Uključite bake i djedove u živote svoje djece, izbjegnite sukobe

Bake i djedovi imaju jako velik uticaj na život djece, i vrlo često su u sukobu sa roditeljima jer imaju potrebu da unuke razmaze, ali bez obzira na te konflikte, psiholozi su jednoglasni u tome da oni vrlo pozitivno utiču na djetetov emocionalni, psihički i socijalni razvoj. Vrijeme provedeno s njima uči djecu važnosti porodičnih veza i porodičnoj privrženosti.

U našem društvu proširena porodica koju čine bake i djedovi vrlo su česta pojava, pa mnoge roditelje spašava tzv. baka servis. Ipak, često možemo čuti kako se bake i djedovi previše upliću u odgajanje djeteta ili svojim popuštanjem unucima ‘miniraju’ autoritet roditelja, što rezultira neizbježnim sukobima.

“Bez obzira na te konflikte, bake i djedovi pružaju djeci sigurno utočište, često imaju mnogo vremena za djecu, kao i volje za podučavanje i druženje, što prema mnogim istraživanjima poboljšava djetetov razvoj i razvija vještine učenja”, pojašnjava psihološkinja Ines Rezo, saradnica na hrvatskom Hrabrom telefonu.

Tome u prilog govore i rezultati studije objavljeni u magazinu Journal of Research on Adolescence, koji su pokazali da blizak odnos djece s bakom i djedom pozitivno utiče na unuke koji su se kasnije više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove porodice i prijatelji, za razliku od onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s djedom i bakom.

Stručnjaci kažu kako je vrlo bitno razdvojiti ulogu baka i djedova od uloge roditelja, a posebno je opasno ukoliko bake i djedovi žele da preuzmu dominantnu ulogu u odgajanju djeteta potkopavajući autoritet mame i tate.

“Roditelji su ti koji vode glavnu riječ u vaspitavanju svoje djece i koji se trebaju zauzeti za svoje stavove. Vrlo je važno priznati bakama i djedovima važnost njihove uloge u životima djece, kao i pokazati zahvalnost za situacije u kojima pomažu roditeljima. Nije poenta izbjeći svađu i gurnuti stvari pod tepih, nego je važno da i u sukobima podstičemo otvoreni razgovor te izražavanje svojih osjećanja i stavovaa bez osuđivanja drugih. Nekako svi zaboravljamo da je uspostavljanje dogovora oko načina i količine učestvovanja bake i djedova u vaspitavanju djece proces, a ne jednokratni događaj. To znači da je potrebno vrijeme i uzajamno razumijevanje i strpljivost da se postigne određeni dogovor’, objašnjava Rezo.

Ono što smeta mnogim roditeljima je to što, vrlo često u najboljoj namjeri, bake i djedovi zapravo svojim popuštanjima razmaze unuke, a roditelji, budući da mnogi nemaju previše izbora kad je u pitanju čuvanje djece, moraju pristati na različite kompromise.

“Odnosi koje bake i djedovi stvaraju s unucima mogu biti obilježeni djetetovom rečenicom: ‘Kod bake se sve može!’ Ali, kao i roditelji, izuzetno je važno da i bake i djedovi znaju da je za djecu najvažnija ljubav i pažnja kroz zajedničko vrijeme, igru i zagrljaje, a ne beskonačna količina slatkiša ili igračaka’, kaže Rezo.

Sukobi između predstavnika dvije generacije su neizbježni, a posebno kada se radi o odgajanju djece.

“Razlozi sukoba između roditelja i baka i djedova mogu biti vrlo različiti, od ishrane djece kao velike teme kod novopečenih roditelja, načina provođenja slobodnog vremena s njima, vremena odlazaka na spavanje, načina disciplinovanja djece i sličnog. Posebno složeno može biti ako se sami partneri ne mogu složiti oko nekog dijela vaspitanja pa ulaze u pakt s bakama i djedovima protiv drugog roditelja. To može donijeti mnogo frustracije, bola i problema u partnerskim odnosima. Vrlo je važno da partneri zajednički donesu odluke ili da se barem ne potkopavaju međusobno u razgovoru s bakama i djedovima”, savjetuje psihološkinja.

Nedopustivo je da bake i djedovi na bilo koji način pred djetetom kritikuju roditelje i njihovo vaspitanje, kao i da nasamo govore djetetu da je njihov otac prestrog prema njima ili da ih mama ne zna dobro nahraniti.

“U toj situaciji vrlo je važno da roditelji prekinu taj razgovor, zamole dijete da napusti prostoriju i objasne bakama i djedovima da takav način razgovora njima nije prihvatljiv te da je štetan za dijete”, rekla je Rezo. Takođe je važno, dodaje ona, da se otvori prostor za iskren razgovor s bakama i djedovima u kojem se može izraziti nezadovoljstvo, ali smireno, uvažavajući jedni druge i pokušavajući razumjeti različite pozicije – roditeljsku, u kojoj oni imaju prava i odgovornosti odlučiti kako će se brinuti o djeci, kao i poziciju baka i djedova koji žele biti dio porodice i doprinijeti porodičnom životu svojim iskustvima.

Roditelji smatraju da se bake i djedovi pretjerano uključuju u vaspitavanje djece, što kod njih može podstaći osjećaj da nisu kompetentni kao roditelji i pojačati  nesigurnosti oko roditeljstva,što je mnogima, kako kaže, ionako opterećujući faktor u odgajanju djece.

S druge strane, bake i djedovi mogu doživljavati otpor roditelja prema njihovim savjetima kao znak da su postali ‘višak’ i da njihovo mišljenje nikome nije vrijedno, što je svakako bolan osjećaj za svakog pojedinca. Zato je izuzetno važno otvoreno razgovarati o takvim doživljajima, savjet je psihologa.

“Roditelji, svakako uključite bake i djedove u živote svoje djece. Kada vam je to teško, pokušajte se prisjetiti svojih baka i djedova i koliko su oni značili za vas, bez obzira kako su se slagali s vašim roditeljima. Zahvalite bakama i djedovima na njihovu trudu i ljubavi koju daju vašoj djeci. Iskoristite slobodno vrijeme dok su djeca kod baka i djedova i napravite nešto samo za sebe”, poručuje Rezo.

Izvor:  TPortal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Sve mi je ovo OK do scene kad se navodi da treba da zamolimo dijete ni krivo ni dužno da “napusti prostoriju” da bismo se raspravili s bakama :). Eh, dijete treba da vidi kako izgleda civilizovan razgovor osoba sa oprečnim stavovima i uvažavanje, a ne da ga udaljavamo iz sobe pa da zamišlja šta se događa. I treba da nauči da su neslaganja normalna stvar, nenasilna i produktivna. Ja sam odmorila od kad sam počela da primjenjujem princip – čija teritorija, toga i pravila (osim za neke kardinalne razlike, kojih nema među normalnim ljudima). Djeca vrlo brzo nauče kod koga šta mogu, gdje se više opuste ili razmaze i to je sasvim OK.

  2. Ali u Cg se tradicionalno suocavamo sa problemom sto majke nikako da puste svoju djecu da odrastu i da se osamostale,nego ih tetose do 40te..i onda vjecito problem sa “svekrva sindromom” JA najbolje znam,JA najbolje kuvam,JA sam najcistija,JA sam bogami svasta pretrpjela u zivotu pa moras i ti..iskreno,vecinu djece koje poznajem a da ih podizu babe su sa ozbiljnim problemima u ponasanju..

Leave a Reply