Otpuštena učiteljica tvrdi da joj neke kolege i uprava pokušavaju urušiti ugled

Učiteljica Svetlana Popović javno se oglasila prvi put od 8. marta, kada je dobila otkaz u budvanskoj OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”  i saopštila a od juna njeno ime i profesionalni ugled, koji decenijama gradi, pokušavaju urušiti pojedine kolege potpomognute, možda i instruisane, od uprave škole.

Kako je navela, sve je počelo na Žabljaku u vrijeme škole u prirodi, kada je u želji da sačuva učenike, njihovu sigurnost, možda i živote, brutalno proglašena nasilnikom koji se obračunao sa koleginicom, pritom ne štedeći ni učenike.

“Započeto šikaniranje sa Žabljaka, potpomognuto direktoricom škole nastavljeno je i u Budvi. Nakon davanja izvještaja o realizaciji škole u prirodi niko nije htio da čuje moje mišljenje. Nemili događaji bili su tema o kojoj se nije smjelo govoriti, a vidljiva meta meni je nacrtana na licu, prema kome su mnogi, pa čak i učenici upućivali opasne strelice i za to nijesu nikome odgovarali. Sve te napade stoički sam podnosila, sve do onog momenta kada su mete bili i moji učenici, koji se nijesu mirili sa uvredama na račun njihove učiteljice. Sve je to naočigled pojedinih prosvjetnih radnika i uprave škole trajalo mjesecima”, ispričala je Popović Pobjedi.

U otkazu koji je Popović uručen zbog teže povrede radne obaveze obrazloženo je da je ona upala u razred kojem ne predaje i prijetila učenicama koje su je ogovarale.

Ona objašnjava da je, zapravo, u želji da razriješi nesporazume, vrijeđanja i omalovažavanja koje je trpjela od pojedinih učenika pošla kod koleginice i na korektan način se obratila učenici tog odjeljenja.

“Međutim, kasnije se ispostavilo da je ta moja namjera u stvari bila okidač za konačno donesenu presudu, koja se očito duže pripremala, pogotovo onda kada sam odbila ponudu da priznam krivicu, a da mi se zauzvrat izrekne kazna umanjenja plate 20 odsto u trajanju od tri mjeseca, uz obećanje da neću pokrenuti sudski spor prema školi. Da sam prihvatila takvu ponudu, kako bih sjutra mogla pogledati mojim učenicima u oči, kada sam ih učila da budu slobodni, da je sloboda najveća vrijednost, da nikada istina ne smije klečati pred neistinom, a pravda pred nepravdom. Možda sam na taj način sebi presudila. Ako bih i nakon svega bila u prilici ponovo da biram, izabrala bih otkaz u odnosu na poniznost i neprihvatljivi kompromis, koji vas u stvari proglašava krivcem”, priča Popović.

Marko Andesilić, kojeg je agencija Luks turs iz Budve angažovala da kao lokalni planinarski vodič pomogne djeci i učiteljicama u obilasku Durmitora tokom škole prirode, naveo je u izvještaju dostavljenom školi da je učiteljica Svetlana Popović iskustvom i znanjem pomogla da se kritična mjesta savladaju.

Juče se saopštenjem oglasio i sindikat OŠ “Stefan M. Ljubiša”. Oni su poručili da slučaj treba vratiti u okrilje institucije škole. U saopštenju koje potpisuje predsjednik te organizacija Nikolaj Knežević, stoji da Sidnikat principijelno stoji uz koleginicu Popović, i da joj nude pravnu i drugu pomoć u sudskom postupku.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply