vakcine | Bebe i predškolarci | FORUM

Objavljeno: 10.10.2010, 17:23h

A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
vakcine
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/03/2011
8:07 pm
Lidija+
Guest
Guests

Kako su vam bebe podnijele vakcine, a kako vi? Nego, moje glavno pitanje je da li ste probali ovu vakcinu 5u1 i kakva su iskustva? Rekli su mi da mogu ja da je kupim i ponesem jer oni jos trose stare zalihe….

17/03/2011
11:29 am
Kristina M
Guest
Guests

Evo moja omiljena tema 🙂 mi smo imali vrlo “zabavno” iskustvo sa vakcinama. Prvo dvoje djece su ih super podnosili, nikakvih problema, ponekada malo temperature, ali uglavnom ni to. Mozda malo kecavi taj dan, ali nistra strasno. Najmladji je isto tako super podnosio prve dvije, tri, ali kad smo dosli do DTP vakcine ili revakcine, vise ni sama ne znam, doslo je do haosa, sa punih 5 mjeseci.

Dakle, ovako. Otisli smo u 18 sati da primimo vakcinu (sto mislim da je posebna nebuloza i bepotrebi rizik). Dijete je bilo ne samo potpuno zdravo, nego skroz super raspolozeno. Svi mi znamo svoju djecu, i osjetimo da se nesto “kuva” kod njih prije nego se razbole ili prehlade. On je bio super. Kad smo dosli kuci  bio je malo neraspolozen, brzo poslije toga sam ga okupala, i legla, dala mu sirup i stavila hladnu oblogu, kako nas sve uce u domu zdravlja. Nakon dva sata sam ga na bebi alarmu cula da kasljem, i kad sam dosla do njega vec je bio se bio ispovracao. POdigla sam ga, i bio je potpuno malaksao, uzasno blijed i modrih usana. Odmah sam nazvala dr sve joj objasnila i ona mi je rekla da sacekamo jos par minuta jer bolesna djeca kad se probude imaju malo losiji izgled dodatno zbog spavanja, a ako i dalje bude lose da ha odmah vodim u bolnicu. Uzela sam ga da mu da da sisa, a on nije mogao ni usta da otvori nego je sav bio mlitav. Samo smo ga scepali i  pravac u bolnicu. Kad smo stigli doktorica koja ga je primila samo je otvorila cebe, pogledala ga onako cipan cijelog modrog i pravac na intenzivnu njegu sa njim. Tamo je bio tri dana, i jos tri cetiti na odjeljenju. Ni dan danas ne znamo sta mu je bilo, tj ne vjerujemo dijagnozi sa kojom smo izasli. Dijagnoza mu je bila okultna bakterijemija. Nijedan mu nalaz nije bio los. Svi moguci dr su ga pregledali. Nidje mu bakteriju nijednu nijesu nasli. Ali su sumnjali da se neka bakterija pojavila neposredno pred davanje vakcine i samo “prosla” kroz organizam ne zadrzavsi se nigdje, a u kombinaciji sa vakcinom napravila haos. Ali je nijesu uspjeli “uhvatiti”. Ne vjerujem i tacka. Jedino sto vjerujem da je vakcina izazvala sve to, i to znam provjereno da im se nije prvi put desilo.

Poslije toga smo u dogovoru sa njegovom dr iz doma zdravlja primili tu vakcinu 5u1, i revakcina nam je nedje na ljeto. Otisli u apoteku, kupili i ponijeli. nama je bila odlicna:)

Ne zelim nikoga da prepadam sa ovom pricom, zelim samo da podijelim iskustvo koje je bilo za nas uzasno traumaticno, a za naseg bebca tek posebno. Nervira me to sto nam je pod obavezno da djecu vakcinisemo, sto nemamo izbora, i sto ne kupuju kvalitetnije vakcine, iako su skuplje.

  

17/03/2011
2:08 pm
Lidija+
Guest
Guests

uh, ja sam cula horor pricu za vakcinu, ali necu da je podijelim:)))

znaci, da ja prije nego odem na ovaj pregled kupim vakcinu u apoteci? 🙂

18/03/2011
9:32 am
draganica
Guest
Guests

Može da se kupi, samo se treba pridržavati uputstva o čuvanju vakcine.

Inače, preporučila bih ti da sačekaš sa vakcinacijom dok god se može po kalendaru, dok dijete još malo ojača. Obično doktori daju vakcine najranije kako po kalendaru može, iako za svaku možeš ići nekoliko mjeseci kasnije.

Moj bebac treba da primi MMR jer uskoro puni godinu, ali ću ja čekati dok ne napuni bar dvije.

19/03/2011
1:24 pm
Alexandra
Guest
Guests

Koliko sam upucena, radi se na uvodjenju kombinovanih vakcina u domove zdravlja. kad ce to biti, ne znam, obzirom da je i to, kao i sve, biznis – treba potrositi dosadasnje zalihe i skontati s kojim dobavljacem se najbolje “utaliti”, je l' te…

Moja pedica ne podrzava kupovinu i donosenje u DZ kombinovane vakcine, upravo zbog strogih pravila transporta i cuvanja kojima ove vakcine podlijezu. Jednostavno, ona kaze – ja ne mogu i ne zelim da odgovaram za takvu vakcinu. Niti znam sta se moze ocekivati nakon njene primjene.

Vakcinacija jeste obavezna i smatram da i treba biti. Skoro sam citala clanak koji je dao iskustva sa (ne)vakcinisanjem djece u SAD. Naime, odredjeni broj roditelja nije vakcinisao dijete jer je smatrao da je bolest iskorijenjena. I nakon par godina doslo je do pojave bolesti u velikom broju. Ne mogu se sad sjetiti koja je bolest u pitanju, ma i nije vazno. Poenta je da vakcine drze stvari pod kontrolom.

Zao mi je, Kristina, sto ste imali takvo iskustvo. Ko zna kakva kombinacija faktora je u tom momentu djelovala i uzrokovala takvo stanje djeteta. A odgovore nemojte traziti u KBC – nema ih ko tu dati, nazalost… Vakcina je sigurno isprovocirala eskalaciju nekog pritajenog problema i bojim se da s ovim nasim “strucnjacima” nikad necete ni znati sto se zapravo desilo.

Ja sam moje do sada vakcinisala po kalendaru. Da kucnem, nije bilo jacih reakcija. Jedna ili dvije temperature, malo kenjkanja, malo bolnih rucica i to je to.  

 

E, da, jedna korisna info od pedice: u Meditas i Petanovic apotekama su se pojavili neki flasteri koji se stavljanju umjesto obloge i imaju efekat hladjenja u trajanju od 8 sati. Kostaju oko 4 eur. Nisam provjerila, a pedica kaze da je cula od roditelja sve same pohvale.

02/04/2011
8:10 pm
draganica
Guest
Guests

E mi smo prije par dana bili na sistematskom pregledu (sa navršenih 12 mjeseci) i tom prilikom je dr htjela da Petru da MMR vakcinu, koju sam odbila rekavši da još nismo jeli bjelance.

Elem, dr je bila malo ljuta, kao “pa kakve to veze ima”. Kad ja rekoh da hoću da sačekam da još malo ojača jer ima ekcem (koji je povezan sa poremećajem imunog sistema), ona me upita “jeste li to čitali na Internetu?”.  Uglavnom, ja nisam bila raspoložena za raspravu, a ona je  zaključila da ću “morati da ga dovedem za mjesec dana”.

Naravno, dovešću ga za mjesec dana, ali primati MMR (tj. 3 živa virusa odjednom) prije navršene druge godine neće. I pošto se još malo raspitam i nađem odgovor na pitanja koja nijedan doktor ne zna, a to su:

– koliko je uspješna vakcinacija (po nekim statistikama, više od trećine ne uspije jer se vakcina ne čuva i ne da kako treba)

– koliko dugo traje imunitet. Tu informaciju nećete naći čak ni u papirima koji prate svaku vakcinu, a npr ima do detalja nekih drugih manje bitnih stvari (opet, po tome što sam na Internetu Surprised pročitala – imunitet kod zauški npr traje do 15 godina – znači i kraće kod pojedinih. Šta to znači – čuvamo ih da ne obole u doba kad su zauške bezopasne, da bi oboljeli u reproduktivnom dobu kad su komplikacije veće???? Ako to služi ičemu osim prodavanju vakcina, ja sam Kraljica Elizabeta)

Skeptična sam od početka prema novim vakcinama (kad sam ja bila beba, te vakcine nije bilo, mi smo najnomrlanije preležali i zauške i boginje, bez ikakve frke, i uz to dobili imunitet za cio život). Osim toga, bebac je dobio ekcem po nogama i obrazima poslije vakcine za Hep B.

Voljela bih da mi napišete kakva su vaša iskustva sa MMR vakcinom i kad su je vaši bebci primili.

04/04/2011
2:29 pm
Tajchi
Guest
Guests

Moja je malena primila Pentaxim, i primila je i prvu i drugu dozu posle kalendarskog termina.

DTP joj NIKAD ne bih dala!

Dugo je imala zuticu, pa smo prolongirali primanje vakcine. Iako, sam PROTIV vakcina i mislim da im npr. vakcina za Hepatitis B (imunitet traje samo 5 godina a sumnjam da ce se u vrticu i do tog doba bosti iglama i imati sex pa da ga dobiju) nije uuuopste potrebna, jer ga moze dobiti samo od roditelja rodjenjem, ili ako je ujede pas koji ima Hep. B. Tvrdnje da trecina Kineza ima HB mi ne “piju vodu” jer u vtic ne ide ni sa jednim Kinezom, niti ih imam u komsiluku (nemam nista protiv istih, ali, mislim da sam sposobna da je zastitim od ugriza dok setamo gradom, recimo). Primiti tolike vakcine do 2 godine mi je van pameti. Zivim u gradu koji ima 2mil stanovnika, boravile i u cuvenoj Sokobanjskoj zbog vjezbi (tezak porod a dobila odmah vakcinu, ali, HVALA BOGU, sve se regulise vremenom) pa sam se svega nagledala upravo zbog vakcina! Imam slobodnu volju, ne idem automatiznom kao neki roditelji cija djeca primaju vakcinu zato sto su doktori tako rekli a ni ne znaju za sta je vakcina, dooobro sam se raspitala za i protiv, “snimila” iskustva, boravila sa mamama cija su djeca kao bebe prelezale i zauske i ovcije boginje a da nisu primila vakcinu, procitala sastav vakcine (koji je prosto nemoguce naci!) i odlucili sta ce da prima sta ne. Trecu dozu Pentaxima nije primila – odlazemo. Nasa iskustva, prvu dozu podnijela dobro, drugu smo imali problem da je primi jer smo bili u Cg-u gdje je vecina privatnih doktora odbijala da da Pentaxim iako znaju da se DTP ne prima ako je primljena Pentaxim nego se mora sa Pentaximom i nastaviti! Bila sam spremna da idem za Prijepolje i tamo dam kod privatnog dr. Ipak, nasli smo doktora koji ju je najnormalnije dao. Uznemirenost i plac iako prvog puta nije bilo nista od toga. Sad se spremamo i za trecu dozu iako ju je trebala primiti ranije (niko vam ne kaze da nije problem ako se i zakasni).

 Sa godinu dana na redovnom pregledu dr. predlaze MMR – odbijamo jer idemo na put i more. Dolazimo za mjesec dana, odbijamo, razlog, opet odmor. I tako do oktobra. Dobijamo na vremenu. Od oktobra se lijeci kod privatne dr., u Dom Zdravlja ne navracamo, tako da MMR jos nije primila (22 mj uskoro). A i nece! Razlozi: broj umrle djece zbog posledica od ovcijih boginja npr. je isti kao i problemi od vakcine, kad vam kazu da je neko dijete umrlo to je isto kao kad vam kazu da je usled zime u Poljskoj preminulo 50 ljudi (ne kazu da su to skitnice koje zive na ulici, nego mislite da se ljudi smrzavaju i u stanovima. Isto tako, dijete koje je umrlo vec je imalo znacajne zdravstvene probleme pa mu i najmanja bolest moze izazvati smrtni ishod, to se kod zdrave djece ne desava!), moja rodjena sestra je prelezala ovcije boginje kao beba od 2 mj, i eto je ziva i zdrava i danas bez vakcine. Rubeolu zena mora da prelezi jer je opasna za plod a imunitet od vakcine se do perioda odraslog covjeka izgubi. Cak je moze dobiti a da ne zna, da ima blage simptome jer je odrasla osoba, a da nastrada plod. Zauske su relativno bezazlena bolest osim kod djecaka ako se ne paze (trce tokom bolesti, ne miruju, znoje se i sl. znaci, samo usled zapostavljanja)… Ma, mogu roman da napisem zasto ne treba da primi MMR (ovdje samo o njoj)!

Odbicemo (vjerovatno i platiti novcanu kaznu, sto mi je minorno kad je u pitanju moje dijete) uz potpise oba roditelja i obrazlozenje. Obrazlozenja ima 3:

1. Smatram da je i promil stete koju napravi vakcina na milion stanovnika za mene 100% jer se radi o MOM DJETETU a ne o statistici! 

2. Smatram da su koristi ako je primi male u odnosu na EVENTUALNU stetu ako je ne primi

3. ALI I NAJVAZIJE, kao vjerujuci roditelji NE DOZVOLJAVAMO da dijete primi vakcinu cija je jedna komponenta napravljena od kloniranih celija ABORTIRANOG FETUSA!!!

 

Bilo koji od ovih razloga je dovoljan, ali, ako bas dave, pozivam se iskljucivo na treci!

Kao slobodan gradjanin imam pravo da odbijem (iako to malo ljudi zna, mozete se pozvati na Ustav), platiti kaznu koju propisuje drzava i gotovo! OS je obavezna pa je moraju upisati a za srednju nista i ne pitaju. Ako vas odbiju u vrticu zbog toga, to je takodje krsenje ljudskih prava, na kraju krajeva postoje i privatni.

 

Kad odemo do DZ-a u toku ovih mjesec dana, vidjecu kako ce to sve da prodje, pa cu prenijeti nasa iskustva.

04/04/2011
6:28 pm
Alexandra
Guest
Guests

Hepatitis B se prenosi zarazenom krvlju, sto ne znaci da ga mogu dobiti samo homoseksualci i narkomani. Brat od tetke ga je dobio u stomatoloskoj ordinaciji, a niti je dzanki, niti promiskuitetan, provjereno. Osim toga, koliko znam, izgradjuje se dugorocni, obicno trajan imunitet na HPV infekciju. Evo brosure americkog Ureda za zdravlje i kontrolu zaraznih bolesti: 

http://www.cdc.gov/vaccines/pu…..-hep-b.pdf

Evo na Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/H….._B_vaccine

A sto se MMR vakcine tice, ne modifikuje se ljudski abortirani embrion, niti se on daje kroz vakcinu, nego se virus uzgaja u plucnom tkivu abortiranog embriona. Evo link na brosuru proizvodjaca.

http://www.merck.com/product/u….._ii_pi.pdf

Inace, vakcinacija je kod nas obavezna i za upis djeteta u skolu neophodno je dobiti potvrdu o urednoj vakcinaciji. Nisam sigurna, a nije tesko provjeriti, da li imas pravo da jednostavno odstupis od kalendara vakcinacije i to rijesis obicnim placanjem kazne. Mislim da nije, no, opet kazem, to vec nisam istrazivala.

04/04/2011
8:06 pm
Tajchi
Guest
Guests

Ne, ne dobija se trajan imunitet na HB. Znam da se prenosi krvlju, zato i pominjem ugrize izmedju ostalog.

 

http://vakcine.blogspot.com/

Evo sta vakcina MMR sadrzi. Nemam potrebe nikoga nista da ubjedjujem, ja ne dam vakcinu koja je “uzgajana” na abortiranom fetusu! Isto kao sto se gaji i na enbrionu pileta pa se ne daje prije godine dana zbog opasnosti od reakcije na bjelance. Nego sta nego ima i te celije?!

Kao vjerujuci roditelji jednostavno to NE prihvatamo.

Na svaki nacin cemo pokusati odbiti primanje vakcine jer su vece stete nego koristi. I to MOGU da znam, jer sam gledala i posledice a znam i roditelje koji su odbili vakcinaciju i djeci im nista nije, HVALA BOGU.

A trenutno se uvodi novi zakon o primanju jos veceg broja vakcina, iako je barem polovina tih vakcina u Evropi na dobrovoljnoj bazi. Reakcija jednog od doktora je: “Ne znam zasto se daju vakcine za xy bolest (naveo ju je), kad je ja u svojoj praksi nikad nisam vidio niti je ima u Evropi od 1960 godine! (iako, ponavljam, nisu sva djeca u Evropi vakcinisana po istom kalendaru kao kod nas niti sa istim vakcinama, kako onda da te bolesti nema?!).

Opsti uslovi zivota, kanalizacija, stanovanje u higijenskim uslovima, bolji standard i mnoge druge okolnosti su uticale da se neke bolesti iskorijene ili da se javljaju vrlo rijetko. Sarena laza je da je vakcinacija od presudnog znacaja za to.

A to sto jedna vakcina sadrzi, ja ne bih ni na zid stavila kad krecim (trudim se da krecimo bioloskim i razgradivim bojama) a ne direktno u krv djetetu (bez ikakve predhodne imunalne barijere kao kad se nesto uzme na usta).

Kao roditelj imam pravo da zastitim svoje dijete, a u OS je nece odbiti jer je obavezna, na silu joj ne mogu dati vakcinu, a mi cemo biti kaznjeni (koliko sam provjerila to je novcano).

Znam sta vakcine mogu da urade, i niko ne odgovara, niti proizvodjac ima bilo kakve posledice. Mnooogo sam dobro upucena u tu tematiku: i sta se daje, i kad, kako, moguce posledice, razlozi davanja… Mali bi ovaj forum bio kad bih krenula da pisem. Posledice su u domenu statisticke greske za proizvodjaca, ali ne i za roditelja i takvo kockanje necu raditi sa svojim djetetom. Posebno znajuci sve generacije prije uvodjenja vakcinacije, koje su i danas zive i zdrave, kao i 10 godina ne vakcinisanja u Srbiji jer nije bilo para (sta na to reci?!) pa se nisu javile epidemije.

I jos nesto, ne prihvatam da zivim u totalitarnom rezimu, odbicu SVE ono sto mi nije na korist, bez obzira kakve sankcije bile. Ne pripadam ni jednoj partiji, nikad se nisam zaposljavala preko veze, ni lijecila, niti dala mito. Nisam pognula glavu ni kad svi drugi jesu, nisam cutala iz straha i uvijek sam trazila ono sto sam zasluzila, ni manje ni vise.

05/04/2011
1:22 pm
draganica
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

E pa ni ja ne vidim razlog da se bebama zdravih majki daje Hep B vakcina. Prema studijama koje prave proizvođači tih vakcina, imunitet očekivani koji daje ova vakcina je deset godina. Znači, može duže, a može i kraće.

Čak sam pročitala da postoji mogućnost da se prije vakcinacije rade testovi, da se vidi da li je vakcina potrebna ili ne (u slučaju da ste već primili dozu ranije), ali da to nije “cost effective”, tj da nije isplativo. Eto, medicina se bavi time što je isplativo a što nije, tek da znamo. Vjerujem da bismo mi svaka rado dale pare na te testove, samo da nam dijete ne bodu ponovo bez potrebe, ako im je do troškova. Ali, tu mogučnost nemamo. Tj, samo smo ovčice koje idu jedna za drugom i ne postavljaju pitanja.

E pa ja ovčica ne bih da budem, posebno jer sam ljutita što mi je dijete dobilo ekcem poslije vakcine (mijenjali smo i ishranu, i njegu, i deterdžente i zaključili da to toga nije). Ni mama, ni tata, ni uža rodbina nemanju ekceme, pa da dijete ima predispoziciju. Zato najviše sumnjamo na vakcinu, koja ima supstance koji mogu izazvati takve reakcije.

Baš zbog toga, meni je sad frka od MMR vakcine od koje mi je i prije bilo frka. Prvo zato što ne daje trajan imunitet (npr kod zauški – imunitet traje oko 7 godina), a drugo zato što se bojim neke neadekvatne reakcije imunog sistema koji je već narušen (čim ima ekcem).

Tako da će me kaznit sva je prilika novčano, al mi je to najmanji problem. Osnovna škola je obavezna i tu ga moraju upisati. A poslije, vidjecemo – mozda se za koju godinu i ukine sistem obaveznog vakcinisanja i kod nas.

05/04/2011
3:40 pm
Alexandra
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

posebno jer sam ljutita što mi je dijete dobilo ekcem poslije vakcine (mijenjali smo i ishranu, i njegu, i deterdžente i zaključili da to toga nije). Ni mama, ni tata, ni uža rodbina nemanju ekceme, pa da dijete ima predispoziciju.

 

Off (ili on?) topic:

Nema ni moja uza, sira i dalja rodbina ekceme, mijenjala sam ishranu, hemiju, pojacala higijenu i sve ostalo, a dijete ima ekcem. I dobilo ga je sa 20 dana zivota, dakle, dosta prije prve vakcine (ne racunajuci BSG).

05/04/2011
3:51 pm
draganica
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Oprosticemo ti i ako je off topic, al ne bih rekla 🙂

Ekcemi jesu neobjasnjivi za danasnju nauku, sve je tu na pretpostavkama. Tako i ja samo mogu da pretpostavim da je ekcem bio reakcija na vakcinu. Vjerovatno cio naucni svijet ne bi mogao da dokaze ni da jeste ni da nije. I u slucaju moje bebe, i u slucaju tvoje bebe. Ipak su sve one vakcinisane cim se rode.

05/04/2011
5:35 pm
Alexandra
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

To i jeste bila poenta mog posta: Svaka prica, pa i ova o vakcinama, ima dvije strane. Ko moze dokazati da je jedna 100% ispravna? I ne smatram da sam/si superiorna jer sam po odredjenom pitanju donijela drugaciji zakljucak od tebe.  A siroka su internetska polja… Ko trazi, moze svasta naci, i pro i contra, ne samo po ovom pitanju. Neka svako tumaci onako kako je njemu najprihvatljivije. Ja licno nemam niti namjeru, a ni vremena, ubjedjivati (se), a ni igrati se profesija koje nisu u mom domenu.  Ne slijediti krdo po svaku cijenu – da, ali ni trcati pred njega…

Inace, tema posta bila je Kako su vase bebe podnijele vakcine.

05/04/2011
7:15 pm
draganica
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Upravo, tu se slažemo. Sve je na pretpostavkama, pa je pretpostavka i imunitet koji daje vakcina, kao i negativne strane iste.

Neka si me ti podsjetila što je tema, ne umjedoh pročitati.

BTW, ekcem je jedna od čestih pojava koje roditelji popisuju kao reakciju na vakcine (naravno, u razvijenim zemljama gdje se doktori interesuju za reakcije). Tako da nije off topic

06/04/2011
12:05 am
Tajchi
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Da odgovorim Lidiji: iz mnogih razloga, nismo dali DTP vakcinu vec 5 u 1, odnosno Pentaxim. Ovdje se cak ta vakcina preporucuje od strane doktora. Kazu vam: ako imate mogucnosti, kupite vakcinu, mnogo je bolja i lakse se podnosi. Tako smo i uradili.

Sto se tice reakcija, napisala sam o osnovnim, onim vidljivim: da li je bilo placa, temperature, crvenila na mjestu uboda i sl. Ali, TO RIJETKO (bolje reci nijedan) doktor kod nas ne zapisuje (iako se to trazi i od strane proizvodjaca), vec kazu – uobicajeno.

Ja sam se u CG-u druzila sa porodicom cije je dijete postalo mentalno poremeceno od vakcine, odrasla kraj njih, u Bg-u mi je prvo zaposlenje bilo kod porodice koja je isto imala takvu jednu od dvije cerku sa mentalnim poremecajem (vodili su je i po inostranstvu, svi su vakcinu naveli kao moguci uzrok), a zbog svog djeteta sam jako ljuta na dr. Da ne bi bilo kako se mijesam u profesiju koja nije u mom domenu, ili “trcim pred rudu”, ili sam paranoicna mama, navescu sad detaljnije.

Porodila sam se 8 dana po terminu (ne bih ovdje o porodjaju), ukratko, zavrsio se vakuumom, sa pupcanikom 3 puta obmotanim (2 puta oko vrata i 1 oko grudi) i bebi je snimana glava UZ – om odmah po rodjenju. Sve je bilo u redu. Medjutim, zbog duuuugog porodaja, 3 dana i 3 noci kontrakcija, vakuma, podliva, bakterije koja je nadjena u zelucu (rezultati stigli tek posle 2 dana) nije trebala primiti vakcinu koju je dobila odmah kratko po rodjenju. Na rodjenju se glavica ponasala OK, ruke davale adekvatan odgovor, nogice isto tako. Za par dana pocinju problemi koji se pojacavaju (nije trebala kasnije ni primati vakcine, iako smo i njih primali posle termina). Otpustena je iz bolnice sa dijagnozom “glavica zaostaje” sto je mene zaprepastilo, izazvalo provale bijesa, straha, placa i cega sve ne. Jos gore, niko od doktora nista ne govori, sestre kazu, popravice se! Da pojasnim, zaostatak je bio fizicke prirode, glavica nije pratila tijelo. Duuugo sam je podupirala i drzala joj glavicu, cak i onda kad su sva druga djeca to samostalno radila.

Da skratim, do prije 2 mjeseca sam isla u cuvenu Sokobanjsku bolnicu (za djecu sa cerebralnom paralizom i ostalim fizickim problemima) na vjezbe sa njom (fizijatar me pitala KAD JE I ZASTO JE POSLE TESKOG PORODJAJA PRIMILA VAKCINU). Prestala sam na svoju inicijativu jer je vrijeme bilo ledeno, nisam htjela da mi se razboli od nekog drugog djeteta koje rukicama dirka nosic pa onda sprave, i da malo odmori, jer joj je vec postalo naporno. Imala je opistotonus (i danas cesto spava izvijena unazad kao luk), hipotoniju ruku i nogica, a hipertoniju ledja, slabu lijevu stranu (kad je sjedjela padala je iskljucivo na lijevo), nije zbog slabosti ruku mogla da bude na stomaku, brzo bi se zaplakala i postajalo joj neugodno, nije znala da puze (naucila uz vjezbe), lijeva noga isla u polje, ka vani, i stajala samo na palac (“Stopala su joj katastrofalna” – takodje rijeci fizijatra!)… Sa njom sam isla na preglede i kod drugih doktora, kako bih dobila jos necije misljenje, bili privatno i u Igalu, isli i na komisiju… Vjezbali i vjezbali. Ni jedno presvlacenje nije proslo a da nisam masirala stopala, posle svakog kupanja se podrazumijevala masaza ledja, svako jutro sam radila vjezbe sa njom, svako popodne opet vjezbe, kupila loptu za pilates jer smo i na njoj radili neke vjezbe, vodili je na jahanje gdje god smo culi da ima konja (Konjicki klub u Pg-u nam bio glavna zabava), vodili je 2 puta na more i jednom u V.banju jer i tamo ima bazen i to sve u toku samo jednog ljeta, zimi na bazen specijalno namijenjen bebama, ljeti na otvoreni bazen na Banjici… I sad mi se svijest pomuti kad samo pomislim gdje smo sve trcali a zivimo sami, bez icije pomoci u kuci jer je moja rodbina daleko a sveki radi i jos bez kola! Koja sam samo pomagala setala na relaciji PG-BG, licila sam sebi na puza jer sam prakticno cijelu kucu selila dolje, pa opet zimi natrag ovamo. Plus dijete u rukama. E daaa, i ogradica nije bila preporucljiva, pa smo narucili strunjacu, specijalno za nju, 2×1,5 m i stavili je po sred stana koji je mali kao kutija sibica a okolo ogradili namjestajem kako bi i tu vjezbali, puzali i igrali se loptom.

Moja malena je prohodala sa 13 i po mjeseci uz sav ovaj rad sa njom, prije toga bili na komisiji koja mi je produzila “posebnu njegu” za dijete na jos 4 mjeseca zbog svega gore opisanog, a dr mi savjetuje na kontroli sa 12 mj da primi MMR!? Pa ko je tu lud?! Vakcine se daju zdravoj djeci, onoj koja nemaju problema nikakve vrste a ne malenoj kojoj komisija daje dodatno pravo na njegu i preporucuje svakodnevno vjezbanje i ucenje vjestina koje su druga djeca vec savladala. Ja i dalje svakodnevno vjezbam sa njom, s tim sto smo te vjezbe skroz pretvorili u igru, forsiramo lijevu nogu kad ide niz stepenice (jos uvijek je losa i spusta se stalno desnom osim kad je zaustavljam i salim se: ma ne tu-lijevu spusti), desnom nogom se penje uza stepenice (opet moram ponavljati i forsirati lijevu, ide mnogo nesigurnije), vjezbamo snagu rukica, nogica, ma svasta nesto. Trebam uskoro na kontrolu pa cu znati sta se popravilo a na cemu jos da radimo.

Danas sam mnogo opustenija, HVALA BOGU, sve se popravlja, uz mnogo truda, stpljenja i pomoci fizijatara i fizioterapeuta. Kad jos malo stasa, plivanje i preporuceni drugi sportovi ce sve eventualne nedostatke da anuliraju. A do tada, zbog svega onoga sto znam, sto sam vidjela po bolnicama i na komisiji, kao i sopstvenog iskustva (slazem se da se ne moze decidno dokazati) ja ne zelim dalje da se kockam i rizikujem sa vakcinama. Ima i pro i contra, ali, da parafraziram, ko zeli da nadje istinu – naci ce nacin, ko ne zeli – naci ce razlog.

06/04/2011
10:04 am
draganica
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, samo naprijed. Važno je da ide na bolje i da tvoja malena ima posvećenost koju treba.

 

Da se vratim na vakcine, problem vidim u tome da dr daju mehanički kao na pokretnoj traci, bez procjene konkretnog djeteta. E tu se ja ljutim.

A što se tiče MMR – vjerovatno će je moj bebac primiti, ali ne sa godinu i ne sa ekcemom. Kad ojača i kad mogućnost neke loše reakcije bude manja nego sad sa 12 mjeseci.

I inače, za tu vakcinu sam proizvođač preporučuje da se ne daje bebama mlađim od 12 mjeseci. Pa neće biti da to znači da sa 12 mjeseci i 1 dan mogu da je prime, tj da je taj 1 dan tako bitan. Zdravorazumski, ja ću još sačekati.

06/04/2011
4:49 pm
Alexandra
Guest
Guests

draganica said:

Neka si me ti podsjetila što je tema, ne umjedoh pročitati.


Vidis negdje svoje ime u  sprezi s mojim podsjecanjem?

06/04/2011
5:48 pm
Alexandra
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, zao mi je sto je bebana prosla kroz sve to i drago sto je sve bolje. Iskreno joj zelim da savlada sve prepreke, dug i zdrav zivot i sve najbolje.

Tvoje dijete je neurorizicno i ta informacija daje potpuno drugu konotaciju onome sto si pisala u prvom postu. Neurorizicna djeca (bi trebalo da) podlijezu drugacijem kalendaru vakcinacije i na tvom mjestu i ja bih bila izuzetno oprezna. Potpuno si u pravu sto se interesujes, pitas, citas, jer ljekari nekad nemaju dovoljno vremena, ili su iskljuceni, ili nemarni… i njima je tvoje, moje, dijete statisticka greska, ako do necega dodje.  

Ali ne mozes decidno tvrditi da je vakcina kriva za ovo ili ono i pozivati na bojkot. Jer, oprosti, to proizilazi iz tvog pisanja. Po svemu ovdje recenom, i ne govorim samo o u tvojim postovima, mi koje smo vakcinisale djecu smo bez slobodne volje, ovcice, nevjerujuce, nesavjesne, sta ono jos bijasmo…?

Vidis, ja sam na prvom porodjaju odbila vakuum i forceps. Zato sto sam se informisala prije toga i procijenila u momentu da ne zelim da to primijene na mom djetetu. Imala sam pet miliona savova, slomljeno rebro, par njih nagnjecenih, petihije svuda, bukvalno svuda po tijelu. Dva mjeseca me muz okretao po noci u krevetu, jer bi se kosti ohladile, pa nisam mogla da disem, a ne da se okrenem…Ali sam odbila vakuum. Za dobro svog djeteta.

Ali! Znam zene cijim bebama je vakuum spasio zivot. Isto tako znam da postoji opasnost nagnjecenja mozga bebe i izliva, stavise, sestra od tetke (Nevena joj je ime, ima 23 godine) mi je cerebralac, koji je posljedica teskog porodjaja i forcepsa.

Sta sad, treba da pozivam majke na bojkot takvih pomagala, jer se moze desiti ovo i ono i jer sam ja, zena sa voljom, umjela da proguglam? Ili jer se Neveni desilo to sto se desilo? Ili da se pravim pametna i kazem tetki, e vidis, ja to nisam/ne bih dozvolila? Ne pada mi na pamet!

Molim lijepo, neka dignu dva prsta sve forumasice koje tvrde da svojoj djeci misle bolje nego ja mojoj i neka mi lijepo objasne na bazi cega to zakljucise?!

06/04/2011
8:54 pm
Tajchi
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Alexandra, hvala ti na lijepim zeljama, znam da su iz srca.

Kod mene ima taj dodatni faktor sto sam se ja malo vise udubila, interesovala i brinula za to sta sve moze a sta ne da se popravi, pa mi je jedna od dr rekla: pa dobro, ako nemate sta drugo da radite, vodite dijete na vjezbe… Ha ha ha, a sta bih to radila osim brige o svom djetetu??? Pedijatar kaze, neka, popravice se, imam ja i goru djecu pa se popravi posle 4,5,6 god ako krenu na plivanje (a sta do tada, da gatam oce li ili nece ostati za stalno?!), a fizijatri pitaju: gdje ste do sad, sto niste dosli odmah, prvi mjesec?! Ima jedna slika koju sam postavila sa obrnutim cipelicama (lijeva joj je noga isla, kao sto rekoh u polje, pa, ako se prvo obuvaju cipelice na lijevu nogu, moze se pomijesati i uciniti da je desna), tata pogrijesio i obuo desnu na lijevu, a lijevu na desnu. Ali, ja sve to obrnem na salu. Niko, ali bas niko osim porodice nije primjecivao probleme, jer svi gledaju u njene okice i duuuuuge trepavice, sarm i osmijeh, pa se ostalo ne primijeti, a i djeca su vecinom nespretna u tom uzrastu. Na salu smo okretali i govorili: “ima se, moze se” (iako sam ostala bez posla) i kad smo je 2 x vodili na more, u banju, na jahanje, na bazen. Ali, neke stvari nisu za salu.

Vakuum sam trazila JA, jer mala ne bi nikad izasla. Slicno smo prosle, 3 dana kontrakcija, a potpuno neotvorena, indukcija sa 12 kapi na 15 pa na 18, pod indukcijom od 8 ujutro do 4 popodne kad sam se i porodila vakuumom, pa masaze, sjedenje na stomak 2 doktorice (srecom sto me ima pa mi nisu slomile rebra) i dalje se ne otvaram, sala za carski zauzeta, babica uradila epiziotomiju a dr vice JOS REZI, mm gleda svojim ocima kako mi puca koza po stomaku koliko me rastezu i guraju… Srecom po malenu, dobro je prosla, a ja: naprstao grlic, revizija materice, sivena ponovo posle 2 nedelje, 40 punih dana nisam smjela uopste da sjednem, savova ne zna im se broj, krvarila cijelih 2 mjeseca a nekih posledica imam i danas ali nisu za javnost. Dovoljno je reci da AKO bih uspjela opet ostati trudna, morala bih lezati od prvog do poslednjeg dana. Pri tom me poradjale 2 najbolje dr iz te bolnice, od kojih je jedna VD nacelnica i bila je toliko puta i na TV-u. Ali, nisu ocekivale sve to. E u tome je stvar. Dosta toga ni doktori ne znaju i ne ocekuju.

I dalje stojim iza toga da mnogi roditelji ne znaju za sta dijete prima vakcine (ne svi, kazem mnogi), vec ih daju zato sto tako treba, sto je dr rekao, sto su propisane, sto ih strah sta ako, sto svi primaju… Naravno da svi mi zelimo dobro svojoj djeci, zato i ne volim da nam se mazu oci i da se zavaravamo time da je nesto dobro ako nije. Uzmimo samo za primjer poslednju aferu sa svinjskim gripom i cio Bg izlijepljen plakatima i pozivima na vakcinisanje (poruceno 3miliona vakcina, a mislim kupljeno milion-od nasih para!) i na kraju: tresla se gora, rodio se mis. Postavlja se pitanje kolika je bila provizija za sve to, da li je vakcina testirana (zna se da nije jer nije bilo vremena), kako to da se vakcina za svinjski grip pocela traziti i prije nego se navodni grip pojavio… ZASTO doktori nisu htjeli da je daju svojoj djeci (prva doktorka koja mi je kad sam bila trudna vodila trudnocu mi rekla da je NIPOSTO NE PRIMIM I NE DAM DJETETU).

Ja jednostavno dovodim u pitanje mnoge stvari, valjda mi tako mozak radi 🙂 (tesko je mm sa mnom 🙂 a posebno kad ne postoji sastav na uputstvu (a SVI ljekovi imaju sastav inace ne bi mogli da se prodaju), kad ne postoji garancija i kazne sta ako se nesto desi (pa i kupac je zasticen ako kupi pokvaren mikser a ne da djecu ne stitimo i da niko ne odgovara ako bude posledica), ako su generacije nasih starijih sestara i brace prelezale bolesti (vezano za MMR vakcinu) bez posledica iako nisu bili vakcinisani, ako se u te vakcine stavljaju stvari kao sto se stavljaju, ako se ne postuje razlicitost napretka svakog djeteta nego nas kao prisiljavaju na vakcinisanje (svi se nesto ljute i bune bez objasnjenja).

Ako obratis paznju, ima mnogo, ali, zaista mnoooogo ljekara koji su sumljicavi prema vakcinama, smatraju ih nepotrebnim, ali, eto, donesen je zakon, nek se prime, a greska, pa to se desava nekom drugom. To stalno “sakrivanje” problema i “dogadja se drugima” za mene i jeste problem. Smatram, potpomognuto mnogim cinjenicama da, MMR na primer, ne treba da se prima (niko nikoga ne moze pozvati na bojkot ako to osoba nece, ovdje iznosim svoj stav i zelim da ljudi malo dublje istrazuju pa sami i odluce), govorim da kao vjerujuci roditelji nikad necu podrzati abortus a jos manje “baratanje” sa abortiranim fetusima i onda davanje vakcina za ciju su izradu sluzili ti fetusi (ali, eto, to je nas stav), ako bolesti za koje ih primaju nisu tropske, suptropske, smrtonosne, nego djecije (i sam naziv im govori da se obicno preleze u djecijem dobu i to bez posledica), ako vakcine mogu da izazovu stetu a nema preciznog podatka o prednostima (neka mi neko to da u procentima, npr: uz vakcinu ovcije boginje traju 3 dana krace, za 25% je manje tackica po tijelu, nema svraba, sa zauskama djecak moze i da trci a da mu se nista nece desiti i tome slicno), ako se u mnogim zemljama u Evropi primaju po slobodnoj volji a nema smrtnosti usled neprimanja.

Smatram takodje, da mogu da odbijem vakcinu i to cemo i da probamo da uradimo. Ako ne bude moglo, trazicu nacine. Drugi kako zele, svako ima svoj stav, ali, jedno je bitno, nek nas sve, i sa vakcinom i bez nje, Bog sacuva od bolesti i da dug i svrsishodan zivot.

06/04/2011
9:05 pm
draganica
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Alexandra said:

draganica said:

Neka si me ti podsjetila što je tema, ne umjedoh pročitati.


Vidis negdje svoje ime u  sprezi s mojim podsjecanjem?


Nemam komentar, zaista. Ne spamuj.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Komentari

Gledaj