Volonteri podstiču djecu da rade više i guraju ih naprijed

Ljubica Nikolić, koja već dvije godine volontira u okviru Programa podrške pri učenju za djecu iz socijalno ugroženih porodica udruženja Roditelji, nalazi motivaciju za volontiranje u tome što vidi koliko njeno izdvojeno vrijeme može da utiče na nekog drugog i smatra da nije važno da li volonter posjeduje veliko znanje o nečemu već da bude osoba koja će djecu podsticati da rade više i gurati ih naprijed.

Smatra da svako može doprinijeti i pomoći drugima na određeni način.

“Neko ima mogućnosti za povremeno, neko za stalno materijalno pomaganje, ali ipak ono što je najvrednije što možete drugima pokloniti – to je vaše vrijeme. Djeca iz socijalno ugroženih porodica nemaju istu priliku za učenje kao druga djeca, i zašto bi ostali uskraćeni za to kada među nama ima onih koji mogu pomoći?”, dodaje ona.

Kaže da zna da svi žive brzo, i da je stres svakodnevno prisutan i da je svačije vrijeme dragocijeno, ali da kada shvatimo da samo jedan sat sedmično može nekome da unaprijedi bar dio života shvatamo da je naše vrijeme dragocjenije kada ga poklanjamo drugima.

“Nema te osobe, a naročito djeteta, koje neće reagovati na vašu pažnju. Ako se posvetite nekom, provodite kvalitetno vrijeme sa njim, trudite se da vas shvati, da mu objasnite zašto je nešto dobro ili loše već ste prisutni u nečijem životu i imate određen uticaj. Taj uticaj koji imate čast da posjedujete može da bude odlučujući za neke mališane. Baš tada mogu da odluče da i oni žele više, jer se i oni ugledaju na ljude iz okruženja”, kaže Ljubica.

Ona u okviru Programa radi sa dvoje školaraca, za koje kaže da su divni i dobri i da je fokus u njenom radu sa njima na poklanjanju pažnje jer u suprotnom, “djeca neće naučiti mnogo više i postići rezultate za tih sat vremena sedmično”.

“Poenta je pokloniti im pažnju tako da oni požele da se još više trude, naučiti ih da razmišljaju na duže staze. Onda će oni raditi i kući, truditi se više i rezultati će postepeno doći. A kada dođu, njihovo (a i vaše) zadovoljstvo je neminovno. Osluškujte djecu, ona najčešće znaju baš ono što im treba, a vaše je da ih usmjerite ka ostvarenju”, poručuje Ljubica.

Prema njenim riječima, Program funkcioniše veoma dobro i kao volonter ima oslonac i podršku od zaposlenih u Igračkoteci, a svi oni su na svoje načine, u potpunosti, usmjereni na napredak djece.

“Na početku volontiranja sam dobila smjernice o tome kako pristupiti, kako djelovati i druge informacije od zaposlenih u udruženju Roditelji što mi je značajno pomoglo da prilagodim pristup različitoj djeci na različite načine”, dodaje Ljubica.

Za nju je iskustvo volontiranja nešto posebno i smatra da dok neko ne počne da pomaže na taj način niko mu ne može objasniti šta ga čeka.

“Od nemoći što ne možete svima pomoći, do sreće što ste uspjeli bar nekom. Svi mi možemo izdvojiti malo vremena i ispuniti svoj život dječjim šarenilom”, sigurna je Ljubica.

Rad sa mališanima je i njoj pomogao i promijenio je njeno viđenje mnogih stvari.

“Kada je vaše djelovanje usmjereno na pomoć drugima, i vi u početku mislite da se radi samo o njima. Zapravo, oni su meni pomogli i promijenili moje shvatanje mnogih stvari, koje svi uzimamo kao date. Neko jednostavno ima bolje početne prilike – zbog toga treba svakom djetetu dati šansu i priliku da vidi koliko može. Oni su ipak naša budućnost, a od naše posvećenosti zavisi kakva će biti”, kazala je Ljubica.

Udruženje Roditelji program Podrška u savladavanju školskog gradiva realizuje od 2016. godine i isključivo je namijen djeci iz socijalno ugroženih porodica, s ciljem da im se pomogne u savladavanju školskog gradiva kako bi se posebna pažnja usmjerila na podršku pri obrazovanju. Program funkcioniše zahvaljujući volonterima i finansijskoj podršci Next auta, a dio aktivnosti se finansira iz projekta Obrazovanjem protiv siromaštva, podržanog od Komisije za raspodjelu prihoda od igara na sreću.

U Razvojnom centru udruženja Roditelji u ovom trenutku 71 dijete dobija indvidualnu i grupnu podršku pri učenju, a sa njima radi 34 volontera koji im pomažu da savladaju školsko gradivo i za njih organizuju kreativne i edukativne radionice, igraju se i druže.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply