Preinačena presuda bjelopoljskim ljekarima, osuđeni na po godinu zatvora

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu bjelopoljskog tužilaštva i ljekarima Opšte bolnice Bijelo Polje Tomislavu Jeremiću, Haki Tahirović, Zvonku Puletiću i Jeli Cimbaljević, osuđenima zbog infekcija beba u Bijelom Polju, preinačio kazne i osudio ih na po godinu dana zatvora umjesto sedam mjeseci.

Jeremić i Tahirović osuđeni su prvostepenom presudom na sedam mjeseci zatvora, a Puletić i Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora jer nijesu spriječili infekciju pet beba u novembru 2014, kada je jedno novorođenče preminulo.

U usmenom obrazloženju prvostepen presude stoji da “ljekari nijesu postupali po propisima kojima su precizirane mjere za sprečavanje i suzbijanje opasnih bolesti, pri čemu su bili svjesni da takvim nečinjenjem mogu izazvati zabranjeno djelo”.

Istaknuto je da Jeremić, kao tadašnji direktor bolnice, nije postupio po Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tako što u bolnici nije formirao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

U presudi je naglašeno da Jeremić, Tahirović i Puletić nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, te nijesu redovno kontrolisali ta odjeljenja, niti su nalagali uzimanje briseva radi kontrole uređaja, opreme i sanitarnog materijala, kao ni sanitarnu kontrolu zaposlenih.

“Sve to je dovelo do loših higijenskih uslova na pomenutim odjeljenjima zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti-sepse od kojih je jedna od pet inficiranih bebi preminula”, piše u presudi.

Izvor: FOS

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Izbi zaraza, zatvorise oni porodiliste. Prodje nekoliko, otvorise ga opet.
    Prica otac jedan na dnevnik, vjerujemo mi nasim doktorima, oni su divni, sve je u redu, sigurni smo ovdje.
    Tri dana… eto opet salju bebe sa zarazom u pg.
    Cvrc…
    Sistemski je sve trulo.
    A ja i dalje tvrdim – kriva je cistacica.

Leave a Reply