A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Odvikavanje od pelena
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
06/03/2012
2:02 pm
Tajchi
Guest
Guests
61sp_Permalink sp_Print
0

Ajoj, ja sam znala da te BM gacice propustaju (imala i ja 1), ali, ne vidjeh da Mamika preporucuje njih. SVE gacice propustaju: Chiccove, Naidine (ali, daaaaleko najmanje), ove jeftine iz Dannyja, BM… Imala sam od raznih proizvodjaca po 1 ili 2 i sve ih probala. Najgore je kad dijete sjedne negdje, pa i ono sto se zadrzalo u gacicama pod pritiskom izleti vani. I meni su coktali sa 2 godine (mada sam i ja licno da se sto prije skinu) a ona je bila u periodu odvikavanja. Za rodjendan joj je jedna prijateljica vidjela pa kolutala ocima. A tada sam joj bas stavila pelenicu jer je bila cika, vika, igrarija, pa bi se i odrasli zaboravio a ne dijete. Inace, dosta rano je isla na tutu, jedno vrijeme trazila i po noci (budila se sama 2 x da piski), a ostavila potpuno sa 2 god i 1 mj.

I meni je malena znala da nastavi da se igra mokra, ili se, greote, sakrije, pa mi to bude jos gore. Ja sam je odvikla kad je bilo lijepo vrijeme (pa je stalno bila ispred kuce) i na moru (obozavala je da piski u vodu Laugh i posle toga ulazi u more da se opere), pa je sve trazila sama da ide u vodu da piski. Kod kuce je tome sluzio adapter: “Ajde da piskis u vodu u WC solji Wink

07/03/2012
11:09 am
alba
Guest
Guests
62sp_Permalink sp_Print
0

Poraz- odustala. Veli muz juce popodne, nakon sto se treci put popiskio neposredno nakon sto je piskio i u tutu i pri tom skvasio i papucice, da je prehladno za trening… Ja ne mislim da je, cio dan u kuci preko 21C ali dobro. Odustajem do maja…

07/03/2012
11:26 am
vanjamik
Guest
Guests
63sp_Permalink sp_Print
0

Brzo ce lijepo vrijeme, ne brini… Smile

07/03/2012
11:32 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
64sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi,  nisam preporucivala,  nego sam bila zainteresovana da probam i  pitala za iskustva na ovoj temi :  https://www.roditelji.me/forum/…..a-trening/

alba ako zelis , ja bih ih kupila od tebe da ti se na neki nacin oduzim, ionako ste ih jednom samo upotrijebili?  

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

07/03/2012
11:42 am
alba
Guest
Guests
65sp_Permalink sp_Print
0

Mamika, dobices ih na poklon puna srca! ne znam bas da l’ cu u subotu, ali trebalo bi svakako da idem skoro za pg pa mogu tamo kod nekog da ti ostavim. ili imas nekog u br? zaista, zaista nemas za s sto da mi se oduzis!

07/03/2012
11:50 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
66sp_Permalink sp_Print
0

ma  , joj nekako mi sad skroz glupo sto sam ih i pominjala…poklon ne dolazi u obzir, jer sam se bas bila nameracila da isprsim pare za njih , tako ako budes prodavala znas kome ces Wink  a mozda ti ipak bar mrvicu posluze (sad mi treba smajli koji moli Boga Laugh )  

bas me nervira ovo oko pelena, cerka mi je za dan ostavila pa sam mislila da su mame lijene kad  se ne potrude djecu odvici Embarassed, jesam stavrno tako mislila, ali sad vidim da nije tako…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

07/03/2012
3:10 pm
marijank
Guest
Guests
67sp_Permalink sp_Print
0

mamika,sta bi onda rekla za mene koja je cerku ucila 2 ljeta,od kako je napunila prvi rodjendan sve do treceg,svako malo sam pokusavala, ali kad nece ,neceLaughLaughLaughLaugh

07/03/2012
4:25 pm
Tajchi
Guest
Guests
68sp_Permalink sp_Print
0

Mamika, izvini, nisam procitala, pa ni ne znam gdje ste ih pominjale. I ja sam tako mislila da mame nece, da ih muka… Ali, kad se ima dvoje, troje, shvatam kako je, pa vise ne zamjeram od kad sam i ja mama. Ubedacila sam se bila zimus, htjela da je naucim, vidjea djecu od godinu i po kako su sama ostavila, i pripisala to sebi, ma sigurno ja nesto tu ne umijem. Probala, i probala, nekad je kapirala, nekad ne. Naucila bih je ja, ali, trajalo bi duze, mali je stan a sve bi mi onda bilo upiskano, sto ne trpim, pa sam odustala do ljeta. Na ljeto nam lako pade, iako isto nije bilo tako brzo kao kod tvoje. Moja malena “gubi vrijeme” i kad jede i kad spava, samo bi da skace, pa cita na tuti! To je sprdnja, da je vidite, kao starmala jeEmbarassed

07/03/2012
5:03 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
69sp_Permalink sp_Print
0

pa nekako mi se kod cerke slozilo, ona godinu i po,prica, kapira sve, ljeto, ja samo imala nju da se posvetim i eto…a sad je potpuno druga prica! a i svi mi kazu da su momci malo “sporiji”u kapiranju (ili vec od malih nogu znaju fore da vrdaju i da se izvlace 😉  )

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

07/03/2012
8:26 pm
alba
Guest
Guests
70sp_Permalink sp_Print
0

E pa i ja sam bila tog misljenja, posebno kad mi pocnu starije majke pricati kako su djecu sa 9 mjeseci naucile na tutu. Pa onda moja sestricna, tacno godinu starija od mog sina, s 2 g sama ostavila pelene. I onda se sjetim nekih primjera iz okoline- decko je 5g (da ja znam) kakio samo taklo sto bi se skinuo go, cucnuo na dasci od wc solje i igrao se igrackama! A drugi je s 4 trazio da mu se stavi pelena da bi kakio! Jeza me uhvati.

07/03/2012
10:05 pm
draganica
Guest
Guests

A mi smo, po pričanju majki, svi sa godinu već uveliko koristili tute, bez problema. Mislim da je razlog tome vrsta pelena – sa današnjim pelenama, nama lako presvlačenje, nema pranja i peglanja kao ranije, bebe suve… Ni mama ni beba nemaju nekih velikih motiva da skinu pelene danas.

Mi se ne forsiramo, ali sam čvrsto riješila da ovog ljeta maknemo pelene. Čekam samo svoj prvi dio odmora kad ću biti u stanju da ga presvlačim i kontrolišem. KAd skinemo nema više vraćanja i to je to. Javiću kad počnemo 🙂

Užasnuta sam nekim primjerima koje znam, da dječaci od 5 godina još nose pelene. U Veikoj Britaniji su čak škole pisale da neće da primaju djecu u 1 razred ako nose pelene – toliko je to rašireno kod njih. Majke se pravdaju stresom koji izazivaju  svojim “bebama” ako im skinu pelene, ali ja misllim da to ima veze sa lijenošću i nesposobnošću da se postave pravila korisna i za mamu i za dijete.

08/03/2012
8:03 am
Sandra D
Guest
Guests
72sp_Permalink sp_Print
0

alba said

e pa ovako, piskio je najmanje 5 puta jutros, sve u gace, osim odmah po ustajanju kada je pikio u tutu uz telefonConfused dva puta nije ni reagovao- kad je imao gacice za odvikavanje i dok se igrao. ostalih puta je trazio da ga presvucem i da piski na tutu(posto obavi posao- zapravo hoce da se presvuce)! Nijesam ga ostavljala predugo, najvise 5 min.

Vanjamik, i ja sam isto procitala. A on je inace takav, od rodjenja nikada se nije bunio kad se ukaki, dok recimo kcerkica odmah pocne da se meskolji i kenjka… Ja se uvijek trudim da ga sto prije presvucem.

Cini  mi se da piski suvise cesto, tj. mozda zaista jos nije spreman… Ja sam se ponadala jer se nekoliko puta posljednjih dana doticao teme tute. No, ne cini mi se da ima izgleda da cemo uspjeti ni ovaj put. Probacu jos dan dva, da vidim kako ce se ponasati.

 

Kao da citam situaciju u nasoj kuci..sin isti, cerka od godinu ipo vec par mjeseci vuce i kaze ”kakiua”. Mada mi smo do skoro imali drugi ”problem” . Moj sin je poceo da prica tek prije par mjeseci ( u februaru je napunio 3 godine) , a tek sad vezemo recenice. Ne kazem ja da nas je to omelo, ali on jednostavno nije zelio da komunicira.. Kad se samo sjetim nosenja tute po hotelu u Bijeloj, po plazi, po Zabljaku cijelo bogovetno ljeto…i uspjesmo…odviknusmo ga..Ne znam sta se desilo kad je krenuo u vrtic, ali od toga momenta on hoce da kaze da hoce da piski ( ili na tutu ili kaoo veeeliki- jer ima malu dasku za WC solju, sa sve ”Munjevitim juricem”-likom iz crtanog AUTI), ali kad treba da se kaki tu ne prijavljuje nista…cak ga i ostavim da stoji u nadi da cemu se makar malo ojesti guza( sad me mrzite koliko ocete, ali to su posljednji trzaji moji:) ), ali nista…mogao bi moj frajer tako i satima:)  Sa Zviznom je stvar potpuno drugacija…i ja znam da kazem ”Eh, zensko” 🙂

31/03/2012
9:59 pm
alba
Guest
Guests
73sp_Permalink sp_Print
0

Dakle, haos. POnovni pokusaj od ponedjeljka. Nista. Dva jutra piskio, jednom se i popiskio i pokakio u tutu. Cackao se nesto za stomak, “je l’ ti se piski?”, “Ne, samo me boli ovaj tomak tu”(pokazuje nisko, ispod pupka), “to je zato sto ti se piski, ajmo na tutu”- sjeo i obavio posao. Nagradila sam ga kinder jajetom( greksa???). To je bilo prije dva dana. Od tada nista. Stavim ga, sjedi po po’ ure i nista. Shvatila sam onda da trpi, ne znam da li svjesno. Nije piskio po 4,5 sati. PRosto mi ga zao, kod svekrve se cak upiskio kad se nesto uplasio, strecnuo se i samo poslo.KAd se upiski kaze “o boze, popikio sam se”ConfusedEmbarassed, hoda raskrecenih nogu i trazi da ga presvucem.

POkusali smo da ga motiviseo nagradom koju ce dobiti ako trazi i nista. Juce uopste nije kakio, danas dva puta u gace. Prvi put sam shvatila sto radi i skocila ” kakis, ajmo na tutu!”, a on poceo da se otima i da vristi da nece. Stvar je vec bila gotova i uvidjela sam da sam ga prekinula i da nije zavrsio. Odlucili smo da prestanemo da ga forsiramo da sjedne na tutu, samo sam dva tri puta pitala piski li mu se i svaki put je odgovor bio ‘ne’, da bi se poslije nekog vremena upiskio. A onda se ukakio i dok smo bili napolju i nije ni trazio da ga presvucem dok nijesmo dosli kuci.I da, od kako ga ne nutkam na tutu piski cesce.

Inace vec mjesec dana, ako ne i vise, po noci uopste ne piski koliko god uvece pio. Za dnevno spavanje nijesam obracala paznju, a ovih dana nije ni spavao preko dana tako da ne znam.

pelene uopste ne trazi.

Sto mislite, da guram dalje? Negdje procitah da ako ne upali u roku od 7 dana treba odustati. Uopste ne znam sto bih radila. Nocas sam stvarno bila ocajna. Ovo je 6. dan i nikakvog pomaka. Jedino me na istrajnost navodi to sto ne trazi pelene i ne piski nocu. Ocigledno je fizicki spreman, zna sto radi i moze da trpi. Ali nece. Do ovog danasnjeg incidenta sa kakanjem  uopste nije pokazivao odbojnost ni prema tuti ni prema adapteru. Jedno sam sigurno pogrijesila, davala sam mu telefon da slusa muziku na yutube-u dok sjedi na tuti, da bi mi nocas kad sam krenula da ga nosim u krevet trazio telefon da gleda ‘brojeve'(pjesmice s brojevima) i kad sam mu rekla da ne moze, samo je odvalio “Mama, hocu da pikim!”. Gad. I to me isvijestilo. I jos  jedan moj gaf-juce sam se isto naljutila, pa i vikala na njega zato sto se popiskio po jastuku u krevetu i nije me ni zvao(a neposredno prije toga je sjedio na tuti). Uspjela sam se toliko da se suzdrzim da vicem zato sto je popiskio jastuk, a ne zato sto je piskio uopste. No, ko zna da li je on to uvidio ili je viku jednostavno povezao s piskenjem. Jednostavno nijesam bila u stanju da se suzdrzimEmbarassedEmbarassed. Da nije trpio i prije toga, rekla bih da je to sve pokvarilo…

Da li sam totalno zeznula stvar? Kako da ga motivisem? Da li da odustanem? Sve mi se cini da bi muz najradije odustao… A meni se nesto ne ide nazad

31/03/2012
10:03 pm
alba
Guest
Guests
74sp_Permalink sp_Print
0

Mamika,moram ti priznati da mi ipak opet upotrijebismo one gacice. Posto je neko napisao da svake pustaju kad dijete sjedne, a gacica kod nas, kao sto vidis, nika malo, palo mi je na pamet da ce mozda biti od koristi pri setnji (da recimo ne napravi lokvu u prodavnici) i pokazalo se da su u tom slucaju stvarno ok. Propuste, skvasi se ali ne ode sve niz noge, skvasi se samo predio oko guze.

31/03/2012
11:10 pm
vanjamik
Guest
Guests
75sp_Permalink sp_Print
0

Alba, pogledaj ovaj tekst:

http://www.najboljamamanasvetu…..od-pelena/

U njemu imas link za dobar sajt:  http://itsnoaccident.net/

Drzim vam palceve! 

01/04/2012
9:07 pm
alba
Guest
Guests
76sp_Permalink sp_Print
0

Hvala, vanjamik!
Odustacu sjutra. Nekako mi lakse da zappcnem novi dan s pelenom,nego da mu je sad vratim.
Jutros kazem muzu ‘odustajem’, kad on poslije 5min trazi da piski na wc solji.popiski se,sav pdusevljen zvukom, sto je obojio vodu zuto,sto se cisti i baca toalet papir u vodu,sto pusta vodu i pere ruke. Sav ppnosan obavjestava tatu. A onda,cio dan po starom. Kad pitam hoce li,jer vidim da je stiglo(vrpolji se i cacka),kaze dq nece i neposredno potom obqvi posao. Nema vajde od toga…

01/04/2012
9:58 pm
Tajchi
Guest
Guests
77sp_Permalink sp_Print
0

Alba, ne mogu da vidim koliko ti ima mali. Mislim i tvrdim d aje svako dijete izuzetak, iako, ovaj gore clanak mi je, opet kazem, moje licno misljenje, stvarno pretjerao. Moja malena nas je sa 20 mjeseci sama budila 2 x u toku noci zbog piskenja. Bio mi je stvarno nejverovatno da se sama budi i da sama to osjeti. Da nas mogla i dalje da se budim po noci kad je ona nastavila da piski samo jednom oko 4 ili 5 (a ja obicno tada tek sat vremena spavam pa sam koma) ona bi brze ostavila pelene. Na tutu je pocela bez ikakvog problema, isla ispred djece u vrticu, sve bez natege. U januaru sam pokusala i odustala, sa godinu i po, dok je djevojcica u komsiluku ostavila i nocne sa godinu i po. Onda smo sve vise isli na tutu, cak je i cio put do CG-a busom prosla suva, piskila je kad je bila pauza na Zlatiboru. A onda smo opet imali malo trcanja za njom i piskenja u gacice sa 2 godine kad joj potpuno skinuh pelenice. Jednostavno nece da gubi vrijeme i da se zadrzava na tuti. Kuci gleda crtac pa hoce, a kod babe nema crtaca, pa je nismo mogli namamiti. Imali smo adapter, pa sto rece ti, odusevila se zvukom, pustanje vode i sl. 

Sad moze da pretrpi jako dugo, sto me nervira, jer nece da prekine igru ako smo napolju. Ni truckanje, ni skakanje na trambolini njoj ne smeta. Hoce d zavrsi igru i to je to.

Ako mozes, igraj neku igru sa njim dok je na solji. Brojite toalet papir, slazite jedan na drugi 2 ili 3 papirica, ucite neku pjesmicu, ponavljajte sssss, ili pis pis piski mali pa ime…

Ako ne ide, odustani vala. Nemoj ga muciti, pa probaj opet za par mjeseci. Ionako ce ti po tomplom vremenu biti mnogo lakse.

01/04/2012
10:56 pm
alba
Guest
Guests
78sp_Permalink sp_Print
0

Iskreno, ja ppjma nemam sto da mislim. Po svim kriterijumima koje sam pronasla na netu on je i vise mego spreman. Ali covjek nece. Nekad znam da ‘nema vremena’ ali sto ne trazi bar kad priforca?? Pa cak ni pelene ni jedan jedini put pomenuo nije. I sto me nervira sto sad misli da me hvata na foru da gleda crt i slusa miziku dok sjedi. E danas nijesam dala. A tacno je da sad vise voli kupatilo jer mu je sredina prilicno nepoznata, nikqd se tamo nije zadrzqvao duze no sto treba, pa sad sve zagleda i zapitkuje. Jedino me pomalo tjesi to sto je mozda danas moglo biti drugacoje da neposredno po sretnom dogadjaju ne odosmo kod mojih na nedjeljni rucak. Tamo ga je cekala cjelodnevna zabava i prosto mu se nije dalo da propusta bilo sto.

01/04/2012
11:09 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
79sp_Permalink sp_Print
0

ajoj alba, citam te i samo zamisljam sta me ceka…a moracu to prije bebe zavrsiti nema mi druge jer kako da mu se onda posvetim, a ako mi ovo ljeto prodje da ga ne naucim sta onda ,moram i tacka. 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

02/04/2012
3:08 am
Tajchi
Guest
Guests
80sp_Permalink sp_Print
0

Alba, ako je spreman, pokusajte jos malo. Nemoj da budes frustrirana ni ti zbog toga, odvagaj, ako ce ti biti teze da nastavis, prekini, ako mislis da ces se kajati kad sad prekines, izdrzi jos malo. Kad vec ne trazi pelene, da se ne “naljuti” ako mu ih vratis. Pricaj sa njim kao sa velikim, kazi da cete poci negdje gdje ne mozes da ga presvuces, a ne moze se igrati mokar. Sve kao sa velikim, tako mu i kazi, da je tvoj veliki mali djecak, koji sve zna. Ako pogrijesi, ne pravi frku, kazi, ooo, pa sta to bi, zaigrao si se, sta cemo sada? I iscudjavaj se. Ponudi mu cesce, ako odbija, kad se upiski, prekini mu blago tu igru koju je igrao. Samo polako. Nemojte se muciti, doci ce to na svoje. Mislim da je tih 7 dana koje pominjes prosjek izmedju npr. Mamikine male koja je skapirala za dan i nekoga kome treba pola mjeseca.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner