Naredne sedmice razvijamo kreativnost, muzikalnost i govorno jezičke funkcije

U Razvojnom centru udruženja Roditelji naredne sedmice biće organizovane tri kreativno edukativne radionice za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta, u okviru kojih će razvijati govorno-jezičke, slušne i psihomotorne funkcije, i kreativnost, a uposliće i prstiće. Mlađi drugari uživaće u muzičkim čarolijama i razvijati intelektualne, socijalne i emocionalne sposobnosti.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U utorak, 29. maja u 19 sati počinje radionica pod nazivom Pripremimo se za čitanje i pisanje koju organizujemo  u saradnji sa Logopedskim centrom Higia logos.

Cilj radionice je da pospješi razvoj funkcija i sposobnosti neophodnih za usvajanje vještina početnog čitanja, pisanja i računanja (pojma broja, količine i brojčanog niza). Tokom radionice djeca razvijaju govorno-jezičke, slušne i psihomotorne funkcije, koji su neophodni prediktori za uspješno učenje. Time se preveniraju specifične smetnje u učenju. Biće organizovane vježbe za razvoj ukupne psihomotorne organizovanosti, organizovanosti pažnje, vizuomotorne kontrole. Radionicu vodi logoped Vlado Medojević, a namijenjena je uzrastu od 5 do 7 godina. Broj mjesta je ograničen na 15.

U srijedu, 30. maja, od 19 sati biće održana muzička radionica pod nazivom Vrijeme je za Muziciranje, koje realizujemo u saradnji sa  Muzičkom školicom TonTon, za djecu uzrasta od 3 do 6 godina.

Muzika je neizostavni dio života i svuda je oko nas. Ona je mnogo više od zvuka i čula sluha, protkana žicom razvoja kroz koje dijete prolazi. Podstiče druželjubivost, razvija kreativnost i socijalne vještina. Pomoću pjesme i igre dijete se lakše uklapa u zajednicu i razvija osećaj kolektivnog duha, razvija viši nivo socijalne kohezije i lakše razume sebe i druge. Edukacija TonTon bazira se na jedinstvenom programu rada sa djecom predškolskog uzrasta kroz muzičke radionice.

U toku radionice djeca će imati priliku da obrađuju pjesme po sluhu, sviranje na instrumentima Orfovog instrumentarijuma i da aktivno slušaju muziku i na taj način razvijaju svoju muzikalnost. Osim toga, razvijaće samopouzdanje, timski rad i imati priliku da izraze svoju kreativnosti i da sa strpljenjem pristupaju novim izazovima. Cilj ovih radionica jeste razvoj kognivnih sposobnosti, motoričkih, razvoj verbalne komunikacije i emocionalne vještine. Radionicu će voditi muzički pedagog Jana Adzić. Broj mjesta je ograničen na 10.

U četvrtak, 31.maja, sa početkom u 19 sati, uslijediće kreativna radionica, pod nazivom Kreativni Kutak, a namijenjena je djeci uzrasta od 4 do 8 godina.

Kroz igru djeca uče bolje, pripremaju se za učenje u školi, jačaju koordinaciju pokreta, pri čemu se podstiče kreativnost i mašta kao i snalažljivost u rešavanju problema. Na taj način, mališani stiču veće samopuzdanje, koje dolazi do izražaja u interakciji sa drugim ljudima. Znamo koliko je bitno uposliti prstiće mališana za njihov uspješan razvoj. To možemo uraditi na različite načine, u pravljenju ukrasa ili igračaka od papira, kartona, tkanine i drugih materijala prisutnih u kući. Cilj radionice je  razvijanje preciznosti, vježbanje koncentacije, fine motorike prstiju kao i učenje strpljenja, i sve to kroz druženje sa vršnjacima.

Radionicu će  voditi baka Olja Pižurica, čije je uključivanje dio je projekta Bake i deke, za aktivan razvoj, koji realizujemo u saradnji sa Crvenim krstom, a uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Broj mjesta je ograničen na 15.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply