U srednjim stručnim školama 15 novih programa

Foto: mpin.gov.me

Za upis u srednje stručne škole ove godine spremno je 15 novih programa, među kojima su i zanati koji prate moderno internet doba poput elektrotehničara za razvoj web i mobilnih aplikacija, zatim računarskih sistema i mreža i elektrotehničar elektronskih komunikacija.

Među atraktivnijim programima su i modni dizajner, nautički tehničar i gastronom.

Ministarstvo prosvjete raspisaće najkasnije do sredine maja konkurs za upis u 49 srednjih škola, a ove godine će polumaturantima biti ponuđeno preko 6.000 mjesta u srednjim stručnim školama i preko 2.000 u gimnazijama.

“U narednih mjesec dana usaglasićemo tekst konkursa, a polumaturanti će kao i do sada dokumentaciju školama dostavljati u junu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Prosvjetni resor propisao je standarde na kojima se program zasniva, odnosno kojim znanjem će đaci raspolagati nakon mature.

Tako će nautički tehničar nakon četiri godine školovanja imati znanje oficira na radnom nivou – osposobljen za pripremanje broda za manevrisanje, pripremanje navigacionog mosta, upravljanje navigacijskom opremom i uređajima, manevrisanje i rukovanje brodom.

Gastronom će planirati, organizovati, rukovoditi i nadzirati poslove kuvara i pomoćnog osoblja u kuhinjskom bloku, dok će elektrotehničar web i mobilnih aplikacija ovladati programima i principima za izradu i testiranje aplikacija.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje Veljko Tomić rekao je da stručne škole postaju prvi izbor polumaturantima, i da svršeni osnovci više ne bježe od zanata.

“Dvadeset posto je više djece koja su upisala treći stepen stručnih škola. To je ogroman korak naprijed u promjeni pogrešne percepcije djece i roditelja o stručnim školama, a time i u pravcu njihovog bržeg zaposlenja nakon školovanja”, kazao je Tomić.

On podsjeća da je od prošle godine ponovo zaživio dualni sistem obrazovanja.

Najavio je da će raditi na tome da se dualno obrazovanje širi na sve gradove u Crnoj Gori i na sve programe trećeg stepena. Kroz dualno obrazovanje, đaci prve godine provode četiri dana u školi, a jedan kod poslodavca. Druge godine tri dana u školi, a dva kod poslodavca, dok tokom treće godine kod poslodavca provode tri radna dana, dok se nadoknada povećava po razredima srazmjerno broju provedenih dana kod poslodavca.

Tomić pojašnjava da svaki učenik u dualnom sistemu prima mjesečnu naknadu i ima mentora kod poslodavca, i da njegov napredak prati i ocjenjuje škola, odnosno i poslodavac mentor i nastavnik praktične nastave.

Navodi da je prednost i to što učenici koji uđu u ovaj vid edukacije potpisuju individualni ugovor sa poslodavcem za sve tri godine obuke, čime se, kako kaže, značajno povećavaju šanse da se učenik i zaposli, jer ga poslodavac priprema za rad na konkretnim mjestima i nema potrebe za dodatnom obukom.

Svake godine iz osnovnih škola izađe oko 8.000 đaka.

 

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply