A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Kako spavaju vasa djeca?
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
10/02/2012
11:26 am
marijank
Guest
Guests
21sp_Permalink sp_Print
0

da podijelim sa vama i svoje iskustvo.

moji idu u krevet oko 20.30(cerka ima 3 god,a sin 5 mjeseci).ujutro se bude oko 7h,nekada se beba probudi i ranije da jede ali odmah ga poslije podoja vratim u krevet i on zaspe,po cijelu noc spava od kada je imao mjesec dana.

nametnula sam im od rodjenja neki red u spavanju i toga se pridrzavam.nema uspavljivanja,plakanja,dramljenja i sl.

nista teze nema nego ne prospavane noci,jer sto smo naspavaniji to smo spremniji da ispunimo sve njihove zahtjeve.

10/02/2012
12:13 pm
vanjamik
Guest
Guests
22sp_Permalink sp_Print
0

Lada, u pravu si – kad saberem br. sati ranijeg spavanja (nocno+dnevno) i sadasnjeg (iskljucivo nocu), dodjemo na isto – oko 11 sati u prosjeku. Nekad sat manje, nekad sat vise. Evo, odlucila sam da mu potpuno ukinem dnevno spavanje, pa cemo vidjeti sta ce biti. Kad budem pocela da radim, i kad ga budem vodila u vrtic u 7 (a ne kao sada u 10 ili 11), vidjecemo hoce li pozeleti da opet malo spava oko 13h.

Alba, ne budi se nocu od kako je prestao da pije mlijeko, dakle od 2,5 god. Do tada smo pomjerali sa 1 do 6h ujutru 🙁 Cak i kad smo pre vise od dve godine skinuli pelene, jako se rijetko budio nocu.

Anama, svaka cast! I za blizance i za samostalno spavanje u sobi! Ja sam primijetila da mi cerkica mnogo bolje spava kad ja nisam u sobi! Nekoliko noci (kad je muz bio na putu), spavala sam sa sinom u njegovoj sobi u kojoj on inace spava sa muzem, spavala je sama u sobi (uz ukljucen alarm) i mnogo se rjedje budila nego kad sam ja tu pored nje. Cim otopli, selim je u svoju sobu! Laugh

10/02/2012
12:31 pm
Podgoricanka
Guest
Guests
23sp_Permalink sp_Print
0

Moj sin je UZASNO spavao do 14 mjeseca. Ja sam, samo nek mi je on zdravo, cijelu drugu trudnoću budna provela, pa kad čujem žene kad kažu KAD LEGNEŠ NJEGA LEGNI I TI, naježim se od muke jer on bukvalno nikada nije spavao.

Sa nepuna 2 i po mjeseca je dobio alergiju na proteine kravljeg mlijeka, i samo je mogao ninajući se da zaspe po 15min i to isključivo kod mene. Ja sa stomakom (5mjeseci trudna) i on sa 7 mjeseci kao zombiji smo šetali i njihali se na mom stomaku.

Sa 14 mjeseci je prvi put noc prespavao, ne znam ni kako, posle je opet imao fazu da se budi po cijelu noc i 3 sata da bude budan (od 3-6 ujutru). I da ne zaboravim, lijegao je uveče oko22h.

Kad je krenuo u vrtić počeo je lijegati oko 20h, sad ima godinu i sedam mjeseci, budi se ujutro oko 8 (tj. ja ga budim jer mora zbog vrtica) ili kasnije (vikendom), a ukapirala sam da mu je 12-13 sati nocnog sna dovoljno da bi mogao da funkcionise, al uvece ja moram leci pored njega 5-10 min i vec zaspe. Preko dana u 11:30 krece na spavanje, u vrticu spava do 14h a kod kuce i duze. Znao je nocu da se prije budi i iz navike bodu (vodu)da trazi, al sam mu ja i to ukinula jer je trazi samo reda radi, sad spava kao andjeo.

Narucka se uvece, ako je slabije jeo ponudim mu mlijeko i to je kraj muka.

10/02/2012
2:40 pm
alba
Guest
Guests
24sp_Permalink sp_Print
0

dzuli said:

Da, svakako su nam iskustva razlicita jer smo i mi same razlicite,a i nasa deca.Svako dete je za sebe svoja prica,ono sto svakako treba uraditi jeste da pratimo njegove potrebe i da se tome prilagodjavamo, ali ne u potpunosti, potrebno je uvesti i neki “red” kako bi se i samo dete prilagodilo nama i nasim potrebama. Lepo je da se igramo do ponoci, da se mazimo, da skace okolo,ali  isto tako je lepo i da se mama odmori,odgleda neki film,seriju ili zavrsi kucne poslove,posveti se sebi i muzu tih preostalih 2-3 sata pred spavanje.

Ja vidim i po svojoj djeci koliko su samo razliciti- ona od rodjenja zaspe cim je legnem u krevet poslije pododja, to je otprilike 7.30-8. Sa 3 mjeseca je bila prestala da se budi po noci, a od 4og pocela  opet i to od 23 na svaka 2 h. A on od rodjenja nije htio uvece da zaspe, imali smo samo periode od po 3,4 mjeseca kada bi bez problema zaspao, a onda opet isto. Samo sto posljednjih godinu nikada nije pravio problem za dnevno spavanje, a sada i tu zeza, sto dodatno pogorsava problem.

E sad, ima jedna stvar, meni gotovo nevjerovatno da je relevantna ali ocigledno jeste- moj muz takodje ima problem s nocnim spavanjem. Ostaje budan nocu do 3,4 a ujutru  bi spavao do podna(da ne ide na posao i nema klince, naravnoSmile). Uvijek sam mislila da se on tome naucio dok je sjedio s drustvom kroz adolescentske godine, ali sad sve vise vjerujem da je i njemu i nasem sinu takav bioritam.(A sjetim se i price njegove ujne da je morala da mu prica jednu istu pricu po hiljadu puta za redom, do ponoci, dok ne zaspeConfused.) Problem je u tome sto taj bioritam odstupa od bioritma ostatka covjecanstva, a ne samo mogu, i sto se tome moraju prilagoditi- treba sjutra ici u skolu, na posao… Zbilja mi bude zao kad ga budim da bi uvece mogao normalno da zaspe, zaista su scene mucne- sav se strese kad ga pozovem, brani se rukicama, place da ga pustim da spava i sl. 

Sve je to povezano sa tim zavodjenjem reda, i mirjanank to pomenu, ali ocigledno je nekom djetetu to lakse nametnuti, nekom teze. S kcerkicom ce ocigledno ici bolje, a on se rodio takav. NAdam se da cemo naci neku zlatnu sredinu…

Vidim sad da vecina djece ima neki ritam 7-21 sa spavanjem oko 12,13… Od sjtura probamo tako… Mala se ionako svako jutro budi oko 7…

E da, neko pomenu da ga legnem i nema price mora da spava- da, ja ga legnem tako i ostavim, a on tamo skace, prica, pjeva… i moze tako satima, ali bukvalno!

14/02/2012
10:56 am
dzuli
Guest
Guests
25sp_Permalink sp_Print
0

Alba, povikni mu malo,onako blago,tek da vidi da si ozbiljna i ostani dosledna,spavanje i gotovo. Ili probaj da napravis neki kompromis s njim ,ako zaspis sustra cemo ….pa neku zajednicku aktivnost mu ponudi i zaista mu to ispuni,ne mislim na varijantu poklona i slatkisa,nego neku zajednicku kreativnu igru u kojoj znas da ce uzivati,makar to bilo i cisto skakanje uz decje pesme.

Htela sam da te pitam obavljas li pred spavanje neki ritual sa decom? Kupanje, pranje zuba,citanje price??

14/02/2012
11:16 am
vanjamik
Guest
Guests
26sp_Permalink sp_Print
0

alba, i ja mislim da taj “nasledni gen” ima svoju ulogu. mom sinu je jednostavno potrebno manje sna. a takav je i mm – on spava po 6 sati dnevno, sto je za mene neverovatno. onda jednom nedeljno, obicno vikendom ga pustimo da spava duze i opet napuni baterije 🙂 a ja bih spavala po 10 sati da mi moze biti 🙂 no, svi smo razliciti, srecom!

i moja je cerka potpuno drugacija, do skoro sam morala da je budim, jer je znala da spava do podne!!! a uvece izmedju 20 i 21h je lezem! znaci nije kasno. nego ona lepo rucki, pa spava. posebno kad je imala faze da je u toku noci budna po sat, dva, pa onda spava do podne. polako smo spustili na 10h, pa sad na 9h. sa njom mi je sve mnogo lakse.

mi smo sad izbacili to dnevno spavanje, tako da je uvece do 21h u krevetu, i obicno se do 22h uspava i spava do 8-8.30h.

a protokol pred spavanje – pa, naravno! umivanje, zubici, pidzama, prica… mnogo prica! sad smo presli na foru da on nama prica price 🙂

14/02/2012
11:23 am
alba
Guest
Guests
27sp_Permalink sp_Print
0

dzuli said:

Alba, povikni mu malo,onako blago,tek da vidi da si ozbiljna i ostani dosledna,spavanje i gotovo. Ili probaj da napravis neki kompromis s njim ,ako zaspis sustra cemo ….pa neku zajednicku aktivnost mu ponudi i zaista mu to ispuni,ne mislim na varijantu poklona i slatkisa,nego neku zajednicku kreativnu igru u kojoj znas da ce uzivati,makar to bilo i cisto skakanje uz decje pesme.

Htela sam da te pitam obavljas li pred spavanje neki ritual sa decom? Kupanje, pranje zuba,citanje price??

Dzuli, hvala sto mislis na nas!SmileVjeruj mi da smo probali i to. Zaista smo radili sve “po knjizi” i probali razne metode. JEdino ga dok je bio beba nijesmo pustali da se isplace, tj da zaspi placuci. Kenjkajuci da, ali da place bjesomucno- to nijesam mogla da podnesem.

Imamo ritual- crtani(dok mi kupamo sestricu), kupanje, kasica(ruzna navika da jede keks s mlijekom u krevetuFrownConfused ja kriva, opet, naucila ga dok je bio bolestan), pranje zuba, citanje i krevet.

Ali evo, da se pohvalim, posljednja 3 dana se budi u 7(sestrica ga probudi pricomLaugh), legnem ga oko 12 ali ne zaspe prije 13, 13.30. Budim ga u 3 i oko 9,9.30 zaspe. Jutros smo svi malo oduzili, do 8, pa cemo vidjeti sto ce biti danas… S tim sto su mu prethodni dani bili aktivni. A i ovaj ce, poveo ga je tata na snijeg!

14/02/2012
7:38 pm
dzuli
Guest
Guests
28sp_Permalink sp_Print
0

E pa super,bas se radujem,srecno danas i ubuduce,da se malo i mi majke odmorimo,a ne radno vreme  26 sati od mogucih 24h dnevno 🙂

14/02/2012
9:13 pm
NemAna
Guest
Guests
29sp_Permalink sp_Print
0

Mi se uspavljujemo na rukama(maminim, naravno). Do skoro je sisao, pa je to bio način uspavljivanja. Sad na ruke. Ako mu se spava, brzo zaspi, a ako ne, nema šanse, nego se vraćamo u dnevnu na još malo igre 🙂  Inače se do godinu budio po noći da siki, a od godine, spava sa nama u krevetu do ujutru oko 8, kad se budimo jer sam počela da radim. Nikad nisam imala nekih pretjeranih problema. Bilo je noći da se u 3 probudi sav srećan i orn za igruConfused Ali, nije ih bilomnogo, srećomSmile Inače, uveče spavanjac oko 20h.

14/02/2012
9:59 pm
alba
Guest
Guests
30sp_Permalink sp_Print
0

NemAna, a kad ti spava preko dana? Moj je taman negdje od godinu poceo da spava jednom dnevno. Samo sto tada nije pravio probleme za to dnevno spavanje…

Evo ga nocas nece zaspijevat' skoro, cujem kako prica u sobi. A u 9 sam ga legla.

14/02/2012
10:03 pm
vanjamik
Guest
Guests
31sp_Permalink sp_Print
0

nista ne brini alba, evo moj dinosaurus budan od 8h, a tek se sad vratio muz sa uspavljivanja (od 21h pricaju price)…

ali, sad oboje spavaju! odoh da se malo “podruzim” s mm! Embarassed

14/02/2012
11:21 pm
NemAna
Guest
Guests
32sp_Permalink sp_Print
0

alba said:

NemAna, a kad ti spava preko dana? Moj je taman negdje od godinu poceo da spava jednom dnevno. Samo sto tada nije pravio probleme za to dnevno spavanje…

Evo ga nocas nece zaspijevat' skoro, cujem kako prica u sobi. A u 9 sam ga legla.

To zaborabih da napišem. Spava oko 12h(sat, sat i po, nekad i dva). Primijetila sam da mu se prispava tačno 4 sata nakon buđenja. I tako uspostavili ritam. Tvoj sin je godonu stariji, meni ova mrvica kad ga stavim na krevet, da ga tako uspavam, baci se na skakanje po krevetu.Frown Pokušala sam i sa pričanjem priče…Šanse nema…Yell

 

Mislim da sam negdje pročitala da od godine beba počinje da spava jednom dnevno. I da je to ok. Moj mali je sam postepeno izbacivao spavanja.

14/02/2012
11:24 pm
NemAna
Guest
Guests
33sp_Permalink sp_Print
0

alba,

 

možda da ga budiš i nekom muzikom(kad ti se čerkica probudi), da mu bude interesantnije i ne mučno.

15/02/2012
12:02 am
alba
Guest
Guests
34sp_Permalink sp_Print
0

Nije problem kad ga ona budi, valjda ga to njeno cicanje postepeno probudi. Problem je kad ga ja budim. A to za muziku si u pravu- samo sto pali samo kad imamo neku novu omiljenu pjesmu na repertoaru. CIm je to nesto ustaljeno on jednostavno nastavi da spava, eventualno gvirne krajickom oka i to je toLaugh

Evo je nocas ostao budan do 11. I to sam ja mislila da uveliko spava. Zaspao posto sam legla s njim 5 min na nas krevet…

17/02/2012
9:34 pm
NemAna
Guest
Guests
35sp_Permalink sp_Print
0

alba said:

Nije problem kad ga ona budi, valjda ga to njeno cicanje postepeno probudi. Problem je kad ga ja budim. A to za muziku si u pravu- samo sto pali samo kad imamo neku novu omiljenu pjesmu na repertoaru. CIm je to nesto ustaljeno on jednostavno nastavi da spava, eventualno gvirne krajickom oka i to je toLaugh

Evo je nocas ostao budan do 11. I to sam ja mislila da uveliko spava. Zaspao posto sam legla s njim 5 min na nas krevet…

Jeste li uspostavili red za spavanjac? 🙂 Ništa bez da se naoružaš strpljenjem i pratiš njegovo ponašanje i potrebe. I pred spavanje neki mirniji ritam.  I da budeš dobar DJ 🙂

17/02/2012
10:19 pm
alba
Guest
Guests
36sp_Permalink sp_Print
0

hahah, a ja se trudim koliko mogu!

Ritam jos uvijek nije ustaljen.I dalje sjedi po uru u krevetu i prica, skace. Ali zaspe do 10.30, ne cekamo ponoc. Mada moram da odem u sobu najmanje jednom da mu dam vode i da malo “porazgovaramo”.

A neka to, no se i ova mala izbezobrazilaSmile Danas popodne ih legoh u isto vrijeme, oko 1. On se umirio, ona kenjkavi. Digoh je, ljuljnuh, umiri se, kad on poce da skace i pjeva. Onda opet ona, cika i vriska, nikakve igrackice i ostalo ne pomazu. Nijesam imala kud nego u krevet s njima, ona s jedne, on s druge strane. Ona od srece vristi, on mumla. I zaspase poslije 5 minLaugh

Ne bi meni bio problem ni da legnem s njima, naprotiv, to je stvarno posebno zadovoljstvo, ali stalno imam na umu to da ce morati u vrtic, da mozda necu biti nekad u prilici da to radim i sl..

18/02/2012
9:44 am
NemAna
Guest
Guests
37sp_Permalink sp_Print
0

Razumijem te. Mi se i sad uspavljujemo na rukama, rekoh već. Ali, za koji dan krećemo u vrtić Confused Moj sin, inače nije imao nikakvih problema oko nekih promjena koje su do sad nastajale. Recimo, kad smo prvi put krenuli u vrtić(a to je trajalo samo jedan dan 🙂 ), to jutro smo ga digli u 8h( a inače smo se on i ja dizali oko 10, 30-11). I od tog jutra, svako jutro, bez problema smo ga budili.Sad on nas budi u 7, 30h, da ne zakasnimo na posao.Wink Ili recimo dojenje. Kad sam odlučila da prestanem da ga dojim a dojila sam ga uveče samo, tako se uspavljivao) jednostavno sam ga na rukama uspavala, malo duže nego što bi sisanjem, ali se nije ni malo bunio. Bez problema. Zato se ja nadam da će i neke promjene koje vrtić nosi sa sobom podnijeti ok. Tako da ne moraš brinuti, ti ih uspavljuj kako tebi i njima odgovara. Ako zto znači da legneš kad i oni, onda tako 🙂 A kad se približi vrtić, malo ih unaprijed pripremaj na to. Mada je tebi nezgodno sa dva djetenceta Smile

Pokušavam ti reći da ne mora da znači da će teško prihvatiti drugačiji način uspavljivanja u vrtiću. Mada, ti najbolje znaš svoju dječicu, tj kako bi reagovali.

18/02/2012
10:34 am
caye
Guest
Guests
38sp_Permalink sp_Print
0

bez brige, vecina dece se uz grupu lako prilagodi. uvek bude na pocetku vrtica muke sa jelom ili spavanjem ali se za kratko vreme naviknu. nekako mi oko toga vise dizemo galamu, ispitujemo ih pa onda i oni pocnu da kapiraju kako je to, o cemu se vec radi, stvarno neka “muka”….

21/03/2012
1:13 am
Tajchi
Guest
Guests
39sp_Permalink sp_Print
0

Lako je reci “nauci dijete”. Svi smo razliciti, ja se pomirih sa tim da je ovo dijete na mene (na zalost ili na srecu tek cemo vidjeti). Nespavalica je i gotovo. Mi sa njenom energijom ne mozemo izaci na kraj. Spava od ponoci (jedva) do 8 ili pola 9 ujutro (ako ustanem ranije, eto nje, budi se odmah), popodne jedva da zaspe u 14 (pitam je, hoce) pa navece opet u 12. Probala sam i nisam joj dala da spava popodne 3 dana, od nervoze smo poludjeli a navece je opet bila do ponoci prvu noc, drugu do 23, treci dan su mi rogovi izrasli od njenog kenjkanja zbog popodnevnog nespavanja, a navece je legosmo u 21 a zaspala je u 22 i 30! Odustala sam, jer bi se ona samo razboljela ali ne bi popustila.

Vanjamik, da je mm clan ovog foruma, imao bi stosta da napise o mom nespavanju, ukratko, rekao bi ti: Ih, tvoj muz jos i spava nocu, moja zena ne ni toliko!

21/03/2012
11:08 am
vanjamik
Guest
Guests
40sp_Permalink sp_Print
0

Evo i malog update-a s moje strane: pokusali smo sa nespavanjem u toku dana, i to nekih dobrih 10-ak dana… Nije islo. Uspavljivao bi se oko 21h, budjenje izmedju 8 i 9h, ali bi zato popodne bio strasno nervozan (citaj nepodnosljiv).

Zato smo se vratili na popodnevno spavanje, ne uspeva nam svakog dana, ali je ipak mnogo bolje. U sustini, spava makar svakog drugog dana i cini mi se da mu tako odgovara. I dalje ga lezemo ranije, budi se oko 8h.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
6 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner