Nema razloga za proglašenje epidemije

Od početka godine u Crnoj Gori je registrovano 75 osoba oboljelih od malih boginja, podaci su Instituta za javno zdravlje (IJZ) u kojem kažu da je vrh obolijevanja još nije dostignut, odnosno da nema razloga za proglašenje epidemije.

U Crnoj Gori je trenutno na bolničkom liječenju od morbila sedam pacijenata, dok je od početka godine ukupno registrovano 75 oboljelih.

“Kod 68 je infekcija laboratorijski dokazana‚ kod šest pacijenata je dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike, a kod jednog oboljelog postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom oboljevanja. Laboratorijska i epidemiološka istraživanja su još uvijek u toku kod određenog broja pacijenata”, navode iz IJZ.

Broj novooboljelih od morbila nastavio je da raste nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca. Sličan trend bilježi se kako u regionu tako i u mnogim državama Evrope što je posljedica isključivo neadekvatne vakcinacije djece. Vrh oboljevanja još  nije dostignut, a prema broju oboljelih najpogođenije države su Grčka, Italija, Rumunija i Srbija”, kazali su iz IJZ.

 

Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (38,67% oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 26 godina (29,33%) pa mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (14,67%) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednje školskog uzrasta kao i mlađi odrasli.

Izvor: rtcg.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply