Roditelji, obratite pažnju na starosne oznake za filmove, igrice…

Djeca različitog uzrasta različito doživljavaju i razumiju isti medijski sadržaj pa starosne oznake roditeljima mogu pomoći kod izbora primjerenog i sigurnog sadržaja.

Istraživanja o uticaju medija na odrastanje djece pokazuju da mediji mogu imati pozitivan i negativan uticaj na njihov razvoj.

U neprimjerene sadržaje za djecu, tj. sadržaje koji djeci mogu naštetiti, spadaju prizori grubog fizičkog i/ili verbalnog nasilja, zastrašujućih scena stradanja i ranjavanja, seksa i seksualnog iskorištavanja, prostog rječnika i prizora, zloupotrebe duvana, alkohola, opijata, kockanja i klađenja i drugi slični prizori.

Takvi se sadržaji mogu prikazivati samo u određeno vrijeme ili pod određenim uslovima (tehnička zaštita poput korištenja PIN-ova ili kodova) te moraju biti označeni starosnom oznakom.

Televizijske starosne oznake

Televizije moraju vizuelnim grafičkim simbolima 12, 15 ili 18 u gornjem uglu ekrana označiti programe potencijalno štetne za djecu.

Oznaka 12 znači da sadržaji nisu primjereni za mlađe od 12 godina i moraju biti označeni grafičkom oznakom s brojem 12 zelene boje u providnom krugu. Prije takvih programa slijedi i zvučno upozorenje: “Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina.”

Oznaka 15 znači da sadržaji nisu primjereni za mlađe od 15 godina i ne smiju se prikazivati od 7 do 20 sati, te moraju biti označeni grafičkom oznakom s brojem 15 narandžaste boje u providnom krugu.

Oznaka 18 podrazumijeva programe koji su namijenjeni za gledaoce starije od 18 godina, koji se ne smiju prikazivati od 7 sati do 23 sata te moraju biti označeni grafičkom oznakom s brojem 18 crvene boje u providnom krugu.

Medijske usluge videa na zahtjev (npr. videoteke) takođe moraju obezbijediti starosnu oznaku i klasifikacijski označiti ponudu u svom katalogu.

Djeca različitog uzrasta različito doživljavaju i razumiju isti medijski sadržaj. Na primjer, mlađa će djeca doživljavati izmišljeni lik na televiziji kao stvarnu osobu, dok će starija djeca umjeti razlikovati izmišljeni lik od stvarnog.

Osim starosti, u obzir treba uzeti i druga obilježja, poput pola, temperamenta djeteta i njegovih sklonosti, te u odnosu na to procjenjivati koji su medijski sadržaj i u kojoj količini najbolji za dijete. Starosne kategorije mogu biti dobar vodič kod odabira primjerenog i sigurnog sadržaja za djecu. Program s oznakom 12 eventualno mogu gledati i nešto mlađa djeca, ali obavezno u društvu roditelja ili staratelja, dok se preporučuje izričito poštovanje starosnih kategorija 15 i 18.

Starosne oznake za videoigre

Roditelji često u značajnoj mjeri posvećuju pažnju odabiru filmova i televizijskog programa, ali pri tome zanemaruju starosnu primjerenost videoigara i vrijeme koje dijete provede igrajući videoigre. Preporučuje se korišćenje evropskog klasifikacijskog starosnog sistema PEGI. Obavezno treba obratiti pažnju na pakovanju videoigara i starosne oznake 3, 7, 12, 16 ili 18 koje na njima označavaju kojoj je starosnoj grupi namijenjena određena videoigra.

Uz dobne oznake nalazi se i grafički znak koji pokazuje ima li u igri nasilnih sadržaja, prikaza seksa, korištenja droge, zastrašivanja, diskriminacije, vulgarnosti ili kockanja i klađenja te radi li se o internet igri. Posebno treba obratiti pažnju na internet igre i njihovu primjerenost iupozoriti djecu na to da ne ostavljaju svoje lične podatke ili da samostalno ne kupuju određene proizvode.

A šta je sa internetom i pametnim telefonima?

Starosne kategorije za internet sadržaje nisu postavljene na isti način kao za filmove, televizijski program i videoigre, dok za aplikacije za pametne telefone uopšte ne postoje.

Osim toga, strani televizijski programi mogu imati “blaže” starosne oznake, dok platforme za razmjenu video sadržaja (npr. YouTube) uopšte ne podliježu obaveznom starosnom označavanju, a vrlo su popularne kod djece i mladih.

Zato je važno da roditelji što bolje znaju koje medijske sadržaje i usluge koristi njihovo dijete da bi mogli što kvalitetnije procijeniti jesu li oni za njega prikladni.

Predlozi za razgovor u porodici

  • Jeste li primijetili i koristite li starosne oznake za filmove, televizijski program i videoigre?
  • Jeste li znali da starosna oznaka ne ukazuje na uzrast kada djeca mogu gledati neki sadržaj ili igrati igru, već upućuju na to da sadržaj može biti štetan za djecu određene starosne grupe?
  • Koristite li tehničke alate za zaštitu, odnosno roditeljsku zaštitu, pinove i kodove?

Izvor: Medijska pismenost

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply