Tradicionalne bajke u modernoj prizmi muško-ženskih odnosa

Nevladina organizacija Juventas počela je da realizuje projekat Bajke su za svakoga, kokoji treba da omogući da deset tradicionalnih bajki dobiju alternativne forme, da se sagledaju kroz modernu prizmu muško-ženskih odnosa, kao i da se predstave različitosti u društvu.

Izvršna direktorica Juventasa, Ivana Vujović je pojasnila da se kroz projekat tradicionalne bajke transformišu kako bi se prilagodile sadašnjosti i iz njih dobila pouka o jednakim pravima u društvu.

„Kada pogledamo bajke braće Grim i kako su one izgledale u prvim verzijama i evoluirale do današnjih modernih formi kroz interpretacije Diznija i Holivuda, kako bi se prilagodile modernim načinima čitanja, zašto ne bi i mi tradicionalne bajke, koje su svojstvene ovom prostoru, pročitali na drugačiji način“, kazala je Vujović u Bojama jutra TV Vijesti.

Ona je pojasnila da se u bajkama može primijetiti korijen rodnih uloga, koje, kako je navela, dovode do toga da su žene još najviše opterećene neravnopravnošću među polovima.

„Crna Gora jeste patrijarhalno društvo. Prezentovali smo u susret 8. martu jednu, ne baš svijetlu, statistiku, da tek u deset odsto domaćinstava u Crnoj Gori muškarac i žena dijele obaveze u domaćinstvu. U svim bajkama se predstavlja taj pasivni položaj žena, da su one te koje čekaju da budu spašene. Uvijek su lijepe, mirne, spavaju i čekaju princa“, smatra Vujović.

Prema njenim riječima, alternativno čitanje bajki kao što su Mala sirena, Baš-čelik, Tri praseta, Uspavana ljepotica, Ružno pače i drugih, ne podrazumijeva samo pitanje muško-ženskih odnosa, već i drugih različitosti, a posebno, kako je istakla, kvir kulture.

„Ovo je prvi put da na ovim prostorima princ može da se zaljubi u princa, i da princeza može da ima svoju princezu. Baš-čelik je jedna tradicionalna bajka koja je izrazito patrijarhalna i žene su pomenute kao muški trofej. Biće zanimljivo vidjeti kako će ta bajka doživjeti svoju tranformaciju. Mala sirena u sebi ima elemente žene sa svojim stavom, kao i tijela koje prolazi kroz transformaciju, te će biti čitana i kroz trans prizmu“, objasnila je Vujović.

Ona je kazala da svi roditelji imaju pravo da iščitavaju bajke na način koji najviše odgovara njihovim vrijednostima, kao i da ih, kako je istakla, prilagode ukoliko smatraju da su prenasilne u izvornom obliku.

„Mnogi imaju problem da pročitaju da je zla vještica htjela da pojede Ivicu i Maricu, koji su samo htjeli da malo čupnu slatkiše sa kućice, a da su je oni zatim spalili, kako bi se spasili. Isto tako nama smeta da se bajka čita na način da je žena ona koja ćuti, trpi i nema svoj stav, kao i da LGBT osoba nema svoja prava“, poručila je Vujović.

Ona je kazala da će projekat biti završen do jula, a Zbornik deset bajki će biti predstavljen krajem marta u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji.

Projekat Bajke su za svakoga realizuju  Juventas iz Crne Gore, Fondacija CURE iz Bosne i Hercegovine, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Hrvatske, LGBTI Centar za podršku iz Makedonije i Alternativni centar za djevojke iz Srbije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. “Biće zanimljivo vidjeti kako će ta bajka doživjeti svoju tranformaciju.”
    Info: bajke neće doživeti transformaciju. To je nemoguće jer bajke pričaju arhetipske priče, likovi su arhetipski (pročitajte to kod Junga) te se obraćaju onom iskonskom u nama. Zapleti su takođe klasični (idila, dolazak remetećeg faktora, sukob, razrešenje) tj.bajke pričaju priču i nemaju agendu. Dizni je to prepoznao, zato njegovi crtaći još uvek traju. Jedino je možda kod “Frozen” motiv tj.agenda bacila senku na priču, ali to će za deset godina biti najmanje gledan crtani film.
    Preambiciozno je nadati se da će se uspeti u transformisanju bajki koje vekovi nisu uspeli da transformišu, tako da…

  2. Znaci veceras kad detetu budem pricala Crvenkapu icice ovako – i onda mala Crvenkapica skide plast sa kapuljacom, baci ga preko vuka, udari ga par puta nogom u medjunozje i predeo pleksusa. Vuk se ipak uspravio jedva, ali mu je u stilu Van Dama zalepila jedan leteci mae geri, spasila baku, otrcala do Snezane i Trnove Ruzice, probudila ih iz sna, a 8ne impresionirane njenim umecem odlucile da zajedno zive u poligamnoj istoplolnoj zajednici… Maloj Sireni su vratile rep u spakovale je u akvarijum da im bude ljubimac…
    E ne lupajte vise i ostvite deci bajke

  3. Ovo neka osmisle za svoju djecu i čitaju im do mile volje, pa neka im postanu “adaptirani” likovi i u stvarnosti, slobodno. A mi nemoderni cemo se već nekako snaći bez njihovih umobolnih sadrzaja..😂😂😂

Leave a Reply