Naredne sedmice 5 radionica u Razvojnom centru

Razvojni centar udruženja Roditelji pripremio je za narednu sedmicu pet radionica za djecu različitih uzrasta. Za mališane jaslenog uzrasta pripremili smo razvojne radionice, sa psihološkinjom, dok će predškolarci odigravati uloge junaka iz priče. Djeca školskog uzrasta učiće  kroz igru o prvoj pomoći i higijeni, a i razvijaće kreativnost ukrašavajući uskršnja jaja, koristeći dekupaž tehniku.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

 

ponedeljak, 2. aprila biće održane razvojne radionice pod nazivom Razigravanje, koje su namijenjene djeci jaslenog uzrasta. Za njih smo pripremili dva termina, u trajanju po 30 minuta. U 18 sati je radionica namijenjena djeci uzrasta od 1 do 2 godine, dok je termin u 19 sati rezervisan za djecu uzrasta od 2 do 3 godine.

Radionica je osmišljena da roditeljima pruži uvid u osnove socijalnog, emocionalnog, saznajnog, jezičkog i fizičkog razvoja djeteta. Učesnici će imati prilike da postave pitanja povodom nedoumica sa kojima se susreću kao roditelji, kao i da razmjene iskustva sa drugim učesnicima. Kroz praktične primjere, roditelji će moći da se dodatno upoznaju sa razvojem svog djeteta u stimulativnoj sredini, kao i upustva kako kod kuće mogu raditi sa djetetom, u cilju njegovog  što uspješnijeg razvoja.

Na ovim radionicama posebna pažnja biće posvećena razvoju motoričke spretnosti djeteta i motoričkih vještina koje odgovaraju tom uzrastu. Mališani će, kroz igru, učiti o prostornim odnosima, shvatati suprotne pojmove i razvijati svoje saznajne potencijale.

Radionice vodi psiholog Milica Kruščić, a broj mjesta je ograničen na 5. Prisustvo roditelja je obavezno.

U utorak, 3. aprila u 19 sati sati počinje radionica pod nazivom Hajde da postanemo junaci iz bajke, koja je namijenjena djeci uzrasta  od 4 do 6 godina.

Cilj ove dramske čitalice je da se kod djece probudi ljubav prema čitanju i knjizi, i navede ih da razvijaju maštu. Mališanima će biti dodijeljene uloge junaka iz priče, pa će tokom čitanja imati zadatak da odigraju odnose. Na ovaj način ćemo približiti čitanje i navesti ih na konstruktivni razgovor o glavnim junacima, njihovim nedaćama i uspjesima, u cilju pospješenja dijaloga među mališanima, kao i razvitka njihove kreativnosti i vokabulara. Istraživanja su pokazala da ukoliko su djeca izložena čitanju od ranog djetinjstva, aktiviraju se određeni centri u mozgu, što posebno utiče na djetetov razvoj jezika, način razmišljanja, poboljšava njihovu koncentraciju i doprinosi ‘žeđi za znanjem’. Radionicu će voditi pisac i magistar prava Tijana Ostojić. Broj mjesta je ograničen na 10.

 

U srijedu, 4. aprila sa početkom u 19 sati uslijediće nova edukativno kreativna radionica pod nazivom Čisti, Zdravi, Pravi a namijenjena je djeci uzrasta od 5 do 8 godina.

Zdravlje djece i svih nas je najveće bogatstvo, a poslovica kaze da je ćistoca pola zdravlja, što ukazuje na važnost lične higijene, prvenstveno pranja ruku. Poznato je da djeca od ranog uzrasta imitiraju igre uloga, maštajući da postaju doktori, pjevači, kuvari. Na ovoj radionici drugari će imati priliku da usvoje nova znanja o prvoj pomoći i osnovnoj higijeni i da  kroz različite igre koje se tiču prvenstveno igre uloga doktora i pacijenata, prilagođene njihovom uzrastu uče o važnosti prve pomoći, na koji način je pružiti i kako reagovati u tim situacijama, kao i zašto je važno da vodimo brigu o higijeni u cilju očuvanja cjelokupnog zdravlja.

Radionicu će voditi bake Ljubinka Stanišić i Liljana Lakušić, a njihovo uključivanje dio je projekta Bake i deke, za aktivan razvoj, koji realizujemo u saradnji sa Crvenim krstom, a uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Broj mjesta je ograničen na 15.

U četvrtak, 5. aprila u 19 sati biće održana  kreativna radionica Uskršnje šarenilo. S obzirom na to da se bliži Vaskrs, pravo je vrijeme da se osmisli kojim će se tehnikama farbati vaskršnja jaja. Na radionici će djeca imati priliku da nauče kako se ukrašavaju jaja dekupaž tehnikom. Dekupaž tehnika je planetarno popularna i skoro da ne postoji domen kreativnosti u kojem je ne možemo primjeniti. Djeca će uz igru ukrašavati svoja uskršnja  jaja, raditi u grupama i razvijati kreativnost. Radionicu vode Jovana Radulović i Majda Škrijelj, a pravo prijavljivanja imaju djeca od 6 do 13 godina. Broj mjesta je ograničen na 15.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply