Pedijatrima teško da izađu na kraj sa negativnim komentarima

Udruženje pedijatara Crne Gore reagovalo je, povodom, kako kažu, sve češćih i neprimjerenih komentara na društvenim mrežama i pojedinom portalima, a u vezi s (ne)savjesnim radom ljekara, u ovom slučaju pedijatara.

Oni se u saopštenju obraćaju roditeljima i podsjećaju ih da su i oni nečiji roditelji, tetke, ujaci…i nečija djeca.

“Naš posao nije kao ostali, već mnogo teži i odgovorniji. I upleteni smo u zdravlje malih života i profesionalno i emotivno… jedno od drugog je neodvojivo. U ordinaciji, noću na dežurstvu, uvijek brinemo… i kad damo sve od sebe, a pacijent je teško bolestan…. s zebnjom čekamo rezultate naših odluka, donesenih nakon dugog učenja, čitanja i promišljanja”, pišu pedijatri.

Ukazuju da su neželjeni događaji i ishodi dio njihovog života i njihove “noćne more”.

Teško im, kako navode, da izađu na kraj s komentarima u javnosti koji nikako ne doprinose da budu bolji u svom poslu.

“Nažalost, nismo svemoćni, nismo gospodari života i smrti. I dalje ćemo se truditi da svoj posao obavljamo najstručnije i najsavjesnije što možemo”, poručuju iz Udruženja pedijatara.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nisu birali da budu mehanicari (svaka cast mehanicarima) nego da rade sa necijim najvecim razlogom za srecu i zivot.
    Tako da malo vise da su pod lupom ja mislim da je normalno.
    A ako cemo iskreno, kad neki od njih napravi gresku, a zaista ima i toga i to katastrofalnih gresaka, rado bi to kolegijalno da svi pod tepih gurnu.
    Tako da ni sami ne ostavljaju previse mogucnosti narodu.

  2. Istina je da je nase drustvo sklono masovnom osudjivanju i pretjeranim reakcijama. Ipak, mislim da nije umjesno generalizovati na ovaj nacin. Nekoliko posljednjih slucajeva koji su izazvali lavine komentara su bili vrlo konkretni, precizno opisani i tragicni. Vjerujem da je ipak najteze roditelju koji smatra da mu je dijete umrlo zbog propusta u lijecenju, bilo sistemske greske ili ljudskog faktora. Na ovaj nacin ispada da se kolegijalno brane propusti sistema ili loseg pojedinca, a to ne bi smjelo da se desi. Treba utvrditi razloge propusta i adresirati odgovorne pravilno, to je u interesu i ljekara i pacijenata. Ne dijelite nas na doktore i pacijente, nismo 2 suprotstavljena tabora i ne smijemo biti. Ljekari zasluzuju mnogo vise, nema spora tu nikakvog. Ali, izgleda najbolji odlaze i odlaze…

  3. Da svi pedijatri i doktori misle i rade ovako kao ovaj sto je napisao ovo , mi bi imali zdravo zdravstvo i svi bi bili zadovoljni , ne bi bilo mjesta kritici niti straha za lijecenje bolesnih i pracenje zdravstvenog stanja zdravih ! Najgore od svega sto se zbog tragicnih dogadjaja i zbog dosta propusta doktora izgubilo povjerenje u te iste, tako da narod vjerovatno ne prica i ne strahuje za lijecenje svoje djece bez razloga!! Jos smo ograniceni sa izabranim pedijatrima i doktorima pa iako si nezadovoljan moras da trpis jer kod drugih nema mjesta !! Svako moze da pogrijesi i niko nije svemoguc al kad vidis da se neko trudi pa i da pogrijesi nije toliko strasno al netrud, nezainteresovanost i samo da se’ otalja’ posao bas brzo izadje na vidjelo !!

Leave a Reply