Počela obuka stručnjaka za autizam

Foto: Ministarstvo prosvjete

U Resursnom centru 1. jun počele su pripreme za predstojeće obuke primjenjene Analize ponašanja u radu s djecom s autizmom (ABA), a održan je i inicijalni informativni trening za buduće polaznike.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će Crna Gora nakon obuka dobiti prve ABA tehničare u regionu.

U inicijalnom informativnom treningu učestvovali su predstavnici Resursnog centra 1. jun, po jedan predstavnik ostalih resursnih centara, škola sa integrisanim odjeljenjima, psiholozi, defektolozi i logopedi redovnih škola.

Trening je sprovela Rea Vuksan, ekspertkinja koja ima svjetsko iskustvo, najviši nivo i licencu za primjenu, obuku i superviziju ABA.

ABA je mješavina psiholoških i obrazovnih tehnika koje su prilagođene potrebama djeteta i utiču na mijenjanje ponašanja. Cilj ABA je da se povećaju i generalizuju vještine komunikacije, igre i socijalizacije, a eliminišu ometajuća ponašanja. ABA utiče na verbalnu komunikaciju: razgovaranje, razumijevanje potreba i namjera druge osobe, poboljšava socijalne odnose, samozbrinjavanje, igru, školski uspjeh.

Resursni centar 1. jun bilježi sve više aktivnosti u oblasti rada s djecom sa smetnjama iz spektra autizma, a ABA pristup je veoma pogodan za rad s njima. Ovaj pristup nije šire dostupan u regionu, pa će kadar iz Crne Gore među prvim imati punu i besplatnu edukaciju, navodi se u saopštenju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Konacno korak naprijed. Ali zasto u cijeloj prici obuke nema audiolingviste, ko su i ko ce raditi na sistemu KSAFA programa. Da li je obuka u tom pravcu pocela? Da li su oni koji organizuju obuku svjesni da bez senzorne sobe i KSAFA programa, djeci sa poremecajima iz autisticnog spektra poboljsanje ne moze biti vidljivo u mjeri u kojoj bi da sve to imamo svakodnevno?
    Sljedece: Da li imamo one koji ce pojasniti roditeljima da se audiolingvisticka dijagnostika sprovodi u laboratoriji za ranu dijagnostiku sluha primjenom standardnih procedura: OAE, bihevioralni auditivni testovi, ksafametrija, impedancmetrija, tonalna audiometrija i primjena sofisticirane baterije testova koji samo postoje na IEFPG. Rana dijagnostika se primjenjuje od prvog mjeseca po rođenju do adolescencije. Okosnica rane dijagnostike je u holističkom pristupu analize i sagledavanja uzročno posljedičnih odnosa, bioloških, bakterioloških, psihofizioloških i nutritivnih rezultata. Mi tu dijagnostiku u Crnoj Gori nemamo.
    Sto se tice KSAFA sistema, ima ga u 1.junu i jedan privatni logoped, koliko raspolazem sa informacijama. Da li ce ga imati pomenuta institucija koja treba da bude otvorena? I da ga bude imala, ko ce raditi na KSAFA aparatu???
    Evo samo konkretno odakle ime KSAFA: KSAFA – m (Kostićev selektivni auditorni filtarski amplifikator) dijagnostičko-terapijsko-edukativni aparat, namijenjen ranoj habilitaciji govora i jezika:
    djece sa različitim stepenima oštećenja sluha,djece sa nerazvijenom govornom komunikacijom,djece sa patološkim obrascima govorne komunikacije.
    E kad sve ovo budemo imali i imali one koji ce svima ovim znati da “barataju” mozemo se necemu nadati!

    • Na ksafi u 1.junu je radila samo jedan logoped a kako ksafa sada ne radi, ko zna od kad, niko se ne zalaze da se popravi, ksafe nema nigde i niko je ne sprovodi. I tako bude sa svim u Crnoj Gori…

    • Sabina Imeri KSAFA-u ima jedan privatno logoped, ne mogu iznositi javno. Znam da u 1.junu ima, a to da li radi ili ne, vec je druga prica. Neka raspisu tender pa kupe novi, ali sta ce im tender kad neko na aparatu treba da zna da radi. Mislim da takvo lice nemamo u drzavnim bolnicama!

    • Meni su rekli da samo jedan jedini logoped ume da radi na ksafi u 1.jun i da aparat ne radi. A zasto bi isli privatno na ksafu ako ga ima u drzavnoj sluzbi. Ili neko nekome namece posao.. 🤔

Leave a Reply