Podgoričani najviše koriste roditeljsko odsustvo

Pravo na roditeljsko odsustvo koristi sve više očeva u Crnoj Gori, a najviše ih je prošle godine bilo u Podgorici i Rožajama.

Prema podacima Centra za socijalni rad Glavnog grada to pravo prošle godine iskoristila su 84 muškarca, 13 više nego godinu ranije, kada ih je bilo 71. Roditeljsko odsustvo 2015. godine iskoristilo je 66 očeva, a 2014. godine 61 otac.
Podgoričanin G.K. jedan je od 66 očeva na teritoriji Glavnog grada koji su se prije tri godine odlučili da, umjesto supruge, koriste pravo na roditeljsko odsustvo.

“ Znao sam da to zakon dozvoljava, ali, tada, nisam znao nikoga ko je već to uradio. Imao sam rješenje za stalno i solidnu platu, ali je supruga radila kod privatnika i na procenat. Kada smo dobili Sofiju odlučili smo se da ja preuzmem brigu o njoj, a supruga da se vrati na posao kako nam budžet ne bi trpio. Dobro sam se snašao i uživao sam u novoj ulozi i, kada stigne nova beba, ponovo ćemo isto uraditi”, ispričao je on za Dnevne novine.

I u Rožajama posljednjih godina, prema podacima njihovog Centra za socijalni rad, raste broj očeva koji umjesto supruga koriste roditeljsko odsustvo.

“U 2014. godini roditeljsko pravo koristilo je osam očeva, 32 u 2015, 25 u 2016, a čak 35 očeva u prošloj godini. Najčešći razlog podnošenja zahtjeva jer to jer su im supruge strani državljani i ne mogu da ostvare pravo na porodiljsko bolovanje”, objasnio je Dnevnim novinama direktor Centra za socijalni rad Rožaje Kadrija Agović.

Prema podacima Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva, prošle godine je samo jedan otac koristio roditeljsko odsustvo. Direktor Centra, Vasilije Todorović objasnio je da je prvi put u novembru 2012. godine jedan otac zatražio pravo da koristi roditeljsko odsustvo.

I na Cetinju je, prema riječima direktora Centra za socijalni rad te opštine Dejana Miloševića, krajem prošle godine jedan otac koristio porodiljsko odsustvo.

Najčešći razlog zbog kojeg se očevi odlučuju da koriste porodiljsko odsustvo, prema riječima Miloševića, jeste taj što njihove supruge iz nekog razloga kao što je na primjer posjedovanje stranog državljanstva, ne mogu ostvariti to pravo.

U Mojkovcu su trojica očeva krajem prošle godine koristila porodiljsko odsustvo, kao lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok u Kolašinu nije bilo korisnika tih prava.

U poređenju sa prethodnim godinama broj očeva, koji umjesto supruge koriste porodiljsko odsustvo, je varirao u Mojkovcu. Na primjer u 2014. godine ih je bilo dva, 2015. pet, a 2016. i 2017. tri muškarca su ostvarila pravo na roditeljsko odustvo.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply