Roditelji očekivali bar zakonom definisanu minimalnu kazu zatvora

Foto: Vijesti

Otac bebe preminule prije tri i po godine u Bijelom Polju od infekcije, Slaviša Knežević ocijenio da presuda Apelacionog suda od godinu zatvora za četvoro ljekara, “nije toliko sramna i bezobrazna”, kao prvostepena, ali da je očekivao da će dobiti makar minimalnu zatvorsku kaznu.

“Što se mene i moje porodice tiče, za nas nema satisfakcije, bebu nam niko ne može vratiti. Najgore je od svega što oni ni danas nijesu svjesni što su uradili”, rekao je Vijestima Knežević, komentarišući pravosnažnu presudu ljekarima osuđenima za infekciju pet beba u bjelopoljskoj bolnici u novembru 2014.

Apelacioni sud je preinačio presudu bjelopoljskog Višeg suda i osudio Tomislava Jeremića, Haku Tahirović, Zvonka Puletića i Jelu Cimbaljević na po godinu zatvora. Prvostepenom presudom Jeremić i Tahirovićeva su osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, a Puletić i Cimbaljević na po šest mjeseci kućnog pritvora.

Oni su se teretili za teško djelo protiv zdravlja ljudi, za koje je predviđen zatvor od dvije do 12 godina.

Knežević je rekao je i da će se potruditi da se preko Ljekarske komore osuđenima onemogući da rade kao ljekari.

“Nadam se da se ovako nešto više nikada neće desiti, meni moje dijete niko vratiti neće”, dodao je on.

Otac bebe koja je bila inficirana Predrag Karišik ocjenjuje da je u pitanju “Pirova pobjeda”, i da je kazna svakako preniska, kao i da ne može ni da zamisli kako se osjeća otac bebe koja, nažalost, nije preživjela.

“Očekujemo da država dovede ovu stvar do kraja, da će se ispoštovati zakon i da će ljekarima biti oduzete dozvole za rad”, istakao je Karišik.

Iz Apelacionog suda je juče saopšteno da su odbili žalbe ljekara i usvojili tužilaštva koj je tražilo veće kazne za osuđene.

Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice, Zoran Puletić kao načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja i Haka Tahirović, o načelnica Odsjeka za neonatologijui Jela Cimbaljević- specijalista pedijatrije, osuđeni su jer nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprečavanje opasne zarazne bolesti.

Jeremić juče nije želio da komentariše presudu, dok je njegov i branilac Tahirović Drago Konatar najavio da će podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti.

“Presudu još nijesam dobio, ali nijesmo zadovoljni”, naveo je Konatar. On je najavio i da će, ukoliko proces ne stigne do Vrhovnog suda, svakako podnijeti ustavnu žalbu zbog povrede prava ljekara.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply