Zatvorena sala u OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj, vlaga i buđ prekrili zidove

Zbog ogromne vlage, kao i vode koja se slivala niz zidove, Osnovna škola “Orjenski bataljon” u Bijeloj zatvorila je fiskulturnu salu i kino.

U sali koja već dvije godine prokišnjava nijesu se mogli održavati časovi, a ogromne kiše prethodnih dana prouzrokovala su i oštećenja na parketu koji se počeo da se diže.

Direktorica škole Jarmila Radović kazala je, u razgovoru za Radio Herceg Novi, da su bili prinuđeni da zbog zdravlja učenika zatvore salu, a glavni razlog zbog kojeg nijesu riješili ovaj problem jesu propusti u zakonskoj proceduri.

Rješavanje problema pokrenuto je čak prije dvije godine, novac je bio obezbijeđen i očekivao se početak sanacije, ali se predmet sada nalazi na Upravnom sudu.

Otvoreni postupak javne nabavke za izvođenje radova na rekonstrukciji školskog objekta (fiskulturne i kino sale) OŠ „ Orjenski bataljon“ Bijela sprovela je 7. marta 2017. godine. U Zapisniku o pregledu, ocjeni i vrjednovanju ponuda od 12. aprila 2017.godine Komisija je direktorici predložila da kao prvorangiranu i najpovoljniju izabere ponudu Incom doo Podgorica, dok je kao drugorangirana vrjednovana ponuda Eurozox doo Danilovgrad, a kao neispravna odbijena ponuda Hidrograđevinar doo Nikšić.

“U zakonskom roku Hidrograđevinar je protiv ove odluke izjavio žalbu Državnoj Komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki koja je dostavljena JU OŠ „Orjenski bataljon“ Bijela 5. maja 2017. godine. Škola se 10. maja 2017. godine izjasnila o žalbi ponuđača Hidrograđevinar navodeći da je prekršen član 122 stav 2 Zakona o javnim nabavkama u kojem se kaže da se žalba izjavljuje preko naručioca, a ne kako je žalilac učinio direktno Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki bez upoznavanja naručioca sa njenom sadržinom”, pojasnila je Radović.

Još jedan propust je učinjen jer firma Hidrograđevinar nije uplatila naknadu za vođenje postupka pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javnih nabavki u visini od 1% procijenjene vrijednosti javne nabavke.

“Uplatili su iznos od 454 eura umjesto 650 eura, što je 1% od procijenje vrijednosti javne nabavke koja iznosi 65.000 eura. Više puta smo se, u telefonskom razgovoru, obraćali Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki i dobijali odgovor da će se uskoro donijeti odluka. Kako do toga nije došlo, 7. septembra 2017. godine upućujemo Urgenciju Državnoj komisiji u kojoj iznosimo stav da je neophodno što prije donijeti Rješenje, kako bi radovi otpočeli. Rješenje je donijeto 15. septembra 2017. ali je njime, uprkos očiglednim zakonskim nepravilnostima, uvažena žalba firme Hidrograđevinar i naloženo OŠ „Orjenski bataljon“ da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti na koje joj je ukazano Rješenjem, donese novo i o tome obavijesti Državnu komisiju za kontrolu postupaka javnih nabavki. Takođe je naloženo OŠ „Orjenski bataljon“ da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 454 eura Hidrograđevinaru doo Nikšić”, kazala je direktorica Radović.

Nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvjete, uprava škole podnijela je tužbu Upravnom sudu Crne Gore protiv Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, radi poništenja navedenog Rješenja od 22. septembra 2017. godine. U tužbi je detaljno obrazloženo gdje su povrijeđena pravila postupka i pogrešno primijenjeno materijalno pravo.

Kako Upravni sud nije donosio presudu po ovom pitanju 5. decembra 2017. godine uputili su Urgenciju presjednici Upravnog suda, gospođi Branki Lakočević, navodeći opravdanost hitnog rješavanja u navedenom postupku, kako bi se sanacijski radovi mogli započeti radi bezbijednosti i zdravlja djece i nastavnika, kao i sprečavanja daljeg propadanja zidova, parketa, bine i ostalog inventara u kino i fiskulturnoj sali. U odgovoru od 11. decembra 2017. godine,  Lakočević je obavijestila školu da će, imajući u vidu razloge za hitno postupanje, u navedenom predmetu donijeti odluku u skorije vrijeme.

“Međutim, još  nije donešena odluka po navedenoj tužbi”, kazala je direktorica škole. Napominje kao veoma važnu činjenicu, da su namjenska sredstva od 65.000 eura na računu škole još od 30. decembra 2016. godine i nisu korišćena u druge svrhe.

Dok se ne saniraju propali zidovi, obavezne časove fizičkog vaspitanja djeca će, kada pada kiša, imati u učionici, gdje će za njih biti organizovano igranje društvenih igara, učenje pravila i strategije sportskih igara, a kad je lijepo vrijeme biće na vanjskim terenima i igralištu.

Kako je kazala direktorica Radović, do kraja marta salu će moći da koriste samo oni koji su je prethodno zakupili.

Izvor: CDM/Radio Herceg Novi

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply