Naredne sedmice pravimo šarene leptiriće u Razvojnom centru

U Razvojnom centru udruženja Roditelji naredne sedmice dvije radionice biće posvećene unapređenju pažnje, koncentracije i memorije. Osim toga, mališani će sa logopedima vježbati  govorne i jezičke funkcije, a razvijaće kreativnost usvajajući nova znanja o tehnikama likovnog stvaralaštva.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U ponedjeljak, 23. aprila u 19 sati pripremili smo edukativnu radionicu pod nazivom Mape uma-zabavni izazov, koja je namijenjena djeci uzrasta od 8 do 11 godina.

Drugari će imati priliku da učestvuju u različitim igrama koje poboljšavaju koncentraciju i ubrzavaju proces učenja kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Tema radionice će biti slušanje i čitanje sa razumijevanjem i izrada mape uma. Poznato je da djeca najlakše uče kroz igru i pomoću slika, a osnovni cilj tih strategija nije samo učenje informacija nego i njihovo povezivanje i razvoj funkcionanog znanja. Radionice je osmišljena na način da se kroz kroz vježbanje čitanja sa razumijevanjem i izdvajanje ključnih riječi, gradeći mapu, olakša odnosno pospiješi proces učenja.

Radionicu će voditi bake Đorđina Markuš i Mirjana Rašković, a njihovo uključivanje dio je projekta Bake i deke, za aktivan razvoj, koji realizujemo u saradnji sa Crvenim krstom, a uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Broj mjesta ograničen je na 12.

U utorak, 24. aprila u 19 sati biće održana radionica pod nazivom Pripremimo se za čitanje i pisanje koju  organizujemo u saradnji sa Logopedskim centrom Higia logos.

Cilj radionice je da pospješi razvoj funkcija i sposobnosti neophodnih za usvajanje vještina početnog čitanja, pisanja i računanja (pojma broja, količine i brojčanog niza). Tokom radionice djeca razvijaju govorno-jezičke, slušne i psihomotorne funkcije, koji su neophodni prediktori za uspješno učenje. Time se preveniraju specifične smetnje u učenju. Biće organizovane vježbe za razvoj ukupne psihomotorne organizovanosti, organizovanosti pažnje, vizuomotorne kontrole. Radionicu vodi logoped Sanja Čanić i defektolog Danijela Radović , a namijenjena je uzrastu od 3 do 7 godina. Broj mjesta je ograničen na 15.

U srijedu, 25. aprila  u 19 sati počinje radionica Suan Pan mentalna aritmetika koju  organizujemo u saradnji sa obrazovnim centrom Balzar, koji  ima licencu za sprovođenje programa.

Mentalna aritmetika je razvojni program koji se sastoji od aritmetičkih kalkulacija gdje se koristi samo ljudski mozak, bez pomoći kalkulatora, kompjutera, papira ili olovke. Metodika rada prilagođena je uzrastu djeteta, a prate je razne kreativne igre i druge stimulativne aktivnosti u cilju bolje socijalizacije, podizanje samopuzdanja učenika i prijatnijeg doživljaja u procesu učenja. Radionica je namijenjena uzrastu od 7 do 14 godina koju vodi Jelena Stojanović, a broj mjesta je ograničen na 10.

U četvrtak, 26. aprila sa početkom u 18 sati uslijediće nova kreativna radionica pod nazivom Leptiriću Šareniću, a namijenjena je djeci uzrasta od 5 do 9 godina.

Drugari će imati priliku da kroz druženje i igru stvaraju  kreativne šarene leptiriće , koristeći puno boja i šarenih papira. Cilj radionice je razvoj kreativnosti i individualnosti kod djece, kao i upoznavanje sa osnovnim pojmovima i tehnikama likovnog stvaralaštva. Umjetnost će biti predstavljena kroz igru u kojoj su mališani svakako najbolji i u toku koje će kroz grupni rad pobuditi njihovu maštu, kao i razvoj psihomotorike. Radionicu će voditi studenti specijalističkih studija Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran sa mentorkom, prof. Katarinom Švabić. Broj mjesta je ograničen na 15.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply