnije djeca je obozavaju

31/01/2012
11:56 am
Maja
Guest
Guests
49sp_Permalink sp_Print
0

posto su neke cure pitale za preporuku za zenu za cuvanje djece,usudicu se da preporucim jednu blisku rodjaku koja ima dosta iskustva sa cuvanjem djece a odnedavno je bez posla (jer je dijete koje je cuvala poraslo:))

naravno da se covjek mora dobro raspitati i vjerovati nekom svom utisku koji ima kad vidi i razgovara sa kandidatima za dadilju…ja sam sa vrticom zadovoljna,ali mi sad vec imamo tri godine i srodili smo se sa drugarima u vrticu…mada moja drugarica je kcerku dala sa 11 mjeseci i fenomenalno je prosla…s druge strane,jedna drugarica je zenu nasla preko oglasa i prezadovoljna je..tako da mislim da nema pravila,probas sve,pa sto upali…

a stvarno je tesko odluciti sto i kako…ja sam Kostu probala u vrtic sa godinu i onda bih ga ostavila i hvatala krugove oko vrtica sa ocima punih suza,to me ubijalo…vaspitacica mi je govorila da je problem u meni a ne u njemu..medjutim,zbog nekih zdravstvenih problema brzo smo odustali..

31/01/2012
12:01 pm
alba
Guest
Guests
50sp_Permalink sp_Print
0

mi smo sina s godinu poslali kod zene koja cuvaa djecu u svom stanu a rodjaka nam je.i ok je to, ali je on odmah poceo da se prehladjuje, virus za virusom, svaki uz temperaturu.ja bila trudna i zbog raznih komplikacija dodatno oslabljenog imuniteta, prelezala svaki zajedno s njim.u avgustu sam se porodila a on od septembra krenuuo u drzavni.nastavilo se po starom, s tim sto je malo ojacao pa se bori bez podizanja temperature.ali je problem nastao jer je beba uhvatila svaki od tih virusa!sad smo ga ispisali radi nje. za t5mjeseci bila je 7puta prehladjena, 3puta na antibioticima.cak smo bile i u bolnici s dijagnozom zacetka zapaljenja na plucima,u sto ja sumnjam, ali to je druga tema.
i sad vec ne znam sto cu od septembra. nema ko da ih cuva od rodjaka a ona ce biti jos mala za jaslice. iskustva sa zenama koja sam cula su uglavnom losa. pogotovo sto bih ja voljela da to bude neko ko ce im i ponesto procitati, ppigrati se snjima, i nece im upaliti crtani da bleje u tv cio dan.

31/01/2012
12:50 pm
Tamara 2
Guest
Guests
51sp_Permalink sp_Print
0

to je najvrci problem,sto svako od njih ko cuva gleda da olaksa sebi pa nema veze sto dijete bulji u tv cio dan

31/01/2012
1:28 pm
Kristina M
Guest
Guests
52sp_Permalink sp_Print
0

I ja od tv-a ludim, i strasno me nervira sto bi oni non stop, kad bi ih neko pustio, gledali ili u njega ili u monitor kompjutera. Zena koja ih cuva iz izvodi naposlje savki dan sem kad je kisa, idu na obliznju livadu jurcaju i igraju se, ona sa njima dok je u kuci cita im knjige, igraju se kuglanja, covjece ne ljudi se, pjevaju, igraju… ma svasta nesto rade. Zbog toga njesmo ni trazili nista drugo da radi dok je kod nas, sem da se bakce sa njima. A isto smo je preko oglasa nasli. Mislim da smo imali ludu srecu

31/01/2012
6:26 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
53sp_Permalink sp_Print
0

Milena-sad tek vidim da si pitala za vrtic u Donjoj Gorici. Meni su obojica isla u taj vrtic. Stariji sin sve od tri godine pa do samog polaska u skolu. I njemu je manj, vise bilo ok. Znas kako to ide – sto je vrtic udaljeniji od centrale – to je i kontrola slabija, mada nisam sigurna ni koliko su bolji oni sto su kancelarije direltorice iznad ucionica. Generalno – ne pridrzavaju se bas savremenih metoda. Mladji sin je isao dok stariji nije krenuo u skolu. Od tada je poceo da odbija vrtic pa smo ga prepisali u Suncokrile misleci da ce mu prijati promjena, novi ambijent, novi vrtic i sl. Pogrijesili smo. Nije uspjelo.

Moje glavne primjedbe na donjogoricki vrtic su (uz napomenu da je moj stariji sin cetvrti razred sto znaci da se za cetiri godine nesto mozda promijenilo) – koriscenje televizora tj.dvd-ja i crtaca za popunjavanje vremena u vrticu, pretvaranje blagavaonice gdje su djeca fino, za stolovima jela, u ucionicu posto nisu imali vise mjesta gdje sa smjeste djecu, precesto mijenjanje vaspitacica koje nije omogucavalo kontinuitet – djete se taman veze za neku uciteljicu, stigne nova, nepoznata, manje aktivnosti van vrtica nego u gradskim vrticima ) – maskembali, izlozbe, priredbe i slicno. U svakom slucaju – valjalo bi popricati sa nekim ko sada ma djecu u tom vrticu. Ja sam imala primjedbe i na racun smokija za uzinu, premalo izvodjenja djece na dvoriste i sl. Imale su obrazlozenje da nema hladovine i klupa i igracaka na dvoristu pa sam im pribavila drvece, zbunje, klupe, rekvizite… Ne znam… Mozda ih sada vise izvode.

31/01/2012
6:26 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
54sp_Permalink sp_Print
0

Milena-sad tek vidim da si pitala za vrtic u Donjoj Gorici. Meni su obojica isla u taj vrtic. Stariji sin sve od tri godine pa do samog polaska u skolu. I njemu je manj, vise bilo ok. Znas kako to ide – sto je vrtic udaljeniji od centrale – to je i kontrola slabija, mada nisam sigurna ni koliko su bolji oni sto su kancelarije direltorice iznad ucionica. Generalno – ne pridrzavaju se bas savremenih metoda. Mladji sin je isao dok stariji nije krenuo u skolu. Od tada je poceo da odbija vrtic pa smo ga prepisali u Suncokrile misleci da ce mu prijati promjena, novi ambijent, novi vrtic i sl. Pogrijesili smo. Nije uspjelo.

Moje glavne primjedbe na donjogoricki vrtic su (uz napomenu da je moj stariji sin cetvrti razred sto znaci da se za cetiri godine nesto mozda promijenilo) – koriscenje televizora tj.dvd-ja i crtaca za popunjavanje vremena u vrticu, pretvaranje blagavaonice gdje su djeca fino, za stolovima jela, u ucionicu posto nisu imali vise mjesta gdje sa smjeste djecu, precesto mijenjanje vaspitacica koje nije omogucavalo kontinuitet – djete se taman veze za neku uciteljicu, stigne nova, nepoznata, manje aktivnosti van vrtica nego u gradskim vrticima ) – maskembali, izlozbe, priredbe i slicno. U svakom slucaju – valjalo bi popricati sa nekim ko sada ma djecu u tom vrticu. Ja sam imala primjedbe i na racun smokija za uzinu, premalo izvodjenja djece na dvoriste i sl. Imale su obrazlozenje da nema hladovine i klupa i igracaka na dvoristu pa sam im pribavila drvece, zbunje, klupe, rekvizite… Ne znam… Mozda ih sada vise izvode.

31/01/2012
9:41 pm
Tamara 2
Guest
Guests
55sp_Permalink sp_Print
0

Kristina said:

I ja od tv-a ludim, i strasno me nervira sto bi oni non stop, kad bi ih neko pustio, gledali ili u njega ili u monitor kompjutera. Zena koja ih cuva iz izvodi naposlje savki dan sem kad je kisa, idu na obliznju livadu jurcaju i igraju se, ona sa njima dok je u kuci cita im knjige, igraju se kuglanja, covjece ne ljudi se, pjevaju, igraju… ma svasta nesto rade. Zbog toga njesmo ni trazili nista drugo da radi dok je kod nas, sem da se bakce sa njima. A isto smo je preko oglasa nasli. Mislim da smo imali ludu srecu

I ja mislim 🙂 Daj Kristina molim te,klonirajte tu zenu :)))

16/02/2012
6:17 pm
mama_mama
Guest
Guests
56sp_Permalink sp_Print
0

Pozdrav svima

ukljucujem se polako u teme, trazeci i neke potrebne informacije, pa naletjeh na ovaj topic.

Naime, vrativsi se iz Beograda prosle godine, imali smo problema sa cetvorogodisnjakinjom i vrticem, tacnije vrticima. Nije da sam neka probirljiva, ali probali smo u jednom od drzavnih, nisam bila zadovoljna, onda jedan privatni, tek mi se tamo nista nije ugodilo.Moja cerka nije pravila probl, jer se navikla na odvajanje sa nepune 2godine, ali ja sam shvatila da vrtic nije mjesto gdje se djeca ostave tek tako.Ja sam ih dozivjela kao prinudni smjestaj za djecu sa kojom roditelji prosto nemaju kud, uz duzno postovanje prema ovim ustanovama.naime, jaslice, mladja grupa, ok, ali kada dijete ima 4 ili 5 godina, mislim da se treba ukljuciti u njihov razvoj, a ne nahraniti, ukljuciti tv, ugrijati…..to je bio moj problem.Onda smo nasli zenu, bivsu uciteljicu, kojoj je cuvanje djece, na zalost sada nacin prezivljavanja.Ona je divna, kulturna, pametna, umjerena u svemu…..ali jedno veliko ALI.Djeca moraju biti medju svojim vrsnjacima.Mene manje vise i nije bitno dal ce sve da pojedu, i koliko je to ukusno…..pa nece crci od gladi.Bitno mi je da su ona tamo medju vrsnjacima pronadju, i imaju odredjene aktivnosti vezane za svoj uzrast…….Onda smo slucajno, preko prijatejice saznali za taj kreativni centar..(.DUDA, volimo te zbog toga) haha………..i mi smo prezadovoljni, kao i Tara a i Todor skolarac. Tetu smo zadrzali kuci, da ponesto zavrsi, njima spremi finu hranu dok smo ja i MM u nemogucnosti, da ih odvede do skole i sl.A Taru saljem tamo u produzeni boravak, divno, nisam htjela cijeli dan, vec 4 sata dnevno, taman toliko da se izigra i ponesto nauci, kreativno zabavi….stvarno divno rade sa djecom.Prostorije su predivne, bezbjedne, toliko sa ukusom namjestene, prilagodjene djeci ali i skolarcima. Bas nekako stimulisu djecu i na rad i na zabavu…..A Todor tamo ide 3 puta sedmicno, no mislim da cemo sada to povecati na svakodnevnom nivou.Poslije skole je tamo, tu odradi domace zadatke, igra sa vrsnjacima, ukljucili ga u neke kreativne radionice….
Ovakve ustanove postoje u Bg i vecim gradovima i drago mi je da se tako nesto i kod nas otvorilo.Bezbjedno mjesto za nase dvoje djece, nije klasican vrtic, pravi djeciji centar u kome smo i mi i nasa djeca pronasli svoje interese…….. 

 

Eto, mozda nekome bude ova moja prica interesantna i od pomoci

16/02/2012
6:31 pm
caye
Guest
Guests
57sp_Permalink sp_Print
0

o kom centru se radi gde se nalazi, daj malo detalja, sta sve nude, kakve su cene? bas sam radoznalaWink

16/02/2012
7:06 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ajde ajde napisi detalje, je li u PG? Znacilo bi mi jer mi svasta nesto prolazi kroz glavu kad je posao u pitanju,a i nesto tome slicno…

16/02/2012
8:49 pm
mama_mama
Guest
Guests
59sp_Permalink sp_Print
0

Jeste u Pg je, 

otvoreno nedavno…..prvi susret sa centrom je bio kada su za malisane nekoliko dana pravili zurke za “Noc Vjestica”, i odusevio me je prostor, a i kostimi koji su bili djeci na usluzi.Tu smo se divno proveli. Tara je tamo i rodjendan slavila, odusevljena cudnim zidovima, svjetlosnim efektima, kariokama, i naravno kostimima koje inace nude pri proslavi rodjendana.

Zove se Zemlja Maste, ispod Gorice je, na lijepom mjestu. Imaju i fb stranicu, samo ja iz principa necu da otvaram fb nalog(haha, kako sam tradicionalna), pa pronadjite, a i ja  mogu dati vise info za zainteresovane.Mada ne volim da se ljudi vode mojim preporukama, jer svi imamo razlicite zahtjeve, vidjenja kada su malisani u pitanju…..A i da ne bude sad neka promocija, haha, ali bas vrijedi vidjeti ako nista drugo

U februaru nismo isli, sto zbog naseg produzenog raspustaEmbarassed, pa sad ovog vremenaFrown, ali vjerujte, T&T jedva cekaju da se ponovo prikljuce.meni je najbitnije da su oni zadovoljni, naravno uz nasu predhodnu saglasnost. Imaju bas raznovrstan program….Ne znam da li je neko sa foruma ukljucen u neke od njihovih aktivnosti da da i svoje misljenje… prilicno su novi na trzistu, par mjeseci svega koliko znam…Mozda ja grijesim, ali mnogo sam zadovoljna.

Svasta nesto nude, a ono sto mi se dopada je da ne prave ni velike, ali ni premale grupe kako bi se posvetili djeci ponaosob, a sve uz adekvatnu igru i ucenje.Fantasticno!

Imaju neki happy day……vodili su nasu djecu(bar smo mi tog puta isli)u konjicki klub, nekada posjete odredjene manifestacije….tamo su u rad ukljuceni umjetnici uglavnom, ali i vaspitaci, pedagozi…..

16/02/2012
9:12 pm
vanjamik
Guest
Guests
60sp_Permalink sp_Print
0

mama_mama, opis ovog vrtica zvuci lijepo. mogu li te priupitati za cijenu?

Laugh

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
19 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…