Dječije sjedište za biciklo – šta je važno znati?

Lijepo i suvo vrijeme idealno je da se izvuku bicikli iz podruma i s tavana i da se zajedno s djecom prepustite vožnji s povjetarcem u kosi. Ovih dana mame i tate koji voze djecu na biciklu u dječjim sedištima teško je ne primijetiti. Mališani različite dobi uživaju u različitim tipovima sjedišta koje, kad ih vidimo, nameću dva važna pitanja: kako bi trebalo da izgleda kvalitetna dječja sedišta i na šta treba pripaziti prilikom montaže?

Za početak, prije kupovine i montaže trebalo bi da se zapitate je li dijete uopšte spremno za vožnju na biciklu. Dijete je moguće voziti na biciklu u dječijoj sjedalici ako može samostalno stabilno da sjedeti. Pravo vrijeme za uživanje s roditeljima na biciklu je najčešće 9-12 mjeseci.
Kvalitetna dječije sjedišta su visoka do glave, imaju štitnike sa strane za ruke te podesiva hvatišta za noge koja se mogu sigurno vezati.
Postoje dvije vrste sjedišta za bicikl: prednje i zadnje. Prednje imaju izdržljivost do 15 kilograma, a zadnje su namijenjene za težinu do 22 kilograma.
Dijete čija kilaža prelazi 25 kg ne bi smjelo u sjedište, a roditeljima se savjetuje da kupuju sjedišta koja se lako stavljaju i skidaju. Jednostavna sjedišta za okvir bicikla se ne preporučuju, jer nisu toliko sigurna.
Za djecu koja vole da zaspu tokom vožnje dobar su izbor prednja sjedišta jer imaju dodatnu prednju prečku i na nju dijete može da nasloni glavu.
Prilikom montaže na bicikl strogo se treba držati pravila. Ako niste na „ti“ s montažom, treba da se obratite servisu za bicikle. Isto tako, prije nego što dijete stavite u sjedište, napravite jedan kratki test u kojem ćete se provozati malo oštrije s teretom dvostruko težim od djeteta (cigle, kanister vode).
Ako sve bude u redu, sjedište je spremno za vaše dijete. Ako pak niste vrlo vješti na biciklu, sjedište spustite niže jer je bicikl teži i nestabilniji. I ne zaboravite, kaciga glavu čuva.
Izvor: Bebac

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply