Koliko često bi djetetu trebalo prati kosu?

Mala djeca često vole vrijeme kupanja i brčkanje u toploj vodi. Međutim, čak i mališani koji vole vrijeme kupanja mogu se buniti kada treba oprati kosu.

Naime, djetetova kosa masti se znatno sporije od kose odrasle osobe koje ju često peru i svakodnevno. Uz to, mnogi šamponi jednostavno su previše agresivni za osjetljivo mališanovo tjeme.

Kada prati kosu?

Prvo je pravilo da kosu ne biste smjeli prati prilikom svake večernje kupke. Čak i kada ne koristite šampone i preparate za kosu, sam proces njenog sušenja može je oštetiti. Stručnjaci se slažu – nije vjerovatno da će se kosa mališana tako brzo zamastiti ili uprljati, pa je je dovoljno oprati – jednom sedmično.

Pranje kose više od tri puta sedmično poželjno je samo kod djeteta starijeg od 12 godina. Ulaskom u pubertet, žlijezde lojnice će pojačano raditi, pa će kosa biti vidljivo masnija, ponekad čak i jedan dan nakon posljednjeg pranja. Takođe, dijete koje ima prirodno kovrčavu kosu, ima i manje šanse da se brzo zamasti. Korijen vlasi kod kovrčave kose je odignut od samog tjemena i nema toliko dodira s njim, pa masnoća sporije prelazi na samu kosu.

U svakom slučaju, pretjerivanje nikad nije poželjno, pa je češće bolje svezati dužu kosu u rep i odgoditi njeno pranje. Prečesto šamponiranje sa sobom može donijeti niz problema kao što su pretjerana osjetljivost vlasišta ili pojava peruti koje se potom teško riješiti.

Šamponi i preparati

Danas na tržištu s razlogom postoji veliki broj preparata za kosu namijenjenih upravo bebama i djeci. Šamponi namijenjeni odraslima sadrže djelove amonijaka koji su zaslužni za stvaranje bogate pjene (koja nam često i daje osjećaj kako šampon „djeluje“).

Zato je moguće primijetiti kako dječja verzija ne pravi toliko pjene, koliko god šampon trljali. Upravo tu se krije i greška koju mnogi roditelji rade. S ciljem stvaranja više pjene, na dječju kosu stavljaju i veće količine šampona. Međutim, to nije potrebno raditi. Iako pjena nije vidljiva, ne znači da šampon ne „odrađuje posao“. Upotrebom količine šampona veće od veličine lješnika kada ga istisnete na dlan, teže ćete ga isprati i velike su šanse da male količine ostanu u kosi, što može izazvati iritaciju vlasišta.

Uz navedeno, dosta dječjih šampona reklamira se uz dvije svima poznate riječi – „bez suza“. To takođe nije sasvim tačno, pa će i mala količina pjene u djetetovom oku biti razlog za suze. Prilikom pranja kose predzmite sve mjere kako biste zaštitili oči vašeg mališana od dodira s šamponom.

Sušenje

U slučaju da niste u žurbi, svakako je najbolja opcija ostaviti da se kosa prosuši na vazduhu, poželjno na sobnoj temperaturi. Zimi to često nije preporučljivo, jer mališan lako može „navući“ prehladu, pa je upotreba sušila za kosu neizbježna.

Kada koristite fen, najbolje je toplotu podesiti na najmanje. Sušenje će možda duže trajati, ali ne morate se bojati da će vrući zrak oštetiti nježnu kosu djeteta.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply