Oprez, uznemirujući sadržaj: ovako STVARNO izgleda majčinstvo

PIŠE: Mala Kme osvaja svijet

Tratinčice, ljubičice, srculenca, medvjedići, ružice i poljupci… mama svježa kao jutarnja rosa u svilenoj bijeloj haljini, beba nježna, nasmijana i laka ko perce, pelena joj miriše na ciklame, a kakica ko bijela čokolada s lješnicima.

Ej, trudnoća me jest poglupila, ali koliko glup moraš biti da progutaš takvu reklamu kao istinu? A valjda ima i takvih, ipak zna se koji nam se balvani izmjenjuju na vlasti i što se sluša po klubovima.

Reality check: majčinstvo ne miriše na ciklame. Možda bi i mirisalo da smiješ upotrijebiti onaj divan omekšivač za robu, ali ne smiješ jer si dosad već naučila da je otrovan za bebu i svima bi vam zbog njega mogla porasti treća glava. Majčinstvo zato miripe na ukiseljeno mlijeko i izbljuckanu povraćku, isto kao i svi tvoji grudnjaci, majice, a možda i hlače.

One savršene fotke koje ti prijateljice, freške majke stavljaju po fejsu, zbog kojih se osjećaš nesposobno kao jednonogo magare među trkačkim kobilama? Ništa ne brini, i one u wc idu s puzajućim privjeskom oko noge.

Želiš znati kakva je stvarnost? Evo, vidi.

.

Dvije mašine robe se suše, treća se upravo penje na žicu, a četvrta se već vrti. Slaganje traje danima, osim ako ne peglaš, onda i duže. Noću bi sanjala gomile robe ispod kojih nestaješ, ali srećom beba ti ne da spavati pa nema straha.

Dojenje, bljuvanje, podrigivanje… grebanje, čupanje, boksanje, štipanje, urlanje. Da, sve to beba radi na cici i sasvim je normalno sto kasnije izgledaš očerupano i umorno kao nakon tri runde s bijesnom mačkom. Jedva dočekaš kašice, a onda ona neće i neće, a ti bi sanjala kako se utapaš u živom blatu prolivenih kašica. Samo kad bi imala kad sanjati.

Premršava si, ili predebela. Kakva god da jesi, naći će se neka dobronamjerna duša koja će te izkrikovati dok se sama boriš s dvoje vrišteće djece i osjećaš se nesposobno kao slon na modnoj pisti.

Kuvanje ručka izgleda ovako.

Misliš da će ti dnevna soba izgledati izgledati uredno? Samo u virtualnom svijetu (op.a. kauč od paleta je savršeno riješenje kad imaš klince i životinje. Neuništiv)

Ukakanu pelenu ti neću pokazati, dovoljno toga vjerovatno i sama gledaš.

Draga moja, ti koja si neispavana, iscrpljena, usamljena, popuštene kičme i bolnih zglobova, ti koja se ponekad pitaš što ti je sve ovo trebalo pa te onda izjeda griža savjesti, ti koja plačeš dok kuvaš jer tada možeš reći da je kriv luk… Dobre su šanse da si apsolutno predivna, sasvim normalna i divna mama. Daješ sve od sebe, boriš se rukama i nogama i veći dio vremena si zahvalna na malim kmečavcima.

Sjećaš se onog svemoćnog osjećaja nakon porođaja? Sjeti ga se svaki dan. Ti si boginja, rodila si život.
Sjeti se toga dok pereš, glancaš, ribaš, mijenjaš n-tu pelenu, dojiš po zilijonti put ili mućkaš stotu bočicu.
Sjeti se kad te kritikuju jer dojiš/ne dojiš, kad koristiš pp/jp, kad nosiš/ne nosiš dijete, kad spava/ne spava s tobom u krevetu…

Sjeti se u zoru dok ti beba visi na rukama, ne osjetiš pola tijela i dupe ti trne jer spavaš sjedeći sa cicom na izvolte.

Znam kako ti je. Ne, stvarno znam, vidi. Srednja fotka je od prošlog ljeta, negdje u 5. mjesecu trudnoće, lijeva je nastala prije neka dvije sedmice, a ova famozna desna je rođena u subotu negdje oko 5 ujutro, dok sam malog Cicachua držala u naručju da mu tata i Mala Kme mogu još malo odspavati. U 6 se probudila Mala Kme i nije bila tako obzirna. Prelijepa sam, zar ne? 😀

Gledam tu fotku već par dana i mislim se izbrisati je ili ne… Pa čitam jauke iscrpljenih mama po društvenim mrežama, kako se preispituju šta li pogrešno rade i zašto svima drugima ide bolje i lakše. I eto je, ma kakvo brisanje, kad ti sljedeći put bude teško samo je pogledaj – ne vjeruj Instagramu i Fejsu, ovo je stvarnost. I drži se, vidiš da može i gore 😉 😀

Sretan ti Majčin dan, svaki dan <3

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

    • Ovaj tekst je samo realnost 🙂 ..naravno da svi volimo svoju decu i da ne mozemo da zamislimo zivot bez njih ali svakodnevnica uz njih je vrlo cesto i naporna,koliko god imala i onih lepih trenutaka.Zato,da se ne lazemo kako je sve bajno i sjajno,evo..ja cu orva reci.Imam troje predivne dece pored kojih padam sa nogu 🙂

    • Jao..nase majke i bake.Ma koliko su se one ubijale u odnosu na nas?Bake kad su bile majke,tad u to vreme nisu ni radile vec samo cuvale svoju decu.A nase majke mozda jesu radile ali zato su bile mnogo opustenije..pa mi smo po ceo dan bili napolju.Zato ne bih uporedjivala njih i nas jer mi smo sasvim nesto drugo.I ne..nije nam lakse,radimo koliko i muskarci,plus sto radimo sve oko dece.

    • Radmila-Beka Nikočević potpuno se slazem s vama. Uporedjivati vrijeme nasih baba koje nisu radile, gdje su djeca bila manje vise iste klasne pripadnosti i modela ponasanja, gdje su imali po 2 “presvlake” i samo se to nosilo i pralo i gdje su vecinom zivjeli u zajednicama pa su i drugi clanovi uskakali za pomoc i sama djeca bila s puno manje izazova nego danas…gdje je DUH ljubavi bio jak, usudila bih se reci sa je drskost… i bas mislim da je nama teze a nasoj djeci ce biti jos teze i njihovoj djeci…jer svijet ide u pogresnom smjeru. Duhovno porobljavanje je gore od bilo cega. Mi mislimo da smo slobodniji od nasih baka. A nismo. Zavisne smo od posla, sefa, vrtica, medija, mode i td kojima smo generalno bombardovani svaki dan. Nekad muskarci nisu pomagali u kuci jer su isli u ratove ili gradili puteve ili obradjivali zemlju…sad nema ratova nema radnih akcija nema toliko ni njiva…pa sta rade onda? Docim zeni su ostale SVE obaveze nacelno PLUS sto joj se nadodalo sa mora da bude zaposlena (ukoliko familija misli da se iole prehrani). Manimo se uporedjivanja s babama.

    • Ne znam da li su pojedine bake bile velike gospodje iz nekog velegrada, ali licno moja baka i bake ljudi iz mog okruzenja su zivjele bar pet puta teze,podizale djecu u poslijeratnom periodu, zivjele u zajednici, pomagale svekra, svekrvu, cuvale stoku, bile u njivama, ravnopravno sa muskarcima radile sve fizicke poslove, ustajale u 5 ujutru… I imale 4+ djece. Moja baka je prvo dijete rodila u bolnici, ostalo troje u kuci, bez babica, doktora.. I sada treba reci da je nama teze u danasnjem vremenu?! Bar u medicinskom smislu je sve naprednije. Izvinite, ali ne slazem se

  1. Ako nema ispijanja jutarnjih kafi sa prijateljicama, pa malo večernjih izlazaka čisto da se malo zaboravi na obaveze oko dece, biće vremena za sve. Ma dajte molim vas, o čemu pišete? Čitam i ne mogu da verujem kakve su “žrtve” današnje majke😈

Leave a Reply