Dječiji osmijeh i uspjeh nagrada za volontiranje u Učionici družionici

 

Volontiranje i pomaganje djeci koja su uključena u program Učionica družionica udruženja Roditelji, Za Ninu, Ivanu i Natašu nije rad za džabe, već vrijeme koje im je plaćeno svakim dječijim osmijehom i uspjehom. U ovaj posebni program namijenjen djeci iz socijalno najugroženijih porodica sa evidencije udruženja Roditelji, uključile su se, kako kažu,  jer vjeruju da će podrška koju pružaju djeci, pomoći da dugoročno napreduju.

Učionica družionica je besplatan program pokrenut krajem prošle godine u okviru Igračkoteke i Razvojnog centra u Podgorici. Svake subote od 10 do 15 sati, djeca kojoj je potrebna podrška u rastu i razvoju u Učionici družionici uz pomoć volontera vježbaju gradivo iz škole s kojim imaju poteškoće, rade domaće zadatke, ali učestvuju u raznim kreativnim, edukativnim i psihološkim radionicama, igraju se i druže.

Nina, Ivana i Nataša čine tim od 6 volontera koji pomaže grupi od 33 djece uzrasta od 6 do 14 godina u obrazovanju i socijalnoj integraciji.

Nataša, po profesiji učiteljica, objašnjava da volontiranje nije rad za džabe, kao i da je to jedan segment njenog života koji čini cjelokupnost njenog bića.

“Doći, dobiti iskreni zagrljaj i osmjeh to treba zaraditi. Djeca su najveci kritičari, ne umiju da sakriju osjećanja. Uvijek polazim od rečenice – promijenicu svijet, tako da krećem od sebe. Misliti duboko, a gledati daleko poenta je svega”, dodaje ona.

Nina, studentkinja socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka, kaže da joj je volontiranje omogućilo da bude dio nečeg lijepog, kreativnog i korisnog i da na produktivniji način iskoristi svoje slobodno vrijeme.

“Vjerujem da kroz pomoć u učenju možemo na dugi rok imati pozitivan uticaj na djecu. Vjerujem da nijedna knjiga ne može zamijeniti ovo iskustvo jer shvatam koliko učim u direktnom radu sa djecom”, priča Nina.

Ivana, koja studira Elektrotehnički fakultet, je odmah poželjela da se pruključi grupi i radi sa djecom kad je čula za program Učionica družionica i kaže da joj je rad sa djecom plaćen svakim njihovim osmijehom i uspjehom, zbog čega svima preporučuje da se uključe, druže i pomognu.

“Rad sa njima me čini boljom osobom, uz njih učim da to što smo različiti od svojih vršnjaka nije strašno i da uvijek pomažemo jedni drugima. Svima bih preporučila da umjesto da piju kafu tih par sati u nekom kafiću dođu kod nas i druže se, pomognu djeci da nauče nesto novo i sigurno se neće pokajati”, poručuje Ivana.

Dio tima koji je uključen u podršku djeci su i psiholozi iz Udruženja psihologa  koji rade individualno sa djecom, kao i radionice za razvoj socio-emocionalnih vještina, slike o sebi, samopouzdanju, društveno prihvatljivom ponašanju, nenasilnoj komunikaciji.

Program Učionica družionica realizuje se od 2017. godine i to uz pomoć privatnog sektora, a za sada je finansiranje obezbijedila kompanija Next auto.

Svi koji žele da podrže relizaciju programa radeći sa djecom, pripremajući hranu i poslastice, osvježenja, organizujući izlet za djecu ili na neke druge načine, mogu da se jave udruženju Roditelji putem maila [email protected] ili na broj telefona +382 20 22 10 00.

Na evidenciji udruženja Roditelji je sada oko 150 socijalno ugroženih porodica, sa oko 300 djece, kojima udruženje pomaže na različite načine, kako u obezbjeđivanju garderobe, obuće, školskog pribora i udžbenika, tako i u obrazovanju i socijalnom prilagođavanju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply