Novog ekstazija iz Kine kod nas nema, ali ne znači da ga neće biti

Nova vrsta sintetičke droge ekstazi, od je, kako se sumnja, u Srbiji posljednjih mjeseci umrlo četvoro mladih, za sada nije primijećena u Crnoj Gori, ali je treba očekivati, kažu u NVO Preporod.

Prema pisanju štampe, doza ekstazija ”redbul” koji je u Srbiju navodno stigao iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga iz Kine pet puta je jača od ranije vrste ovog narkotika. Jedna tableta se može kupiti po klubovima za 10 eura, ali i putem interneta.

“Životi su izgubljeni, ako se nešto ne preduzme, gubiće se još života. Ako nema tog tipa gdje je koncentrovaniji ekstazi ovog momenta u Crnoj Gori treba ga očekivati”, poručuje Jovan Bulajić iz Preporoda.

Narkolog Ljubinko Kaluđerović pojašnjava da živimo u globalnom svijetu gdje je sve blizu i gdje je pitanje dana ili sati kad nešto može da se pojavi iz jedne u drugu državu.

“U Crnoj Gori imamo festivale elektronske muzike i na njima je prisutan jedan određeni broj mladih ljudi koji konzumiraju te droge. Mladi čovjek može da igra nekih pet, šest sati pod dejstvom te droge, ne osjeća glad, žeđ, ne razmišlja o neprijatnim stvarima ima osjećaj opšte prijatnosti, euforije. U tim situcijama dolazi i do rasta krvog pritiska, tahikardije kod mladih ljudi, i dolazi do nekih posljedica, usljed toga što ne osjeća žeđ može da dođe do dehidratacije, do problema sa radom bubrega i do tragičnih ishoda”, tvrdi Kaliđerović.

Subspecijalistkinja za bolesti zavisnosti, Marina Roganović pojašnjava da je obdukcija pokazala da kod sintetičkih droga dolazi “do nekroze unutrašnjih organa”.

“Do, prosto, nestajanja unutrašnjih organa, do rupa u mozgu”, ispričala je ona za RTCG.

Ekstazi i amfetamini popularni su širom svijeta, pa posljednjih nekoliko godina bilježi rast zapljene i u Crnoj Gori.

Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije Ljeto 2018, u kojem učestvuju i službenici Odsjeka za borbu protiv droge, koji će zajedno sa ostalim jedinicama u toku ove turističke sezone pojačano kontrolisati lokacija na kojima se okuplja veliki broj mladih.

Iz Preporoda pozivaju i Upravu carina da se direktno uključi u sprječavanje situaija da sintetičke droge dođu do mladih, uz Upravu policije i Ministarstvo prosvjete koje bi trebalo da bude zaduženo za edukaciju.

Edukacija je posebno važna, budući da, tvrdi Bulajić, roditelji u trci za boljom egzistencijom nemaju vremena da se u dovoljnoj mjeri posvete djeci.

Roganovićeva pojašnjava da je porodica najznačajnija u prevenciji narkomanije.

“Roditelj je taj koji sve to može da primijet,i može da primijeti da mu nestaje nešto, pare, nakit, znači dolazi do povećane potrebe za novcem”, kaže Roganović.

Izvori: TV Vijesti, RTCG

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply