Kada uvo zaboli – kako pomoći djetetu

PIŠE: Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

Uvo je puno nervnih završetaka koji prenose bol, naročito je srednje uvo “bogato” receptorima koji imaju jedini zadatak da “hvataju” bolni nadražaj. Kada je pritisak u šupljini srednjeg uva (iz nekog razloga) povišen to izaziva bol. Zapaljenje uva je tipičan uzrok bola, ali zapamtite: ne mora da znači da dijete ima zapaljenje srednjeg uva samo zato što ga uvo boli.

Kod najvećeg broja djece koja imaju akutni bol u uvu se radi o prolaznom zapušenju Eustahijeve tube – kanalčića koji spaja srednje uvo i mjesto gde nos “prelazi” u grlo. Ova tuba se zapuši jer je nosić zapušen, pa tečnost iz šupljini srednjeg uva ne može da izađe. Ovaj zarobljeni sekret pritiska receptore za bol – to svarno strašno boli.

Da li odmah treba “trčati kod doktora”?
 
Ne treba!

Prvo treba pomoći djetetu – ne valja “bolno” dijete maltretirati po kolima, taksiju u dežurnim ambulantama ili bolnicama. Evo šta treba uraditi:

* Čišćenje nosića. Veće dijete podstaknite ga da izduva nos, iako to ponekad može kratkotrajno pojačati bol, pomoći će djetetu da “produva” zapušene nosne kanale. Kod manje djece nežno očistite nosić štapićem, ako dijete ima obilan “vodeni” sekret izvucite ga pumpicom. Pumpicu ne koristite “na suvo” – ako dijete nema mnogo sekreta pumpica može da pojača bol!

* Kapi za nos. Stavite djetetu kapi ili sprej koji sadrži vazokonstriktor – supstancu koja sužava proširene krvne sudove u nosu (koji doprinose zapušenju nosa “u dubini”). Zolynd 0,05%, Efedrn 0,5% Adrianol T, Nafazol, Operil P, Olynth…. Čak iako ne izgleda da je nosić zapušen uradite ovo! Važno je prije stavljanja očistiti nosić (kako je opisano u prethodnom koraku – u protivnom kapi neće odraditi posao kako treba)

*  Potom dajte djetetu ibuprofen. Ako ne znate dozu od ranije, pročitajte uputstvo, samo dajte lijek. Ibuprofen ublažava bola, ali ima i važan antizapaljenski efekat koji smanjuje otok sluzokože gornjih disajnih puteva, što olakšava “odlivanje” sekreta koji je zarobljen u šupljini srednjeh uha.

* Sačekajte 15-20 minuta, nađite se djetetu, umirete ga i vidjećete da će biti bolje.

Kada svarno treba potražiti pomoć ljekara?

* Ako i pored svega obavljenog dijete i dalje plače i ne smiruje se, obavezno treba otići do dežurnog pedijatra. To se daleko rjeđe dešava – ogromna većina djece “odreaguje” na opisanu terapiju i ponaša se kao da se ništa nije desilo.

* Ako dijete dobije visoku temperaturu treba se javiti ljekaru, čak iako je bol prestao. Naravno to nije obavezno da se obavi “u sred noći”, pod uslovom da dijete mirno spava i ne žali se na bol. Sledećeg dana, polako i bez panike treba potražiti pomoć pedijatra.

Bol u uvu svarno nije “drama” kako na prvi pogled  izgleda. Naveći broj djece sa naglo nastalim bolom u uvu nema pravo zapaljenje srednjeg uva! Ovo je jednostavna pomoć djetetu, a možete izbjeći nepotrebni odlazak u dežurnu službu.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply