Ombudsman objavio primjer vršnjačkog nasilja i neadekvatnog postupanja

Slučajevi vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, sa opasnim posljedicama, sve su češći u Crnoj Gori i o njima javnost saznaje iz medija najčešće na osnovu žalbi da se ne postupa adekvatno kada dođe do takve situacije, a jedan od primjera, kojim se bavio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, objavljen je krajem prošle godine i mišljenju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je, po prijavi roditelja, da je učenik devetog razreda OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici zadobio teške tjelesne povrede u toku fizičkog obračuna sa dječakom iz nižeg razreda, a da uprava nije adekvatno reagovala povodom vršnjačkog nasilja.

U mišljenju zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković od 28. decembra 2017. godine ističe se da je majka povrijeđenog dječaka podnijela pritužbu na rad OŠ “Vladimir Nazor” zbog povrede prava djeteta. U pritužbi majka ocjenjuje nedovoljnom kaznu nastavničkog vijeća dječaku koji je njenom sinu nanio teže povrede, koji je dobio disciplinsku mjeru ukor.

Ona navodi da je škola poslala izvještaj Ministarstvu prosvjete povodom tog događaja, kao i da je ona kao roditelj tražila naknadu štete zbog povrede djeteta.

Insistirala je da škola podnese njen zahtjev Ministarstvu prosvjete, što nije učinjeno. Dječakova majka je upozorila da se ne preduzimaju nikakve aktivnosti radi zaštite prava i najboljeg interesa njenog sina, koji je žrtva nasilja.

Iz pritužbe i dostavljenih izjašnjenja proizilazi da se 28. novembra 2017. godine dogodio sukob dva učenika OŠ “Vladimir Nazor”, da je tom prilikom učenik 8. razreda nanio povrede učeniku 9. razreda, da se sukob-tuča dogodio van školskog dvorišta na putu ka kući.

O incidentu koji je okarakterisan kao vršnjačko nasilje, obaviještena je OŠ “Vladimir Nazor”.

Škola je dobila dopis MUP-a kojim se nalaže intenzivno praćenje kažnjenog učenika u cilju poboljšanja ponašanja.

Roditelj kažnjenog učenika dana 12. decembra 2017. godine vrijeđao je i prijetio pomoćniku direktora i osoblju škole, o čemu je podnijeta prijava Upravi policije.

Utvrđeno je da škola kontinuirano preduzima mjere i radnje u cilju sprovođenja nenasilne komunikacije, da su formirali tim za širenje tolerancije i smanjenja rizika od vršnjačkog nasilja ističu u mišljenju.

Ombudsman konstatuje da savjetodavnim radom problem nije prevaziđen, i da je nakon jednog od razgovora između predstavnika škole i kažnjenog učenika njegov roditelj prijetio osoblju, o čemu je obaviještena policija.

Zaštitnik zapaža da je škola, shodno propisima, izrekla vaspitnu mjeru učeniku koji je pretukao dječaka, ukor Nastavničkog vijeća, sa smanjenom ocjenom iz vladanja dobar.

Takođe se zapaža da konflikt između ovih učenika datira od perioda prije incidenta, zbog čega je sa oba učenika razgovarano povodom ponašanja u školi, a u vezi sa tim obavljani su razgovori i sa roditeljima. Osiguranje učenika kao i osiguranje uopšte regulisano je Zakonom o osiguranju koji uređuje principe, uslove i način osiguranja. Zakonom je propisano da je osiguranje lica i imovine dobrovoljno.

Zaštitnik primjećuje da povrijeđeni učenik nije bio osiguran za školsku 2017/18. godinu.

Imajući u vidu navedeno, i činjenicu da problem između dva učenika datira od ranije i da je isti eskalirao povređivanjem jednog od njih, zaštitnik smatra da je škola trebala intenzivirati napore ka rješavanju ovog problema.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply