Kako razlikovati različite vrste boginja?

Boginje su virusno oboljenje, karakteristično po osipu ali i drugim simptomima koji ga prate. Spadaju u grupu zaraznih bolesti, brzo se šire i najčešće obuhvataju djecu u predškolskom uzrastu. Od boginja mogu da obole i odrasli, ukoliko nisu preležali bolest i na taj način stekli imunitet.

Najpoznatije vrste boginja su male boginje – morbili, ovčije boginje – varičele i rubeola.

Kako da razlikujem male boginje od varičele i rubeole?

Po učestalosti i težini komplikacija, najopasnije su male boginje, odnosno morbili od kojih je u svijetu zabilježen i najveći broj smrtnih ishoda. Male boginje razlikuju se od ovčijih boginja i rubeole po periodu inkubacije, simptomima koji prate ili prethode osipu i po samom karakterističnom osipu koji je sličniji rubeoli nego ovčijim boginjama.

Morbili vs varičele

Od ovčijih boginja male boginje se razlikuju najviše po karakterističnoj ospi pa je na sam pogled kože oboljelog lako razlikovati ova dva oboljenja.

Dok je ospa kod malih boginja makulopapulozna (koža je prekrivena sitnim crvenim tačkicama) i najčešće se prvobitna javlja iza ušiju nakon čega se spušta na donje djelove tijela, kod varičele, ospa se nakon pojave na licu spušta na trup gde je najizraženija i prolazi kroz više različitih stadijuma: makula, papula, vezikula i krusta.

Osim navedenog, ospa kod infekcije varičelom izaziva svrab kože oboljelog, što nije slučaj kod ospe oboljelih od malih boginja.

Rani znak malih boginja su i Koplikove mrlje – sitne bjeličaste promjene na sluzokoži obraza usne duplje, slične zrnu griza, okružene crvenilom. Najčešće se viđaju u predjelu iznad gornjih kutnjaka. Koplikove mrlje su siguran znak da se radi o malim boginjama.

Morbili vs rubeola

Osip počinje na licu i širi se naniže preko tijela u toku jednog dana. Osip se sastoji od mnogobrojnih malih izolovanih tačkica koje nisu grupisane. Prvog dana podsjeća na male boginje, drugog na šarlah, a trećeg može i nestati.

Od malih boginja razlikuje se najčešće po mnogo blažim simptomima i uvećenjem limfne žlijezde u osipnom stadijumu. 

Da li smo od svih boginja podjednako zaštićeni?

Često čujemo kako ljudi govore o tome da su preležali boginje i da sad smatraju da su time zaštićeni od ponovnog javljanja bolesti. Ovo je tačno ali samo za onu vrstu boginja koju ste preležali. Većina nas je preležala ovčije boginje – varičele.

MMR vakcina je vakcina protiv malih boginja i rubeole. Rubeola nije toliko zarazna i epidemije se javljaju rjeđe, dok se male boginje brzo šire, a komplikacije koje prate ovu zaraznu bolest mogu biti i kobne po život.

Izvor: Bebac
SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply