Policija traži snimatelje uplakane djece iz OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”

Budvanska policija otvorila je istragu povodom nedozvoljenog snimanja desetogodišnjaka OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša“, nakon što je objavljen video snimak na kome se vidi plač djece kada im je saopšteno da je njihova učiteljica Svetlana Popović dobila otkaz.

Snimak je objavljen na društvenim mrežama, a prema policijskim saznanjima nastao je u vrijeme velikog odmora i početka trećeg časa, kada je grupa roditelja ušla u učiniocu V1 razreda i saopštila djeci da „im je uprava škole istjerala učiteljicu“, objavile su Vijesti.

Uprava škole je nakon objavljenog snimka, pozivajući se na zakonsku obavezu, obavijestila policiju da je neko neovlašćeno snimao djecu i distribuirao snimak, te ometao izvođenje nastave.

Policijski inspektori sačinili su hronologiju događaja

Popović je navodno napustila školu pet minuta prije početka nastave u osam časova, nakon što je od sekretarke škole uzela rješenje o otkazu.

Djeca su ostala u učionicu, ali Popović navodno nije obavijestila upravu da nije na nastavi.

U 8.20 časova u učiniocu ulazi zamjenik direktora, koji sa učenicima ostaje do kraja časa.

Djeca potom odlaze na čas fizičkog, a pometnja nastaje za vrijeme velikog odmora kada grupa roditelja ulazi u učiniocu.

Roditelji im saopštavaju šta se dogodilo. Nastaje komešanje, djeca plaču za učiteljicom.

Profesorka engleskog navodno je zamolila roditelje da napuste učiniocu jer nije mogla da održi čas.

Prema policijskoj hronologiji, roditelji su prvo izašli, a potom je jedan ušao na čas, a za njim i ostali i prekinuli nastavu.

Nakon razgovora sa upravom i nastavnicima, roditelji su odveli djecu sa nastave.

Đaci nijesu došli ni sljedećeg dana, iako je uprava škole anagažovala drugu učiteljicu.

Popović je dobila otkaz odlukom uprave škole nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zbog teže povrede radne obaveze. Utvrđeno je da je prijetila djevojčicama kojima ne predaje.

Inspektori su uzeli izjave od svih aktera incidenta, a očekuje se da se povodom objavljivanja video snimka oglasi i Centar za socijalni rad i drugi nadležni.

Samo dvoje đaka V1 juče je došlo na nastavu, čime je veći dio roditelja nastavio bojkot.

Iz Službe za odnose sa javnošću Zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopštili su da je riječ o uznemirujućem snimku.

“Objavljivanje snimaka i/ili fotografija maloljetnika bez njihove i saglasnosti roditelja/staratelja svakako predstavlja kršenje prava djece na privatnost. U konkretnom slučaju, sadržaj snimka je takav da može biti uznemirujući, da smeta/šteti djeci danas ili u nekom narednom periodu”, navode iz kabineta Ombudsmana Šućka Bakovića.

Na pitanje Vijesti da li namjeravaju, imajući u vidu da su djeca snimana u školskoj učionici, da ispitaju kako je i sa čijom dozvolom napravljan snimak u školi, odgovorili su da su se obratili nacionalnom CIRT timu (Computer Incident Response Team) da postupe u skladu sa nadležnostima, na osnovu dostupnih informacija.

Podsjećaju da je mandat Zaštitnika da štiti građane od državnih i organa javne vlasti.

„Dakle, iako prostor društvenih mreža ne spada u našu nadležnost, više puta smo u našim obraćanjima javnosti ukazivali i apelovali da se prilikom objavljivanja sadržaja vodi računa o zaštiti prava i sloboda građana. Što se tiče djece i njihovog najboljeg interesa, takođe smo ukazivali da se mora biti posebno oprezan i voditi računa da se iznošenjem ličnih podataka o djetetu može ugroziti njegova privatnost ili bezbjednost, a sa druge strane pitanje je i šta bi dijete u budućnosti željelo da vidi o sebi na mreži“, pojasnili su iz Institucije Ombudsmana.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sad je kriva sto nije otisla na nastavu nakon dobijenog otkaza.Pa zar je niko nije ispratio,rekao da mu je zao,saosjecao sa uciteljicom koja je u toj skoli 33 godine provela.Zar niko od uprave da je uhvati za ruku do kapije u tom trenutku kada samo mozemo naslucivati kako je bilo Svetlani.

Leave a Reply