SAVJETNICI ODGOVARAJU: Šta uraditi kada se djetetu savjetuje odlaganje početka školovanja?

Situacija roditelja:

Majka je pozvala Roditeljsku liniju da bi dobila savjet o upisu u školu. Njeno dijete na testiranju nije pokazalo nivo spremnosti koji je potreban za početak školovanja. Od psihologa i pedagoga, dobila je predlog da sačeka još godinu. Majka ne zna da li je to u redu, i kako će dalje uticati na dijete. Takođe, zabrinuta je, jer to nije očekivala.

Odgovor Stručnog tima pročitajte na sajtu roditeljske SOS linije

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Dobro je da postoje psiholozi i pedagozi koji znaju dati i ovakav savjet.Mozda dijete socijalno i emotivno nije spremno za skolu i tada su odlaganjem svi na dobitku-prvenstveno dijete i porodica…No problem je sto veliki dio roditelja ovaj momenat posmatra kao dio utakmice-zar nije bolje da tu “utakmicu” dijete igra kada bude spremno…I rezultati ce biti bolji i lakse ce se sve postici.

  2. U toliko bolje, sto vase dijete ide sledece godine u skolu. Velika je razlika kod djece. Ne moze biti jednako dijete koje je u januaru napunilo 6 godina i ono dijete koje u novembru puni 6 godina. Razlika je velika, a djeca su razlicita. Zato pustite svoje dijete da najljepsu godinu djetinjstva provede u igri. Sama pomisao da ima nepunih 6 godina i da sjedi cetiri sata u klupi,dovoljna je. Nas sistem reforme nije kroz igru, nego odma ucenje!!

    • Tačno tako,mi smo svojevoljno odlozili početak prošle godine,i tek ove završava prvi i to spreman,zreo,odgovoran. Godina dana je velika baš za taj uzrast,i svi koji su bili suprotnog mišljenja tad kazu mi da su grešku napravili što i oni nijesu pokušali da odlože.

  3. ne bih to shvatala tako strasno. a i dete treba pripremiti da je moguce da i do toga dodje te da nije smak sveta, naprotiv! igrace se jos godinu dana, po malo i uciti i poci naredne u skolu…

  4. Mogu da razumijem majku i situaciju. Da budem iskrena, veoma sam se plašila rezultata testiranja i sama. U toj situaciji, naročito ukoliko majka nije očekivala ovakvu procjenu, pokušala bih u drugoj skoli, da čujem još jedno mišljenje. Ako bi se i tamo dobio isti savjet – odložila bih. Odlaganje upisa i nije tako rijetko, kako se čini roditeljima koji nijesu čuli. Nekada to traže roditelji jer lično procjenjuju, a saglasi se i psiholog, nekad savjetuju vaspitači… Sjetimo se da smo se mi upisivali sa punih 7, ili 7 i po. No ovo je onaj trenutak kad roditelj poredi, pa se možda sjekira – razumijem jer bih se isto osjećala, ali potpuno je pogrešno! Treba razmišljati kako je djetetu i njegovom ličnom tempu- najprijatnije i najbolje!!!

Leave a Reply