Zajedničkim djelovanjem spriječiti nasilje u porodici

Savjet za prava djeteta pozvao je građane, institucije sistema i organizacije civilnog društva da zajedničkim djelovanjem spriječe nasilje u porodici, posebno nad djecom.

Povod za sazivanje sjednice Savjeta bili su, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, tragični događaji koji su proteklog mjeseca potresli crnogorsku javnost.

Savjet je zaključio da se samo zajedničkim snagama i ličnim odgovornostima, može i mora uticati na sprečavanje i suzbijanje nasilja.

“Medijska pažnja je neophodna da ukaže na probleme, pokrene javnost, institucije i nadležne organe da brzo i djelotvorno reaguju, ali je neophodno i da mediji prilikom izvještavanja poštuju ljudsko dostojanstvo i prava djeteta na privatnost”, navodi se u saopštenju nakon sjednice tog tijela.

U Savjetu smatraju da treba voditi računa o potrebi javnosti za informacijom, ali se mora pokazati i poseban senzibilitet za zaštitu interesa djeteta i neposredno pogođenih osoba.

“Pozivamo sve građane, organizacije i institucije da na svaki oblik nasilja reaguju i da ga pravovremeno prijave, kako bi se svi zajedno borili za okruženje bez nasilja u kojem djeca mogu bezbrižno odrastati”, poručili su iz Savjeta.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply