Pomagaće i djeci koja dobijaju novac za liječenje od Fonda

Foto: Vijesti/Filip Roganović

Fondacija Budi human ubuduće će moći da pomože djeci oboljeloj od karcionoma i pored toga što im liječenje plaća Fond za zdravstvo jer će se prilagoditi novom sistemu koji je uspostavljen.

Fond zdravstva Crne Gore je uspostavio saradnju sa stranim klinikama za liječenje oboljele djece od neuroblastoma, leukemije, limfoma i sarkoma pa se sada osim u Beogradu mogu liječiti i u Istanbulu, Frankfurtu, Đenovi i Torinu. Shodno tome, u velikoj mjeri smanjila se mogućnost da se novac prikupljen na Teletonu iskoristiti za dijete koje nije pomogao Fond zdravstva, pa je Fondacija Budi Human u fazi izmjene ugovora.

“Nakon pomenute izmjene, i usaglašavanja sa predstavnicima šest televizija, novcem prikupljenim na Teletonu moći će da se pomognu i djeca koja su oboljela od karcinoma iako njihovo liječenje pomaže Fond za zdravstvo. Nastojimo da se aneksiranje ugovora i potpisivanje od strane svih televizija završi u narednih 15 dana”, zaključili su u Fondaciji.

Trenutno se na posebnom računu fondacije Budi human nalazi 388.000 eura za liječenje djece oboljele od karcinoma, a do sada su pomoć dobile dvije djevojčice koje su oboljele od karcinoma.

“Sredstva u iznosu od 50.000 eura obezbijeđena su za Anđelu Petrović iz Kotora, koja je pobijedila kancer. Anđela će taj novac iskoristiti za kontrole i prevenciju koja je neophodna u narednom periodu. Za djevojčicu Selenu Manidić koja je liječenje otpočela u Sjedinjenim Američkim Državama u Dječjoj bolnici u Sinsinatiju prikupljeno je 120.000 eura”, rekli su u Fondaciji.

Na adresu Fondacije stigao je i zahtjev za pomoć malom djevojčici Matei Lješnjak.

“Ukoliko je Matea na osnovu dokumentacije koju roditelji budu dostavili ispuni uslove koji su propisani Pravilnikom, postaće korisnica Fondacije i samim tim će joj biti obezbijeđena pomoć”, kazali su iz Fondacije.

Prema njihovim riječima, na računima osam mališana do sada su prikupili 170.000 eura i nedostaje još 150.000 eura. Fondaciji se za sada najčešće obraćaju za pomoć roditelji djece koja su oboljela od cerebralne paralize.

“Kao što možete vidjeti na našem sajtu većina mališana koji su korisnici Fondacije Budi human su oboljeli od cerebralne paralize, a pored toga imamo slučaj djevojčice koja je oboljela od rijetke bolesti Sy Aicardi farmakorezistentne epilepsije, kao i slučaj djevojčice koja ima narušenu koordinaciju pokreta i ravnotežu”, objasnili su u Fondaciji.

Nije rijedak slučaj ni da im se obraćaju roditelji koji se nalaze u teškom materijalnom stanju, sa zahtjevima za pomoć u hrani, odjeći i slično.

“Nažalost u takvim slučajevima ne možemo pomoći jer je Fondacija Budi human osnovana sa ciljem da pomogne u liječenju djece do 21 godinu i to u onim slučajevima kada Fond zdravstva Crne Gore iz nekog razloga ne pokriva troškove liječenja”, ističu oni.

Kazali su i da plaćanje obavljaju isključivo preko računa na dospjelu fakturu, da se novac ne isplaćuje u kešu, i da u kontakt sa prikupljenim novcem ne može doći ni jedno fizičko lice, pa ni roditelj djeteta koje je korisnik.

Izvor: Standard

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da je drzave njeni gradjani bi mogli da se lijece u bilo koju zemlju gdje se moze izlijeciti ali NAZALOST ne mogu jer im je izgovor nema se novca,a ima se za ministarska,poslanicka,direktorskih itd bonusa i sluzbena voznja,stanovi ministara i ambasadora dnevnica plate koje primaju a ne rade i kad bi nj ihova prava umanjili makar za 30 posto uvijek bi bilo para za svakog gradjanina cg da se lijeci.

Leave a Reply