Direktor tvrdi da je škola postupila odgovorno u slučaju vršnjačkog nasilja

Uprava Resursnog centra za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović“ iz Kotora postupila je odgovorno u slučaju vršnjačkog nasilja koji se dogodio prije nekoliko mjeseci, tvrdi direkor Neđeljko Moškov kao i da nijesu željeli da zataškaju slučaj već su vodili računa o činjenici da je riječ o đacima prvog razreda koji su u specifičnom životnom dobu.
Tri učenika brutalno su izudarali školskog druga jer nije znao da otpjeva pjesmu koju su mu tražili, a jedan od njih je to i snimao. Sminak je objavljen u ponedjeljak na društvenim mrežama i u medijima.

Direktor Moškov kazao je u ponedjeljak za Pobjedu da je riječ o događaju koji se desio prije nekoliko mjeseci, i da su njegovi akteri isključeni iz škole. Učenik kojeg su maltretirali, vratio se na nastavu poslije nekoliko dana.

“Incident sa snimka se desio prije nekoliko mjeseci. Škola je postupila vrlo odgovorno i ishod disciplinskog postupka je bio izricanje mjere izbacivanja iz škole. Na disciplinske mjere nije bilo prigovora roditelja”, kazao je Moškov.

Iz škole je isključen i četvrti učenik koji je snimao kako njegovi drugovi maltretiraju vršnjaka.

“Bilo je mišljenja da prema njemu treba primijeniti blažu kaznu, da je on bio prinuđen da snima te da to nije radio dobrovoljno. Međutim, zauzet je stav da odgovornost tog učenika nije ništa manja, pa je i on isključen iz škole”, kaže Moškov.

Sva četvorica isključenih su iz Kotora, pohađali su prvi razred, smjer kuvar. Moškov objašnjava da nije riječ o djeci sa smetnjama u razvoju kako su neki mediji prenijeli, već sa poteškoćama u učenju.

“Resursni centar bavi se obrazovanjem, vaspitanjem, rehabilitacijom, smještajem i profesionalnim osposobljavaljem djece sa problemima sluha i govora, ali ima i onih koji kod nas pohađaju nastavu jer su tokom ranijeg školovanja imala problem sa lošim ocjenama ili vladanjem. Dakle, ni jedno dijete koje ima bilo kakve smetnje u razvoju, nije učestvovalu u incidentu, niti kao nasilnik, niti kao žrtva”, kaže Moškov.

On naglašava kako to što se snimak pojavio tek sada, ne znači da je uprava Resursnog centra pokušala da zataška slučaj.

“S obzirom na to da se roditelji četvorice isključenih učenika nijesu žalili na odluku, da je mladić nastavio školovanje, smatrali smo da slučaj ne treba da ide u javnost jer tako ne pomažemo ni njemu ni počiniocima. Naravno, ne opravdavajući njihov postupak, moramo uzeti u obzir da je riječ o učenicima prvog razreda, da su u osjetljivom životnom dobu”, objašnjava Moškov.

Nakon incidenta, otac mladića kojeg su drugovi maltretirali, prebio je oca jednog od nasilnika. Tokom slučajnog susreta u Radanovićima polomio mu je nos i rebro. Resursni centar sada školuje 137 učenika, a čak više od polovine je sa poremećajem u učenju.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Svaka čast na odluci !Što se tiče “osjetljivog doba” ,svi smo mi možda u tom periodu odrastanja bili osjetljivi,ali nam nije padalo na pamet da ugnjetavamo školskog druga .Danas se sve vise bavi problematikom vrsnjackog nasilja ,nego li obrazovanjem ,zato sto smo u skolu isli da sticemo obrazovanje,a kuci su nam “davali “vaspitanje!

  2. Cuj “poremecaj u ucenju ” , kakva je sad to kategorija ?! To su oni koji nece da uce ! Sto ih gone na silu nije mi jasno , pa tomo umjesto da uce ,a to nece 😊, maltretiraju sve oko sebe. Samo osnovno obrazovnje je obavezno…

Leave a Reply