A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Naucite da tumacite bebun plac
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
15/02/2012
9:29 am
montenegrina
Guest
Guests
  • Plač ili dranje predstavljaju jedino sredstvo kojim beba raspolaže kad želi da nam stavi do znanja kako joj nešto ne odgovara ili da zatraži pomoć. Pošto je plač jedino sredstvo komunikacije za bebu, veoma je važno da pravilno protumačimo bebine poruke.
    – U prva tri meseca života beba često plače, pošto na taj način uspostvalja vezu s roditeljima i tera ih da brinu o njoj. Ako se brzo i na odgovarajući način odgovori na njen plač, ona dobija poruku da su mama i tata tu, da je svet lep i da je sve u redu – objašnjava dr Nada Eldić, iskusan pedijatar i dugogodišnja saradnica „Blic žene“.
    Vremenom, plač postaje sve raznovrsniji. Iako je svako dete jedinstveno, ipak postoje zajedničke crte dečjeg plača.

    RUČAK SE NE ODLAŽE
    Roditelji vrlo lako nauče da prepoznaju dranje kojim beba stavlja do znanja da je gladna. Ono počinje tiho, a zatim postaje sve jače i upornije.
    – Treba da imate na umu da beba zaista pati kad je gladna – ističe dr Eldić – i da zato na ovaj njen zahtev, izražen kroz plač i dranje, brzo treba da se odgovori. Ne treba da zaboravite ni to da u prvim nedeljama života beba nije gladna samo u određeno vreme i u razmacima koje su propisali autori udžbenika i priručnika, već onda kad joj želudac pošalje signal da je vreme za ručak.

    NEŠTO MORA DA SE DUDLA
    Ova potreba je takođe veoma važna, a varalica ne može uvek da je zadovolji. Ako beba uspe da nabije pesnicu u usta, verovatno će se sama snaći i smiriti. U protivnom, varalica će biti od koristi samo jedno kratko vreme.

    JOJ, GRČEVI
    Kad beba ima grčeve, krici su oštri i česti. Mnogi roditelji ih opisuju kao nepodnošljive, dodaje dr Eldić.
    Na sreću, grčevi obično spontano prestaju oko trećeg meseca. Uzrok grčeva od kojih neke bebe pate i dalje nije u potpunosti objašnjen: loše varenje mleka, nezrelost digestivnog trakta, nezrelost nervnog sistema… Hipoteza ima na pretek. Dete privremeno može da se smiri ako mu masiramo stomačić, ako ga ljuljškamo, privijemo na grudi itd.

    NAJGORE JE UVEČE
    Većina beba zaplače ili zakmeči pred spavanje. To je njihov način da se opuste, objašnjava pedijatar.
    – Pogrešićete ako bebu u tom trenutku uzmete u naručje da biste je smirili pošto će je to onemogućiti da se opusti, pa će početi još jače da se dere. Bolje je – kaže de Elsić – da bebu stavite u krevetac i da je pustite da se uspava. Beba može da se dere i kmeči i zato što joj je dosadno, ali to se dešava samo deci starijoj od šest meseci.

    ŠTA JOJ SADA FALI?
    Beba može da plače i kad joj je previše toplo ili hladno, kad je odeća steže, kad joj je postelja prljava, kad ima probleme s varenjem, kad je zabrinuta ili napeta…
    Dranje će prestati čim uklonite uzrok njene nelagodnosti, što nije uvek lak zadatak. Sasvim je normalno da roditelji u početku ne znaju zašto beba plače, šta joj to smeta, čak i ako imaju starije dete, pošto je svako dete drugačije. Ljuljuškanjem i uz par nežnih reči lako ćete otkloniti prolaznu neprijatnost. Međutim, ako nalagodnost preraste u bol, beba će vam to jasno staviti do znanja oštrim kricima.Mnogo je gore ako beba ne plače

    Odrasli plaču kad su tužni ili kad ih nešto boli. Bebe, međutim, plaču i kad traže društvo, da bi se opustile, naprosto da bi pravile galamu… Dranje je za njih način da pokažu svoju vitalnost. Već od trećeg meseca to je i način da reaguju na frustracije: igračka koju ne mogu da dohvate, flašica koja kasni, nabraja dr Eldić. Stručnjake zato mnogo više brinu bebe koje ne plaču, pošto je plač najprirodniji način da beba izrazi svoje želje i potrebe.

    Kad se mora na pregled

    Kad bebu nešto boli, krici su neuobičajeni i uporni. Ako se dranje nastavi i pošto ste otklonili sve uobičajene uzroke nezadovoljstva, izmerite bebi temepraturu i, ako je potrebno, potražite pomoć lekara, savetuje dr Nada Eldić. Imajte na umu da tegobe vezane za varenje i infekcije grla mogu da budu veoma bolne, upozorava naš pedijatar.

    Da, to je dranje

    Dr Nada Eldić ističe da nije greška reći dranje za bebin plač. Dečji psiholozi smatraju da je reč „dranje“ prikladna pošto odražava bebinu vitalnost, a ne tugu, s kojom se reč „plač“ obično dovodi u vezu.

15/02/2012
9:46 am
vanjamik
Guest
Guests

e, doktorka eldic, izem ti terminologiju! nije mi bas ok reci za bebu da se DERE! pregrubo mi je… ConfusedConfusedConfusedConfusedConfused

15/02/2012
9:50 am
kjara
Guest
Guests

I meni je pregrubo. Svaka beba je razlicita samim tim i razlicito place, ali stvarno se lako i brzo nauci da prepozna plac. Laugh

15/02/2012
12:19 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ko je ova zena?! Uzas, nista besmislenije odavno nijesam citala. Doktorica! U prva tri mjeseca beba ce da pomisli ako se reaguje na svaki njen plac da je svijet lijep!!!! E sto se ismijah.

Ma cvrsta ruka odmah treba, da im se objasni dok jos nijedne vijuge u mozgu nemaju, jer je njihov cilj da nas maltretirajui od kad iz majki izadju. Mi njima da se prilagodjavamo?! Sram ih bilo kad tako nesto ocekuju, oni nama treba da se prilagode od samog pocetka.

AAAAAAA, iznervirah se do beskonacnosti, a samo sam uvod procitala, nemam zeludac za ovoYell

15/02/2012
12:29 pm
vanjamik
Guest
Guests

kristina, ti si makar procitala uvod, a ja prestala odmah kod trece rijeci – DRANJE! uzas!

15/02/2012
12:29 pm
montenegrina
Guest
Guests

hahahahhhahhhaa

15/02/2012
12:41 pm
Kristina M
Guest
Guests

Vidji nje, kako nas pomami i sad nam se jos i smijeCool

15/02/2012
1:24 pm
vanjamik
Guest
Guests

neka je – brzo ce se i njoj jedno bebce DRATI na uvce!

15/02/2012
1:55 pm
NemAna
Guest
Guests

Da se nadovežem napriču o “dranju”. Čula sam da postoji aparat koji prepoznaje razlog bebinog plača LaughLaughLaugh Ma nije negoLaughLaughLaugh

15/02/2012
3:46 pm
Kristina M
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

A jeste jeste, vidjela sam nedje neku reklamu, najjaca glupost koju sam vidjela

15/02/2012
4:58 pm
montenegrina
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

ahahhhaha,ja ne znam sto se uzbudjujete 😀 Ja sam samo nasla clanak i objavila Cool

30/09/2013
6:53 pm
bundevica
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 40
Member Since:
04/01/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

Evo malo da podignem temu.

Bebac mi je dva dana plakao a ja nisam shvatala sta mu je, pa su me prijatelji koji vec imaju roditeljskog iskustva uputili na sajt koji je njima pomogao, http://www.dunstanbaby.com. I vredelo je. Sad kad zaplace, tacno provalim koja je vrsta placa i tako reagujem. Na youtube je neko postavio lekcije (hvala mu), tako da se ne mora placati.

Mislim da ce mamama prvorotkama, kao sto sam i ja, biti od koristi.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
22 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…