Od ponedeljka novi servis za otkazivanje i potvrđivanje pregleda u KCCG

Crnogorski građani će od ponedjeljka moći da potvrđuju i otkazuju specijalističke preglede u Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) putem Call centra, koji će, kako je saopšteno, omogućiti automatsko ažuriranje baze podataka u cilju bržeg oslobađanja slobodnih termina.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u Ministarstvu zdravlja, Vesna Miranović, podsjetila je da je prošlo godinu od uvođenja elektronskog zakazivanja, koje je, kako je navela, pokazalo povoljnosti, ali i neke negativne strane.

“Velika je stvar za pacijenta da u mjestu boravka dobije servis zakazivanja pregleda, bez odlaska u instituciju. Pokazalo se i da je servis dobar alat u prepoznavanju kadrovskih nedostataka i loše organizacije. Loše je to što se veliki broj pacijanata ne odaziva na zakazane specijalističke preglede”, ocijenila je Miranović.

Prema njenim riječima, neodazivanje pacijanata predstavlja veliki problem za organizaciju rada Kliničkog centra i dostupnost zdrastvene zaštite, zbog čega je, kako je pojasnila, kreiran novi servis, čija će primjena početi od ponedjeljka.

“Smatrali smo da je neophodno da Ministarstvo zdravlja, u partnerstvu sa KCCG, iznađe nova tehnološka rješenja, a ne da posegnemo za nekim represivnim mjerama u odnosu na pacijente koji se ne odazivaju, koji će unaprijediti sistem elektronskog zakazivanja”, pojasnila je Miranović.

Taj servis je, kako je pojasnila, realizovan uz partnerstvo sa kompanijama MG Soft i Logate, uz podršku sva tri provajdera mobilne telefonije u Crnoj Gori.

“Pacijent će ubuduće, šestog, petog i četvrtog dana pred zakazan specijalistički pregled, dva puta dnevno dobijati poziv u kome mu se kaže da, određenog datuma, ima pregled u određenoj ambulanti. Pritiskom na nulu, pacijant potvrđuje dolazak, a pritiskom na jedinicu, otkazuje pregled”, navela je Miranović.

Ukoliko se, kako je kazala, pacijent prvog dana odazove, više neće dobijati pozive, ali ako se ne odazove ni nakon tri dana dobijanja poziva i šest poruka, sistem će ga, kako je navela, automatski eliminisati sa liste.

“Pacijenti moraju da shvate da je odnos između zdravstvenog Sistema i njih dvosmjeran, kao i da nije tačno da samo zdravstveni sistem ima obavezu prema pacijentu, već i da pacijent ima određene obaveze prema zdravstvenom sistemu”, poručila je Miranović.

Direktorica KCCG, Zorica Kovačević, navela je da su analize pokazale da između 25 i 38 odsto pacijenata ne dođe na zakazani pregled, na sedmičnom nivou.

“Kad pogledate koliko je pregleda propalo za ovih godinu dana i koliko je to finansijski koštalo KCCG, jer se u dopunskim ambulantama angažuju ljekari, koji moraju određeni broj sati čekati zadnjeg pacijenta, morali smo tražiti nova rješenja”, ocijenila je Kovačević.

Ona je kazala da su otvorene dopunske i vanredne ambulante i ambulante vikendom, kako bi se, kako je pojasnila, stvorili uslovi da se najvećem broju pacijenata izađe u susret.

“Ukoliko zaživi ovaj projekat otkazivanja pregleda, biće dovoljan broj slobodnih termina, kako bi izabrani doktori mogli zakazati pregled svakom pacijentu, kojima je potreban prvi pregled u roku od 30 dana i kontrolni pregledi, zavisno od zahtjeva specijalista”, pojasnila je Kovačević.

Prema njenim riječima, odgovornost treba da zajednički snose i pacijenti i zdravstveni radnici, kako bi se, kako je navela, omogućio pregled pacijentima u roku od 30 dana.

“Očekujem da za nekih mjesec, mjesec ipo dana imamo benefite od ovog projekta i da zajednički, zajedno sa medijskom kampanjom, dođemo do svakog građanina u Crnoj Gori, kako bi pružili pravovremenu informaciju kako da zakaže i otkaže pregled”, poručila je Kovačević.

Izvor: Portal Analitika

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply